3 juni 2016

Hoe ben ik als blogger? -tag

Ik vulde weer eens een tag in. Doe ik niet vaak, maar deze vind ik wel heel informatief bij andere bloggers. En het laat je een beetje over de zaken nadenken, als je hem zelf invult. Bovendien werd ik getagd, door Malou. En de tag komt origineel bij Patricia vandaan. En ik zag hem toevallig ook al bij Nicole vandaag.

 

foto ik als blogger

Sorry voor de slechte kwaliteit foto. Mijn selfie camera is gewreckt door een met telefoons gooiende dreumes. Dit is dus mijn werk. Een collega die me bezig ziet staat me buiten beeld uit te lachen.

 

Waar haal jij de meeste inspiratie vandaan?

Mijn eigen ervaringen als moeder. Of mens. En dan een beetje overdrijven. Hopsa, een artikel.

Wat eet of drink jij tijdens het bloggen?

Wat een grappige vraag! Wat ik normaal ook eet en drink. Cappuccino, thee, boterhammen, koekjes, chips. Maar meestal eet of drink ik juist niks tijdens het bloggen. Ik doe namelijk de meeste dingen de dag van tevoren (of zelfs dezelfde dag). Dus dan tik ik gewoon in en uur anderhalf uur een blogje. Met tunnel vision. En dan hoop ik dat er geen niet te veel fouten in staan.

Als jij een jaaroverzicht maakt over je blog, wanneer begin je daar dan mee?

Ha nou de 30ste. Anders heb je nog totaal geen zicht op wat je jaar eigenlijk inhield toch? #lastminute4ever

Wat is het meest waardevolle dat je als blogger geleerd hebt?

Haha nou ik heb zoveel geleerd! Allemaal waardevol:

Blog over wat je zelf leuk vind, niet wat je denkt dat anderen willen lezen

Een tijd deed ik mijn best om hogere cijfers te halen door vergelijkbare onderwerpen als andere mamabloggers te nemen. Nou, dat werkte alleen maar averechts.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Ik wilde ooit dagelijks publiceren. En ja dat lukt best, maar wat er dan online kwam… Tenenkrommend slecht en/of oninteressant. En bijna niemand leest het. En als ze het lezen zijn ze teleurgesteld en minder geneigd terug te komen volgende keer. Daarom: liever een dagje geen artikel, dan zo’n artikel.

Als je de regels van ‘goed bloggen’ volgt krijg je vanzelf meer bezoekers vanuit Google

Het verbaast me nog steeds dat daar steeds meer bezoekers vandaan komen. Het gaat nu richting de 6.000 sessies per maand. Wie zijn dat dan?

Mensen moeten je leren kennen voor ze je gaan volgen

Als ik nu terug kijk naar de cijfers van mijn eerste paar maanden denk ik: best aardig. Toen lazen denk ik veel van mijn real life vrienden, bekenden en kennissen mijn blog denk ik. Misschien dat ze dat af en toe nog doen, maar ik vermoed dat de meesten daar nu mee opgehouden zijn. Helemaal niet erg, maar het duurt even voor je online volgers krijgt. Dus nogmaals: hou vol, blijf jezelf en doe lekker je ding.

Er is veel ongeloof, ‘zich beter voelen dan anderen’ en soms zelfs jaloezie onderling tussen bloggers

There, I said it. Ik probeer dit soort dingen niet te doen, maar ook ik ben maar een mens… Ik ga er maar vanuit dat niemand bewust sjoemelt of liegt en zelf probeer ik zo eerlijk mogelijk te zijn. Over betaalde promotie via Facebook bijvoorbeeld, en de bezoekersaantallen van mijn blog. Ook ben ik altijd bereid andere bloggers te ‘helpen’. Voor zover dat kan dan, want ik kom zelf immers pas kijken. Ik begrijp de negatieve reacties die ik wel eens hoor van ervaren bloggers als er weer een naïeve startende blogger over iets als ‘hoe kom ik aan gratis producten?’ of ‘hoe vind ik bedrijven die een advertorial willen op mijn blog’ en ‘hoeveel vraag ik dan’ begint dan ook niet. Dat betekent heus niet dat ze het bloggen alleen maar om het geld doen en dom zijn. Ze hebben gewoon nog niet uitgevonden dat Google je beste vriend is als blogger.

Wat is voor jou het beste moment om te bloggen?

In het OV van en naar mijn werk, tijdens Jims slaapje op mijn vrije dagen, en tijdens werktijd als ik even een kleine break nodig heb. (Zoals nu dus. Nee hoor grapje, alleen die foto.)

Wat zou je nog willen bereiken als blogger?

Veel meer pagina’s per bezoeker. Ik vind het leuk dat mijn bereik nu meer dan 20.000 per maand is, maar de meeste bezoekers lezen maar één of twee artikelen in die hele maand. Ik werk er aan om zo leuk en interessant te worden dat ze vaker terug komen en meer van me willen lezen. Mijn volgende doel is 2,5 pagina’s / bezoeker (per maand), maar ik ben bang dat dat pas in september gaat lukken. En dan op naar de 3. Ik zou echt héél tevreden zijn als ik 20.000+ bezoekers hou en op 5 zit.

Voel jij je vaak onzeker na het publiceren van een artikel?

Ja en nee. Ik meen alles wat ik zeg, ben niet bang voor en verwacht vaak ook de nodige backlash, maar soms ben ik bang dat mensen het écht niet interessant vonden wat ik wilde vertellen. En soms gebeurt dat ook gewoon. Afgelopen woensdag bijvoorbeeld, zat niemand te wachten op dit artikel. Nou ja, slechts 67.

Heb jij veel contact met collega bloggers?

Ik vind van wel eigenlijk. Niet in het echte leven, maar wel online. Er zijn er met wie ik regelmatig mail, ik ben ook best actief in de ‘mama & blogger’ Facebook-groep. Gewoon leuk om discussies te houden daar. Je zou zeggen dat iedere mamablogger hetzelfde is, maar ik ben er achter gekomen dat we allemaal anders zijn en andere tactieken en voorkeuren hebben. Heel leuk.

Wat voor muziek of welke tv-zender heb je het liefst aan onder het bloggen?

Doodse stilte. Ik moet me namelijk ontzetten focussen om in een uurtje een blogje te tikken. Geen afleiding graag.

Op welke dag ontstaan bij jou de meeste artikelen?

Dinsdag, zaterdag en zondag. Mijn vrije dagen. Al is het nu vrijdag en gaan er twee geschreven worden denk ik. Zelfs eentje voor volgende vrijdag!!

Op welk artikel op je blog ben jij het meest trots?

Ha, moeilijk. Ik ben trots op de eerste die meer lezers kreeg dan ik verwacht had (’10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er aan begon’) . Maar ook op deze, omdat ik het heel overdreven vond van mezelf om het te vinden, maar veel meer mensen blijkbaar hetzelfde dachten (‘Open brief aan Unilever’). En deze over de zwarte piet (‘De zwarte Pieten-discussie’), al is het heel contorversieel om daar wat over te zeggen geloof ik.

Waarom zou iemand een blog moeten starten?

Omdat je daar je creativiteit in kwijt kan, je jezelf uitdaagt om doelen te halen, je je schrijfkwaliteiten verbeterd, het goed staat op je CV (volgens mij).

Wie zou jij willen vragen deze tag ook in te vullen?

Ik vind het altijd lastig om iemand te taggen, weet niet of ze er op zitten te wachten. Met d ekans dat het afketst nomineer ik Nanouk! Ze is even uit de lucht, maar ik geloof (en hoop) dat ze binnenkort wel online komt.

 

 

Nou ik ben benieuwd. Wat vonden jullie van mijn antwoorden en zaten jullie überhaupt te wachten op mijn persoonlijke mening over bloggen, als ‘groentje’?

 

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageren Sanne Marlijn 24 juni 2016

  Ja, die eerlijkheid van jou dat kan ik dus ONWIJS waarderen. Net als de discussies in de mama & blogger groep die je vaak start. Jij hebt een behoorlijke x factor als blogger en weet zeker dat het niet lang meer duurt tot jij jouw gewenste 2,5 pagina per bezoeker gaat krijgen. Erg leuk om te lezen dit.

 • Reageren Tineke 7 juni 2016

  Hoi Elisebeth! Leuke post deze. Om op je vraag te antwoorden: Wie zijn de mensen die via Google op mijn site komen; daar ben ik er 1 van haha. Volgens mij was ik op zoek naar bloggers over bekkenpijn en toen kwam ik hier terecht. Goed om te weten trouwens dat er een Facebookgroep is voor bloggende moeders; ik ga me aanmelden! En verder: Je blogt leuk hoor! Groetjes Tineke

  • Reageren Elisabeth 7 juni 2016

   Ha Tineke! Wat leuk. Ja moet je doen: mama & blogger heet ie gewoon. Gezellig! 🙂

 • Reageren Laura 5 juni 2016

  He Elisabeth,
  Even gewoon als reactie op je blog in het algemeen: je schrijft zo lekker eerlijk en herkenbaar.. Ook durf je taboe achtige onderwerpen aan te snijden, zelfs te zeggen dat jim af en toe limonade krijgt (oooooooohhhh! Haha) en dat is gewoon heerlijk in de toch veel wel vaak perfectionistische mamawereld. Je artikelen zijn echt van goede kwaliteit. Ik leer vaak weer nieuwe dingen.
  Dus met plezier kijk ik dagelijks even op je blog in de hoop dat je weer wat nieuws hebt gepost. Dus het zal me niet verbazen als je steeds meer volgers gaat krijgen!
  Dus ga lekker zo door!

  Groetjes Laura

  • Reageren Elisabeth 5 juni 2016

   Oh wat leuk om te horen Laura!

 • Reageren Sarah 4 juni 2016

  Leuk om jouw antwoorden op deze tag te lezen. ?

 • Reageren Eline 4 juni 2016

  Leuk om te lezen. Ik heb liever ook geen muziek aan als ik aan het tikken ben 🙂

 • Reageren Nanouk 3 juni 2016

  Leuk om je antwoorden te lezen!! Je bent weer heerlijk openhartig! Dat zal ook de reden zijn dat je zo enorm groeit, denk ik. Dat is toch wat lezers aanspreekt.
  Ik neem de tag graag aan! Dankjewel! Maar zoals je al zegt, is m’n blog nog even off. Nog een week denk 🙂

  • Reageren Elisabeth 3 juni 2016

   Oh bijna!! Gelukkig. 🙂

 • Reageren Nicole 3 juni 2016

  Ja ik vond het zeker ook leuk om de antwoorden bij jou te lezen. Wat goed overigens dat je al zoveel bezoekers hebt, ik haal dat getal nog lang niet (uniek is het toch?), maar dat maakt me eigenlijk ook niet meer zo uit. Vind het super gaaf dat er sowieso mensen zijn die mijn blog lezen.. Voelt goed!

  • Reageren Elisabeth 3 juni 2016

   Nou Nicole dat komt puur door de betaalde promotie op Facebook hoor! (Heel eerlijk: een euro per dag levert een hoop op 😉 )

 • Reageren Saskia 3 juni 2016

  Wat een leuke tag blijft dit. Leuk wat meer te lezen!

 • Reageren Shannon Sheila 3 juni 2016

  Eerlijk? Ik heb deze tag al heel vaak gelezen en ik denk dat ik jouw antwoorden toch één van de prettigste vond om te lezen. Je komt heel open en eerlijk over!

  • Reageren Elisabeth 3 juni 2016

   Dat is fijn om te horen Shannon!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge