2 september 2016

Je hebt denkers en je hebt doeners

Je hebt denkers en doeners. Ik ben een doener en Rogier is een denker. Dat is vast één van de redenen waarom we zo goed bij elkaar passen. Het is echter ook één van elkaars eigenschappen waar we vaak om botsen. We snappen het gewoon niet van elkaar. Ik begrijp niet dat hij iets niet gewoon doet als hij het graag wil, maar in plaats daarvan plannen gaat zitten maken die vaak niet uitgevoerd worden. En hij snapt niet dat ik iets halsoverkop gewoon doe zonder eerst na te denken, waardoor het niet perfect gebeurt.

2016-04-02 17.42.04_edited

De doener

Want dat is echt zoals  het bij ons gaat. Met grote en kleine beslissingen. Ik neem een voorbeeld, koekjes bakken. Als ik bedenk dat ik koekjes wil bakken loop ik naar de voorraadkast, bekijk wat we hebben en wat ik voor de koekjes zou kunnen gebruiken. Soms mist er een ingrediënt, maar dan vind ik wel iets om het te vervangen. Ik zoek misschien een recept, maar hou me daar compleet niet aan en binnen een uur zijn er koekjes. En ze zijn best lekker, of in elk geval eetbaar.

De denker

Als Rogier bedenkt dat hij koekjes wil bakken gaat het heel anders. Misschien kijkt hij wat we nog aan ingrediënten op voorraad hebben, misschien ook niet. Vaak begint hij met uitgebreid onderzoek naar welke koekjes lekker zijn, wat nu hip is om te maken, wat hij nog nooit eerder gemaakt heeft. Hij maakt nog net geen mood board.  Vervolgens komt hij er achter dat we de helft van de ingrediënten niet in huis hebben, en dat de winkels al dicht zijn. Hij maakt een lijstje en besluit morgen verder te gaan, nadat hij boodschappen heeft gedaan.

2016-01-09 19.34.19_edited

Geen koekjes, maar je begrijpt wat ik bedoel toch?

Laten we zeggen dat dit ongeveer de helft van de tijd niet gebeurt. Andere dingen te doen, geen zin meer, door weet ik wat voor reden wordt het plan afgeblazen. Geen koekjes. Maar de keren dat het plan wél afgemaakt wordt, zijn de koekjes geweldig. Dan merk je gewoon dat hij er voor geleerd heeft en dat het loont om goed te plannen en een recept te volgen.

Wat is nou beter?

Dit is een retorische vraag, ik denk namelijk niet dat één van de twee beter is. Je moet gewoon lekker doen wat bij je karakter past. Al vind ik het héél jammer dat die denkers een deel van de prachtplannen die ze maken gewoon niet uitvoeren. Want dat is het vaak, van uitstel komt afstel.

Als ik niet gewoon een blog begonnen was, zonder na te denken en te plannen, anderhalf jaar geleden, was dit blog er niet geweest. En nee, het is niet perfect. Het hangt nog steeds van de imperfecties aan elkaar, maar het is er wel. Gelukkig maar dat ik geen perfectionist ben, maar het tegenovergestelde (imperfectionist?), anders was ik daar heel ongelukkig van geworden.

Heel veel van mijn artikelen zijn gewoon een kwestie van ‘gewoon beginnen met lullen en we zien wel waar het schip strand’. Zo ook deze. Maar goed, waarom vertel ik dit hele verhaal nou?

Mijn denker gaat iets doen!

2016-05-30 18.23.18_edited

Na vier jaar (of langer) zeggen dat hij freelance kok gaat worden gaat hij het ook echt doen. Hij heeft een afspraak om zich in te schrijven bij de KvK. Hij heeft al twee mogelijke opdrachtgevers , dat is het voordeel van eerst nadenken voor je aan iets begint. Zolang het nodig is blijft hij uiteraard gewoon bij het restaurant werken waar hij nu in vaste dienst werkt. Echt perfect uitgestippeld, zoals we dat van hem gewend zijn.

En ik, als doener, kan niet wachten tot ik een website-je voor hem mag maken zodat iedereen hem kan vinden. En ik kan ook niet wachten om het van de daken te schreeuwen. Dat je mijn knappe man, van de foto, voortaan gewoon in kan huren als kok. Bij je thuis, op je barbecue, voor een feestje, voor een workshop, whatever als het maar iets met koken is.

Hopsa, alsjeblieft: mijn man.

Rogier BBQ_edited

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageren Maria van Stijn 2 september 2017

  Goh , wat goed.en vast een rustig weekend gewenst..Bak niets. Ik neem gewoon extra mee maandag..Tante Rie.

 • Reageren Nanouk 3 september 2016

  Jeeeee wat een toffe stap!! Spannend!! En goed dat hij die stap zet 🙂

 • Reageren Paula 2 september 2016

  Jaaaaaa, mijn leuke neef! Met een leuke vrouw en een leuke zoon, toppers! En wat dapper zijn de plannen. Als ie workshops gaat geven, lig ik als eerste voor de deur. Ik ben nu al supertrots op hem. Dikke kus van tP

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge