6 juni 2015

Goed ‘nieuws’: dikke baby’s worden niet persé dikke kleuters

babyvet

 

Dat wisten wij moeders natuurlijk al lang, waar komt de term babyvet anders vandaan? Maar het is weer eens bevestigd in een studie.

Eigenlijk ging het persbericht over iets anders, dit was de opvallende kop:

 

Ook te dikke, borstgevoede baby’s lopen verhoogde kans op overgewicht op latere leeftijd.

 

‘Nieuws’ dat meteen door alle media overgenomen werd, maar wat toch eigenlijk vrij logisch lijkt, toch? Of je te dik bent als zuigeling wil niet zoveel zeggen over je gewicht als volwassene. Dat dacht ik tenminste, ik was namelijk een hele dikke baby, nu valt het wel mee. Officieel gezien heb ik in elk geval geen overgewicht. Mijn broertje was nóg dikker, en nu kan je hem zelfs mager noemen. Natuurlijk is dat geen wetenschappelijk bewijs, dat is waar, dus laten we die studie eens bekijken.

We zijn benieuwd naar de harde getallen. Van de baby’s die 3 maanden of langer borstvoeding hebben gekregen had 11,4% met 6 maanden  overgewicht. Van de fles- of combinatiegevoede baby’s was dat 12,6%. Ongeveer vergelijkbaar dus.

Met 5-6 jaar was 10,1% te dik van de borstgevoede groep en 11,2% van de andere groep. Ook ongeveer hetzelfde dus. Maar wat blijkt nou het geval te zijn? Dat zijn niet dezelfde baby’s. Zoals wij dus al dachten. Gelukkig maar, dan zou er weinig lol aan het leven zijn, als al met 6 maanden vaststond of je later te dik zou zijn.

Wat wij willen weten als moeders is natuurlijk, hoeveel procent van de te dikke baby’s ook echt te dikke kinderen worden. En andersom, hoeveel van de baby’s met normaal gewicht tóch te dikke kleuters worden. Ik heb de getallen en percentages in een tabelletje gezet.

 

tabel dikke babys

 

Hier kan je zien dat van alle baby’s die te dik waren met 6 maanden, ongeveer 30% ook te dik was toen ze vijf à zes jaar waren. Dus 70% niet meer! Dat is mooi nieuws toch? Maar pas op, van de baby’s die een goed gewicht hadden met 6 maanden, had toch een kleine 10% overgewicht met 5-6 jaar.

Je kan dus niet op je lauweren rusten als ouder van een niet-te-dikke baby, en hem/haar niet zomaar alles voeren. Gezond eten is hartstikke belangrijk, helemaal als de baby ander voedsel dan melk gaat eten. En één van de auteurs geeft nog een leuke tip, die eigenlijk dezelfde is als die voor volwassenen: Bewegen, bewegen, bewegen!

 

Het is belangrijk dat ook baby’s al vroeg beginnen met bewegen. Niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box.

 

Yesssssss!

 

 

20150422_142705

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge