24 februari 2016

Gezond broodbeleg voor je baby

Of je nou met vier maanden, met zes maanden of later begint met bijvoeden, op een gegeven moment gaat je baby brood eten. Ik vond het hele proces van leren eten bij Jim erg leuk. Jim vond is een makkelijke eter en vond de meeste dingen meteen ok. Misschien niet lekker, maar in elk geval at hij het. Brood daarentegen vond hij meteen heerlijk. Een tijd lang hebben we hem gewoon droog brood gegeven om te oefenen. Met een maand of zeven zijn we het gaan besmeren met halvarine. Ik denk dat we pas met acht maanden echt begonnen zijn met broodbeleg. Ik vond het nog best lastig om te bepalen wat nou goed en gezond broodbeleg was voor een baby. Dit zijn wat voorbeelden van gezond broodbeleg voor je baby die ik gevonden. (bron: het Voedingscentrum)

Jim eet yespers

Het belangrijkste waar je op moet letten is dat er niet teveel zout in het broodbeleg zit. Verder kun je beter wat minder zoete producten geven om je baby niet aan de zoete smaak te laten wennen. Let op dat je niet alleen maar magere producten aan je kindje geeft. Baby’s hebben veel vet en energie nodig.

Gezond broodbeleg voor je baby

Je hoeft dus niet meteen te beginnen met broodbeleg. Stukjes droog brood, om te oefenen, is genoeg. Begin met brood zonder korst. Pas als je baby zeven maanden is kun je ook korstjes geven. Doe ook rustig aan met het opbouwen van vezels. De darmen van je kindje zijn nog niet zo veel gewend. Begin daarom met wit brood, ga na een paar weken over op bruin brood en werk zo langzaam naar volkoren producten toe.

 

Baby tot acht maanden

Tot de leeftijd van acht maanden is het eigenlijk niet nodig om broodbeleg te smeren. (Bekijk het dagmenu van Jim toen hij 5 maanden en 7 maanden was)

Halvarine

Als je baby eenmaal gewend is aan het eten van stukjes brood is het wel goed om te smeren met halvarine.

Margarine

Een baby heeft in verhouding nog veel vet nodig, daarom is het helemaal niet erg om volvete margarine te gebruiken.

 

Baby van acht tot tien maanden

Vanaf acht maanden ga je echt beginnen met broodbeleg. Laat je kindje rustig wennen en proeven. Misschien lust het niet meteen alles, maar blijf het proberen. Het is trouwens belangrijk dat je onder het broodbeleg toch halvarine of margarine blijft smeren. Hier haalt je kindje veel vitaminen en gezonde vetzuren uit. (Bekijk het dagmenu van Jim toen hij 8 maanden was)

Brood belegd met fruitspreads van Yespers

Jam

Ookal zit er veel suiker in jam, is het toch een makkelijk soort broodbeleg om te geven aan je baby. Er zit (bijna) geen zout in, en wél fruit. Wil je liever wat minder suiker aan je kindje geven, of iets dat minder zoet smaakt? Kies dan voor een vruchtenspread zoals die van Yespers.
Appelstroop

Ook in appelstroop (of andere vruchtenstroop) zit veel suiker, maar eigenlijk geldt hezelfde als voor jam: (bijna) geen zout. Verder zit er vitamine C en ijzer in. Ook van appelstroop er zijn varianten met minder suiker te krijgen. Let wel op dat er geen zoetstoffen in zitten. Het is namelijk lastig in te schatten hoeveel een baby daar maximaal van binnen mag krijgen per dag.

Fruit

Fruit als broodbeleg is natuurlijk hartstikke gezond. Een banaan is makkelijk in plakjes te snijden of te prakken en zo als gezond broodbeleg te gebruiken. Ook kun je denken aan plakjes aardbei (test eerst voorzichtig of je kindje niet allergisch is) of geraspte appel.

smeerkaas geschikt voor baby dreumes peuter

Kaas met minder zout

Je kunt je kindje al wat kaas op brood geven. Er zit alleen relatief veel zout in kaas, neem dus liever de zoutarme variant. Eventueel kun je smeerkaas als broodbeleg geven. Let ook daarbij op het zoutgehalte. Wij geven de voorkeur aan La Vache Qui Rit, lees hier waarom.

 

Baby vanaf tien maanden

Met tien maanden is je baby waarschijnlijk al goed gewend aan allerlei soorten vast voedsel. Hopelijk eet hij of zij lekker mee, ook met de broodmaaltijd. Blijf letten op het zoutgehalte van broodbeleg, maar je kunt nu wel iets meer hartige producten gaan geven. Vergeet ook nu niet te smeren met halvarine of margarine. (Bekijk het dagmenu van Jim toen hij 10 maanden was)

recept veganistische smeerworst 1

Vleeswaren

In de meeste vleeswaren zit veel zout, probeer de wat minder zoute varianten te nemen. Het zoutgehalte kun je eigenlijk altijd vinden in de voedingswaardetabel op de verpakking. Geadviseerd wordt om niet vaker dan één of twee keer per week leverworst, -pastei of paté te geven. Hier zit namelijk veel vitamine A in, en als je baby daar te veel van binnenkrijgt kan het schadelijk zijn. Wil je liever geen vlees aan je kindje geven, of zoek je een alternatief voor smeerworst? Bekijk dan dit gemakkelijke recept voor vegetarisch/veganistische smeerworst eens.

Ei

Een vegetarische optie voor broodbeleg is ei. Je kan stukjes gekookt ei geven, maar ook roerei of omelet. Zout toevoegen is niet nodig.

Groente

Je kindje is nu waarschijnlijk wel gewend aan het eten van voedingsvezels. Groente als broodbeleg is daarom een heel gezonde keus. Je kunt van alles bedenken, bijvoorbeeld geraspte wortel of geprakte avocado.

Pindakaas

Pindakaas en andere notenpasta’s zitten boordevol goede vetten en voedingsvezels (lees daar hier meer over). Als je kindje het lekker vindt moet je het vooral lekker op brood smeren.

 

 

Genoeg opties om uit te proberen bij je baby. Wat is/was het favoriete gezonde broodbeleg van jouw baby?

 

 

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageren Tessa 1 maart 2016

  Leuk om te lezen! En goede adviezen. Ligt wel in mijn straatje 🙂 Wij zijn pas veel later begonnen met brood en met broodbeleg helemaal laat. Nog steeds eet zoon van 14 mnd regelmatig brood met alleen boter. Qua broodbeleg vind ik de avocado echt een uitvinding. Lekker en gezond! Bij de Jumbo hebben ze pindakaas zonder toevoegingen, ideaal! Verder krijgt hij smeerkaas en appelstroop. Vleeswaar geef ik liever niet. Net als toegevoegde suikers. Dat begrenst het aanbod nogal dus ik ga gauw eens kijken naar die veganistische smeerworst!

 • Reageren Malou 25 februari 2016

  Appelstroop is hier absoluut favoriet 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Zwanger: op de helft!My Profile

 • Reageren José 24 februari 2016

  Leuk om te lezen hoe jullie het doen. 🙂

  Wij zijn juist begonnen met het geven van broodkorsten en droog brood (en hier alleen maar bruin of volkoren brood) en daarna ook gewoon stukjes brood, op advies van Stefan Kleintjes (zie de Kleintjesmethode). Dit omdat ‘de binnenkant’ van het brood juist in combinatie met speeksel een dikke deegbal wordt die in het gehemelte kan blijven plakken, waar die kleintjes nog niet zo goed mee weten te dealen.

  Verder krijgt dochterlief nog steeds dagelijks brood met alleen boter (roomboter heeft onze voorkeur, omdat dit het minst bewerkt is) en geen beleg. Tot nu toe vindt ze dit nog prima, dus daar blijven we nog even mee doorgaan. Wel eens pindakaas geprobeerd, maar dat blieft ze niet. Een geprakte banaan op brood vindt ze wel lekker trouwens, maar we houden het meestal dus bij boter. 🙂

  • Reageren Elisabeth 24 februari 2016

   Ja grappig he dat t advies op borstvoeding.com zo verschilt van het voedingscentrum. Ach, er zal wel gewoom een hoop kunnen 🙂

 • Reageren Resaarcle 24 februari 2016

  Ons manneke is nu 9 maanden en ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om eens iets op dat brood smeren. Niet goed bezig ☺️. Vanaf morgen begin ik! Ik ga eens piepen of er zout in onze hummus zit…

  • Reageren Elisabeth 24 februari 2016

   Ja t valt wel mee volgens mij, bij hummus. En anders kan je t vrij makkelijk zelf maken. Het maakt n waarschijnlijk toch niet zo veel uit hoe het smaakt 😉

 • Reageren Mathiske's mama blog 24 februari 2016

  Wij zijn met 7.5maand met brood begonnen, en ze vind het super lekker! We smeren er nu alleen een beetje margarine op, zodra ze meer brood gaat eten ga ik ns bedenken wat er op zou kunnen. Voor nu vind ze het nog lekker met alleen margarine ? wel fijn om zo’n blog te lezen, zo kom je iemand tegen met ervaring ipv al die forums en adviezen die je tegenkomt met Googlen ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge