5 juli 2017

Ons fijne (foute) ochtendritueel

Sinds ik zwanger ben, en helemaal sinds ik medicijnen slik tegen mijn hoge bloeddruk, vind ik het erg moeilijk om wakker te worden. Peutertje Jim heeft daar uiteraard géén moeite mee. En nu het al heel vroeg licht is, wordt hij voor zijn doen ook nog eens erg vroeg wakker, meestal ergens tussen halfzeven en acht. Ik weet het, voor veel kinderen is dat uitslapen, maar voor Jim is dat echt vroeg. En voor mij dus ook! ?

Vroeger gingen we meteen naar beneden wanneer Jim wakker was, maar de laatste tijd is er een beetje een ander ritueel ingeslopen. Ik vind het een heel fijn ochtendritueel, Jim ook, maar het is niet de meest verantwoorde. Het gaat ongeveer zo:

Jim wordt wakker en roept: “Maaaaaaaa-maaaaaaaaa! Ik ben wakker, ik wil uit bed!!”

Ik schrik wakker, maar kan eigenlijk mijn ogen nog niet opendoen. Ik loop naar Jims kamer, doe de deur open en roep: “Goedemorgen lieverd! Mama moet even plassen, en daarna kom ik naar je toe.” Ik moet normaal altijd al nodig ’s ochtends, maar hoogzwanger helemaal…

Lees ook: Onze baby is perfect. En hij heeft Downsyndroom.

“Goed hoor mama!” zegt Jim dan. Terwijl ik op de wc zit begint hij al hele verhalen af te steken tegen me. Me speen in zijn mond, heel schattig, maar ik zou je er eigenlijk geen na kunnen vertellen. Op zijn kamertje vraag ik hoe hij geslapen heeft en of hij uit bed wil. Ja natuurlijk! Dus we doen de pyjamazak uit, schone luier aan, en ik til hem uit bed. En dan ben ik dus nog helemaal niet wakker!

Ik heb echt nog een half uurtje (of langer) nodig om wakker te worden. Ik neem Jim daarom bij me in bed, en om hem bezig te houden geef ik hem mijn telefoon. Tis superrelaxed en gezellig als we zo met zijn tweeën in bed liggen. Jim kijkt lekker Youtube, of doet een peuterspelletje, en ik lig nog even te soezen, of hem te knuffelen. Meestal duurt het ongeveer een half uurtje voor ik een beetje wakker ben, maar soms, als het heel vroeg is, val ik weer in slaap. En dan kijkt Jim rustig twee uur Youtube. Dat vindt hij heerlijk, dus hij gaat me echt niet wakker maken!

Als ik eenmaal goed wakker ben geworden eten we ontbijt op bed. Mijn hele bed zit vol kruimels en chocoladepastavlekken. En pas als we echt niks meer in bed te zoeken hebben gaan we eruit. Echt heel relaxed dus, maar wel met behulp van een schermpje… En dat blijkt best verslavend te zijn voor Jim. Op dagen dat we wél snel uit bed moeten, als we naar het kinderdagverblijf gaan bijvoorbeeld, hebben we geen tijd voor de telefoon en dan is het een ontzettende teleurstelling voor hem. (Lees: meneer heeft een tantrum waar je U tegen zegt…)

Ik denk dat dit ritueel nog wel een tijdje zal blijven bestaan. Waarschijnlijk tot ik weer aan het werk ga na mijn zwangerschapsverlof. En ik heb het gevoel dat het zelfs dan nog wel even zal blijven bestaan, in het weekend en op andere vrije dagen.

Doe jij dat ook weleens, je peuter Youtube laten kijken omdat jij nog even wil slapen? Of vind je het ‘not done’?

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageren Cynthia 2 augustus 2017

  Hier ook hoogzwanger en een peuter van 2,5 en ook ik vind dit heerlijk! Ook om na het snoezen nog even douchen en dan lekker naar beneden te gaan. Wat meer uitgerust en dus een stuk gezelliger 😉
  De enigste regel die ik heb is dat de tv niet voor 7uur aangaat. Mocht ze toch eerder wakker worden mag ze slapen of spelen op haar kamer.
  Geniet nog van je momenten en succes met de laatste loodjes!

 • Reageren G. 12 juli 2017

  Heb ik ook gedaan, maar dan de tv aan. Mijn oudste was rond de 3 jaar en de jongste heeft ons een jaar gebroken nachten bezorgd. S’ochtends als de oudste om 7uur wakker was, was ik nog zo ontzettend moe dat ik de tv aanzetten en dan doezelde/ sliep ik nog een uurtje ofzo.
  Ik zie daar geen kwaad in. Dan was ik er overdag tenminste beter aan en dus een stuk gezelligere mama?
  Nu ik snachts mijn slaap weer krijg en ik weer helemaal fit ben sta ik gewoon gezellig meteen op.
  Gewoon doen wat je op dat moment fijn vind. De tijd dat het anders gaat komt vanzelf weer.

  • Reageren Daantje 26 juli 2017

   Doen waar je je prettig bij voelt. Doe ik ook. Ik laat mn oudste naar kindertube.nl kijken. Enigzins veilig…. geniet lekker van de momenten samen ?

 • Reageren Eva 7 juli 2017

  Heerlijk toch! En heel herkenbaar hoor, en ik kan me van mijn jeugd de zondagochtenden voor de tv met villa achterwerk ook nog heel goed herinneren (en dan lagen mijn ouders ook nog gewoon in bed) dus soort van pre iPad tijdperk en volgens mij ben ik ook keurig terecht gekomen ?

 • Reageren Rebecca 7 juli 2017

  Lekker doen!

 • Reageren sonya 6 juli 2017

  nee, niet dat ik t not done vind maar ik ga niet verder slapen. nooit gedaan ook. hier nu zwanger van de 5e en de andere 4 zijn altijd veel te vroeg wakker naar mn zin. maar hey, ik wilde ze… dus ongeacht hoe ik me voel (en echt ook hier geen rozegeur en maneschijn) ik ga niet weer slapen. in bed plakken voor de tv of gewoon naar beneden.

 • Reageren Kim 6 juli 2017

  Dus zó had ik mijn zwangerschap door moeten komen met peuter, ik vroeg mij al af hoe anderen dat deden,,,Ik stond hoogzwanger gewoon op en stortte halverwege de dag in.

 • Reageren Kholoud 6 juli 2017

  Even als vervolg op mijn vorige reactie. Ik zeg altijd aan mijn zoon dat hij in bed moet blijven tot ik bij hem kom. Maar meestal maken zijn darmen hem ervoor al wakker, en dan moet ik opstaan om zijn billetjes te vegen. Maar als het echt te vroeg is, begeleid ik hem naar bed.

 • Reageren Kholoud 5 juli 2017

  Mijn man deed dit bij mijn zoon. Ik he hem dat expres niet aangeleerd omdat mijn zoon dan toevallig altijd vroeg wakker werd en dan zijn vader direct vroeg om tekenfilms op zijn telefoon te kijken. Als mijn zoon op vrije dagen voor 8u wakker wordt, verplicht ik hem om terug te gaan slapen. Doordeweeks mag hij om 7u op. Hij weet dit nu ook en ik denk dat hij gewoon weer in slaap probeert te vallen wanneer hij vroeg wakker is. Hij is vorige week 4 jaar geworden.

 • Reageren Eline 5 juli 2017

  Oh! Het lijkt precies alsof ik mijn eigen verhaal lees (behalve het hoogzwanger zijn en het ontbijt)! Wij kunnen ook nog heerlijk liggen soezen in bed. Wat anderen er van vinden, kan mij eerlijk gezegd weinig schelen. Ik geniet er de volle 100% van. Soms gebeurt het ook wel eens dat Tilde op de telefoon naar YouTube kijkt. Als ik na dat kwartiertje met volle energie haar een onvergetelijk dag kan bezorgen, dan vind ik het absoluut niet erg om dat te doen.
  Eline onlangs geplaatst…Dagelijkse make-up routineMy Profile

 • Reageren Femke 5 juli 2017

  Ik heb eigenlijk voor om dat niet te doen, maar ik hoor van zoveel mama’s dat ze dat voornemen hadden en dan toch af en toe daaraan toegeven. Eerlijk gezegd, kan ik me zelfs nu al voorstellen dat het best wel handig kan zijn 😉 Geniet maar van dat rustig wakker worden, zeker tijdens je zwangerschap kan je elke minuut rust gebruiken!
  Femke onlangs geplaatst…De week van Yael #8: Dubbele nationaliteit en Ode aan de Ergo Baby!My Profile

 • Reageren Maai 5 juli 2017

  Jahoor, toen ik zwanger was ging ik smiddags ook liggen met de peuter op iPad, ik wist niet hoe ik anders de dag door kwam. En nu bij de derde doen we het ook. Te vroeg wakker is iPad en wij nog even ogen dicht. De middelste is het overigens zonder problemen afgeleerd. Was ook altijd vroeg wakker maar nu hij naar school gaat is er geen tijd meer voor. Prima vind ik.
  Maai onlangs geplaatst…Zwemles dusMy Profile

 • Reageren Britt 5 juli 2017

  Ja hoor heel herkenbaar.
  Op vrije dagen vind ik het echt te vroeg om al in het gareel te zitten.
  En haar te verplichten om met speelgoed te spelen ofzo. Wat uiteindelijk toch altijd resulteert in dat mama mee moet spelen…
  Ik probeer wel te letten op wat ze kijkt. Zet meestal Ludovic op op Youtube. Vind dat vrij onschuldig nog.
  Heerlijk relaxt wakker worden en geen sjagerijnig peuter.
  Ik denk dat heel veel moeders dit doen. Ook als je niet zwanger bent.
  Groetjes

 • Reageren Maud 5 juli 2017

  Ja ik ben daar ook mee begonnen toen ik zwanger raakte van de 2de. Nu ons meisje er is geef ik haar de fles in bed (dan is ons zoontje meestal nog niet wakker) en leg ik haar terug in bed. Als ons zoontje dan wakker word komt hij zelf naar ons toe en kijkt ook even een filmpje. Als ik dan in slaap val en hij is het beu speelt hij nog op zijn kamer. ( hij kan zelf niet naar beneden daar zit een knip op.) Misschien niet goed maar anders ben ik niks waard de hele dag, zeker omdat ons meisje na 2maanden nog steeds niet doorslaapt. Geen probleem als het niet gaat omdat hij naar de peuterspeelzaal moet want hij zou het liefst iedere dag gaan?. Lekker mee doorgaan zou ik zeggen haha

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge