2 maart 2016

Krentenbaard bovenop eczeem…

Het moge duidelijk zijn dat Jim een gevoelig huidje heeft. Hij is ontzettend gevoelig voor vocht en hij heeft eczeem. We doen hem maximaal één keer per week in bad, smeren hem in met olie, vaseline en een hormoonzalfje van de dokter en tóch gaat het niet weg. Sinds een paar weken is de eczeem zelfs verergerd. Van twee plekken is Jim naar tientallen plekken en plekjes gegaan, voornamelijk op zijn rug en in zijn knie- en armholtes. En om het helemaal erg te maken heeft hij er een infectie bij gekregen: krentenbaard (of impetigo).

krentenbaard 3

Het komt veel voor

Veel kindjes krijgen het, krentenbaard. Ik en mijn broertje hebben het ook gehad vroeger. Wij hadden alleen geen eczeem. Wij hadden het in onze nek, op ons gezicht en onze oksels. Bij Jim begon het juist op de eczeemplekken die hij al had. En sinds vorige week heeft hij ook over zijn hele lijf en gezicht een soort pukkeltjes, met daarop krentenbaard. En die plekjes zorgen weer voor eczeem… Op de foto kun je zien hoe die arme jongen er uitziet. En je ziet ook meteen waarom het krentenbaard heet. Gelukkig lijkt hij er weinig last van te hebben. Het jeukt wel, maar als je hem aangekleed houdt krabt hij er niet aan. Ook is hij gewoon vrolijk en eet hij gelukkig goed.

krentenbaard eczeem close-up

Close-up van de krentenbaard. Je ziet het overgaan in eczeem… Plus nog een stevige snotkoker erbij. 😛

Vatbaar?

Als je mijn blog vaker leest weet je waarschijnlijk wel dat Jim ruim een maand geleden een hypospadiecorrectie heeft gehad. In de weken daarna was hij een beetje lusteloos en moe, duidelijk aan het herstellen. Hij is ziek geweest, met zelfs een koortsstuip tot gevolg. Misschien dat door de operatie Jim’s hele gestel een beetje in de war is geraakt, waardoor zijn eczeem is verergerd en hij vatbaar was voor krentenbaard. In elk geval leek het ons een goed idee om naar de huisarts te gaan.

Huisarts

Rogier ging met Jim naar de huisarts, die schreef een crèmepje voor: affusine crème. Daar moesten we drie keer per dag mee smeren. Dat hebben we trouw gedaan, twee weken lang, maar helaas heeft het niet geholpen. Het leek alsof de grote plekken minder werden, maar een paar dagen later zat Jim helemaal onder de kleine pukkeltjes. Rogier, Jim en mijn moeder zijn daarom nog maar eens terug gegaan naar de huisarts. En toen bleek dat Jim eigenlijk óók een kuur orale antibiotica had moeten hebben, maar dat de apotheek die niet had meegegeven. Die hebben we nu dus alsnog gekregen. Drie keer per dag een slokje Floxapen. Er zit sucrose in en een citroenig smaakje aan, dus Jim vindt het heerlijk. Hij is er gister mee begonnen, hopelijk zien we snel resultaat.

 

Meer lezen over krentenbaard?

Als je op zoek bent naar wat meer medische informatie over krentenbaard zijn dit een paar handige links: RIVM, thuisarts.nl, huidarts.com, wikipedia, huidinfo.nl, opvoeden.nl.

 

 

Ik had trouwens geen idee dat het zo erg kon worden, die krentenbaard. Bij mij en mijn broertje was dat niet zo in elk geval. Hebben jullie kindjes het weleens gehad?

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren Louise Lennips 3 maart 2016

  Super sneu, maar gelukkig kan Jim toch nog lachen op de foto. Een vrolijke snuiter. Hormoon zalfjes door de huisarts voorgeschreven helpen vaak niet. Dit doet juist de eczeem weer terug naar binnen slaan, en is voor kleine kindjes niet aan te bevelen. De farmaceutische kas word zo vaak weer gespekt, helaas.

  Vaak zit er iets in zo’n klein lichaampje wat er toch gewoon uit moet. Net als koorts, dat is juist een soort vervoersmiddeltje om een virus uit een lichaam te doen werken. Met koorts remmers houd je dit juist tegen. Evenals de zalfjes, Vaseline uitgesloten. Brandnetel thee werkt vaak zuiverend.

  Mijn inmiddels volwassen broertje had ook altijd zo ontzettend veel last van eczeem. Nadat mijn ouders van alles geprobeerd hadden, hebben ze als laatste redmiddel de brandnetel thee gebruikt, en ziende ogen knapte mijn broertje op. Vaak als hij even niet zo lekker in zijn vel zit, mentaal gezien, dan komt de eczeem soms wat terug. Jim heeft natuurlijk veel te voortduren gehad de laatste tijd, wellicht is de eczeem juist een gevolg van iets wat veel indruk op jullie kleine kampioen gemaakt heeft.

  Ik wens jullie natuurlijk het aller beste en hoop dat die kleine vent snel opknapt. Hoop dat jullie iets aan de tip hebben. het is altijd het proberen waard.

  Lieve groetjes

 • Reageren Josan 3 maart 2016

  Ik had er wel eens over gehoord maar had het nog nooit gezien. Wist dus ook niet hoe het eruit zag.

 • Reageren Marieke 2 maart 2016

  Ons meisje (van 14 maanden) heeft ook zo’n gevoelig huidje. We doen haar niet in bad maar gaan met haar onder de douche – om de dag en zonder zeep o.i.d. Ze heeft met de kou ook last van eczeem. Een week of twee geleden had ze ook ineens pukkeltjes/blaasjes op haar eczeem en het verergerde snel! Naar de huisarts gegaan en hij zei krentenbaard. Anderhalve dag later zat de krentenbaard overal en omdat ook wij twijfelden zijn we naar de huisartsenpost gegaan. Het bleek een classic case waterpokken, maar onze huisarts was van het spoor gebracht omdat ze eerste vlekken begonnen rond haar kin en hals. Uiteindelijk vooral veel ingesmeerd met Vaseline Cetomacrogol en juist dagelijks gedoucht, zodat de oude huidcellen niet zouden blijven zitten en de huid dus goed kon herstellen. In totaal heeft het een week of wat geduurd (snel over dus; meestal is het 10 dagen), maar ze zit nog wel onder de eczeem. Al is die droge huid deels ook een restverschijnsel van de waterpokken, denk ik.
  PS: mijn website die ik hier bij invul is nog niet in werking, maar over een paar weekjes wel! 🙂

 • Reageren Farah 2 maart 2016

  Wat sneu, arme jochie! Heel veel beterschap toegewenst. Mijn kinderen hebben wel eens krentenbaard gehad, maar echt hele kleine plekjes rondom hun mond, met fucidine kreeg ik het gauw onder controle. Hoop dat hij er snel van af is, hij ziet er in ieder geval wel vrolijk uit

 • Reageren Liess 2 maart 2016

  Mijn dochter was een jaar of 10 en kreeg krentenbaard, op de rand van der bil en bovenbeen… je zou denken in t gezicht maar nee. Ze had er heel veel last van maar gelukkig snel weg na zalf

 • Reageren Resaarcle 2 maart 2016

  Arm venteke toch. Op de school van onze dochter gaat er nu ook impetigo rond. Ik had er voorheen nog nooit van gehoord. Ik duim voor Jim dat die antibiotica snel werkt!

 • Reageren mieke 2 maart 2016

  Mijn neefje heeft pas krentenbaard gehad..maar niet zo erg en ook geen wekenlang. ..bij hem was t met Hulp van een zalfje Van de huisarts snel over! Eczeem heeft mijn zoontje ook vaak (met name de knietjes en knieholtes ) vaseline met cetamacrogol helpt goed en een badje met zemelen in de ergste gevallen ook!

 • Reageren Mathiske's mama blog 2 maart 2016

  Jeetje wat vervelend! Veel beterschap. Ik hoop dat t snel over is!

 • Reageren Kirsten 2 maart 2016

  Van krentenbaard heb ik nog nooit gehoord… Zo jammer dat Jim zo’n gevoelige huid heeft en dit er nu nog bijkomt… Hopelijk doet het nieuwe middeltje iets uit!
  Kirsten onlangs geplaatst…ByPictures #5My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge