1 juni 2016

Koop een kip (of een koe, of een varken)

Koop een kip, of een koe, of een varken – Ik zou zó graag veganist zijn, maar ik kan het niet. Ik vind het echt super zielig dat wij, mensen, dieren opsluiten, dwingen zich voort te planten en daarna afmaken om ze op te eten. En vaak nog onder erbarmelijke omstandigheden ook. Het lukt me alleen niet om te stoppen met vlees eten, en al helemaal niet met melkproducten gebruiken.

koop een kip koe varken

Wat wel lukt, gelukkig, is minderen. Mijn vriend en ik eten maar één of twee keer per week vlees bij de avondmaaltijd. En als we het eten proberen we te zorgen dat het biologisch is, of in elk geval zo veel mogelijk beter leven sterren heeft. Een paar maanden  geleden hoorden we over het initiatief ‘koop een kip/koe/varken’.

Via deze websites kun je intekenen op een partij biologisch vlees. De dieren leven op dat moment nog, en leven goed. Alle deelnemende boerderijen hebben het biologische keurmerk. En als je de filmpjes bekijkt zie je dat de dieren écht een goed leven hebben. Pas wanneer er genoeg mensen meegedaan hebben wordt het slachtproces in gang gezet. Je krijgt een mail met de week waarin geleverd wordt en kunt een afspraak maken wanneer je thuis bent. Het vlees wordt gekoeld geleverd, en het is de bedoeling dat je het grootste deel thuis invriest. Het is namelijk veels te veel om in één keer op te eten.

 

Koop een kip

Toen wij hoorden van dit concept hebben we gekozen om eerst de kip te proberen. De voornaamste reden: het is best lastig om betaalbaar biologische kip te krijgen in de supermarkt. Wij beperkten ons daarom meestal tot de drie sterren beter leven kippendijen bij de AH. De andere delen van de kip zijn of niet te krijgen of onbetaalbaar voor ons. We verheugden ons enorm op de afwisseling die koop een kip ons zou bieden. En op een smakelijk stukje gevogelte natuurlijk!

Wat krijg je?

Je krijgt natuurlijk meer dan één kip. In totaal krijg je 6,5 kg voor €79,95. Dat is een kiloprijs van €12,30 en dat is heel redelijk voor biologisch vlees. Het zijn 18 maaltijden voor twee personen, dus €2,20 per persoon per maaltijd.

Product Aantal (stuks) Aantal (maaltijden)
Leghaantje 2 2
Kipfilet 4 4
Kipfilet met vel 2 2
Kippenvleugels 8 2
Kippendijfilet 4 2
Kipkarbonade 4 2
Kipdrumsticks 8 2
Kipsaté 4 2

 

Onze ervaring

Als je op de website van ‘koop een kip’ kijkt zie je hoe veel van de benodigde inschrijvingen al bereikt is voor het slachtproces in gang wordt gezet. Toen wij onze partij aankochten stond de teller pas op 12% ofzo, dus ik dacht dat het nog wel even zou duren. Dat viel echter heel erg mee. Blijkbaar zijn het kleine partijen die ze tegelijk verkopen, en niet álle dieren van de boerderij, haha. We hadden het vlees daarom binnen twee of drie weken in huis geloof ik. We waren eerst nog even bang dat niet alles in de vriezer zou passen, maar het viel reuze mee. Het eerste dat we probeerden was een simpele kipfilet. Dat eten we normaal nooit, want dat vinden we een beetje smakeloos. Puur om te testen hoeveel meer smaak er aan de kip zat hebben we hem in olie gebakken met alleen peper en zout. Wat een openbaring, echt zoveel meer smaak zit eraan!

De eerste week waren we zo onder de indruk dat we bijna iedere dag kip hebben gegeten, haha. Helemaal tegen onze principes, dus dat hebben we bijgesteld. Het zorgde wel dat we al snel genoeg ruimte kregen in onze vriezer voor het volgende pakket dat we wilden proberen: ‘koop een koe’.

 

Koop een koe

Het concept ‘koop en koe’ is van dezelfde initiatiefnemers als ‘koop een kip’. Je schrijft in op een partij vlees en als er genoeg verkocht is wordt het slachtproces in gang gezet. Verschil bij ‘koop een koe’ is dat je keus hebt uit verschillende soorten koeien. Toen wij bestelden hadden we keus uit twee typen koeien: de dubbedoelkoe en de Limousin. De dubbeldoelkoe heeft al haar hele leven (biologische) melk gegeven, de Limousin wordt puur voor het vlees gehouden. Wij, met onze principes, gingen voor de dubbeldoelkoe. Verder kon je kiezen voor een classic of luxe pakket (dat is duurder uiteraard).

Wat krijg je?

Wij hadden dus het classic pakket. In totaal krijg je 7,2 kg voor €99,95. Dat is een kiloprijs van €13,88 en dat is heel redelijk voor biologisch vlees. Het zijn 28 maaltijden voor twee personen, dus €1,78 per persoon per maaltijd.

Product Aantal (stuks) Aantal (maaltijden)
Tournedos / kogelbiefstuk 2 1
Entrecote / rib eye 4 2
Biefstuk 2 1
Steak 4 2
Biefstukpuntjes 2 2
Stooflappen 4 2
Hachee / poulet 2 2
Tartaar 4 2
Gehakt 6 6
Hamburgers 8 4
Runderworst 8 4

Kijk voor de inhoud en prijs van het luxe pakket op de website van ‘koop een koe’.

Onze ervaring

Net als bij ‘koop een kip’ was de partij snel verkocht. Bij een koe duurt het echter wat langer voor je het vlees in huis hebt, omdat het eerst een tijd moet besterven (voor de smaak). Toen we het pakket binnenkregen slaakten we wederom een zucht van verlichting toen we zagen dat het makkelijk in de vriezer ging passen. Wat ze zeggen op de website: “het past ruimschoots in één lade van je vriezer” is echt waar. Het vlees smaakt heerlijk, net als bij de kip. Mijn favoriet zijn niet de dure cuts, als de rib eye en de tournedos, maar de worstjes. Ik was vergeten hoe echte runderworstjes smaken. Vroeger maakte mijn vader die zelf. Deze doen me daar aan denken, ambachtelijk (en nog lekkerder, sorry pap.)

De enige kanttekening die ik kan plaatsen is dat het vlees soms best taai kan zijn. Dat wisten we van te voren, want dat héb je nou eenmaal met een dubbeldoelkoe, daar hadden ze ons oor gewaarschuwd. Je moet flink kauwen af en toe, en ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak een taai stukje aan de katten heb gegeven. Zij waren daar natuurlijk enorm blij mee, maar wij hebben besloten om volgende keer toch maar voor een vleeskoe te gaan.

We zijn nog lang niet door het vlees heen, maar we beginnen al aan de volgende optie te denken: ‘koop een varken’.

 

Koop een varken

Dit pakket hebben we dus nog niet zelf geprobeerd. Ik wil de het toch met jullie delen, omdat dit eigenlijk het concept is waar ik voor gevallen was. Door dit filmpje:

 

 

Zo wil ik dat mijn vlees geleefd heeft voor de slacht. Punt.

 

 

Hadden jullie al van dit initiatief gehoord? En wat vinden jullie van het concept?

 

 

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Desi 2 juni 2016

  Wat goed dat je zo bezig bent met het welzijn van de dieren en het minderen van vlees eten! Een beter leven is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk is het effect hetzelfde: het dier komt op een bord terecht. Echt diervriendelijk vind ik dat nog steeds niet, eerlijk gezegd. Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven die minstens net zo lekker smaken (en geen dierenleed veroorzaken). De keuze voor vegetariër/veganist is best lastig in het begin, omdat je heel andere dingen gaat eten, maar uiteindelijk valt het heel erg mee. Dan wen je er gewoon aan en weet je niet beter! Heb je ooit de documentaire Earthlings gekeken? Daar heb ik heel veel van geleerd. De beelden zijn wel een beetje schokkend. Als je daar niet van houdt, kun je ook cowspiracy kijken of op youtube ‘the greatest speech you’ll ever hear’ opzoeken. Allebei ook echt aanraders! Ik hoop dat je het niet vervelend vind dat ik je ongevraagd advies kom geven, maar aangezien je aangaf dat je eigenlijk wel wilt stoppen met vlees, heb je hier misschien iets aan.

 • Reageren Eline 2 juni 2016

  Wat een goed en interessant concept! Zeker de moeite waard om eens beter in te verdiepen.

 • Reageren mieke 1 juni 2016

  Ik ben zelf vegetarisch, om dezelfde reden als die jij in het begin beschrijft! Dit initiatief kende ik nog niet, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat als ik dat filmpje zie met die vrolijke varkens,ik het misschien nog moeilijker zou vinden dat die dan voor mij dood zouden moeten, maar uiteraard een Veel beter alternatief dan de bio-industrie!

 • Reageren Paula 1 juni 2016

  Leuk zeg! Van de kip wist ik, van Rogier.
  Ik koop al een aantal jaren biologisch Limousinvlees, (via een andere leverancier), ongeveer 10 kg per pakket. Soms 1 x per jaar, soms 2 x per jaar. Ik koop ook altijd beefburgers bij hem, die zijn lekkerrrrr, neem ik veel van!
  Wat ik wel lastig vind is dat je soms erg moet nadenken en vooruitdenken wat je ervan gaat maken. Er zitten lekker stooflapjes bij, bijvoorbeeld, maar die moeten toch wel 24 uur ontdooien in de koelkast, en dan lang sudderen. Het vraagt dus wel enige planning.
  Bij ons in de buurt kun je ook biologisch lamsvlees kopen , van een kudde die graast in de duinen.
  Ik vind varkensvlees lekker, dus ik ga me eens verdiepen in koopeenvarken. En inderdaad: een leuk filmpje!
  Eet smakelijk!!

  • Reageren Elisabeth 1 juni 2016

   Ja ik hoop heel erg op koop een lam (oid). Zou ik ook voor gaan 😉

   • Reageren Paula 1 juni 2016

    Ik zal ’t in de gaten houden. Meestal is het eind van het jaar als de lammetjes lekker gegroeid zijn (klinkt wel beetje zielig…..)

 • Reageren Kim 1 juni 2016

  Interessant! Ik had hier nog niet van gehoord. Ik ben eigenlijk vegetarisch, maar we eten nu 1 keer per week vlees omdat we onze dochter niet perse vegetarisch willen opvoeden. Ik weet alleen niks van vlees (omdat ik als kind al vegetarisch werd) en ik vind het moeilijk om te bepalen wat nou gezond vlees is voor een kind en wat niet. Dit vlees lijkt mij in dat opzicht ook beter dan wat je in de supermarkt koopt, in ieder geval. Bedankt voor de review!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge