26 oktober 2016

Over ketchup en over suiker

Over ketchup en over suiker – Toen ik Voeding en Diëtiek studeerde, alweer meer dan tien jaar geleden, was de boodschap nog duidelijk: “Ketchup is beter dan mayonaise, want dat bevat vet en daar word je dik van.” Dat is misschien een beetje kort door de bocht, maar is eigenlijk wel wat de meeste diëtisten toentertijd zeiden. De laatste jaren hoor je juist veel negatiefs over ketchup. Het is slecht voor je, want er zit zoveel suiker in. Wat is daar nou van waar? Hoeveel suiker zit er in ketchup? Bestaat er ketchup zonder toegevoegde suiker?

Hoeveel suiker ketchup

Hoeveel suiker zit er in ketchup?

Hoeveel suiker bevat ketchup?

Als je de NeVo-tabel bekijkt op de website van het RIVM blijkt dat er per 100 gram ketchup gemiddeld zo’n 14 gram suiker in zit. Dat is een hoop! In 100 ml cola zit ‘slechts’ 10 gram… Als je het zo bekijkt lijkt het dus erg veel. Je moet je alleen bedenken dat je van cola meestal een glas van zo’n 250 ml drinkt. En van ketchup slechts een beetje. Twee zakjes die je bij de snack bar krijgt zijn 30 gram. Een glas cola bevat 26 gram suiker. Véél meer dan de 4 gram die in die twee sachets ketchup zit.

Waarom bevat ketchup suiker?

Heinz bracht zijn eerste ketchup in 1876 op de markt. Dit was voordat er allerlei moderne conserveermiddelen op de markt waren. In die tijd waren ze nog erg afhankelijk van het conserveren door in te maken. Net zoals bij bijvoorbeeld jam werd er suiker, zout en of zuur aan groente toegevoegd, en werd deze lang gekookt. Door het koken werden de bacteriën die er op dat moment inzaten gedood. En door suiker, zout en/of zuur werd de pH veranderd, zodat er geen nieuwe bacteriën in konden groeien. In ketchup zit vooral veel zuur: azijn. De smaak van ketchup zonder suiker is daarom héél zuur, en er werd suiker aan toegevoegd om de smaak te verbeteren. De ketchup die we nu nog eten is daar het resultaat van.

Bestaat er ketchup zonder toegevoegde suiker?

Ja, die bestaat! Een voorbeeld is de ‘ketchup ongezoet’ van Tons mosterd. Deze ketchup heeft de ingrediënten: natuurazijn, tomatenpuree, wortelpuree, water, zongedroogde tomaten, maiszetmeel, zuurteregelaar (citroenzuur), zeezout. Ondanks het weglaten van de suiker bij de bereiding is deze ongezoete ketchup dus conserveermiddel vrij.

Hoe smaakt ongezoete ketchup?

Via de foodybox ontving ik een potje ‘ketchup ongezoet’ om te proberen. Hoe smaakt dat? Nou, anders… Het lijkt voor mij meer op tomatenpuree dan op ketchup. Persoonlijk vind ik het ook niet lekker, maar dat is voor iedereen anders natuurlijk. Als je graag een ketchup wilt gebruiken waar geen suiker aan toegevoegd is zou ik deze zeker eens proberen.

Hoeveel scheelt dat nou in suiker?

In de groente die in ketchup bevat zit van zichzelf al suiker. Helemaal suikervrij zal de ongezoete ketchup daarom niet zijn, maar het kan behoorlijk wat schelen. Ik heb de voedingswaarde van de twee soorten ketchup naast elkaar gezet.

Voedingswaarde ketchup per 100 gram

voedingswaarde per 100 gram Gewone ketchup Ongezoete ketchup Dit zit er meer in gewone ketchup
Energie kJ 327 266 61
   kcal 77 63 14
vet (g) 0,0 0,3 -0,3
   w.v. verzadigd (g) 0,0 0,0 0,0
koolhydraten (g) 17,7 11,6 6,1
   w.v. suikers (g) 14,3 4,8 9,5
voedingsvezel (g) 0,8 0,8 0,0
eiwit (g) 1,0 1,8 -0,8
zout (g) 1,8 1,2 0,6

Je ziet in de tabel dat er nog steeds in de ongezoete ketchup suiker zit. Het is alleen wel veel minder. Het scheelt bijna 10 gram! Maar…. Je eet geen 100 gram ketchup. Wat betekent het dan per portie?

Voedingswaarde ketchup per portie

De officiële portie voor ketchup is 15 gram, de inhoud van zo’n klein sachet. Dit is echter heel weinig, ik gebruik zeker twee keer zoveel en daarom hou ik 30 gram aan.

voedingswaarde per portie (30 gram) Gewone ketchup Ongezoete ketchup Dit zit er meer in gewone ketchup
Energie Kj 98,1 79,8 18,3
   kcal 23,1 18,9 4,2
vet (g) 0,0 0,1 -0,1
   w.v. verzadigd (g) 0,0 0,0 0,0
koolhydraten (g) 5,3 3,5 1,8
   w.v. suikers (g) 4,3 1,4 2,9
voedingsvezel (g) 0,2 0,2 0,0
eiwit (g) 0,3 0,5 -0,2
zout (g) 0,5 0,4 0,2

Je ziet het, per keer krijg je een kleine 3 gram minder suiker binnen als je voor de ongezoete ketchup gaat. Dit is gelijk aan een klein suikerklontje. Is dat het waard? Dat zal iedereen voor zichzelf moeten beantwoorden.

Bevat ketchup echt zo veel suiker?

Ik ben geneigd om hier toch nee op te antwoorden. Als je slechts 30 gram gebruikt en dit niet elke dag doet valt het allemaal best mee. Als je helemaal anti-suiker bent kun je natuurlijk kiezen voor een ongezoete variant, of de ketchup gewoon weglaten. Maar ‘gewone’ mensen bang maken door te roepen dat ketchup des duivels is omdat er zoveel suiker in zit, lijkt me ietsjes overdreven.

 

Gebruik jij ketchup? En zou je graag een ketchup proberen waar geen suiker aan toegevoegd is?

 

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Nienke 27 oktober 2016

    Onze oudste 3 jongens zijn gek op ketchup en eten het ’t liefst iedere dag… Mayonaise lusten ze niet. Ik probeer het ketchupgebruik al aan banden te leggen en dat lukt gelukkig aardig, maar ze blijven er wel gek op 🙂

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge