19 juli 2017

Hoe we Jim proberen voor te bereiden op de nieuwe baby…

Rogier en ik próberen op een aantal manieren Jim voor te bereiden op het feit dat er binnenkort een klein babytje in huis komt. Ik leg de nadruk op proberen, want we hebben géén idee of onze moeite effect heeft. Jim weet al een hele tijd dat er een broertje aankomt, maar of hij begrijpt dat hij dan veel minder aandacht krijgt, en of hij snapt dat het een heel klein hummeltje is dat niks kan, geen idee…

Boekjes over het krijgen van een broertje of zusje

We hebben twee boekjes waarin leeftijdsgenootjes van Jim een broertje of zusje krijgen. Hij vindt ze superleuk om te lezen, maar ik weet niet of hij er ook écht iets van leert natuurlijk. Dat zullen we binnenkort zien. ?

De Lumies worden grote broer en zus

Dit boekje hebben we nu een paar weken, en is één van de favorieten van het moment. Lux en Loulou krijgen een zusje, en ze willen graag de allerbeste grote broer en zus worden die ze kunnen zijn. Ze gaan oefenen hoe ze mama kunnen helpen, maar het lukt niet zo goed. Moraal van het verhaal: als je maar lief en voorzichtig met het babytje bent doe je het helemaal goed als grote broer of zus. Ik hoop echt dat Jim die boodschap doorkrijgt, want ik ben best bang dat hij (onbedoeld) hardhandig met de baby omgaat…

Johnny Joker

Het boekje van Johnny Joker hebben we al héél lang. Ik liep een beetje op de zaken vooruit, en had er niet op gerekend dat zwanger worden niet zo snel zou gaan als de eerste keer. In het boekje wordt Patty grote zus, en komt ze erachter dat mama ineens geen tijd meer voor haar heeft. Dat vindt ze natuurlijk niet leuk, maar door hulp van anderen ziet ze dat mama het gewoon superdruk heeft, en dat ze het beste lief voor haar kan zijn en een beetje kan proberen te helpen. Jim is al oud genoeg om een beetje van zulk begrip op te brengen, en misschien kan hij ook al een beetje helpen. Dat is wat ik hoop, tenminste.

Echofoto’s laten zien

Ik krijg op het moment wekelijks een echo, en meestal ook een foto mee. Die foto’s doen mij persoonlijk erg weinig (op onderstaande na), en ik denk dat Jim al helemaal niet ziet hoe ze een baby voorstellen. Rogier vindt ze echter stuk voor stuk prachtig, en laat ze vol trots aan iedereen zien. Inclusief Jim, wie weet helpt het….

Je kan zeggen wat je wil, maar die nieuwe babybroer heeft ballen.

Wie zit er in de buik van mama?

Elke keer als mama even niet kan rennen of tillen, of gewoon moe is, vertellen we dat het komt door de babybroer. Jim begrijpt het dan prima, en hij wil dan heel graag dat de baby snel geboren wordt. Ik denk alleen niet dat mama meteen weer kan rennen, tillen en dergelijke, dus misschien dat het hem een beetje tegen zal vallen als het eenmaal zo ver is.

Kusje voor de babybroer

De laatste weken doen we naast papa en mama een kusje ook een kusje voor de babybroer, op de buik van mama dus. Superschattig, en soms komt er helemaal vanzelf overdag een spontaan kusje voor de babybroer. In het zwembad bijvoorbeeld. <3

 

Hoe bereidde jij de oudste voor op de nieuwe baby?

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Rebecca 21 juli 2017

  Dat onbedoelde hardhandige he.. Mijn dochter was 2.5 jaar toen onze zoon werd geboren. Nu zijn we bijna een jaar verder en is ze nog steeds onbedoeld hardhandig. Soms is dat nog steeds lastig, maar inmiddels is hij wel wat groter en kan hij wat meer hebben.
  Ik denk dus maar: er zijn heel veel peuters die een broertje of zusje hebben gekregen.
  Wij hebben dochter ook voorbereid op jullie manier, sinds de geboorte van zoon is ze verliefd op hem en is het volgens haar “haar liefste broertje en haar beste vriendje”. Maar toch heeft ze wel flink moeten wennen en had ze zelfs driftbuien de eerste maand (die had ze nooit). Mijn tip is dan om consequent te blijven, daar had mijn dochter het meeste baat bij.
  Maar wat ik al zei, echte liefde; elke dag.

 • Reageren Aneta 21 juli 2017

  Wat een mooie manieren om je kindje voor te bereiden op een broertje of zusje. Zo lief dat kusje op je buik. Hoe eerder je hem voorbereidt hoe beter de band kan worden. Liefs Aneta
  Aneta onlangs geplaatst…Je kind de speen afleren? | 3 praktische tipsMy Profile

 • Reageren Sanne 20 juli 2017

  Bij mij was oudste 2 toen zijn broertje geboren werd. Hij kende ook al babys van kdv, dus dat scheelt ook denk ik. Eerste week was ie super lief, tweede week kreeg zijn broertje af en toe een tik, maar áls hij boos was, eerder op ons dan op broertje. En 3e week was t alsof hij zich niet eens meer herinnerde dat t ooit anders was.
  Echt helpen bij babyverzorging vond ie niet echt interessant, maar hij vertelde wel veel aan de baby.

  En wat ook wel een goeie was, is dat ik af en toe wanneer ik met oudste bezig was en de baby begon te piepen, ook zei tegen de baby: even wachten, ik ben nu even met je broer wat aan t doen. Zodat de oudste ook merkt dat niet alleen hij,maar ook baby af en toe even moet wachten.

  Ben benieuwd hoe Jim t gaat vinden!

 • Reageren Naomi spruit 20 juli 2017

  Wij hadden een popjrpopje in het babybedje gelegt en die gingen we elke avond slaaplekker wensen en kusje geven en smorgens ook

 • Reageren Resaarcle 19 juli 2017

  We hadden ook boekjes om voor te lezen en hadden het vaak over ‘de baby’. Ergens vond ik ook een leuk idee dat eigenlijk achteraf gezien niet werkte omdat het te weinig voorbereiding had gekregen: ik maakte een tas met leuke makkelijke spelletjes die onze meid alleen zou kunnen spelen als ik bv lang met een voeding bezig zou zijn (met makkelijke puzzels, zoekboekjes, dvd’tje van Nijntje, rijgkralen, …), maar ik haalde die pas boven toen haar broertje er al was dus was ze het niet gewend om er alleen mee te spelen. Achteraf gezien lijkt het me een goed plan om dat op voorhand al eens een paar keer te ‘oefenen’.

 • Reageren Maai 19 juli 2017

  Wij hebben eigenlijk nooi echt voorbereid, wel verteld natuurlijk. Vooral na de geboorte zoveel mogelijk bij de baby betrekken. Hier kregen ze Siem elke dag op schoot. Helpen met wassen, kleertjes uitzoeken enz. En dat deden we ook toen Melle werd geboren en Fenne pas 20 maanden was. Ging prima

 • Reageren HildeVH 19 juli 2017

  Mijn dochter was 2,5 toen haar broertje vorig jaar voor kerstmis geboren is. Ik had een boekje waarin duidelijk werd gemaakt dat een baby in het begin ook wel veel weent, drinkt en slaapt. Op die manier wist ze wel ongeveer dat ze niet meteen een “speelkameraadje” zou hebben.

  De beste tip die ik kreeg voor de eerste kennismaking met de nieuwe baby was: de baby in het bedje te leggen voor ze de kamer binnenkomt en ze zo kennis te laten maken. Op die manier kan je je eerste kindje meteen in je armen nemen, knuffelen en dan de baby bekijken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge