16 oktober 2016

Hoe gaat het nu met de papadagen?

Ruim een jaar geleden vertelde ik je dat mijn vriend de definitie van papadag niet helemaal begreep. Naar mijn mening dan. Hij vond een dag waarop hij met Jim was, én met anderen, al een papadag. Terwijl hij dus niet eens een dagdeel in zijn eentje verantwoordelijk was voor zijn kind. Ik moet zeggen dat Rogier in het afgelopen jaar wat dat betreft veel vooruit is gegaan. Hij begrijpt nu beter wat er komt kijken bij het verzorgen van je kind, en hij heeft meer tijd alleen met Jim. Ik ben echter nog niet helemaal tevreden over de papadagen. Ik zal je uitleggen waarom.

rogier-en-jim

Is er wel tijd voor papadag?

Nou, niet echt dus. Tot twee weken geleden werkte ik 32 uur, en Rogier ook zo iets, misschien iets minder. Genoeg tijd voor een papadag dus, zou je zeggen. Alleen werkt Rogier geen vaste dagen. Een vaste papadag is daarom lastig. De dagen dat ik werkte hadden we vast andere opvang geregeld. Twee dagen bij opa’s en oma’s en twee bij de kinderdagopvang. Als Rogier dan moest werken was dat geen probleem, Jim was ondergebracht. Hoefde Rogier niet te werken? Dan wilden de opa’s en oma’s hun dagje eigenlijk niet opgeven natuurlijk. En de crèche was al betaald. Zonde om hem niet weg te brengen dus… En de overige dagen was ik er. Dus was er óók geen noodzaak voor papadag. Dan hadden we gewoon een dagje met het hele gezin. Resultaat: geen papadag…

Papadagen zijn goed, toch?

Ik denk dat het goed is voor een vader en zijn kind(eren) om een dag met elkaar te hebben. Goed voor de bonding, maar ook goed voor papa dat hij nou eens weet hoeveel werk dat is, op een kind passen. Rogier vindt het al lastig om op een dag dat hij alleen thuis is (zonder mij en Jim) een was te draaien, op te ruimen, eten te koken. Ik hoop dat hij een beetje beter leert plannen en efficiënt werken als hij dat op een dag moet doen én nog Jim heeft ook. Het is namelijk makkelijk te doen allemaal. En als het je lukt op een dag dat je er ook een kind bij hebt, gaat het helemaal makkelijk en snel als het op een dag zonder kind moet. En dan heb je ineens zeeën van tijd over. Dat is alleen maar fijn toch?

Papadag inplannen

We proberen nu gewoon één dag in de week een papadag in te plannen. Ik zou dus graag hebben dat dat dan een gewoon huisdagje wordt, waarin ook wat huishoudklusjes gedaan worden,  maar dat is helaas nog niet gelukt. Vorige week smste Rogier aan zijn ouders dat hij papadag had, en je raadt het al: die gingen met zijn vieren wat leuks doen. Leuk hoor, maar eigenlijk niet mijn bedoeling. Komende week hebben we er weer één gepland. En om hem een beetje te helpen met de huishoudtaken denk ik dat we ook even een checklistje maken dat afgewerkt moet worden. Gewoon hetzelfde als ik altijd doe op een gewone mamadag zaterdag of dinsdag hoor. Huiskamer en keuken opruimen, boodschappen doen, was draaien, spelen met Jim, was ophangen, rondje lopen met Jim, koken. Valt best mee toch?

 

Heeft jou man ook papadagen, en hoe zien die er uit?

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Neelke 18 oktober 2016

  Ik ben benieuwd naar de echte papadagen van Rogier. Wat tof dat je hier zo open over schrijft! Hier nog geen papadagen, misschien in de toekomst.

 • Reageren Nanouk 17 oktober 2016

  Joost heeft geen “officiële” papadagen, maar weet je wat helpt? Een half jaar met z’n drietjes in een caravan leven, zonder opa’s, oma’s en kdv in de buurt 😉 Wat ook helpt, maar wat ik niet aanraad, is zelf half invalide raken, zodat de papa ineens alle zorg op zich moet nemen…. Maar ja, dit lijkt me geen ideale manier. Ben benieuwd hoe het over een tijdje gaat als Rogier ‘echte’ papadagen heeft met huishoudelijke klusjes!

 • Reageren Tess 17 oktober 2016

  Exact zoals ik het zie! Maar hier schort het ook meer in de uitvoering, hij gaat vaker ff de hort op ipv huishoudelijke taken te doen ?

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 16 oktober 2016

  Mijn man heeft straks het eerste jaar ook een vaste papa dag op de woensdag. Ik werk dan. En ik vind het stiekem ook fijn dat hij dat weet “hoeveel werk een kind is”. Ben benieuwd of er dan op die dagen ook een wasje wordt gedraaid 😉
  (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Top 10 hippe en groene kraamcadeausMy Profile

 • Reageren Mary-Lou 16 oktober 2016

  1 dag in de week is het hier papadag. Dan worden de kinderen verzorgd, het huis meestal aan kant, boodschappen gedaan en als ik thuiskom kan ik zo aanschuiven. Eigenlijk doet hij meer dan ik op mijn mamadag. ? Verder zijn er af en toe papaochtenden als ik wil uitslapen. Maar ook hier gaan de kinderen op een al betaalde dag meestal naar de opvang.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Lang leve de herfst!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge