3 mei 2016

Hoe stop je met borstvoeding als je al langer dan een jaar voedt?

Hoe stop je met borstvoeding als je al langer dan een jaar voedt – Als je googlet op ‘stoppen met borstvoeding’ of ‘afbouwen van borstvoeding’ kun je gemakkelijk vinden wat je moet doen. Iedere week geef je één voeding minder met de borst en die vervang je door kunstvoeding. Zo bouw je langzaam af en weet je zeker dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Maar als je kindje wat ouder is, en dus meer voor de gezelligheid en de troost drinkt. Dan lijkt me het geen goed idee om iedere keer als het vraagt om borstvoeding, een flesje of bekertje melk te geven. Bovendien denk ik niet dat dat geaccepteerd wordt. Als Jim vraagt om borstvoeding wil hij gewoon borstvoeding.

borstvoeding is te gezellig om te stoppen

Hoe stop je met borstvoeding als je al langer dan een jaar voedt?

Ik vraag het me daarom gewoon af. Niet dat ik wil stoppen met borstvoeding geven, maar misschien dat ik er op een gegeven moment genoeg van heb. En eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe ik er dan mee zou moeten stoppen. Uit wat ik lees op fora en in borstvoedingsgroepen of Facebook moet je streng zijn voor je kindje (en jezelf) en afbouwen naar één voeding per dag. Op één ander moment geef je dan melk (gewone halfvolle koemelk, volgens het Voedingscentrum) Als je kindje vaker vraagt, ook al is het voor troost, moet je dus weigeren. Je kan dan wel iets anders te drinken aanbieden, het liefst water en geen melk. Als je hebt afgebouwd naar één voeding moet je die ook vervangen voor andere melk. Het schijnt alleen zo te zijn dat je nog héél lang melk blijft hebben. Weken, misschien wel maanden. En ik heb ook weleens gehoord dat sommige vrouwen nog jaren een klein beetje blijven lacteren… Dat lijkt me echt vervelend. Zeker als je kindje blijft vragen. Je kan niet zomaar zeggen dat je niet hebt, je moet echt weigeren om te geven.

Andere ervaringen

Ik heb gezocht via  Google, maar vond het maar lastig om ervaringen van moeders te vinden. Ik herinnerde me nog een artikel van vorig jaar van Kelly Caresse, waarin zij vertelt hoe zij gestopt is met borstvoeding geven. Daarin vertelt ze hoe haar dochtertje Lana eigenlijk zelf afbouwde tot het zo onregelmatig werd dat ze soms zelfs dagen oversloegen. Op een gegeven moment vond ze het mooi geweest en zijn ze gestopt. Ook Kelly vertelt dat ze nog weken melk had, en dat het dus best moeilijk was om niet weer te beginnen.

Meer gedoe om te stoppen dan door te gaan?

Op het moment voelt het nog als teveel gedoe voor mij om te stoppen met borstvoeding. Al merk ik dat Jim ook al flink bezig is met afbouwen. We zitten nu op één à twee echte voedingen per dag. Hij vraagt nog vaker, maar dat is eigenlijk alleen voor het lekker. Dan wil hij eigenlijk gewoon zijn speen of heeft hij gewoon dorst. Als je hem dan laat kiezen tussen een beker water of de borst kiest hij het water. Maar die ene voeding aan het eind van de middag die móet gebeuren. Jim breekt de tent af als ik die weiger, (omdat er bezoek is en ik geen zin heb om daar met blote borsten naast te zitten). Daarom vind ik het op het moment gewoon makkelijker om door te blijven gaan. Het voeden verveelt me soms, maar meestal vind ik het nog gezellig.

 

Wat zijn jullie ervaringen?

Hebben jullie misschien ervaring met het stoppen met borstvoeding nadat je al langer dan een jaar voedt? Ik ben erg benieuwd hoe jullie kindjes er op reageerden. En hoe het voelde als je nog weken melk had. Voelde dat dan als stuwing?

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageren Betty 4 mei 2016

  Ik keek hier ook best tegenop, ik was het zelf al wel redelijk zat aan het worden en mijn zoontje hing nog best aan zijn vaste ochtend- en avondvoeding. Toen hij 13 maanden was, was ik anderhalve maand zwanger van nummer2. Op dat moment vond ik het zelf nog wel te doen, die twee voedingen op een dag, maar opeens leek het alsof hij het niet meer zag zitten. Misschien kwam het door mijn zwangerschapshormonen, maar opeens nam hij per voedingsmoment nog maar een paar slokjes en dan merkte ik dat ik baalde dat hij niet meer wilde drinken. Uiteindelijk besloot ik dat dat het moment moest zijn om echt te stoppen. Ik was alweer zwanger en het leek me wel fijn om dan niet meer te hoeven voeden. Van de ene op de andere dag ben ik dus gestopt met beide voedingsmomenten en dat bleek geen enkel probleem. Meneer nam genoegen met een flesje halfvolle melk in de avond en dat werd ons nieuwe knuffelmomentje. Net zo fijn als met de bv. Ik heb hem na drie dagen nog eens aangelegd vanwege stuwing, toen heeft hij een heel klein beetje gedronken en daarna is het nooit meer nodig geweest. Het viel me dus echt heel erg mee, we hebben geen drama gehad.

 • Reageren Merel 4 mei 2016

  Goede blog!
  Ik voed deze maand elf maanden en vind het voorlopig prima zo, maar ik erg handig om tzt te weten.
  We zullen het zien, hoop dat ze zelf zal aangeven dat het goed is geweest. En anders heb ik de tips hier nog!
  Merel onlangs geplaatst…Overal beestjesMy Profile

 • Reageren Linda 3 mei 2016

  Als het aan dl ligt is het nog lang niet zover, maar vroeg het me ook wel af. Ze is nu 16 maanden en zeker nog 4 voedingen per dag, daarnaast nog vaak even een slokje. Ander drinken wil ze ook niet altijd. Sommige dagen wil ze water en thee, andere dagen raakt ze de beker niet eens aan.

 • Reageren Inge 3 mei 2016

  Ik ben na ruim 13 maanden gestopt met de bv. Inmiddels een paar weken zwanger en net als jij zat ik te twijfelen hoe af te moeten bouwen. Ook ik vond daar niet echt de juiste info over. Ben eerst naar 1 voeding gegaan (ochtend vervangen door gewonen melk, wel beetje opgewarmd) en de avond blijven geven. Daar werd ook altijd erg om gevraagd, zodra ik in die stoel zat ging de ‘sirene’ af en werd mijn kind niet meer stil totdat hij te drinken kreeg.mal had ik niet het idee dat het om de melk ging, meer om het moment. Op een avond was ik te laat thuis om zelf te voeden en heeft hij afgekolfde melk gehad. Ik merkte toen dat ik helemaal geen stuwing had en heb ook niet gekolfd. De dag erna heb ik hem zonder melk (ook niets anders, hij krijgt na het eten yoghurt als zuivelmoment) in zijn bed gelegd. Wel vanaf toen het bed ritueel aangepast naar wassen, slaapzak aan, boekje, bed (eerder ging hij tussendoor nog naar beneden voor de melk en deden we nog geen boekje). En dat ging in 1 keer goed. Hij heeft twee dagen later, toen kreeg ik pas last van stuwing, de laatste keer melk gehad maar nooit meer om gevraagd. Al met al ging het dus een stuk makkelijker en sneller dan ik dacht. Ik lek geen melk en heb nooit meer gekolfd. Denk dat je tzt gewoon je gevoel moet volgen in wat goed voelt.
  Ik hoop nummer twee ook weer te mogen voeden zolang als het leuk is en goed gaat en dat het stoppen dan net zo makkelijk gaat.

 • Reageren Jess 3 mei 2016

  Ik heb het artikel gesaved, want ik kan mij voorstellen dat ik binnen een half jaar met dezelfde vraag zit en kan ik hier ervaringen komen lezen. Ik wist helemaal niet dat je nig zo lang na het stoppen, melk blijft aanmaken.

 • Reageren Eline 3 mei 2016

  Heb mijn dochter 3 jaar bv gegeven. Was niet de bedoeling vooraf maar door een lange zieke periode, ze had een chronisch ijzertekort en wilde op den duur niets meer eten, was de kinderarts blij dat ze tenminste nog borstvoeding kreeg. Op het laatst kreeg ze alleen nog de avond voeding en Tussendoor voor troost. Tot het moment dat ze zelf zei: Ikke hoeve niet meer “mamapap”. Want zo noemde ze de borstvoeding. En ze wilde het ook echt niet meer. Heb niet af kunnen bouwen dus. Nog wel een half jaar last gehad van wat melk verlies.

 • Reageren mieke 3 mei 2016

  Ik heb er geen ervaring mee maar vraag het me wel af…lijkt me erg lastig als hij erom vraagt en je moet weigeren. .hopelijk kun je een goed alternatief bedenken waar hij dan ook tevreden mee is! Maar op een gegeven moment zit je op 1 voeding per dag…en als je die eenmaal gaat afbouwen wordt het voor hem ook steeds ‘normaler’ om iets anders te drinken en niet steeds om de borst te vragen…Hoop ik…

 • Reageren Esther 3 mei 2016

  Mooi onderwerp. Ik geef nu 16 maanden borstvoeding en ben zwanger van nr2. Ik ben aan het nadenken over stoppen omdat ik niet wil tandem voeden en straks geen gevecht om de borst wil, maar struikelde ook over hoe ik dat dan moest aanpakken en hoe overtuigd ik al ben om te stoppen!

 • Reageren Kim 3 mei 2016

  Wij zijn vlak na mijn dochter’s tweede verjaardag gestopt en dat gebeurde vanzelf. Ik ben dus niet zelf gestopt. Ik voelde niks van de melk die er nog was. Mijn dochter en ik knepen af en toe samen in mijn borsten en dan kwam het eruit. Dat likte ze dan nog wel op :-), maar echt drinken wilde ze bijna niet meer.

 • Reageren Malou 3 mei 2016

  Ik heb er geen ervaring mee, ik voed Nomi nu bijna anderhalf jaar en ze bouwt het zelf een beetje af. Inmiddels zitten we op 1 voeding per dag (soms 2) en dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Een beetje hetzelfde als bij jou dus, maar Nomi wil juist graag de ochtendvoeding nog.
  Malou onlangs geplaatst…Primark, H&M, Action, Hema en Zeeman shoplogMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge