9 augustus 2016

Gelukkig gaat ‘ie zo veel naar de opvang

Mijn vriend en ik werken allebei best veel. Niet fulltime, maar genoeg dat we vier dagen opvang voor Jim nodig hebben. Daarvan gaat Jim twee dagen per week naar het kinderdagverblijf. De andere twee dagen gaat Jim naar opa’s en oma’s. Ik voel me daar totaal niet schuldig over. Jim vindt het ontzettend leuk, zowel op de crèche als bij opa en oma. Ook leert hij er ontzettend veel. Waarschijnlijk veel meer dan hij zou leren als hij 24/7 bij mij zou zijn.

opa leest voor

Ik ben namelijk helemaal niet zo’n goeie juf. Ik doe wel mijn best hoor, maar ik denk dat de juffen van de kinderopvang het veel beter kunnen. Ze zijn er voor opgeleid. En de opa’s en oma’s hebben véél meer tijd en aandacht voor hem. Daar kan ik gewoon níet tegenop!

Zo lezen Rogier en ik iedere dag tenminste één boekje met Jim. Voor het naar bed gaan. Als we Jim een dagje thuis hebben lezen we er waarschijnlijk nog wel één of twee, maar dat is het. We zijn druk met andere dingen, zoals boodschappen doen, huishouden, eten koken, (thuis) werken… Ook oefen ik tellen maar een keer of twee per dag met Jim. Veels te weinig om het hem goed te leren. Gelukkig doen ze niet anders op de crèche en bij opa en oma.

Jim kijkt ook redelijk wat televisie, als hij bij mij of Rogier is. Dat is vaak de enige manier om hem bezig te houden. We willen namelijk niet dat hij voor onze voeten loopt in de keuken. Hartstikke gevaarlijk. Dus kijkt hij even sesamstraat, het Zandkasteel, Teletubbies, Mickey Mouse Clubhuis of ape-noten. En ik snap eigenlijk niet zo goed dat dat slecht zou kunnen zijn. Hij leert er echt héél veel van. Woordjes, tellen, emoties, omgaan met emoties, omgaan met elkaar, liedjes zingen, vormen herkennen, noem maar op. En hij vindt het superleuk.

Wat als we 100 jaar geleden geleefd hadden, en ik huismoeder was geweest? Ik denk niet dat het goed gekomen zou zijn met Jims ontwikkeling. Zelfs als ik rijk genoeg geweest was voor een huishoudster die alle schoonmaak- en kooktaken op zich nam. Ik had al dat spelenderwijs leren niet op kunnen brengen. Echt niet. Ik wil namelijk alleen maar leuke dingen met hem doen. Voetballen, fietsen, Pokemon Go spelen

 

Thank god for kinderopvang, opa’s en oma’s, en televisie!

 

En chapeau voor alle thuisblijfmoeders (en -vaders natuurlijk), die dus wél al die aandacht voor de ontwikkeling van hun kind(eren) hebben!

 

 

Vorige post Volgende post

21 reacties

 • Reageren Bregje 29 augustus 2016

  Ik herken je gevoel wel. Ik werk nu niet, maar ben ontzettend dankbaar dat Laurens nog 2 dagen naar de opvang kan. Op die dagen stort ik me op het solliciteren en het bloggen, zodat ik de rest van de week alle aandacht voor hem heb. Ik denk ook dat hij veel meer leert van de juffies dan wanneer hij altijd bij mij zou zijn. Maar, zoals hierboven ook al staat, we moeten onszelf niet onderschatten, want van de dagelijkse gang van zaken leren die apies juist heel erg veel.
  Bregje onlangs geplaatst…Breg blogt in 2016: een updateMy Profile

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 10 augustus 2016

  Ik denk dat je kindje bij jou meer leert dan je zelf in de gaten hebt!
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Shoplog | Ikea kinderspullen & shoppen in Den BoschMy Profile

 • Reageren Sofie van OHEA 10 augustus 2016

  Ik lees nu dat jij nog kersvers mama bent. Ah meid, heb wat meer vertrouwen in jezelf als mama. Vergeet al de dingen die zogezegd moeten. Begin gewoon te genieten van het mama zijn. Lees je 2 boekjes op een dag ipv 4 dan is dat zo. Het is veel belangrijker om dichtbij jou kindje te zijn. Daar vertrekt alles van, daar is alles op gebouwd. Dus leg al die druk van je af en leef met je kind. xxx
  Sofie van OHEA onlangs geplaatst…Uitstap: Yale 3D World Magic & FunMy Profile

 • Reageren Goofball 10 augustus 2016

  Kindjes leren ontzettend veel uit interactie met mensen ook als je minder tijd “bewust met hen telt” of zo. maar ik geloof ook heel sterk in een goeie mix van mensen die de zorg van de kindjes op zich nemen en zeker in een kinderopvang leren kinderen dan weer sociale skills door met veel andere kinderen samen te zijn.

  onderschat jezelf niet als opvoeder van je kind, je doet het vast super en voel je niet schuldig omdat je niet voltijds met je kinderen samen bent!

 • Reageren Kimberley 10 augustus 2016

  Ik ben thuis, ik geef zelfs mijn groten zelf thuisonderwijs maar echt educatieve dingen bijbrengen onder de 6 jaar? Hoe kom je er bij 😉 Echt waar. Ik doe helemaal niets uit mezelf met kinderen die niet in het eerste leerjaar (groep 3?) zitten. Mijn kinderen kwamen toch exact op het correcte niveau uit. Kinderen leren vanzelf door hun eigen nieuwsgierigheid. Hierdoor heb ik een derde kleuter (groep 2?) die kan lezen en schrijven volledig door op zijn vraag in te gaan en hem niet zelf dingen aan te brengen. Ook mijn peuter van 2.5 kent de kleuren zonder dat ik ze hem aanbracht en hij zit toch 24/24 7/7 bij mij. Blijkbaar gaat die ontwikkeling best vanzelf.

  Ik zou dus zeggen, wees niet te streng voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Met liefde en leuke dingen komen ze er ook helemaal.

  Nu ja, mijn huishouden is wel een tikkende tijdbom maar dat trek ik me zelfs niet aan, als ze 18 zijn heb ik daar vast tijd genoeg voor.

  Maar ik snap zeker wel dat dit niet voor iedereen is weggelegd want ook ik ben het soms (tegenwoordig weer wat vaker) allemaal beu 😉 Alle respect dus dat jij het anders ziet.
  Kimberley onlangs geplaatst…Afsluiten vakantie aan zeeMy Profile

 • Reageren Es. 10 augustus 2016

  Er ligt zo’n enorme nadruk op leren tegenwoordig met die kleintjes.
  Ik heb nijn zoontje 4 dagen in de week bij me. 1 dag opa en oma en 2 dagen kdv, waar hij erg veel leert.
  Toch de dagen dat hij bij mij is ga ik boodschappen doen, waar hij veel van leert. Sociale contacten maken waar hij veel van leert. Eendjes tellen tijdens brood voeren waar hij veel van leert. Naar de kinderboerderij en alle dieren benoemen waar hij veel van leert. Voetballen wat goed is voor zijn motoriche ontwikkeling.
  Maar ook thuis tijdens de afwas doen, leren wat wel mag en wat niet mag omdat het gevaarlijk is. De was doen, stofzuigen. Gaande weg leert hij in het dagelijks leven ontzettend veel. Die eerste levensjaren hoeft de nadruk niet te liggen op ‘leren’. Want iets nieuws leren doet ie elke dag wel…

 • Reageren Debora van Hoffen 10 augustus 2016

  Dit is een grapje toch? Deze hele post bedoel je vast een beetje gekscherend? Het is vast bedoeld om de de nadruk op ‘educatie’ van tegenwoordig een goeie hak te zetten… Toch? En om het vooral niet over rust, reinheid, regelmaat en hechting te hebben? En je wilt hier vooral aankaarten hoe de kloof tussen ouder en kind steeds groter word en ook opzettelijk word verbroken door de werklust van deze maatschappij! En je doet een beetje cynisch over de toenemende onzekerheid van moderne ouders! Ja, dat is inderdaad verschrikkelijk ja!

  • Reageren Elisabeth 10 augustus 2016

   Nee hoor Debora, ik meen exact wat ik zeg. Ik vind het ontzettend knap van ouders die fulltime bij hun kids blijven en dus zélf de educatieve ontwikkeling op zich nemen. Ik zou het niet kunnen!
   Wat jij suggereert, dat de kloof tussen ouder en kind steeds groter wordt, kan ik niet inkomen. Volgens mij wordt die alleen maar kleiner. Maar zeker weten doe ik dat niet, want er is geen empirisch onderzoek gedaan dan hier uitsluitsel over heeft kunnen brengen. Niet om het te bevestigen, maar ook niet om het te weerleggen. Als dat wel zo is zou ik graag de pubmed links hebben.

  • Reageren Sofie van OHEA 10 augustus 2016

   Nou ik dacht dus ook dat het een grapje was. …
   Sofie van OHEA onlangs geplaatst…Uitstap: Yale 3D World Magic & FunMy Profile

 • Reageren MetMirjam 10 augustus 2016

  Ik werk dagen, waarop Fiene naar oma gaat. Ze heeft het heerlijk die 2 dagen omdat oma inderdaad heel de dag alle aandacht geeft! Ik moet zeggen dat ik het echt heel fijn vind dat ik de rest van de week zelf voor haar kan zorgen. Natuurlijk heb ik dan ook genoeg andere dingen te doen, maar gelukkig speelt ze ook goed zelf en hoef ik me niet schuldig te voelen dat niemand haar op dat moment bezig houdt 🙂
  MetMirjam onlangs geplaatst…Shoplog: Wibra / Hema / ZeemanMy Profile

 • Reageren Vlijtig Liesje 10 augustus 2016

  Mooie post en leuk dat je je inzichten zo deelt.

  Tegelijkertijd vind ik het ergens ook wel een zorgelijke trend als moeders gaan geloven dat anderen hun kleine kind beter kunnen opvoeden dan zijzelf.

  Ik heb dit wel bij het basisonderwijs: leerkrachten zijn er voor opgeleid om kinderen dingen te leren. Maar opvoeden? Nee, dat vind ik dat ouders zelf het beste kunnen in principe. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

  Maar het is fijn dat jullie een formule hebben gevonden die goed werkt : )

  Dus even voor de zekerheid: iedereen moet vooral doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Daar geloof ik in.

 • Reageren Romy 10 augustus 2016

  Haha, ik heb dit ook heel vaak gedacht, zeker toen ik nog thuis zat met kind. Maar inderdaad, ze leert al zo veel door mij te imiteren en vragen te stellen. Of door een simpel spelletje met de bal. Of al fietsend door het dorp dingen benoemen. Maar ook ik vind de opvang en opa’s en oma’s van onschatbare waarde. Al is het maar voor de omgangsvormen die anders zijn dan thuis.

 • Reageren Merel 10 augustus 2016

  Denk dat maar weinig thuisblijfmoeders volledige aandacht hebben. Inderdaad dat huishouden… Je kunt jezelf nu eenmaal niet in vieren delen. Proberen hier wel altijd even met de kinderen naar buiten te gaan of iets te doen. Verder is de televisie ook een goede vriend ?
  Merel onlangs geplaatst…Aanrader met jonge kinderen: een ochtendje strand!My Profile

 • Reageren Kleine Prinses 9 augustus 2016

  ik studeer en mijn kleine meid gaat ook naar de opvang hoor… ze evolueert daardoor zo goed en snel! Zou het niet anders willen!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Mijn nieuwe wagen: Peugeot Partner TeepeeMy Profile

 • Reageren Resaarcle 9 augustus 2016

  Hihi, niet zo’n goeie juf. Grappig dat je dat zo verwoordt, want je hoeft toch helemaal geen juf te zijn!? Mama is prima.
  Ons klein manneke kan plots zijn neus, ogen, mond en buik aanwijzen als ik het hem vraag, maar geen idee van wie hij dat geleerd heeft!!

 • Reageren Kim 9 augustus 2016

  Uhm…Wij doen eigenlijk nooit aan spelenderwijs leren en bij onze kinderopvang doen ze dat ook niet. Oefenen ze bij jullie met tellen?! Kinderen zijn toch om leuke dingen mee te doen 🙂

 • Reageren Linda 9 augustus 2016

  Als je fulltime thuis zit heb je dezelfde uitdaging hoor, zeker omdat ik ook gewoon soms moet thuiswerken. Daarom ben ik heel blij met peuterspeelzaal. Leren ze ook samen spelen en luisteren naar andere volwassenen.

 • Reageren Marijke 9 augustus 2016

  Haha het is idd best wel zwaar soms. En het was echt wennen toen ik thuis kwam te zitten. Maar het valt me alleszins mee.
  Marijke onlangs geplaatst…Waar je eigenlijk echt niet om kan lachenMy Profile

 • Reageren Nanouk 9 augustus 2016

  Oh Elisabeth je onderschat jezelf enorm! Van al die leuke dingen zoals voetballen en fietsen leert hij ook super veel. Coördinatie met de bal bijv en als je op de fiets zit vertel je hem wat je ziet, schaapjes, koe, boom, auto, daar leert ie al super veel van! En tellen bijv bij z’n rompertje dichtdoen: kijk Jim 1 2 3 drukkertjes. Echt hoor, als jij fulltime mama was was t zeker weten ook goed gekomen met Jim 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge