6 september 2016

Joke vertelt hoe ze moedermelk donor werd

Vandaag weer eens een gastblog over borstvoeding. Joke is mama van Elli en blog op haar blog Mama Naturelli. Ze vertelt hoe ze tegen alle verwachting in alternatieve moeder werd, en zelfs moedermelk donor.

Joke vertelt hoe ze moedermelk donor werd

Ik had nooit gedacht dat ik zo’n moeder zou worden: borstvoeding geven, samen slapen, m’n baby dragen en suikervrij opvoeden. Maar na bijna 11 maanden moet ik toch echt toegeven dat ik een alternatieve mama ben, toch in veel mensen hun ogen ;-). Dat ik borstvoeding zou geven stond al lang voor de geboorte vast. Ik was vanaf het begin overtuigd van de voordelen en vind borstvoeding nog steeds een ideale start.

mama naturelli Collage

Afbouwen?

Na drie maanden zou ik weer gaan werken en dus afbouwen, of liever: dat was het plan. Liep dat even anders! Ik was er nog niet klaar voor en wou toch echt de 6 maanden exclusief halen. Beter voor de maag- en darmontwikkeling had ik gelezen. Dus ging ik door, want borst & baan combineren: het kan! Ik kolf 2 à 3 keer per dag, 5 werkdagen aan een stuk, elke week opnieuw, om m’n meisje van voldoende moedermelk te kunnen voorzien. Mijn voorraad liep al snel op.

Nu dan afbouwen?

Naïef als ik was, dacht ik dat ik na de 6 maanden wel zou kunnen afbouwen, want dan konden we met vaste voeding starten! Wel, dat blijkt toch echt een illusie te zijn. Moedermelk blijft de hoofdvoeding tot 1 jaar en met vaste voeding alleen heeft m’n meisje niet genoeg voedingsstoffen binnen. Dus bleef ik mooi gebruik maken van het kolfrecht en ging ik lekker door.

Alweer 11 maanden borstvoeding

Ondertussen zijn we 11 maanden verder, en je raadt het: Elli krijgt nog steeds borstvoeding. Vele mama’s vinden dat raar of ongehoord. Of ik nog wel genoeg melk heb (facepalm!), of die voedingen echt nog nodig zijn, waarom we geen grotere flessen geven zodat ze langer toe komt, en nog veel meer van die vragen krijg ik regelmatig.

Borstvoeding is de norm

Dat borstvoeding geven de biologische norm is, lijken veel mensen vergeten te zijn. Jammer dat enkele decennia kunstvoeding alle kennis over borstvoeding deed verdwijnen… Het is zo puur, natuurlijk en mooi dat ik het oprecht jammer vind dat niet meer mensen de keuze maken om borstvoeding te geven (al is het maar voor even) en hierbij de juiste ondersteuning krijgen.

Een mooie voorraad melk

Overschakelen op kunstvoeding zit er nog niet gauw in hier. Elli is steeds minder uit de fles gaan drinken en wacht koppig tot mama thuis is om alles in te halen. Alles geprobeerd, niets werkt. Dus al zou ik willen overschakelen, zou ze het niet aanvaarden. En nu zit ik hier, met mijn diepvries vol moedermelk! Ik maak er af en toe wel eens heerlijke tussendoortjes van, zoals pannenkoeken of havermoutpap, maar Elli krijgt al die melk al lang niet meer opgewerkt.

Moedermelk donor

Dus meldde ik me aan als donor. Er zijn heel wat moeders die borstvoeding willen geven maar dit (tijdelijk) niet kunnen. Zij zijn net als ik overtuigd van de voordelen en vinden kunstvoeding geen waardig alternatief. De redenen zijn erg uiteenlopend: het gaat om een keizersnede, de mama neemt medicatie,  of kan zelf helemaal geen borstvoeding geven door bijvoorbeeld een operatie. In dat geval kan je opteren voor donormelk.

Waarom moedermelk doneren?

Omdat ik melk teveel heb, en Elli weinig afgekolfde melk wil drinken, doneer ik aan mama’s die het kunnen gebruiken. Ik voel me daar zelf heel goed bij en vind het de normaalste zaak ter wereld. Toch heb ik dit nog nooit aan iemand verteld. Anderen vinden het vies of raar, terwijl het een 100 % natuurlijk product is. Waarom melk van een koe (dat helemaal bewerkt wordt tot poeder) normaler vinden dan melk uit een menselijk wezen voor je mensen baby? Dat is toch de wereld op z’n kop!

Hoe word of vind je een donor?

Als je zeker wil zijn, kan je de melk laten testen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Het wederzijds vertrouwen is meestal erg groot en mama’s houden vaak vast aan dezelfde donoren. Op Facebook zijn er enkele groepen waar je melk kan vragen/doneren, moest je zelf geïnteresseerd zijn. Of neem een kijkje bij het moedermelk netwerk.

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Resaarcle 7 september 2016

  Supertof dat je je melk doorspeelt aan iemand die er nood aan heef! Whoopwhoop!

 • Reageren Cindy 6 september 2016

  Jep hier ook trotse moedermelk donor! Matteo heeft een 3 melkbroertjes en 1 melkzusje hihihi

 • Reageren Jess 6 september 2016

  Go go Joke! Super knap van je. Ik heb zelf al eens gedoneerd. Maar om iemand uit de nood te helpen, want ik kan momenteel alle milliliters zelf gebruiken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge