24 november 2015

Jess heeft overproductie

Jess Nobels - Powered By Flowers

Jess is pas moeder en blogt normaal gesproken op haar eigen blog: ‘Exploring Life‘. Ik raad je zeker aan er en kijkje te nemen, vooral haar foto’s vind ik erg mooi!

 

Jess geeft borstvoeding, dat gaat heel goed, misschien zelfs té goed! Lees hier haar verhaal.

 

Overproductie

Op 2 oktober 2015 werd ik voor het eerst mama van Ellie. Tijdens de zwangerschap maakte ik me best zorgen over de borstvoeding. Ik wilde zó graag dat het lukte. Ik ben nogal een controlefreak, dus ik maakte een deal met mezelf. Als borstvoeding echt niet wil lukken, dan geef ik zonder schuldgevoel flesvoeding. Uiteindelijk gaat het erom dat je kind eet en groeit.

 

Na een arbeid van 15h werd Ellie geboren met een ongeplande keizersnede. Natuurlijk maakte ik me weer zorgen om de borstvoeding. Je ligt een uur op de operatietafel en een baby moet toch direct bij de mama? Moet die niet meteen aan de borst? Ik had ook al verhalen gehoord waarbij de borstvoeding na een keizersnede moeilijk op gang kwam. Eenmaal terug boven bleek Ellie een natuurtalent. Ze nam meteen de borst en kreeg zo stilletjes aan de eerste melk binnen.

 

Net zoals alle mama’s kreeg ik op dag 3 en 4 last van stuwing. Enorme borsten en de melk spoot eruit. Sindsdien is het niet meer anders geweest. Ik heb gewoon teveel melk. Iedereen kent het probleem van te weinig melk hebben, maar teveel melk hebben brengt ook problemen met zich mee. Veel van de problemen hebben niets te maken met de gezondheid van Ellie, maar dat maakt het niet minder vervelend.

 

Als Ellie aan de linkerborst drinkt, plaats ik een lekschaal aan de rechterborst. Daarmee kan ik op tien minuten, 50ml opvangen. Soms is het wat meer, soms is het wat minder. Ik geef 7 á 8 keer borstvoeding op 24h, dat wil dus zeggen dat ik 400ml per dag kan opvangen. Wat op zich natuurlijk gemakkelijk is. Ellie drinkt per maaltijd aan één borst, maar mijn borst is nooit leeg.

 

Ondertussen krijg ik van overal raad om mijn productie te verlagen. Ik weet niet meer wat ik moet doen. De ene zegt dat ik om de 24 h mijn borsten moet leeg kolven om te resetten. De andere zegt om het één keer per week te doen om een borstontsteking te voorkomen. En nog een andere zegt om totaal niet te kolven. Ik moet dan zien dat ik daaruit een juiste keuze maak.

 

Elke voeding vraagt heel wat organisatie. Een lekschaal aan de borst waar ze niet aan zal eten. Een doek om onder mijn borsten te leggen om de spuitende melk op te vangen. En als ik de tijd ervoor heb, moet ik de eerste druk eraf laten voordat ik ze aanleg.

Doordat mijn melk zo snel komt verslikt Ellie zich vaak, waardoor ze lucht hapt. Ze heeft dus heel veel last van winderigheid, krampen en overgeven. Ik kan Ellie ook nooit in slaap laten vallen aan mijn borst, de moment dat ze stopt met drinken loopt mijn melk uit haar mond. Als ze tijdens het voeden los laat, spuit mijn melk ook in haar gezicht. Door deze organisatie is het ook moeilijk om te voeden in het openbaar. Ik ben bijna altijd nat. Ik moet mij minstens 3 keer per dag omkleden. Ik hang contant vol met melk.

 

Het kan ook zijn dat Ellie een ‘luie’ zuiger wordt. Doordat ze nu eigenlijk geen moeite moet doen om melk uit mijn borsten te krijgen, zal ze later problemen krijgen als mijn borsten toch minder melk zouden maken. Dan bestaat de kans dat dat het einde zou zijn van ons borstvoedingsverhaal. Het is namelijk moeilijk om later nog een goede zuigtechniek aan te leren.

 

Langs de ene kant is het natuurlijk fijn dat alles zo goed gaat, maar ergens is het ook vermoeiend om met heel veel rekening te moeten houden tijdens het voeden. Gelukkig groeit Ellie (te) goed en kunnen we verder met borstvoeding geven.

 

X Jess

 

 

Leuk om te lezen? Lees meer voedingsverhalen, andere gastblogs, over borstvoeding of babyvoeding. Misschien lijkt het jou wel leuk om een gastblog te schrijven?

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageren Eva 25 november 2015

  Heel herkenbaar dit! Heb ik ook gehad, heb blokvoeden gedaan en een keer m’n borsten idd ‘gerest’. Met 6 weken was het bij ons goed op elkaar afgesteld, daarna heb ik nog 6 maanden probleemloos bv gegeven! Het komt bij jou vast ook goed!

 • Reageren Resaarcle 25 november 2015

  Wow, dat is nog eens een verhaal. Lijkt me best een heel gedoe en vermoeiend ook. Wat doe je eigenlijk met de opgevangen melk? Misschien kan je die invriezen om dan met een flesje te geven als ze toch aan de fles zou moeten? Ik heb ook al eens gelezen over moeders die geen productie hadden en dan moedermelk kregen van overproducerende mama’s. Succes in elk geval!

  • Reageren Jess 25 november 2015

   Ik vang de melk op in lekschalen en vries ze in. Ik wilde ze doneren, maar dat is in belgie niet zo gemakkelijk. Er is maar 1 ziekenhuis die inzameld en Het is niet bij de deur. Er zijn ook heel wat voorwaarden aan verbonden. Ik zou gerust mijn melk willen delen.

 • Reageren Wilmaaa 25 november 2015

  fijn! Bij mij mocht het gelukkig ook allemaal goed gaan, tot ik zelf teveel afviel 🙁

  • Reageren Jess 25 november 2015

   Met teveel afvallen heb ik jammer genoeg geen problemen 🙂 Ik woog wel wat teveel voor de zwangerschap, dus het zou welkom zijn om wat meer te verliezen.

 • Reageren Ester 24 november 2015

  Super! Zo’n positief en herkenbaar bv verhaal.
  Hier had’k ook overproductie en spoot de melk eruit wnr de baby loste. Best grappig ^^. Keep up the good work, Jess!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge