Rijstschotel met aubergine en tomaat. Of, hoe we het eigenlijk altijd noemen: aubergineprutje met rijst. Het klinkt absoluut niet sexy, maar is hartstikke lekker, supersimpel om te maken, en altijd een hit, zelfs bij kieskeurige dreumesen en kleuters.

Vertrouw me maar en probeer het.
Contents
Surinaams?
Het idee voor het recept komt van een Surinaams vriendinnetje van me. Ze heeft het gewoon aan ons verteld, niet opgeschreven of iets dergelijks. Dat hoeft ook niet, want het is supersimpel. Het kan echter wel zo zijn dat het recept in de loop van de jaren wat is aangepast, en dat het Surinaamse een beetje verwaterd is. Dit is het recept zoals ik het altijd maak.

Een perfect recept voor kinderen
Mijn favoriete groente is aubergine. Aubergine gegrild, uit de oven of van de barbecue met olijfolie en zout en peper vind ik echt superlekker. Jim vindt het walgelijk. Hij weigert het te eten en als we hem overtuigen om het te proberen komt er een héél vies gezicht en spuugt hij alles weer uit. Ik ben daarom een beetje verbaasd dat hij dit gerecht wél lekker vind. Maar ik klaag niet hoor! Antonie is echt zó makkelijk met eten dat ik me nooit zorgen maak. En ja, dit gerecht vindt hij ook lekker.
Hartstikke gezond
Dit gerecht is ook nog eens hartstikke gezond! Er is eigenlijk maar één ding minder goed aan dit recept en dat is de hoeveelheid zout. Het bouillonblokje bevat zout, je voegt vrij veel zout toe bij de bereiding en in de tomatenpuree en -blokjes zit óók nog eens zout. Maar voor de rest is het supergoed. Vegetarisch, goede vetten van de olijfolie en laag in totaal vet. Heel veel vezels uit alle groente. En als je het helemaal goed wil doen kun je het natuurlijk het beste met zilvervliesrijst of Lassie half volkoren rijst serveren. Die laatste rijst is ideaal als jij of je kids liever witte rijst eten maar je toch ook wilt dat jullie de voedingstoffen en vezels van zilvervliesrijst binnen krijgen.
En alvast een tip, voor meer lekkere recepten met rijst: kijk ook eens op de website van dé rijstspecialist van Nederland: Lassie!
Recept: Rijstschotel met aubergine en tomaat
Ingrediënten
- Ui
- Drie tenen knoflook
- Blikje tomatenpuree
- Olijfolie
- Twee aubergines
- Twee blaadjes laurier
- Blik gepelde tomaat of tomaatblokjes
- Bouillontablet (of een paar maggi-blokjes als je het echt Surinaams wil maken)
- Peper en zout
- Rijst, wij kiezen voor half volkoren Toverrijst van Lassie
Bereidingswijze
- Verwarm een flinke scheut olijfolie (ik zorg dat ongeveer de helft van de bodem van de pan bedekt is) in een grote pan en fruit de ui en de knoflook.
- Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze goed
- Snij de aubergines in blokjes. Als je lui bent (zoals ik) maak je staafjes. Het maakt namelijk niet uit of de zachte binnenkant van de aubergine in blokjes gesneden is, die wordt toch prut. Als de schil maar in vierkantjes is gesneden. (zie ook de foto)
- Voeg de aubergine toe aan de pan, strooi er een goede hoeveelheid zout overheen (dat helpt met het garen en slinken) en roer de inhoud van de pan goed door.
- Voeg de twee laurierblaadjes toe.
- Dit mengsel moet nu een tijd doorstoven, het liefst wel een half uur tot een uur. Zet het vuur daarom heel laag en voeg genoeg water toe aan de pan om te zorgen dat het niet aanbrandt.
- Kook in deze tijd de rijst, en ga iets anders doen. Op je dreumes letten ofzo.
8. Na een half uur tot een uur is het mengsel een soort saus geworden. Je ziet het verschil tussen eerste en tweede foto. Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer het goed door elkaar. De saus ziet er dan uit zoals op de rechter foto.
9. De saus moet nu nog een beetje doorkoken en op smaak gemaakt worden. Haal de laurierblaadjes er uit. Meng het bouillonblokje of maggiblokje(s) met wat heet water om ze op te lossen en giet het bij de saus. Dit is naar smaak, je hoeft niet het hele blokje te gebruiken, en als je het liever helemaal niet gebruikt hoeft dat niet.
10. Proef de saus af en voeg indien nodig peper en zout toe.
11. Serveer met Lassie half volkoren Toverrijst.
Tip voor de échte groenteweigeraars
- De saus bevat op dit moment nog herkenbaar veel groente. Als je een échte groenteweigeraar hebt raad ik je aan om de staafmixer te pakken en alles te pureren. Dan lijkt het net tomatensaus, en dat lust bijna ieder kind. Let wel goed op dat je de laurier blaadjes uit de pan hebt gehaald.
- En als je kinderen (of jij) écht vlees bij een gerecht willen, kun je deze saus makkelijk combineren met een stukje kipfilet, of kun je stukje kip of rundergehakt toevoegen aan de saus.
- En nog een tip van lezeres Kholoud, om het recept echt culinair te maken: “Ik voeg er nog koriander bij en citroensap. Voor mezelf doe ik er ook sambal bij. En de rijst doe ik een beetje anders. Eerst wat vermicelli frituren en dan de rijst erbij en laten koken met water. Soms doe ik nog gehakt in de saus.”
De dreumes & kleuter smaaktest
Het bereidde gerecht ziet er dus niet zo sexy uit, maar dat hoeft ook niet voor een dreumes. Hieronder een foto van toen Jim dreumes was. Hij vindt het duidelijk heerlijk. Nu gaat het iets moeilijker, moet ik eerlijk bekennen. Maat dat is vooral omdat hij de stukjes groente ziet zitten in de saus. Als hij eenmaal (na tien minuten janken) een hapje heeft genomen gaat het echter zó naar binnen. Ik denk dat dit het gerecht is dat hij het snelste eet. Een bord zit er binnen twee minuten in. Ook Antonie vindt dit prutje heerlijk, in een paar minuten heb ik (of papa) het erin geschept.
Herken je dit een beetje? Dat er groenten zijn die je kind helemaal niet lust, maar als je het zo in een saus gebruikt heerlijk vindt?
0 reacties