22 mei 2016

Hoe laat je je dreumes 16 uur per dag slapen?!

Afgelopen vrijdag vertelde ik trots dat onze dreumes Jim (anderhalf) makkelijk ’s nachts 13 uur en overdag 3 uur kan slapen. Iets dat ik zelf óók ongelooflijk vind. Hoe kan dat? Wat doen we dan met hem dat hij zo lang slaapt? Mijn antwoord: ik heb geen idee… Ik denk echt dat we gewoon geluk hebben met Jim.

Slapende baby

De slaap die Jim ’s nachts niet kreeg haald hij overdag in. Wij niet, haha.

Een jaar geleden sliep Jim absoluut niet goed

Toevallig zag ik vandaag op Facebook een timelapse van een blog dat ik een jaar geleden schreef. En daarin vertelde ik dat Jim dus níet goed sliep. Hij wilde niet voor tienen gaan slapen ’s avonds en’s nachts werd hij standaard meerdere keren wakker en wilde niet meer doorslapen. Het kan verkeren.

Slaaptraining

Mijn vriend en ik werken allebei gewoon, en we trokken het slaaptekort gewoon niet. We hebben daarom advies gevraagd bij het consultatiebureau, en we zijn een soort slaaptraining gaan doen. Eigenlijk was het niet echt slaaptraining, maar hebben we twee dingen die wij als ouder ‘verkeerd’ deden veranderd. Verkeerd in de zin dat ze het in slaap vallen en doorslapen niet bevorderden. Niet verkeerd als in slecht voor je kind, gelukkig.

Laten huilen

Het eerste wat de arts ons aanraadde om anders te doen was het in bed leggen van Jim. Ze raadde aan om hem wel gewoon tussen zeven en acht naar bed te doen, want dan was hij wel moe. We moesten ons bedritueel goed volgen, want ook dat hadden we al, dus dat was goed. Alleen moesten we Jim niet weer uit bed halen als hij ging huilen omdat hij moest slapen. We moesten gewoon volhouden en hem laten huilen, dan zou hij er na een week of twee aan wennen.

(Lees hier hoe ons bedritueel ging toen Jim 6 maanden was)

Geen nachtvoedingen meer

Verder vertelde ze ons dat Jim naar alle waarschijnlijkheid geen échte honger had ’s nachts. Als hij wakker werd hoefde ik dus niet per se borstvoeding te geven. Als ik dat wel deed beloonde ik hem voor het wakker worden en gaf ik hem dus een reden om nog een keer wakker te worden. Zij gaf als oplossing om papa te laten troosten, als Jim ’s nachts wakker werd. Zo zou hij leren dat er toch geen voeding kwam en zou hij hopelijk weer doorslapen.

(Lees hier uitgebreider hoe we de nachtvoedingen bij borstvoeding afgeleerd hebben)

Hielp het?

Ja. Heel goed. Het was de eerste week best moeilijk voor ons om vol te houden, maar toen we resultaat zagen werd het makkelijker. Binnen twee weken sliep Jim door. Van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. Wel één voeding tussendoor, om zes uur ’s ochtends vlak voor ik naar mijn werk ging. En het naar bed brengen ging ook al snel beter. De eerste dagen huilde Jim soms een half uur voor hij in slaap gevallen was, maar na een week duurde het maar een paar minuutjes. En overdag merkten we ook aan hem dat het goed voor hem was dat hij beter sliep. Hij was vrolijker, en huilde veel minder.

Slaapt Jim nu nog zo goed door die slaaptraining?

Ik weet het echt niet. Ik weet zeker dat die slaaptraining vorig jaar heel goed geholpen heeft, maar of hij nu nog effect heeft, geen idee. Het vasthouden aan een bedritueel helpt waarschijnlijk wel, maar ik neem aan dat alle ouders een bedritueel aanhouden. Ik denk dat het grotendeels toch echt aan Jims persoonlijkheid ligt. Hij is namelijk super actief als hij wakker is, en daardoor is hij na een paar uurtjes alweer moe. Ook vindt hij het gewoon fijn om een beetje te relaxen in zijn bedje.

’s Middags leggen we hem bijvoorbeeld rond half één in bed, maar hoor je hem nog zingen, praten en spelen tot een uur of één. En als hij wakker wordt, rond een uur of drie, vindt hij het ook fijn om nog een beetje te spelen en soezen. Als je dan al naar zijn kamertje gaat wil hij niet uit bed, haha. Het gaat ’s avonds eigenlijk hetzelfde. ’s Ochtends weet ik niet, moet ik bekennen, want ik word pas wakker als hij ‘echt’ uit bed wil.

Het helpt misschien ook dat Jim zijn speen alleen mag als hij in bed is. Dat is denk ik een mooie motivatie voor hem om naar bed te gaan. En ook om nog even te blijven liggen in bed, want als hij er uit gaat moet zijn speen in bed achterblijven. Bovendien is het gewoon heel gezellig in bed. Jim ligt in bed met zijn speen dus, maar ook met zijn lievelingsknuffel Panda en nog twee knuffelbeesten. Ook staat zijn bedje naast de boekenkast, en pakt hij vaak een boekje en gaat dat ‘lezen’. Op die manier ligt hij heel rustig te spelen in zijn bedje. Terwijl hij als hij uit bed is eigenlijk alleen maar wild speelt. Rondrennen, gillen, gooien met dingen. Hij heeft de rust van zijn bedje gewoon nodig denk ik.

 

Herkennen jullie dat? Dat je kindje niet slaapt in bed, maar een beetje ligt te relaxen? En halen jullie hem dan uit bed of laten jullie hem nog even spelen?

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Tessa 24 mei 2016

  Ook wij hebben zoon nooit uit bed gehaald ’s nachts maar gecontroleerd laten huilen. En voedingen kreeg hij op een bepaald moment ook niet meer. En ook hier een goede slaper. Ik denk wel dat je daar als ouders bij kunt helpen, door bovenstaand en door inderdaad een slaapritueel toe te passen en structuur te bieden maar het zal vast ook een groot deel mazzel zijn. Rustig in bed boekjes lezen gaat om prima, meestal ’s ochtends zodat ik dan alvast snel kan douchen. Maar ik heb sowieso een leesbeest die ook regelmatig op de bank gaat zitten met een boekje. Heerlijk!

 • Reageren Resaarcle 23 mei 2016

  Ik herken vooral dat niet uit bed willen. Bij mezelf dan. ?

 • Reageren Malou 23 mei 2016

  Heel herkenbaar! Nomi wilde toen ze kleiner was ’s avonds ook niet slapen. En ze ligt ook regelmatig even wakker in bed, dan hoor ik haar kletsen met haar knuffels en dan vermaakt ze zich nog prima. Vaak laat ik haar dan nog even liggen.
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #157; ziekenhuis, lijstje afwerken en Ben & Jerry’sMy Profile

 • Reageren Mathiske's mama blog 22 mei 2016

  Dat gebeurd hier ook met regelmaat, overdag. Ik laat ze dan gewoon even liggen, dan heeft ze toch een moment van rust.
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Wel of niet verhuizen? Naar een nieuwe domein naamMy Profile

 • Reageren Kim 22 mei 2016

  Wat grappig dat Jim buiten bed alleen wild speelt, en in zijn bed rustig. Heel herkenbaar het ‘relaxen’ in bed. Mijn dochter praat bij het middagdutje vaak 30-45 minuten tegen zichzelf. Ze heeft het dan o.a. over wat er eerder op de dag is gebeurt: leuk om door de babyfoon te horen. Soms gaat ze daarna nog slapen, meestal niet meer nu, maar ze komt toch altijd uitgeruster uit bed.

  • Reageren Elisabeth 22 mei 2016

   O ja wat grappig! Wel fijn dat jullie allebei toch n beetje rust hebben zo.

 • Reageren mieke 22 mei 2016

  Melle wilt tegenwoordig ook ineens snachts weer 1 of 2x melk drinken…Wij halen hem er dan gelijk uit omdat hij daarna vaak gelijk weer lekker verder gaat slapen maar misschien toch maar door papa laten troosten en hopen dat hij dan weer door gaat slapen want het breekt wel een beetje op…

 • Reageren Ilse van Kreanimo 22 mei 2016

  De jongste is hier bijna 2 en kan genieteniet van rustig wakker worden en met haar knuffels spelen in haar bedje. Ik laat ze even liggen. Soms roept ze naar mama. Dan wil ze echt opstaan.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge