29 mei 2015

Hypospadie

Jim’s piemel is perfect, vind ik. Maar ik ben zijn moeder natuurlijk. Strikt gezien is hij dat dus niet, Jim heeft namelijk hypospadie. Hij kan gewoon plassen hoor, als het moet tegen het plafond. Ook als het niet moet trouwens.

Bij het groeien van de foetus in de baarmoeder is iets mis gegaan. Toen de plasbuis gevormd werd heeft deze zich niet helemaal gesloten, met als resultaat dat het gaatje niet bovenaan de penis zit, maar lager. Meestal is dit een beetje lager, op de eikel of hoog op de schacht van de penis, maar in zeldzame ernstige gevallen kan het gaatje helemaal onderaan het scrotum zitten. Aldus mijn interpretatie van de uitleg van de kinder-uroloog, het foldertje van het ziekenhuis en wiki.

Gelukkig heeft Jim één van de minst erge vormen, zijn plasgaatje zit op de rand van de eikel en de schacht van zijn penisje. Precies waar de voorhuid normaal begint. Ook deze is daarom aan die kant van de penis niet gesloten, maar hij is er wel, er zit gewoon meer aan de andere kant. Dit is overigens normaal voor een piemel met hypospadie, hebben ze eigenlijk allemaal.

Voor de slimmerikken: het andere gaatje zit nog redelijk aan de bovenkant. Het is dus geen makkelijke vorm van geboortebeperking.

Het gaat misschien wat ver om hier graphic foto’s van babypiemels in het bericht te plakken, maar voor de geïnteresseerden, dit is een link naar een schematisch getekend voorbeeld. Jim heeft dus de op één na mildste vorm. Het is een redelijk vaak voorkomende afwijking, bij 1 op de 200 tot 300 jongetjes. Het kan erfelijk zijn, maar naar ons weten komt het niet in onze families voor. Dat zegt verder niet zoveel, zei de arts ons, want vroeger werd hier gewoon niet over gesproken. Mannen met hypospadie trouwden gewoon, kregen ook gewoon tien kinderen. Hooguit werd van een babytje met hypospadie gezegd dat het ‘besneden geboren’ was. Met een lichte vorm van hypospadie kunnen mannen zelfs gewoon staand plassen.

Vroeger was er niks tegen hypospadie te doen, maar tegenwoordig kunnen ze de plasbuis heel mooi operatief sluiten. Desgewenst kunnen ze dat met de voorhuid ook doen, maar besnijden kan uiteraard ook. Dit gebeurt rond het eerste levensjaar onder algehele narcose. Het jongetje overnacht minstens één nacht in het ziekenhuis en krijgt een katheter voor ongeveer een week.

Als een milde vorm maar zo weinig problemen oplevert, zou je je zoontje dit dan wel aandoen, vraag je je als ouder misschien af. Jawel, zegt de arts. Vroeger hadden mannen er misschien geen problemen mee, tegenwoordig zie je eigenlijk altijd dat er psychische problemen ontstaan bij jongens waarbij dit defect niet verholpen wordt. Met name in de puberteit. Niemand durft uiteraard zijn handen te branden aan de precieze reden (*kuch* porno *kuch*), er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Ook al ben ik meer van het ‘don’t fix what isn’t broken’ zal ik hier natuurlijk niet tegenin gaan. Geen moeder wil een puber met een trauma. Pubers zijn al moeilijk genoeg. Het zal wel even slikken worden, over een half jaar. Algehele narcose en (minstens) een nacht in het ziekenhuis… ik knijp hem nu al.

 

 

Update: Inmiddels is Jim al een keer terug geweest bij de arts en zelfs al geopereerd. In deze artikelen kun je lezen hoe dat ging:

 

Of heb je misschien zin om wat positievere artikelen te lezen? Probeer dan deze:

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Saskia 16 oktober 2017

  Mijn zoon is ook geboren met hypospadie. Ook in de milde vorm precies jou omschrijving. Hij is geopereerd voor zijn 1e verjaardag en nu 6 jaar oud. Behalve een besneden jongen niks meer aan de hand

 • Reageren Jan 14 mei 2016

  Ben nu 65 + en bij mij is er nooit iets aan gedaan als ik dan een echte penis zie schaam ik me heel erg met condoom vrijen doet zeer omdat aan de bovenzijde teveel voorhuid op een prop zit en bij het plasgaatje niets dus ooit aan een uroloog gevraagd toen ik effe 30 was kan u daar iets aan doen zei ie is een leuke uitdaging geen uitleg sloeg meteen dicht had beter naar een gespecialiseerde uroloog kunnen gaan en me er beter over laten voorlichten van hoe of wat je hoort nooit dat er een volwassen man eraan is geopereerd dus dat is jammer.

 • Reageren Jan 14 mei 2016

  Ook bij mij is er nooit is aangedaan ben nu 65 + en heb er altijd veel schaamte van gehad heb ooit eens gevraagd aan een uroloog kan u daar iets aan doen zei ie jawel is een mooie uitdaging nou dat kwam voor mij niet positief over en heb er niets aan laten doen had achteraf misschien naar een gespecialiseerde uroloog moeten gaan die er wel “verstand” van had.

 • Reageren monique 3 juli 2015

  Mijn man heeft het ook. Is inmiddels bijna 45 jaar. Totdat ik hem leerde kennen wist hij zelf niet eens dat hij het had. Ik zei meteen dit is iets wat niet klopt. Zijn ouders inmiddels 71 jaar en hebben nog nooit wat aan hem gezien? Maar ja vroeger was overal een taboe op.

  • Reageren Elisabeth 3 juli 2015

   Nou dat is wat! Ongelofelijk he? Das allemaal wel beter nu gelukkig

 • Reageren Sanne Marlijn 31 mei 2015

  Hier had ik dus echt nog nooooooit van gehoord! Gelukkig heeft hij de milde vorm.

 • Reageren Eline 29 mei 2015

  Ik had hier echt nog nooit van gehoord, maar goed dat ze dit tegenwoordig kunnen verhelpen!
  Eline onlangs geplaatst…Perfecte avond voor jezelfMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge