25 mei 2016

Is koemelk echt zo slecht voor je?

Koemelk is slecht voor je – Deze stelling hoor, en vooral lees, ik steeds vaker. Met name op Facebook lijk je niks te kunnen posten over koemelk, zonder dat je een reactie krijgt van een aanhanger van deze stroming. “Ja maar, koemelk is slecht voor je!” Google de stelling “koemelk is slecht voor je”, of de vraag “is koemelk slecht voor je?”, of zelfs “is koemelk goed voor je?” en je vindt talloze artikelen die inderdaad bevestigen dat koemelk slecht voor je is. En niet zo’n beetje ook. Je zou bijna gaan geloven dat melk een soort vergif is. Maar is dat ook zo?

koemelk is slecht voor je goed gezond

Is koemelk slecht voor je?

Nee. Het antwoord is simpel. Al die artikelen en websites zijn gebaseerd op meningen en niet op wetenschappelijk onderzoek. Vaak noemen ze elkaar als bron voor waar ze de informatie vandaan gehaald hebben, en als ze eens een wetenschappelijk artikel aanhalen is het één of ander slecht onderzoek gepubliceerd in een obscuur tijdschrift. Terwijl er veel meer en betere studies zijn die aantonen dat koemelk niet slecht voor je is.

Voor wie is koemelk wel slecht?

Er zijn twee groepen mensen voor wie koemelk wél slecht is. Dat is voor baby’s onder de 1 jaar, want koemelk heeft een te hoog percentage eiwit en een te laag percentage vet. En mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwit en/of lactose. Dat is een hele vervelende allergie, waardoor je veel producten niet kunt eten. In heel veel kant-en-klaar producten zit immers koemelk. Voor alle andere mensen geldt dat koemelk prima is.

Dat koemelk slecht voor je zou zijn is een mening, geen feit

Iedereen mag zijn eigen mening hebben en verkondigen. Doe alleen niet alsof het de onomstotelijke waarheid is. Zeg “Ik vind dat koemelk slecht voor je is” of “Ik geloof dat koemelk slecht voor je is”. Prima. Je kan namelijk heel goed zonder koemelk door het leven. Uit onderzoek blijkt wel dat mensen die voldoende melkproducten gebruiken gezonder zijn en langer leven. Dat betekent niet per se dat koemelk goed voor je is, maar wel dat het lastig is om een goede vervanger te vinden. En dat je er zelf minder gezond van wordt is nog tot daar aan toe, maar als je je kindje melk ontzegt en geen goede vervanging aanbiedt kun je de groei belemmeren.

Daarom wil ik je, als jij gelooft dat koemelk slecht voor je is en het niet wil gebruiken, een aantal tips geven waar je op moet letten, zodat je tóch genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Zo vervang je koemelk in je voeding

 1. Borstvoeding (zo lang mogelijk, liefst 4 jaar)

Borstvoeding geniet zelfs de voorkeur boven koemelk (voor jonge kinderen). Als je écht anti-koemelk bent en je kindje het beste wilt geven zul je dus lang borstvoeding moeten geven. Nog minstens twee keer per dag, nadat je kindje 1 jaar is geworden.

 1. Geitenmelk

Geitenmelk is een prima vervanging voor koemelk. Weet je waarom? Omdat het zoveel lijkt op koemelk. Er zijn kleine verschillen op het gebied van eiwitsamenstelling en vetzuursamenstelling, maar deze zijn niet groot genoeg om te kunnen zeggen dat geitenmelk beter is. Het is zelfs zo dat de meeste mensen die allergisch zijn voor koemelk óók allergisch zijn voor geitenmelk, omdat het lichaam ze als hetzelfde herkent.

 1. Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk, kokosnootdrink, (of –yoghurt natuurlijk)

Deze producten kun je allemaal als vervanging gebruiken. Let alleen wel op dat de voedingsstoffen die normaal gesproken niet in deze producten zitten zijn aangevuld tot de hoeveelheid die in melk zit. Alle melkvervangers van Alpro zijn bijvoorbeeld versterkt met calcium en vitamine B2, B12 en D. Check als je een ander merk neemt de verpakking voor deze ingrediënten en voedingswaarden, want deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van je kindje. En pas ook op voor toegevoegde suiker. Neem bij voorkeur de varianten waar géén suiker aan toegevoegd is.

Normaal gesproken ben ik erg voor het zelf maken van producten die je ook kant-en-klaar kan kopen. In dit geval niet. Jij kunt zelf namelijk geen calcium, vitamine B2, B12 en D toevoegen aan je melkvervanger.

 

Leestips

Lees ook: het Voedingscentrum over “melk is slecht voor je” en hun boekrecensie van “Melk de Witte Sloper”

Dit boek 🙂

 

 

Kort samengevat

Koemelk is niet slecht voor je, maar als je het liever niet gebruikt kan dat prima. Vervang het alleen door een product dat de vergelijkbare voedingsstoffen levert, zoals geitenmelk, versterkte sojamelk of dergelijke vervangers, of borstvoeding natuurlijk.

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 29 mei 2016

  Of koemelk wel of niet goed voor je is weet ik niet. Ik weet wel wat een vriendin van me flink klachten heeft aan d’r luchtwegen en dat die klachten een stuk minder zijn als ze de melkproducten links laat liggen. Als ik me goed herinner eens gelezen te hebben komt dat ook in dat boek ‘melk de witte sloper’ naar voren, dat er een verband zou zijn tussen bijv astma en het gebruik van koemelk. Maar of dit dan echt zo is of wetenschappelijk onderzocht is, dat weet ik dan verder ook niet.

 • Reageren Nicole 27 mei 2016

  Ik word zo doodmoe van die mensen die dit continu roepen. Ons zoontje krijgt elke avond voor het slapen gaan een fles koemelk. Gaat prima.

  • Reageren Elisabeth 27 mei 2016

   Echt hè…

 • Reageren kristina 26 mei 2016

  Ik behoor tot de groep die allergisch is 🙁 ik mis melk op zich niet, maar ik mag zelfs bepaalde vleeswaren niet omdat daar ook melk in verwerkt zit (en een hele boel andere producten) altijd goed opletten dus!

 • Reageren Mathiske's mama blog 25 mei 2016

  Koemelk was echt mijn craving tijdens mijn zwangerschap. Ik drink al redelijk wat melk, maar toen ik zwanger was helemaal
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Op het laatste moment.My Profile

 • Reageren Maai 25 mei 2016

  Ja dat hebben wij dus. De jongste heeft helaas koemelkallergie en is er nu na ruim een jaar wat we hadden gehoopt niet vanaf. Dus voor mij ook een nagenoeg melkvrij dieet. Maar 4 jaar BV, ik denk dat ik dat niet ga volhouden. Wist je trouwens dat je baby’s onder 1 beter geen soyamelk kan geven, zeker niet als ze koemelkallergie hebben. De kans op het ontwikkelen van een soya-allergie is dan groter en dan zijn er nog maar weinig alternatieven over.
  Maai onlangs geplaatst…35 Zeer goede redenen waarom je kleuter op tilt slaatMy Profile

  • Reageren Elisabeth 25 mei 2016

   Precies! Onder de 1 alleen borstvoeding of kunstvoeding!!

 • Reageren Jolet 25 mei 2016

  Dit is heel goed om te weten! Want ik heb zo veel melk gedronken in mijn leven!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge