17 december 2016

Mijn ervaring met wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband, ja het bestaat! Het is niet iedereens ding, waarschijnlijk juist absoluut niet voor de meesten, maar ik vond dat ik het moest proberen. Voor Jim wilde ik namelijk ook heel graag wasbare luiers gebruiken, in plaats van wegwerpluiers. En als ik het hem aan wil doen, dan moet ik zelf ook wasbaar maandverband gebruiken.

wasbaar maandverband eco femme

Een setje Eco Femme wasbaar maandverband bestaat uit twee small, twee medium, twee large en één extra large pads. Het idee is dat het genoeg is voor je hele menstruatie.

Eco Femme

Het duurde bijna een jaar voordat ik weer ongesteld werd na mijn bevalling, maar toen het eenmaal weer regelmatig gebeurde heb ik een pakketje aangeschaft. Er zijn een heleboel soorten, ik heb gekozen voor Eco Femme. Mijn voornaamste reden was dat zij voor ieder pakketje dat ze verkopen ook een pakketje schenken aan een meisje in een derdewereldland. Mocht ik het niks vinden is er in elk geval iemand bij gebaat. Ik heb gekozen voor de ‘Full Cycle Kit’. Dan heb je genoeg voor je hele menstruatie, zonder te hoeven wassen. Dit setje kost €47,70 en is te bestellen via de Eco Femme website.

Mijn ervaring met wasbaar maandverband

Mijn algehele ervaring met wasbaar maandverband is heel positief. Niet alles is leuk aan dat spul hoor, maar niet alles is leuk aan gewoon maandverband. Dit zijn alle voordelen en nadelen volgens mij.

+ Milieuvriendelijk

Elke maand 10 supermaandverbandjes zijn er 120 per jaar en zo’n 4800 in een vrouwenleven. En dat is conservatief gerekend.

+ Je hoeft niks in je te stoppen

Ja sorry, daar ben ik niet zo van. Vroeger wel hoor, tampons all the way, maar de laatste tien jaar ben ik daar anders over gaan denken. Een menstrual cup of iets dergelijks is daarom niks voor mij. Ik ben eigenlijk een soort freebleeder geworden. (Als je niet weet wat het is, Google it.) Ik vind het onzin dat vrouwen zich zouden moeten schamen voor menstruatiebloed, en zich zouden moeten laten tegenhouden om naar buiten te gaan en actief te zijn. Dan lek je door. Big deal. En het bloed tegenhouden door iets in je te stoppen vind ik eigenlijk harstikke raar en onnatuurlijk, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk.

+ Erg absorberend

Een beetje een vies verhaal, maar ik bloed heel veel en snel. Gewoon maandverband kan het niet snel genoeg absorberen, hoe groot het ook is. De supertampons die ik vroeger gebruikte trouwens ook niet. Soms loopt er langs. Blijkbaar absorbeert stof sneller dan de plastic papier mix waar gewoon maandverband en tampons van gemaakt zijn, want met het wasbare maandverband heb ik daar geen last van.

+ Goed doel

Zoals ik al in de inleiding zei, je steunt een meisje in een arm land als je een pakketje koopt. Veel meisjes in de derde wereld kunnen geen maandverband kopen en zitten daarom elke maand een week thuis. Dan missen ze school, en krijgen ze dus een achterstand. Een setje wasbaar maandverband helpt dus bij het opleiden van meisjes en zo armoede tegen te gaan.

– Inweken voor het wassen

Je kan het gebruikte maandverbandje niet zomaar in de was gooien, dat is best irritant. Je moet het eerst in laten weken. Dat kost tijd, en is een gedoe. Ik verzamel ze nu en als ik er een paar heb zet ik ze in de badkamer in een emmertje. Het water wordt rood. En het stinkt een beetje. Respect voor de manier waarop Rogier ermee omgaat, hij negeert het gewoon lekker.

– Menstruatiebloed stinkt

Menstruatiebloed stinkt, en wegwerpmaandverband heeft stankvangers. Wasbaar maandverband niet, dus het stinkt gewoon. Volgens mij ruik je het niet echt, zolang je je benen maar niet wijd doet hoor, maar zodra je op de toilet gaat zitten schrik je je rot!

 

Conclusie

Ik denk dat de meeste vrouwen liever wegwerpmaandverband gebruiken dan wasbaar maandverband, maar mij bevalt het goed. Ik vind het geen vies idee, en de extra moeite die het kost bij het wassen vind ik niet erg als dat betekent dat ik het milieu een beetje spaar. Ik probeer zo veel mogelijk wasbare te gebruiken, maar soms, als ik even geen zin heb in gedoe gebruik ik gewoon wegwerp.

 

Zou jij wasbaar maandverband gebruiken?

 

 

Vorige post Volgende post

16 reacties

  • Reageren (Lori) Mama's Jungle 21 december 2016

    Ik heb wasbaar maandverband gekocht voor na mijn bevalling en vond het veel fijner!

    Enige nadeel vind ik inderdaad ook dat uitspoelen. Hier een emmertje soda in de badkamer. Gelukkig kennen wij hier in huis ook geen schaamte. Ik heb overigens zó gelachen want deze verbandjes kun je dichtklikken met drukkertjes. En mijn man maakte er 1 uit nieuwsgierigheid open (een gebruikte ja!) – hij wist toen nog niet wat het was. Hahaha.

    Oja en het andere nadeel dat stinken is hetzelfde. Gewone tampons en maandverband stinken ook echt.
    (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Het leven zonder werk en zonder kinderen – yayy of neeh?My Profile

  • Reageren Natasja 19 december 2016

    Maar is zo’n setje dan echt genoeg voor je hele menstruatie? Ik geloof daar niets van. Als ik zie hoeveel verband ik erdoor jaste tijdens een menstruatie… Dit lijkt mij voldoende voor een menstruatie die een dag of 3 duurt. Je moet toch ook bij uitwasbaar verband toch wel om de paar uur verschonen?

    • Reageren Elisabeth 19 december 2016

      Nee dat hoeft dus niet. Je hebt er 1 a 2 per dag nodig. Absorbeert genoeg. Stinkt alleen wel n btje…

      • Reageren Natasja 19 december 2016

        Oke… Da’s niet veel dan. Zelf menstrueer ik niet meer, als gevolg van een operatie. Ik weet niet of ik het zou overwegen als ik het nog nodig had. Wel een beetje viezig hoor, die bloederige stinkdoekjes. Ik zou dan nog eerder voor een diva-cup oid gaan.

  • Reageren Joke 19 december 2016

    Ik gebruik ook wasbaar (wel van een ander merk), heel tevreden over! Ik laat de mijne trouwens niet weken, maar bewaar ze ‘droog’, samen met de vuile luiers van mijn zoontje. Wanneer het tijd is om te wassen, laat ik de luiers + het maandverband eerst een rondje (koud) spoelen – gewoon in de wasmachine 🙂 ik krijg ze perfect proper zo!

  • Reageren Angela - Mama met passie 19 december 2016

    Hmmmm ik weet het niet zo goed. Vind het een ontzettend interessant artikel en ergens voelt het goed om niet met plastic aan de slag te zijn. Na mijn zwangerschap van Naomi duurde het 9 maanden voordat ik ongesteld werd en ik wist niet wat ik meemaakte zoveel. Ik moest echt supertampons gebruiken, maar zoals je zelf ook schrijft, dat was eigenlijk ook niet genoeg. Inmiddels ben ik 16,5 week zwanger en dus al heel lang geen last meer van een menstruatie, maar die gaat ooit natuurlijk wel weer komen. Dan pak ik je artikel er nog eens bij en ga ik er echt over nadenken. Dankjewel voor het delen, want ik had hier nog nooit bij stilgestaan.
    Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Als een ster aan de hemelMy Profile

  • Reageren Malou 18 december 2016

    Hm ik denk niet dat het iets voor mij zou zijn..
    Malou onlangs geplaatst…Wishlist voor mijn verjaardagMy Profile

  • Reageren Joke 18 december 2016

    Heel interessant vind ik dit! Voor mijn eerste zwangerschap zweerde ik bij tampons maar sinds de geboorte van mijn dochter en mezelf als moeder ben ik veel meer bewust van mijn eigen lichaam. Gewone tampons en maandverband zijn echt niet oké. Sinds de bevalling geen menstruatie meer gehad en nu met de tweede zwangerschap zal het dus wel even duren voor dat gebeurt. Nu gebruik ik de biologische Yoni inlegkruisjes, wegwerp maar biologisch afbreekbaar en zonder chemische bestanddelen. Als ik (ooit) weer menstrueer kies ik voor de cup denk ik.
    Een ideetje: kan je je gebruikt maandverband niet in een afsluitbare doos steken tegen de stank, zoals de Cheeky wipes groene doos? 🙂

    • Reageren Elisabeth 18 december 2016

      Dat zou best kunnen inderdaad, goed idee!

  • Reageren Paula 17 december 2016

    Ik ben al van de menstruaties af (gelukkig) maar ik zou het wel proberen, het bestond gewoon nog niet.
    Wat ik wel gebruikt heb (zelf bedacht) is zelfgemaakte inlegkruisjes, gemaakt van katoenen navelbandjes (zijn of waren te koop bij de Hema). Geen vocht-onttrekkende inlegkruisjes, zo ongezond voor je vagina.
    Ik maakte/gebruikte ze dubbelgevouwen, of in tweeën geknipt of zelfs nog korter. En gewoon bij de onderbroekjes in de 60’C-was.
    Misschien is dit ook wel een tip voor als je niet zo zwaar menstrueert.
    Succes en sterkte ermee meiden, want het is soms best lastig.

  • Reageren Hanneke 17 december 2016

    Ik zou het niet gebruiken, heb een hekel aan het gevoel van dat bloed dat uit je glibbert. Ik ben helemaal voor de cup.

  • Reageren Nanouk | Samen de wereld ontdekken 17 december 2016

    Ik zit me even in te beelden hoe ik dat op de camping doe… En zo’n emmertje met wekende verbandjes in de caravan of voortent… Hm, nee, niet zo praktisch denk 😉 Dat ze een setje aan een meisje in een derdewereldland schenken vind ik echt ge-wel-dig! Alleen al daarom zou ik er misschien één aanschaffen!

    • Reageren Elisabeth 17 december 2016

      Ja heel handig op de camping ?. Zo n menstratie cup ook trouwens

  • Reageren Romy 17 december 2016

    Ik zou het niet kunnen denk ik, al ben ik helemaal voor het zoeken naar natuurlijke alternatieven en dergelijke. Zo’n menstruatie-cup zou ik bijvoorbeeld nog wel willen uitproberen.

  • Reageren Resaarcle 17 december 2016

    Ik heb dat ook net aangeschaft! Had ik die Eco Femme gekend, dan had ik ze daar besteld want dat ze een pakketje geven aan iemand die het nodig heeft, vind ik top!

  • Reageren Kirsten 17 december 2016

    Ik hou niet van maandverband in het algemeen, dus denk dat die menstruatiecup eerder iets voor mij zou zijn dan wasbaar maandverband. Het uitwassen is denk ik in het begin een beetje wennen, maar om den duur ben jij (en je man) het zo gewoon 😀
    Kirsten onlangs geplaatst…Een telefoonhoesje voor mijn schoonzusMy Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Populaire berichten

    Follow