5 februari 2018

Ik doe nog maar drie kwart van de was

Ik doe nog maar drie kwart van de was. Afhankelijk van je eigen standpunt over taakverdeling in het huishouden klinkt dit misschien vrij resoluut, of juist supersoft. Mij klinkt het supersoft in de oren, maar eigenlijk voelt het als een best heftige beslissing. Gek toch?

was vrouw moeder stress

Bron: Shutterstock (‘Stressed woman doing laundry at home’)

Vroeger (voor er kinderen waren) hadden we eigenlijk maar één afspraak over het huishouden: Ik deed de was en Rogier zou wekelijks stofzuigen en dweilen. Op papier een hele fijne verdeling, vind ik zelf. In de praktijk kwam er niet veel van terecht helaas. Ik deed de was inderdaad, maar dat wekelijkse stofzuigen en dweilen… ach, wat zal ik ervan zeggen. Maar wat maakte het uit? Dan was het huis maar wat viezer. Zo vaak waren we er nou ook weer niet. Heel veel last hadden we er niet van.

Inmiddels hebben we twee kinderen, een schoonmaakster, raak ik vaker een dweil en stofzuiger aan dan Rogier, en doe ik nog steeds de was. Ik moet wel, want ik wil wel schone kleren aan. Tot voor kort probeerde ik wel wat te overleggen, te coachen, stimuleren, aanmoedigen, en als het echt moest te ruziën, om te zorgen dat ik niet de enige was. Die waste. Het resultaat was niet bevredigend. Geen blijvende verbetering, en ruzie is nooit leuk.

Tsja, wat doe je dan? Kies je ervoor om altijd achter te lopen met de was? Altijd te stressen dat het nog niet af is? (Bijna) elke dag maar weer een was te draaien en in het weekend een paar uur te vouwen? Of zorg je gewoon dat de hoeveelheid die je moet wassen minder wordt? Ik koos voor het laatste.

Als je als man geen was doet, maar er toch schone net gevouwen kleren in je kast liggen, waarom zou je dan zelf wassen? Nou omdat je considerate bent en je begrijpt dat je vrouw het ook druk heeft en je haar wil ontlasten. Geen idee. Misschien is het een leuk experiment om te kijken wat hij doet als die schone was niet meer vanzelfsprekend is?

Twee weken geleden ben ik dit experiment begonnen. Op een moment dat het echt héél erg gesteld was met de was. Twee uitpuilende wasmanden vol met vuile was, en drie met schone. Een week waarin ik gewoon 40 uur van huis was om bij de baas te werken, en twee grote blogopdrachten had. Druk, geen tijd, en wel schone kleren nodig.

Ik heb het opgelost door alleen mijn eigen kleding te wassen. En die van de kinderen natuurlijk. En de handdoeken, en het beddengoed, want daar kan je ook niet zonder. Maar aan de kleding van de man kwam ik gewoon niet toe. Helaas.

In het weekend begon hij het te voelen. Geen schone boxershorts. Dat was wel even schrikken hoor! Ik deed alsof mijn neus bloedde: “Nou dat kan niet hoor, mopje. Ik heb vier wassen gedraaid afgelopen week. En jij hebt er ook nog wel één of twee gedaan, toch?” (Nee, natuurlijk niet) De oplossing die hem het eerste te binnenschoot was: nieuwe onderbroeken bestellen (bij Bamigo). Moest ik hartelijk om lachen natuurlijk, en toen bedacht hij dat het misschien ook handig was om een wasje te draaien.

Ik had het toch wel met hem te doen, en daarom heb ik daarna nog wel alles wat in die drie manden schone was zat gevouwen. (In mijn eentje). In de loop van de week bleek echter dat hij er niet van geleerd had. Ik was nog steeds de enige die de was deed. En toen heb ik de beslissing genomen, ik doe het niet meer.

Niet de hele was natuurlijk. Dat gaat niet. Ik wil schone kleren aan, en ik wil dat de kinderen aan hebben, en ik wil schone handdoeken en dergelijke. En als ik de trommel niet vol krijg met onze spullen doe ik er heus nog wel wat van Rogier bij. Maar als de wasmand uitpuilt blijft zijn was liggen. En zijn schone kleding vouw ik echt niet meer. Die leg ik netjes op de bank in zijn mancave.

Ik moet zeggen dat het een heleboel scheelt. Ineens is er een hoop druk van de was af. Het is minder, en ik heb minder het gevoel dat ik hopeloos achter de feiten aanloop. Nee, de vuile wasmand is niet leeg, zeker niet. Maar wat er in zit is niet iets dat direct nodig gewassen moet worden. Ook ben ik minder geïrriteerd dat Rogier niet wast. Moet ‘ie lekker zelf weten. Hij merkt het vanzelf als er niks schoon is.

Ik vind het trouwens wel jammer dat het zo gaat. Het liefste zou ik alles eerlijk verdelen. Allebei 32 uur werken, evenveel financieel bijdragen, evenveel tijd met de kinderen en evenveel in het huishouden doen. Maar helaas, dat laatste lukt niet. En ik weet niet hoe ik het voor mekaar moet krijgen. Ook nu is de was niet eerlijk verdeeld. Ik doe nog steeds het meeste. Ik zeg driekwart, maar in praktijk is het waarschijnlijk nog meer.

Hoe kan je iemand zover krijgen om meer in het huishouden te doen, als het hem (of haar) gewoon niet kan schelen? Ik ga niet steeds maar weer vragen, ruziën. Ik ben toch niet zijn moeder? Of zijn baas?

 

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageren Sientje 10 februari 2018

  Mmm strak plan. Afgelopen week me een slag in de rondte gewassen. 2 wassen per dag. En ik heb een 8 kilo wasmachine en nog ben ik er niet doorheen. Ligt niet aan manlief en die helpt braaf mee. Nee drie pubers die maar te pas en te onpas schone kleren aantrekken. En dan (soms nog schoon) de boel in de wasmand stouwen. Mmm wat zal er gebeuren als ik hun was niet meer was?

  • Reageren Elisabeth 10 februari 2018

   Hahaha, ben benieuwd ?

 • Reageren Debbie 10 februari 2018

  Jaaa herkenbaar hoor, wat jij beschrijft werkt bij ons ook zo. Ik doe precies hetzelfde 🙂

  Wij hebben hier (nog) wel veel strijd over thuis, maar ik vertik het om z’n manager of moeder uit te gaan hangen. En dat gelul over dat mannen het niet zien ben ik ook klaar mee. E-MAN-ci-peeeeeer dan een beetje, denk ik dan. Hoezo moet ik als vrouw alles op een specifieke manier brengen omdat manlief het anders niet begrijpt? Hij heeft een prima stel hersens en kan het best zelf inzien. Beetje initiatief moet kunnen hoor. Zo klaar met dat slappe gelul.

  Zoals je ziet ligt het gevoelig ?

  • Reageren Elisabeth 10 februari 2018

   Precies!!!! Ze zien t wel, maar ze zie hun X-box (of wat dat ook) gewoon beter.

 • Reageren G.T. 6 februari 2018

  Wat ik heel fijn vind werken: zodra ik de droge was van het rek af haal (van 1x was draaien dus), zet ik die beneden neer en vouw ik die op voor ik naar bed ga (met Netflix erbij). Geen grote klus want het is nooit superveel en je bent altijd ‘bij’.
  Hier trouwens de afspraak dat ik niks was wat niet in de wasmand zit. En ik zet soms de wasmachine op zijn vrije dag aan, voor ik naar mijn werk ga. Dan moet hij hem wel ophangen 😉

 • Reageren Eva 6 februari 2018

  Geweldig! Ik doe eigenlijk ook altijd alles in het huishouden…
  Schijnt dat mannen gewoon ook minder visueel ingesteld zijn, dus ze zien het gewoon niet…. misschien helpt het als hij het zelf in zijn agenda inpland?

 • Reageren Eva 5 februari 2018

  Dit is waarom ik van je houd!

  Wij werken ook beide 32 uur en ik doe 3/4 e van het huishouden en al het planwerk (oppas/cadeaus/geld schoonmaker)

  Je hebt me op een idee gebracht!

  • Reageren Elisabeth 5 februari 2018

   Yes do it!!! ?

 • Reageren Lisette 5 februari 2018

  Echt een superslimme oplossing! Die van mij doet zelf zijn werkwas, dus dat scheelt al enorm. Best geëmancipeerd eigenlijk…
  Lisette onlangs geplaatst…Lisettes Weekoverzicht: Vrienden van Amstel en uit CanadaMy Profile

  • Reageren Elisabeth 6 februari 2018

   Ja, inderdaad. Ik moet zeggen dat het nu al geholpen lijkt te hebben. Hij heeft er net namelijk zelf een was uitgehaald, en een was met koksbuizen ingedaan. Met een broek van mij. Op 60 graden. Dat dat weer wel. Misschien is dat zijn passive aggressive manier, om te zeggen dat ik af moet vallen. 😉

 • Reageren Judith 5 februari 2018

  Gewoon de was van je man verpesten! Ik doe sindsdien de was van mijn wederhelft niet meer, want dat mag niet. Haha

  • Reageren Elisabeth 5 februari 2018

   Hahaha, goeie!!

 • Reageren Nienke 5 februari 2018

  Als je beide ongeveer evenveel werkt moet je de huishoudelijke taken ook eerlijk verdelen, vind ik. Mijn man werkt meer dan ik, ik doe dus ook (veel) meer in de huishouding. De was is ook echt alleen van mij, ook al is dat wel veel met 4 kinderen.
  Toch zou ik ’t ‘m niet laten doen, ook al zou hij het willen. De was komt bij mij vrij precies én ik vind de was één van de leukste huishoudelijke taken. Wat mij betreft mag manlief wel eens vaker dweilen, of de ramen lappen! Daar heb ik echt een hekel aan 😉
  Vervelend dat het bij jullie zo’n strijd is! Misschien toch eens rustig voor gaan zitten en in alle eerlijkheid samen bespreken?

 • Reageren José 5 februari 2018

  Haha, geniaal. Hier ook een die de was niet doet, maar dat komt omdat het van mij niet mag. Ik zie al mijn fijne kleding al in de kookwas belanden en als ik vouwen aan hem overlaat dan heb ik er dubbel zoveel werk van omdat het niet naar mijn zin is ?

  Ik doe in principe bijna alles in het huishouden. Lekker rolbevestigend, maar ik vind het niet erg. Ik ben ook veel meer thuis dan mijn man en ach. Maar als je veel werkt snap ik wel dat je het anders wil.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge