14 januari 2017

Koopzegels: Ultieme truttigheid of eigenlijk heel slim?

Wilt u er koopzegels bij? Iedere keer als de kassière het me vroeg bij het afrekenen zei ik lachend nee. Natuurlijk niet, dacht ik. Koopzegels zijn voor arme huisvrouwen. Die geen geld van hun man krijgen om iets voor zichzelf te kopen, maar alleen boodschappen. Met de spaarzegels kunnen ze stiekem sparen voor iets voor zichzelf. Dat is tenminste wat mijn moeder me altijd verteld heeft! Maar laatst zag ik dat mijn schoonmoeder dus wél gewoon koopzegels spaart. En toen ik vroeg hoeveel dat nou oplevert, begreep ik eigenlijk niet dat wij dat niet deden.

Waarom koopzegels sparen?

Kort gezegd is het een goed idee om koopzegels te sparen, omdat ze over het algemeen een hoog rendement hebben. Als je koopzegels bij je gewone boodschappen neemt, een kaart vol spaart en vervolgens inlevert bij de supermarkt, krijg je namelijk meer geld terug dan je besteed hebt. Hoeveel meer je terugkrijgt dan je besteed hebt is per supermarkt verschillend.

Bij welke supermarkten kun je koopzegels sparen?

Er zijn naar mijn weten vier supermarkten waar je koopzegels kunt sparen, Albert Heijn, Coop, Plus en Jumbo. Niet iedere Jumbo doet echter mee aan de koopzegel actie.

Bij welke supermarkt heb je het beste rendement op koopzegels?

Het rendement dat je met koopzegels behaalt verschilt per supermarkt. Het bedrag dat je per koopzegel moet besteden, het aantal koopzegels dat je moet sparen verschilt, en de winst die je behaalt per spaarkaart ook. Ik heb een overzichtje gemaakt om het verschil tussen de supermarkten te laten zien.

*Niet bij alle vestigingen van Jumbo kun je spaarzegels sparen

Zoals je ziet is het rendement bij Plus het hoogste, wel 50%! Het absolute bedrag dat je krijgt bij spaarkaart is echter slechts €6,-; dat lijkt weinig. En om dit terug te krijgen moet je wel 200 zegels plakken. Dat lijkt best veel moeite om te doen. Is dit het wel waard om al die zegels te sparen en te plakken? Om die vraag te beantwoorden heb ik berekend hoeveel winst wij ongeveer zouden maken als we een heel jaar boodschappen bij dezelfde supermarkt zouden halen, en altijd koopzegels zouden nemen.

Wat leveren koopzegels per jaar op?

Om te berekenen wat koopzegels opleveren per standaard hoeveelheid boodschappen heb ik uitgerekend wat het bedrag is dat je per supermarkt aan boodschappen moet besteden om 1 euro winst te behalen. Vervolgens heb ik berekend wat het aan winst voor een gezin zou betekenen, als ze een heel jaar koopzegels zouden sparen. Het gemiddelde bedrag per maand dat ik heb aangehouden is €400 euro per maand, dus €4800 per jaar. In de op één na onderste rij van de tabel kun je de totaalbedragen zien. Persoonlijk vind ik ze nogal tegenvallen. Natuurlijk, €20 tot €50 is mooi meegenomen, maar op een bedrag van €4800 is dat niet veel. Als je het als een soort korting ziet die de supermarkt je als koopzegelspaarder biedt, is het zelfs slechts 0,4 tot 1%!

Conclusie

Spaarzegels leveren echt wel wat op, zeker als je puur naar het rendement kijkt. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je gezin, de totale uitgaven die je doet in de supermarkt, en bij welke supermarkt je je boodschappen doet. Of je het de moeite waard vindt om al die zegels te sparen en te plakken moet je denk ik zelf bepalen. Ik ben er nou mee begonnen, dus ik moet een kaart volmaken voor ik mijn investering terugkrijg. Maar eerlijk gezegd vind ik het bedrag dat het me oplevert een beetje teleurstellend…

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageren Barbara 27 december 2017

  Ik ben er juist onlangs mee gestart en vooral omdat het op mijn spaarrekening minder oplevert. Ongemerkt spaar ik nu een leuk bedrag bij elkaar en krijg ook nog eens meer rente dan wanneer ik het op de spaarrekening zet. Eigenlijk spijt dat ik niet eerder ben gestart.

 • Reageren Bregje 16 januari 2017

  Wij sparen ze bij de Plus en leveren toch elk jaar zeker 10 boekjes in. Samen met dr statiegeldbonnetjes die we bewaren is dat een mooi extraatje vind ik 🙂
  Bregje onlangs geplaatst…Gekkenhuis!My Profile

 • Reageren Marian 15 januari 2017

  Op een spaarrekening krijg ik veel minder dan bij Plus. Verder moet je dan natuurlijk je spaarkaart meteen inleveren als die vol is. Amders heet de supermarkt jou rente over je besteede bedrag

 • Reageren Jolanda 15 januari 2017

  Natuurlijk! Alle beetjes helpen ? De Keurslager heeft trouwens ook zo’n systeem, tegenwoordig op een pas. Voor 5 cent krijg je 6,6 cent terug! Óf je spaart voor spullen (keuken-/tuingereedschap/speelgoed).
  Mag ik zelf helaas niet aan meedoen, omdat ik bij een Keurslager werk ?

 • Reageren Marguerita 15 januari 2017

  Nee, ik vind koopzegels irritant en zoveel levert het niet op. Dan kun je beter letten op de geld terug acties van kortingisleuk en scoupy, dat levert veel meer op voor minder moeite
  Marguerita onlangs geplaatst…Betaalbaar meedoen aan de Soy Luna en Star Wars hypeMy Profile

 • Reageren Mathiske -gelukineenrompertje- 15 januari 2017

  Mijn ouders doen dat al jaren en inderdaad meer rente als op de bank haha. Ik vergeet ze zelf heel vaak te kopen dus dat schiet niet op.
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Weekoverzicht -Week 2- Sneeuw! Slapen en Sporten.My Profile

 • Reageren Paula 14 januari 2017

  Hahaha, hier de zus van je schoonmoeder! Ook een fanatieke zegelspaarder!
  AH en Vomar (staat niet op je lijstje, maar daar spaar je kooppunten op ’n pasje ). Wij gaan 1x per jaar lekker een weekendje weg van de ‘zegeltjes’ en dan lijkt ’t net of ’t niets kost.
  Ik ben zo knots dat ik zelfs een eigen spaarsysteempje heb, als ik bij een andere supermarkt boodschappen doe: ca. 10% van de kassabon stop ik in een spaarpotje.
  Het loopt lekker op, tussen de € 300 en € 400 per jaar, leuk toch, jezelf een beetje voor de gek houden. Ik blijf het doen ?

 • Reageren Priscilla 14 januari 2017

  Helaas kom ik nooit bij Plus, daar vind ik het rendement verrassend goed! AH koopzegels heb ik weleens genomen. Maar 490 zegels vind ik wel erg veel. Gelukkig kun je ook half volle boekjes inleveren 😉

 • Reageren Kim 14 januari 2017

  Na aandringen van mij–koopzegels sparen leek mij superleuk–maakte mij moeder vroeger ook zo’n soort berekening en besloot dat het echt niet de moeite waard was. Toch denk ik dat dat mijn rijke Oma (met zwembad in de tuin) wél koopzegels spaarde, net als ze alle supermarkten af liep voor aanbiedingen, theezakjes hergebruikte en schimmel in vruchtensap er gewoon uitschepte. Al die kleine beetjes tellen op!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge