28 oktober 2015

Marianne vraagt zich af, stoppen of doorgaan met borstvoeding?

pixabay happy baby's

 

Het was eigenlijk mijn plan om deze nieuwe rubriek van voedingsverhalen op dinsdagen in te plannen, maar Marianne’s verhaal raakte me en haar vraag om ervaringen van andere moeders in een dergelijke situatie wil ik graag zo snel mogelijk delen op mijn blog. Zoveel redenen dat het misschien goed zou zijn om door te gaan borstvoeding, maar ook genoeg waardoor stoppen misschien de beste oplossing is. Ik vind het een heftig verhaal, ik zou zelf niet weten wat ík in haar geval zou doen.

 

Zijn er moeders met een dergelijke ervaring die wel wat adviezen kunnen geven?

 

Marianne’s verhaal

 

Bereid je voor op alles en verwacht niets.. Een hele mooie kreet die ik bij een bevallingscursus tegen kwam, die wat mij betreft ook aan iedere vrouw die begint met borstvoeding zou moeten worden meegegeven.

Mijn oudste zoontje is inmiddels bijna 4. Geboren na een zware bevalling die eindigde in een keizersnee, waardoor ik geen puf had om de borstvoedingsstrijd aan de te gaan en direct begon met kunstvoeding. Zijn babytijd was best heftig, na een ziekenhuisopname door waarschijnlijk een virus, kregen we een baby mee die veel huilde, weinig sliep en altijd verkouden of ziek was. Volgens de medici lag het allemaal aan het virus, hij zou gewoon wat vatbaarder zijn en daarnaast een temperamentje hebben. Na 1,5 jaar adviseerde een homeopaat ons geen melkproducten meer te geven en binnen no time waren zijn eczeem, buikklachten en eeuwige verkoudheden weg. Hij pakt alleen nog steeds alle griepjes en kinderziektes mee.

 

Bij nummer 2 zou ik alles anders doen. Een geplande keizersnee en koste wat het kost borstvoeding, zodat deze een ijzeren weerstand zou krijgen en geen last van eventuele allergieën zou krijgen.

De geplande keizersnee ging soepeltjes, wat een verademing om zonder weeën en angst voor de gezondheid van je kindje, binnen 3 kwartier een baby op je borst te hebben. Helaas moest ie even bijkomen op de kinderafdeling, maar na een paar uur mocht ik hem meenemen naar onze kamer. Vanaf dat moment geprobeerd aan te leggen. Dat het niet gelijk zou lukken had ik me op ingesteld en dus elke 2 uur kolven, daarna even aan proberen te leggen en de paar druppels via vingervoeden aanbieden geduld hebben. Omdat hij toch wel heel hard afviel, adviseerde het ziekenhuis toch ook wat kunstvoeding aan te bieden via het vingervoeden.

 

Eenmaal thuis hebben we het hele ritueel van kolven, aanleggen, vingervoeden voortgezet, maar zonder succes. Meneer werd al woest als hij mijn borst zag en wilde echt niet meer. Toen we de hulp van een lactatiekundige inroepen, gaf zei al aan dat het een moeilijk verhaal zou worden. Dat hij vanaf het begin geen interesse had in mijn borst, nu zelfs geïrriteerd raakte als hij mijn borst zag en ook nog een verkort lipriempje  heeft en ik geen toeschietreflex heb, hielpen van ook niet echt mee. Zij adviseerde een neusspray om een toeschietreflex te krijgen, een tepelhoedje te gebruiken en de eerste minuten een slangetje met gekolfde borstvoeding in het hoedje te schuiven, zodat hij sneller beloond zou worden met borstvoeding en minder gefrustreerd zou raken. Het hele ritueel duurde, inclusief kolven, inmiddels 1,5 uur, waardoor zowel hij als ik uitgeput aan het raken waren. Na een week daarom opnieuw de lactatiekundige ingeschakeld en zij adviseerde nog maar 1 x per dag aan te leggen en de overige voedingen te kolven en met een flesje te geven. Misschien dat als hij zijn energie zou sparen en wat zwaarder zou worden, het alsnog zou lukken. Met 4 weken was het echter nog steeds niet gelukt en heb ik besloten fulltime te gaan kolven en de borstvoeding met een flesje te geven. De kleine man kreeg wat ie nodig had en ik kon wat meer slapen tussen het kolven en de voedingen door. Eind goed al goed zou je denken..

 

De kleine man groeide echter als kool en ik produceerde niet genoeg, dus ben ik een flesje kunstvoeding erbij gaan geven. En toen begon de ellende. Hij ging steeds meer huilen, minder slapen en kreeg uitslag over z’n hele lijfje. Eerst denk je nog dat het even wennen is aan de kunstvoeding, maar uiteindelijk zijn we toch maar naar de huisarts gegaan. Dus stuurde ons door naar de kinderarts, die verborgen reflux en een allergie vermoedt. Hij adviseerde pepti te gaan geven, kleine flesjes en meer voedingen per dag te geven en zelf geen koemelk producten te nemen gedurende 3 weken. Daarna moeten we terugkomen. Inmiddels zijn we 1,5 week verder en leek het iets beter te gaan. Het eczeem is bijna weg, maar door het vele huilen en weinige slapen van de kleine man ben  ik aardig uitgeput aan het raken en loopt mijn productie nog verder terug. Gevolg is dat de kleine man inmiddels 3 a 4 peptiflessen per dag krijgt en steeds meer last lijkt te krijgen en we weer terug zijn bij hele dagen huilen.

Ik heb het idee dat ik nu een keuze moet gaan maken.. Ik moet alweer bijna aan het werk. Tussen de huilbuien door proberen elke 2 uur te gaan kolven om de productie beter op gang te krijgen om weer op volledige borstvoeding over te kunnen gaan of accepteren dat borstvoeding gewoon niet aan ons besteed is en langzaamaan op volledige kunstvoeding over te gaan.

 

De eerste optie voelt het best, maar hoe speel je dat klaar, werken en je sociale leven weer oppakken, je oudste de aandacht geven die hij verdient en daarbij fulltime kolven.  De tweede optie lijkt de makkelijkste weg, maar wat als de kleine man echt een dikke koemelkallergie heeft en ook niet tegen pepti kan? Over gaan op de neocate in de hoop dat dat beter valt? En wat als zelfs dat niet lekker valt of z’n weerstand zonder borstvoeding slechter wordt..

 

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van andere moeders die fulltime kolven, of juist bewust zijn gestopt met de borstvoeding voordat zij weer aan het werk gingen.

 

 

UPDATE van Marianne:

Ik lees gewoon nu pas de reacties, had alleen de reacties op Facebook gezien. Shame on me!

Bedankt voor alle reacties, ik zal ze nog even per reactie beantwoorden.

Eerst even een update van hoe het nu gaat: Goed!!
Er is een hoop gebeurd. De kleine man z’n uitslag en eczeem werden gelukkig minder, maar de reflux werd alleen maar erger. Hij verslikte zich telkens in het maagzuur dat omhoog kwam, waardoor hij -toevallig toen we net bij de huisarts binnenliepen- flauwviel en met de ambulance zijn opgehaald en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar is hij 4 dagen opgenomen geweest en heeft hij aan de monitoren gelegen, hart, bloed en z’n koppie zijn onderzocht en daar was gelukkig allemaal niks mis mee. Waarschijnlijk prikkelde de slokdarm een of andere zenuw waardoor hij flauwviel. Advies meegekregen om te stoppen met borstvoeding en tot ik gestopt ben een heel streng dieet te gaan hanteren (geen koemelk en andere allergie-gevoelige voeding meer te eten) Met pijn in m’n hart heb ik daarop besloten echt te gaan stoppen en ben ik begonnen met afbouwen. Inmiddels zit ik op 3 x kolven per dag en krijgt hij dus nog steeds de helft van de voedingen borstvoeding. Op de een of andere manier lukt het niet om verder af te bouwen. Zodra ik minder of korter ga kolven zit ik tegen een borstontsteking aan. Daarbij doet de kleine man het zo verschrikkelijk goed op dit moment, dat ik het voorlopig zo laat. Hij slaapt inmiddels door ’s nachts, lacht d’r hele dag, huilt alleen nog als hij honger heeft of een vieze luier en hij heeft de griepgolf die bij ons thuis iedereen heeft gehad zonder problemen doorstaan. Blijkbaar heeft het dus zo moeten zijn.

Ik kolf ’s ochtends en ’s avonds thuis en een keer op werk. Dit is goed te doen en vol te houden. Het enige minpuntje is dat ik zo verlang naar melk, kaas, chocola enz., maar ik dit niet durf te proberen omdat niemand me kan vertellen hoe lang allergene stoffen in je borstvoeding aanwezig blijven. Mocht iemand hier een antwoord op hebben, dan hoor ik het graag!

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

Vorige post Volgende post

15 reacties

 • Reageren Marianne 15 december 2015

  UPDATE

  Ik lees gewoon nu pas de reacties, had alleen de reacties op Facebook gezien. Shame on me!

  Bedankt voor alle reacties, ik zal ze nog even per reactie beantwoorden.

  Eerst even een update van hoe het nu gaat: Goed!!
  Er is een hoop gebeurd. De kleine man z’n uitslag en eczeem werden gelukkig minder, maar de reflux werd alleen maar erger. Hij verslikte zich telkens in het maagzuur dat omhoog kwam, waardoor hij -toevallig toen we net bij de huisarts binnenliepen- flauwviel en met de ambulance zijn opgehaald en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar is hij 4 dagen opgenomen geweest en heeft hij aan de monitoren gelegen, hart, bloed en z’n koppie zijn onderzocht en daar was gelukkig allemaal niks mis mee. Waarschijnlijk prikkelde de slokdarm een of andere zenuw waardoor hij flauwviel. Advies meegekregen om te stoppen met borstvoeding en tot ik gestopt ben een heel streng dieet te gaan hanteren (geen koemelk en andere allergie-gevoelige voeding meer te eten) Met pijn in m’n hart heb ik daarop besloten echt te gaan stoppen en ben ik begonnen met afbouwen. Inmiddels zit ik op 3 x kolven per dag en krijgt hij dus nog steeds de helft van de voedingen borstvoeding. Op de een of andere manier lukt het niet om verder af te bouwen. Zodra ik minder of korter ga kolven zit ik tegen een borstontsteking aan. Daarbij doet de kleine man het zo verschrikkelijk goed op dit moment, dat ik het voorlopig zo laat. Hij slaapt inmiddels door ’s nachts, lacht d’r hele dag, huilt alleen nog als hij honger heeft of een vieze luier en hij heeft de griepgolf die bij ons thuis iedereen heeft gehad zonder problemen doorstaan. Blijkbaar heeft het dus zo moeten zijn.

  Ik kolf ’s ochtends en ’s avonds thuis en een keer op werk. Dit is goed te doen en vol te houden. Het enige minpuntje is dat ik zo verlang naar melk, kaas, chocola enz., maar ik dit niet durf te proberen omdat niemand me kan vertellen hoe lang allergene stoffen in je borstvoeding aanwezig blijven. Mocht iemand hier een antwoord op hebben, dan hoor ik het graag!

 • Reageren mieke 2 november 2015

  Zo wat een lastige situatie! Sinds ik aan het werk ben kolf ik 2x per dag op het werk en dat gaat prima dus daar zou ik het niet voor laten. Maar ik heb makkelijk praten , als ik thuis ben heb ik alle tijd voor mn baby want ik heb geen andere kindjes rondlopen;)! Ik vroeg me af hoe het inmiddels gaat, heb je al een keuze gemaakt? Ik denk dat het geven van kv in sommige gevallen beter is dan aanmodderen met bv,als t niet gaat dan gaat t niet en daar wordt niemand gelukkig van!

 • Reageren Vlijtig Liesje 30 oktober 2015

  Ik heb die lastige keuze gelukkig nooit hoeven maken, omdat ik ervoor koos om fulltime thuis te blijven. Dat maakte borstvoeding geven natuurlijk vrij makkelijk voor me.

 • Reageren Niki 29 oktober 2015

  jeetje mina. dit is enorm heftig. Ik denk dat het, naast de zorg voor je kindje, vooral belangrijk is dat jij er niet onderdoor gaat.
  Weet dat je ook nog kunstvoeding hebt die nóg minder koemelk heeft als pepti. Dit is op recept te verkrijgen en haal je dus ook bij de apotheek.
  Heel veel sterkte en succes. En probeer zo veel mogelijk steun van je omgeving te krijgen (en te accepteren).
  X

 • Reageren marianne 29 oktober 2015

  Wat heftig en moeilijk zeg. Je weet van te voren nooit waar je aan toe bent of hoe het zal gaan. Mijn dochter werd geboren met 31,3wk. Gelukkig verder gezond en mocht al snel uit de couveuse. Ik ben direct begonnen met kolven na de bevalling. Melkproductie kwam al gauw op gang. Echter had ik veelste veel productie door het kolven. Dochter dronk 50ml per voeding en mama had 200ml per voeding. Gevolg dat mama drastisch afvalt. Sowieso een zware periode ziekenhuis in en uit. Na 6 weken mocht ze mee naar huis en hebben we het gelukkig kunnen opbouwen dat ze aan de borst ging drinken ipv bv uit een flesje. Wel heb ik veel melk ingevroren en geven we haar de laatste voeding met een flesje ingevroren melk.

  Inmiddels is dochter lief 17 weken en doet het fantastisch. Als ik je kan helpen doe ik dat graag. Laat maar weten of je dat ziet zitten.

 • Reageren Jess 28 oktober 2015

  Wow! Wat een doorzettingsvermogen! Het moet ook haalbaar blijven vind ik. Wat een supermama!

  • Reageren Marianne 22 december 2015

   Thanks! Lief!

 • Reageren Sabrina 28 oktober 2015

  Wat lastig voor je zeg! Als ik jouw verhaal zo lees voelt hij zich beter met borstvoeding. Dan ben je natuurlijk erg snel geneigd om te zeggen dat je door ‘moet’ gaan. Maar als je zelf helemaal uitgeput raakt dan stopt je melk ook vanzelf. Ik weet niet of je erg gespannen bent maar dat helpt zeker niet mee in je productie. Ik moet overigens na 1.5 uur weer kolven om de productie op te hogen en niet langer als 20 minuten per keer. Een goede kolf en maat kolf is ook erg belangrijk. Ik denk dat het enorm doorbijten voor je is maar dat het wel het beste is. Anders hoop ik dat je kunstvoeding kunt vinden waar hij niet zo heftig op reageert. Ik wens je veel succes en sterkte!

  • Reageren Marianne 22 december 2015

   Inmiddels is het goed te doen met 3 x kolven per dag. Heb de medela freestyle kolf, echt een super ding. De productie is bij mij inmiddels juist het “probleem” in die zin dat ik eigenlijk wilde afbouwen maar gewoon niet van 3 naar minder keer kolven kom. Op werk kolf ik zelfs nog meer dan thuis. Inmiddels heb ik besloten het zo te laten, wie weet haal ik de 6 maanden wel 🙂

 • Reageren Vera 28 oktober 2015

  Heel veel respect voor jouw doorzettingsvermogen. Als jij je het beste voelt bij het kolven en de bv geven moet je dat blijven doen. Maar als jij wil stoppen, zal niemand zeggen dat je het niet hebt geprobeerd. Misschien is de geitenmelk een optie inderdaad?! Heel veel succes!

  • Reageren Marianne 22 december 2015

   Dankjewel voor je reactie! De geitenmelk ga ik me eens in verdiepen. Misschien met kerst maar eens een stukje geitenkaas proberen, ik mis kaas zo enorm, zou toch geweldig zijn als geitenkaas goed zou vallen 🙂

 • Reageren Maaike 28 oktober 2015

  Heb je al kv op basis van geitenmelk geprobeerd?

  • Reageren Marianne 22 december 2015

   Hoi, nee eerlijk gezegd niet. Soja reageerde hij ook niet goed op en ik ging er eigenlijk vanuit dat in geiten en schapen melk ook de “verkeerde” melkeiwit ten zouden zitten. Ik ga me er toch eens in verdiepen, bedankt!

 • Reageren Annalies 28 oktober 2015

  Wat een moeilihke strijd. Wij hebben gekozen voor de optie live met donormelk. Ik wilde absoluut geen kv.

  Ik heb tijdens de bevalling een fluxus gehad en 2,2l bloedverlies. Mijn zoontje lag in zijligging en moest met vacuüm gehaald worden en werd gelijk bij me weggehaald. Zag hem pas uren later op ic….door de slechte begeleiding en verkeerd bv advies bleef ukkie afvallen. Uiteindelijk mog hij pas mee nadat hij 90cc kv had gedronken. Hier een stokje voor gestoken en ze hebben hem 30 cc gegeven..nog veel te veel en prate mijn een schuldgevoeld aan want de rest moesten weggooien. ..ja en… op heel zwaar aandringen is dit met cup gegeven wat ze wilde het met speen doen. De lk waarOm ik heel vaak om gevraagd had nooit gezien. Eenmaal thuis zelfde gezeur iedereen wilde me over naar kv..terwijl ik bv wilde. Aangeraden werd om kv hoofdvoeding te maken en bv erna..na heel veel aandringen mocht ie dan toch bv aangevuld met kv via cupje. ..gelijk kwamen ze met grote hoeveelheden. .veel groter als maaginhoud. Dit heb ik niet gegeven en het gehouden bij 350 cc op een dag…de lk kwam pas 5 dagen later en hielt er ook een kv beleid aan. Gelukkig had ik over bvhulpset gelezen en hun dat verteld…je had de gezichten eens moeten zien. Daarmee gestart,eerste 2 wkn met kv en daarna donormelk, maar ging nog niet lekker. Riempjes bleken te strak dus klieven…geen tsr dus boezemvriendjes domperidon oxitocine havermout en bv thee, zeer veel pijn bij voeden.na 3 mnd begon het te lopen met alle medicatie en hulp..veel gebeld met lll en plan opgesteld om donormelk te minderen… heel rustig anders ging hij van zijn lijntje…nu na 8 mnd knokken drinkt ukkie nog maar 150cc per dag extra naast elke 2 uur live en vast voedsel en gebruik ik alleen nog domperidon havermout en bvthee.heb ervoor geknokt en het is tot zover gelukt. Het kost heel veel tijd inzet en doorzettingsvermogen en soms lukt het dan nog niet zoals bij een kennis. Zij zit nu 90% op donormelk. ..ik vind de voordelen van donormelk zo groot tov kv,dat ik voor live zou gaan of dm zeker als ze zo reageren op kv..

  Veel succes in het maken van je keus

  • Reageren Marianne 22 december 2015

   Jeetje wat een strijd zeg. En wat heb je de strijd lang volgehouden, respect! Ben wel benieuwd wat je precies bedoelt met een bvhulpset?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge