27 maart 2018

Het leed dat financiering regelen heet…

Misschien zag je het al op Facebook voorbijkomen: we gaan een huis kopen! Dat wil zeggen… we hebben een geweldig mooi huis gevonden, we hebben een bod uitgebracht en het is aangenomen. We hebben zelfs het voorlopig koopcontract al getekend, de notaris gewaarschuwd en de datum van oplevering afgesproken. We hoeven eigenlijk nog maar één dingetje te regelen: de financiering.

Hopelijk onze nieuwe buurt…

Zes weken om de hypotheek te regelen

In het voorlopig koopcontract staat een voorbehoud, financiering van €250.000. Dat is haalbaar, makkelijk, als je kijkt naar mijn loon en Rogiers inkomsten als ZZP-er. Alleen zijn er een hoop kanttekeningen en documenten die we moeten aanleveren. Dat moet iedereen natuurlijk, maar tsjonge jonge wat een geregel is dat!

Aankoopprijs versus taxatiewaarde

Om maar eens te beginnen met de huidige markt. Die heeft ervoor gezorgd dat we moesten overbieden. “Bijna een heel jaarsalaris”, zoals een collega van me het mooi omschreef. Wij vinden het huis zeker waard wat we geboden hebben, vinden het geen probleem om dat te betalen, maar het huis is het op papier niet waard. En de bank verleent hypotheek op basis van de taxatiewaarde, niet de aankoopprijs. We moeten dus eigen geld meebrengen. Dat hebben we hoor, maar dat moeten we wel bewijzen.

Bewijs van spaargeld/schenking

In mei 2015 heb ik mijn woning in Amsterdam-Oost verkocht. Daar zat toen behoorlijk wat overwaarde op, maar ik had geen nieuw koophuis om dat in te stoppen. Simpel, denk je dan, zet het op een spaarrekening en kom er niet aan. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan! Probeer er maar eens vanaf te blijven. Is me gelukt hoor, maar ik vond het zonde om het gewoon op een spaarrekening te zetten met de rente op het moment. Een deel staat daarom op een beleggersrekening, een ander deel in een spaarverzekering, nog een andere beleggingsrekening, ik heb een reservering voor een Tesla model 3 genomen en obligaties voor een nieuwe vestiging van de Wagamama. Als ik wil kan ik zo bij dat geld, wil ik liever alleen doen als ik het nodig heb, maar ik moet dus van alle potjes bewijs leveren. Dan willen ouders ook nog een schenking doen als het nodig is, dus moeten we ook nog een bewijs van schenking invullen, voor het geval het nodig is omdat het hypotheekbedrag misschien te laag is.

Beginnende zzp-er

Rogier had vorig jaar een heel mooi inkomen. Netto meer dan ik had. Dat is mooi, maar we mogen het niet helemaal meerekenen. Hij is als zzp-er begonnen in september 2016. Afhankelijk van hoe je het rekent is hij dus 1 of 2 jaar zelfstandige. Met 1 jaar mag je 75% van je jaaromzet meerekenen, met 2 jaar 90%. Alleen rekenen sommige banken (hebben ze ons letterlijk verteld) die 4 maanden in 2016 als heel jaar, dus middelen ze de ‘jaar’-inkomsten van 2016 en 2017. En dat doen ze wel keer 0,75; (niet 0,9); want hij is nog geen twee jaar bezig. Je kan je vast wel voorstellen dat er op die manier op papier niks overblijft van die mooie jaaromzet. We laten de hypotheker een bank vinden die dit anders aanpakt, maar ja, Rogier moet wel netjes zijn administratie van 2016 en 2017 kunnen overleggen.

Pensioen

Ik weet niet precies waarom, maar we moeten ook ons pensioenoverzicht geven. Onze pensioenleeftijd wordt geschat op 70 ½ jaar. Dat is verder weg dan de looptijd van de hypotheek dus ik weet niet waarom ze dit willen zien. Maar goed, prima, ik stuur zo een overzichtje van mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat alleen nog niet het pensioen dat ik spaar bij mijn huidige werkgever bij. Ik werk er pas vijf maanden, dus dat wordt eind 2018 ge-update denk ik. En Rogier spaart helemaal geen pensioen op het moment. Want zzp-er. Hij gaat het heus nog wel regelen hoor, maar is nog niet gebeurd… Ik neem aan dat deze twee ‘tekortkominkjes’ geen probleem zullen worden bij het regelen van de hypotheek, maar ik word er wel zenuwachtig van.

Arbeidsverleden UWV

Nog zoiets wat je moet leveren, maar eigenlijk totaal geen toegevoegde waarde levert. Arbeidsverleden volgens het UWV. Dat is een lijstje met kalenderjaren en een ja of een nee. Of je het jaar wel of niet mee mag tellen als ‘gewerkt’. Zonder uitleg erbij. Vorig jaar was ik bijna het hele jaar werkloos. Het jaar telt echter als ‘gewerkt’, omdat ik de laatste twee maanden een nieuwe baan had, en vanaf april al met vervroegd zwangerschapsverlof was. Verder staat er dat ik vanaf 1998 gewerkt hebt (vanaf een week voor mijn 16de verjaardag), en dat er slechts twee jaren niet meetellen. In 2000 deed ik eindexamen namelijk, dus vond ik het handiger om mijn tijd aan huiswerk te besteden dan aan een bijbaantje. En in 2004 moest ik zoveel stagelopen voor mijn opleiding dat ik geen tijd had om er nog bij te werken. Die twee jaren tellen dus níet als gewerkt…

En alles met een tijdlimiet

Pfffffff. Gedoe. En dan zit er ook nog eens een tijdslimiet op. Zes weken, dat lijkt best lang, maar we zijn afhankelijk van de snelheid van banken die onze geleverde stukken moeten beoordelen. Hebben we iets vergeten of niet helemaal goed gedaan dan moet het opnieuw, en duurt het weer langer… Het zou toch jammer zijn als het daarom niet lukt?!

 

Zucht… alles zo snel en zo goed mogelijk doen dus. En gekruiste vingers en tenen. Voor de zekerheid. Ervaarde jij het regelen van financiering ook als zo’n gedoe?

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren borduursaramsades 2 april 2018

  Spannend veel geluk met jullie nieuwe huis

 • Reageren Suuz 1 april 2018

  Zes weken is anno nu ook niet heel veel. Zeker niet als één van beiden zzp’er is. Acht weken is dan al gebruikelijker. En dan is dat zzp-gebeuren nog niet eens je enige ‘issue’ zo te lezen.

  Succes!

  Wij kochten eind vorig jaar een huis en zelfs met twee ruime vaste salarissen en dikke overwaarde op huidige huis moesten we nog hele bossen papier aanleveren én een taxatierapport van ons huidige huis à €450 terwijl het al verkocht was.

  Maar t belangrijkste: gefeliciteerd met de voorwaardelijke aankoop van jullie nieuwe huis!

 • Reageren Sharon 29 maart 2018

  Wij gaan vrijdag het voorlopig koopcontract tekenen dus zijn ook druk bezig met het regelen van de financiering. Ik kan er soms echt een beetje ongelukkig van worden… Wat een stress!

  • Reageren Elisabeth 29 maart 2018

   Echt hè? Spannend!

 • Reageren Rachel 28 maart 2018

  Ik heb nog een trauma van wat er allemaal geregeld moest worden. Wij hebben ons huis 2 jaar geleden gekocht en dus nog geen gezeur met taxatiewaarde en ook zijn wij allebei in loondienst, dus geen moeilijke rekensommetjes. Toch kwamen we steeds weer voor verrassingen te staan. Ik hoop binnenkort niet snel weer te verhuizen, want ik ben er nog niet klaar voor om al die dingen opnieuw te regelen.
  Rachel onlangs geplaatst…Zindelijkheidstraining in 10 stappenMy Profile

 • Reageren Angela - Mama met passie 28 maart 2018

  Nee eigenlijk was het bij ons zo geregeld, maar wij hebben beide gewoon een baan bij een werkgever. Dat maakt het misschien iets ‘makkelijker’. Daarbij moest de overwaarde van ons andere huis in het nieuwe huis gestopt worden. En moest er ook nog eigen geld bij, niet heel veel maar toch. Gefeliciteerd met jullie huis! En succes met het rondkrijgen van de financiering??
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Dit wil ik mijn kinderen meegevenMy Profile

 • Reageren Paula 27 maart 2018

  ‘Gewoon’ heel erg verschrikkelijk!! ?? (vonden wij ook, als ‘ervaringsdeskundigen’)
  Sterkte & succes & alsnog gefeliciteerd ??

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge