18 mei 2016

Hero Baby Fruitpapje. Verantwoord of niet?

Hero Baby Fruitpapje – Naast de gewone papjes op basis van melk en granen heeft Hero Baby fruitpapjes in het assortiment. Jim en ik testten de Hero Baby Fruitpapjes, smaak Multifruit en Banaan-Aardbei. Jim of hij ze lekker vond, en ik of ik ze verantwoord vond. Jim is al anderhalf, veel ouder dan de 6+ maanden waar de fruitpapjes voor bedoelt zijn, maar we kregen ze gratis dus ik vond het wel zo leuk om ze even te reviewen.

hero baby fruitpapje multifruit banaan-aardbei

Hero Baby Fruitpapje

Wat zegt Hero Baby er zelf van?

“Hero Baby Fruitpapjes met Granen is een handig en verantwoord tussendoortje. Het bevat 70% fruit per knijpzakje en granen zoals rijstmeel en havervlokken. De calcium, ijzer en vitamine C in de fruitpapjes zijn voedingsstoffen die aansluiten bij de ontwikkelingsbehoefte van kindjes van 6 maanden en ouder.”

 

Uiterlijk en verpakking

Hero Baby Fruitpapje zit in een handige knijpverpakking. Deze soort verpakking is handig mee te nemen onderweg. De verpakking is leuk kleurig, al stoorde Jim zich daar niet echt aan. Het product zelf was ook mooi van kleur. De Banaan-Aardbei mooi roze en de Multifruit oranje. Jim is anderhalf en kon al goed uit het tuutje van de verpakking eten/drinken. Als je het papje geeft aan een baby van zes maanden moet je het misschien eerst even in een schaaltje doen en het voeren met een lepeltje.

Smaak

Jim vond de smaak van de fruitpapjes wel ok. Niet superlekker volgens mij, maar hij had honger en het was wel lekker. Ik heb de papjes ook geprobeerd, ik vond ze absoluut niet lekker. Die consistentie van pap met de smaak van vruchtensap deed het hem niet voor mij. Ik heb onze test gefilmd, als je het leuk vindt kun je onze reacties hier onder bekijken.

 

Leuk filmpje? Hier kun je je abonneren op ons Youtube-kanaal…

Ingrediënten

Multifruit ingrediënten:

Fruit 70% (perenpuree, druiven- en appelsap uit concentraat, mangopuree), water, granen 8% (rijstmeel, havermeel, havervlokken), koolzaadolie, citroensap uit concentraat, mineralen (calciumfosfaat, ijzer- en zinksulfaten, kaliumjodide), vitamines (C, E, B3, B1, B6, foliumzuur).

 

Banaan-Aardbei ingrediënten:

Fruit 70% (bananenpuree 25,5%, aardbeienpuree 16%, appel- en druivensap uit concentraat, bosbes), water, granen 8% (rijstmeel, havermeel, havervlokken), koolzaadolie, citroensap uit concentraat, mineralen (calciumfosfaat, ijzer- en zinksulfaten, kaliumjodide), vitamines (C, E, B3, B1, B6, foliumzuur).

 

Zoetmakers

Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt zien is het fruit dat in de papjes zit deels afkomstig uit concentraat. Behalve de vruchten die in de naam van het papje staan is er appel- en druivensap aan de puree toegevoegd. Dit is gedaan om het papje zoeter te maken. Er is dus weliswaar geen suiker aan de pap toegevoegd, maar wel sapconcentraat dat voor een groot deel uit (vruchten)suiker bestaat. Mijn inziens is dat bijna even slecht…

 

Vitamines en mineralen

Omdat het papje lang houdbaar moet zijn is het fruit gesteriliseerd nadat het gepureerd is. Bij het steriliseren van fruit gaat een deel van de vitamines verloren. Er zijn echter ook een aantal vitamines en mineralen aan het papje toegevoegd. Als je kindje ook nog voldoende borstvoeding of flesvoeding krijgt is dit niet nodig.

 

Voedingswaarde

Gemiddelde Voedings-waarde per 100 gram Multifruit Banaan-Aardbei
Energie 392 kJ / 93 kcal 350 kJ / 83 kcal
Vetten 1,9 g 1,9 g
w.v. verzadigd 0,1 g 0,1 g
Koolhydraten 17 g 15 g
w.v. suikers 9,3 g 9,7 g
Vezels 1,5 g 0,9 g
Eiwitten 1,2 g 1,0 g
Zout 0,08 g 0,08 g

Hero Baby heeft bij suikers in de ingrediëntentabel een sterretje gezet, en aangegeven dat dit van nature aanwezige suikers zijn, die ze dus niet zelf hebben toegevoegd. Strikt gezien is dit waar, maar het sapconcentraat dat ze toegevoegd hebben bestaat grotendeels uit (vruchten)suiker. Het effect is dus hetzelfde, de smaak wordt zoeter, en het suikergehalte wordt verhoogd.

 

Maak zelf een fruitpapje van vers fruit

Je voelt het waarschijnlijk wel aan, je kan een soortgelijk fruitpapje heel makkelijk zelf maken. Wij deden dit ook weleens voor Jim, toen hij nog baby was. Vooral als er alleen hard fruit (zoals een appel) of iets te onrijp fruit in huis was (bijvoorbeeld een onrijpe peer of pruim) maakten we er een moesje van en deden we er een schepje granen doorheen.

Je maakt een fruitpapje door stukjes fruit gaar te maken. Het makkelijkste is dit in de magnetron. Dan schep je er gewoon een lepeltje papgranen bij, van de soort die je niet meer hoeft te koken. Je hebt dergelijke granen van Nutricia, Hero Baby, Nestlé, maar ook eigen merk AH bijvoorbeeld. Roer het moesje/papje goed door, laat het een beetje afkoelen en klaar is kees.

Ik denk dat een dergelijk zelfgemaakt vers fruitpapje zeker de voorkeur heeft boven deze kant-en-klare versie. Je hebt niet dat vitamineverlies omdat je niet hoefde te steriliseren, en je voegt gewoon geen extra zoetmaker toe. Als je echter onderweg bent is het Hero Baby Fruitpapje een handig alternatief.

 

Eindoordeel

Hero Baby vindt zelf dat dit papje een verantwoorde keus is. Eerlijk gezegd vind ik dat niet. Natuurlijk kan je het best eens geven, bijvoorbeeld als je onderweg bent. Maar als je toch thuis bent denk ik dat het veel beter is om het zelf te maken. Zo ingewikkeld en tijdrovend is het niet en dan heb je het wel vers gemaakt.

 

 

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Mathiske's mama blog 19 mei 2016

  Gisteren was ik toevallig bij iemand die haar kindje alleen potjes geeft, niks mis mee. Maar mijn dochter is even oud en krijgt ook een verse banaan enzo van een vorkje. Emily krijgt dus “echt” eten ik kan me daar niks bij voorstellen dat je je kindje alleen maar gepureerde smurrie geeft. Ieder z’n ding natuurlijk. En een van de eerste redenen dat ik zelf hapjes ging maken is de prijs, haha. Net als borstvoeding.
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Dingen die niet handig zijn aan de zomer.My Profile

  • Reageren Elisabeth 19 mei 2016

   Ja het scheelt echt hè? 🙂

 • Reageren Josan 19 mei 2016

  Ik vind het bijzonder dat voedsel voor baby’s al zoeter gemaakt moet worden. Alsof die daar om vragen. Op die leeftijd leren ze nog allerlei smaken eten en dan verpest de industrie ze al.
  Josan onlangs geplaatst…10 voordelen van een oude moeder zijnMy Profile

 • Reageren Malou 18 mei 2016

  Toch wel jammer dat er niet alleen ‘gewoon’ fruit inzit..
  Malou onlangs geplaatst…Ik voelde de baby niet meerMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge