11 november 2015

Hoeveel suiker zit er in dit flesje limonade?

Limo

Suiker is slecht, volgens mij is dat er tegenwoordig wel ingeramd, bij ons moeders. Slecht voor de tanden, maar ook slecht omdat je er overgewicht van kan krijgen, je suikerspiegel er van in de war kan raken en je went aan de zoete smaak. Ik persoonlijk doe dan ook ontzettend mijn best om mijn zoontje Jim geen toegevoegde suiker te geven.

Als je mijn blog vaker leest weet je waarschijnlijk wel dat ik een uitzondering maak voor limonade. Voor mij is gezonde voeding namelijk een balans tussen goeden en kwaden. Soms lukt het niet om alleen maar goed gezond te eten en kies ik voor mezelf, en voor Jim, iets minder gezonds. Limonade is daar een voorbeeld van.

 

Als ik Jim de hele dag door alleen maar borstvoeding, thee en water geef drinkt hij niet genoeg. Dan maar één of twee flesjes limo, denk ik dan.

 

Dat is toch héél slecht?

Misschien. Misschien ook niet. De titel van het blog was een strikvraag.

Hoeveel gram suiker zit er in een flesje limonade?

Er wordt gezegd dat er in een blikje cola tien suikerklontjes zitten. Dat klopt, 100 ml cola bevat 10 gram suiker (40 kcal), dus reken maar uit. In dezelfde hoeveelheid vruchtensap zit ongeveer evenveel. Misschien vind je dat schokkend, maar grote kans dat je dat afgelopen week al in het nieuws voorbij hebt zien komen. Wisten diëtisten al jaren hoor, maar niemand geloofde ze, maar dat terzijde.

Ja, maar hoeveel gram suiker zit er dan in een flesje limonade?

Nou, als je het volgens de voorschriften bereid, dus bij dit merk één deel limonadesiroop en zeven delen water, zit er ongeveer even veel suiker als in die eerste twee dranken. En nee, het maakt echt heel weinig uit wat voor limonade of diksap je gebruikt. Alleen de siroop met een deel stevia in plaats van suiker bevat logischerwijs minder suiker.

Als je snel rekent zou je daarom denken dat er in dit flesje van 200 ml 20 gram suiker zit, maar dat is niet zo.

In dit flesje limonade zit slechts 4 à 5 gram suiker

Ik heb er namelijk, heel simpel, veel minder siroop in gedaan. Op de foto kun je zien, zes gram siroop en in totaal bijna 200 gram aangemaakt limonade. Dat is dus tussen de 4 en 5 gram suiker, en dat komt neer op ongeveer 20 calorieën. (Bekijk hier de voedingswaarde van Karvan Cévitam limonade)

 

limonadesiroop

Nee, dat smaakt bijna nergens naar, maar dat maakt Jim helemaal niks uit, hij is een baby!

 

Twee flesjes van zulke limo per dag komt dus neer op maximaal 10 gram suiker en 40 kcal. En Jim drinkt daardoor bijna 400 ml meer!

 

 

Nou, persoonlijk daar kan ik mee leven. Wat vinden jullie? Snappen jullie mijn punt of ben ik een slechte moeder?

 

 

Hou je wel van dergelijke eerlijke artikelen over het babyvoeding? Volg ‘alweer een nieuwe moeder’ dan op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en/of Bloglovin’.

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren 7 dingen over baby’s die ik niet bedacht had voor ik er aan begon - Alweer een nieuwe moeder blog 14 december 2015

  […] hij bijna niet in de kinderwagen te krijgen is als hij daar geen zin in heeft. Tegenwoordig neem ik een flesje of een snack mee om hem af te leiden, maar als die op zijn of ik ze vergeten ben komt het weleens […]

 • Reageren Nicole @ Everyday-Life.nl 12 november 2015

  Misschien een hele stomme vraag.. maar wanneer drinkt je kindje te weinig volgens jou? Ik dacht altijd dat het 50cc per kilo lichaamsgewicht gedronken moet worden op een dag. Dus in ons geval 500cc. Spencer drinkt 3 flessen per dag dus dan zitten we daar al aan. Daarnaast zit er natuurlijk ook veel vocht in fruit enzo.

  • Reageren Elisabeth 12 november 2015

   Ja daar heb je een heel goed punt! Volgens het Voedingscentrum hoeft een dreumes vanaf 1 jaar nog maar 750 ml te drinken. Dit zeggen ze: “Elke dag heeft je kind ongeveer 5 bekertjes drinken nodig (750 ml), dat is inclusief melk.” link: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/dreumes-en-peuter/gezond-eten/wat-geef-ik-te-drinken-.aspx
   Doordat Jim nog twee keer per dag borstvoeding krijgt, en ik niet weet hoeveel dat is wordt ik soms wat onzeker. Als zijn luiers dan bijna droog blijven of sterk ruiken geeft het me een fijner gevoel als hij wat extra vocht binnen krijgt.

 • Reageren Barbrara 12 november 2015

  Lastig dilemma! Maar ik maak hier dezelfde afweging. En ook hier krijgen ze elke dag een glaasje aardbeienjam, wel extra aangelengd:).

 • Reageren Eva 11 november 2015

  Ik geef mijn zoontje de biologische diksap van de ah, zitten geen toegevoegde suikers in. En idd zelfde probleem hier als ik alleen maar water of thee geef drinkt ie echt niet genoeg…

 • Reageren Paula 11 november 2015

  Heeeel slecht, haha!!
  Zoonlief van bijna 21 drinkt ook nog graag aanmaaklimo, grenadine, van Karvan. Deze vindt hij de lekkerste (ook andere merken geprobeerd).
  Ik zet ’n kant-en-klare 1,5 ltr fles in de koelkast, 150 ml siroop en de rest (1350 ml) water. Meer dan genoeg siroop, in ieder geval minder dan het advies op de verpakking.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge