11 april 2017

Lies’ dochter weigert afgekolfde melk

Vandaag weer eens een gastblog over borstvoeding. De laatste tijd ontvang en plaats ik er wat minder, maar ik vind het nog steeds leuk om te doen hoor! Dus als je je verhaal kwijt wilt hou ik me aanbevolen. 🙂

Het verhaal van vandaag komt van Lies van het blog moestuinmama. Ze geeft nu al ruim een jaar borstvoeding aan haar dochter.

Borstvoeden gaat niet altijd zoals verwacht

Al meer dan een jaar geef ik borstvoeding aan mijn dochter. Zo lang borstvoeden was niet wat ik op voorhand in gedachten had. Ik deed het zelfs een hele poos met tegenzin. Nu kan ik toch nog genieten van de momenten met z’n tweetjes.

De verwachtingen

Tijdens mijn zwangerschap nam ik me voor om borstvoeding te proberen geven. Mijn moeder had dat vroeger ook gedaan en had daar weinig problemen mee gehad, dus ik veronderstelde dat alles wel zou loslopen. Ik dacht er ook aan om rond de leeftijd van 6 maanden op mijn werk nog af te kolven en dan langzaamaan af te bouwen. Eigenlijk ging ik ervan uit dat alles zo vlot zou verlopen als bij mijn moeder en dat ik me dus weinig zorgen hoefde te maken.

Onverwachte dingen tijdens de kraamtijd

Toen Lotte in maart 2016 geboren werd, lukte het erg goed om borstvoeding te geven. De vroedvrouwen in het ziekenhuis vroegen me zelfs of het mijn tweede kind was omdat alles zo vlot verliep. Ondanks dat de voedingen vlot verliepen, zat mijn dochter na een week nog niet terug op haar geboortegewicht. De vroedvrouwen raadden mij aan om Lotte te stimuleren om vaker te drinken. Na een kleine twee weken lukte het toch om terug het geboortegewicht te halen en zelfs te verzwaren. Net voor een voeding waren mijn borsten vaak zo gespannen dat ik eerst een beetje moest afkolven omdat mijn dochter anders niet goed kon aanhappen. Gelukkig was ze altijd gulzig genoeg en dronk ze mijn borsten telkens leeg. Na een tijd was mijn productie erg goed afgestemd op mijn dochter en kon ik zorgeloos voeden.

Kieskeurige eter

Op 1 september moest ik terug starten in het onderwijs, op het moment dat Lotte bijna 6 maanden zou zijn, dus op 5 maanden startte ik met het aanbieden van groentepap. Eigenlijk was het de bedoeling om tot 6 maanden enkel borstvoeding aan te bieden. Helaas wou Lotte niet drinken van een flesje. Vanaf de leeftijd van 6 weken waren we al gestart met het aanbieden van afgekolfde melk in een flesje, maar dit weigerde ze steeds. We probeerden alle tips uit die we vonden en/of kregen, maar niets mocht baten. We bleven dit proberen tot de leeftijd van 8 maanden. Toen hebben we het opgegeven. We probeerden dus op 5 maanden groentepap aan te bieden zodat Lotte toch iets zou kunnen eten in de crèche. Zoals te verwachten viel, lukte dit niet onmiddellijk, maar ik had er goed oog in. Na twee weken at ze echter nog maar 3 of 4 lepels groentepap en wilde ze nog steeds geen afgekolfde melk, maar moest ze wel al naar de crèche. Toen startte een helse periode voor mij. Na een paar dagen maakte ze er geen probleem van om in de crèche zo goed als niets te eten. Ze haalde die gemiste voedingen dan allemaal in op het moment dat ik er wel was. Dit wil dus zeggen dat ik ’s nachts een zestal keer moest opstaan om haar eten te geven. Ondertussen werkte ik fulltime en kolfde ik op mijn werk 3 keer per dag af om mijn productie niet te verliezen.

Iets meer dan een maand later zat ik er volledig door. Elke voeding was een gevecht geworden en zowel mijn dochter als ik werden er ongelukkig van.
Ten einde raad zocht ik hulp bij een lactatiedeskundige. Nadat ik mijn ‘probleem’ had uitgelegd, was het eerste wat ze zei: “Mevrouw, u doet eigenlijk alles zoals het moet: u biedt haar de voeding aan die ze nodig heeft en probeert om haar te stimuleren om vaste voeding te eten.” Deze zin was het keerpunt. Op dat moment besloot ik om me niets meer aan te trekken van de opmerkingen, vragen … van anderen, maar gewoon te doen wat mijn gevoel me zei. Concreet wil dit zeggen dat ik vanaf dan gewoon borstvoeding gaf als mijn dochter daarom vroeg en dat ik spelenderwijs vaste voeding zou aanbieden.

Nu

Zoals ik schreef is mijn dochter iets meer dan 12 maanden oud. Ze eet ondertussen vlot groentepap. Enkele stukjes van een boterham eet ze op, de rest gebruikt ze om te ontdekken. In de crèche eet ze verse fruitpap, thuis wil ze enkel potjes fruitpap van de winkel eten. Binnenkort probeer ik thuis terug de verse aan te bieden en leer ik haar stukjes fruit te eten. ’s Avonds eet ze graag mee van mijn volle yoghurt. Daarnaast krijgt ze nog vier of vijf keer borstvoeding op een dag: ’s ochtends, als ze terugkomt van de crèche, voor het slapengaan en één of twee keer ’s nachts. Nu kan ik terug van die voedingen genieten.

 

Wat de toekomst brengt, weten we niet. Ik ben ervan overtuigd dat er een moment komt waarop ze met veel plezier fruit, groenten … zal eten. Om haar interesse in groenten en fruit te vergroten, probeer ik haar zoveel mogelijk te betrekken bij het werk in de moestuin zoals te lezen is op mijn blog: Moestuin Mama.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge