13 november 2016

De ‘echte’ reden dat onze dreumes zo lang slaapt

De ‘echte’ reden dat onze dreumes zo lang slaapt – Volgens mij mogen we erg blij zijn met onze Jim. Hij is nu bijna twee en heeft eigenlijk altijd goed geslapen. Hij sliep al vrij snel door ’s nachts, en al had hij met vier à vijf maanden even een periode dat hij heel slecht sliep, vanaf dat hij zes maanden was is het eigenlijk bijna altijd goed gegaan.

jim-in-bedje

14 tot 16 uur slaap

Jim slaapt nu van een uur of zeven/acht ’s avonds tot ongeveer halfnegen ’s ochtends. En ’s middags slaapt hij ook nog eens twee tot drie uur. Dat is in totaal zo’n veertien tot zestien uur, best lang. Ik denk dat we aan de ene kant geluk hebben en dat hij zo gewoon zo in elkaar zit, maar er zijn ook een paar dingen die we doen die het slapen bevorderen. En er is één ding dat we doen dat volgens mij essentieel is.

Lees ook: Onze baby is perfect. En hij heeft Downsyndroom.

We maken hem helemaal stuk

Je kan niet slapen als je niet moe bent. Dat geldt voor een kind net zo goed als voor een volwassene. Wij hebben gemerkt dat Jim gewoon veel beter slaapt als hij écht iets gedaan heeft. Een wandelingetje gemaakt, gefietst, heel veel torens gebouwd, enzovoorts. Als Jim niet fysiek of mentaal moe is slaapt hij gewoon niet. Dus we zorgen gewoon dat hij dat wel is. Lekker naar buiten, spelletjes doen waar hij bij moet nadenken, dat soort dingen. Dat kost ons wel wat tijd, maar het is het waard, want we hebben op deze manier lekker twee of drie uur voor onszelf ’s middags.

Vaste knuffels alleen voor in bed

Er zijn geloof ik verschillende theorieën over kinderen laten spelen in bed. De ene zegt niet doen, dan slapen ze niet, de andere juist wel doen, dan vinden ze het leuk in bed. Wij zijn van de laatste. We zorgen dat Jim iets te doen heeft in bed, en daarom heeft hij er wat knuffels. Om nou te zorgen dat het wel zorgt voor rust zijn dit altijd dezelfde: de Panda, de speen met doekje, Lotso, een blauwe unicef beer, een zwart-witte poes en een bijtspeeltje. Alleen de speen en Panda krijgt hij ook als hij niet in bedje ligt, en alleen als hij moe is. Het duurt soms even voor Jim in slaap valt, en we horen hem dan praten en zingen tegen de knuffels. Geen idee of het echt goed is, maar ik vind het een fijn idee dat hij zo tot rust kan komen voor hij in slaap valt.

De ‘echte’ reden dat onze dreumes zo lang slaapt:

 

We halen hem niet uit bed, ook al is hij wakker…

 

Ritme vinden we heel belangrijk. Voor Jim, maar vooral ook voor onszelf. Dit hebben we geleerd in die paar maanden dat Jim niet goed sliep. Jim werd toen steeds wakker ’s nachts, en wij gingen er dan uit. Probeerden van alles om het weer tevreden te krijgen en hem te laten slapen, maar onbedoeld leerden we hem een ritme aan waarbij hij steeds vaker wakker werd ’s nachts.

Wij bepalen wanneer Jim uit bed mag

Hier hebben we echt van geleerd. Jim bepaalt niet wanneer hij uit bed mag, dat doen wij. Uiteraard binnen het redelijke, maar dat betekent dat hij ’s ochtends tussen acht en negen uit bed mag. Dat is namelijk de tijd dat hij op moet staan als hij naar de opvang moet. Wordt hij eerder wakker, dan is het jammer. Het gebeurt nog heel zelden, maar als het voorkomt ga ik naar hem toe in zijn bedje, leg het uit voor zover het kan, en ga ik terug naar bed. Hij is het er dan even niet mee eens, maar na een paar minuten wordt hij stil en gaat hij weer slapen, of spelen.

Hoe dat zo gegroeid is

In het begin hebben we dit trouwens niet bewust gedaan. Ik in elk geval niet. Ik was er gewoon niet, vier ochtenden in de week. Ik stond heel vroeg op en was om halfzeven de deur uit naar mijn werk, nog voordat Jim wakker was. Rogier werkte ’s middags en ’s avonds, dus hij werd pas wakker wanneer hij Jim naar het kinderdagverblijf moest brengen. En hij liet Jim dus gewoon liggen, wakker. Ik had Jim al een droomvoeding gegeven voor ik wegging naar mijn werk, dus in principe had Jim niets nodig.

Ik hoop ten minste dat dat zijn theorie was, en dat hij niet zomaar een half huilend kind in bed liet liggen, omdat hij zelf wilde slapen. Ik was het er ook niet mee eens, dat Rogier dit zo deed, maar het gevolg vond ik stiekem wel heel fijn. Jim leerde namelijk om lekker ‘uit te slapen’, voor baby begrippen.  En dat is best prettig, in het weekend, slapen tot negen uur in plaats van halfzeven.

Ook ’s middags gewoon laten liggen

En ook overdag, zoals net bijvoorbeeld. Blijkbaar was Jim niet moe genoeg om te slapen, want hij lag meer dan een uur wakker in zijn bedje. Hij was helemaal tevreden hoor, hij zong liedjes en was aan het praten en spelen. Toen ik net even naar boven liep hoorde hij me, en begon hij “Mama! Mama! Mama!” te roepen. Ik ben niet naar hem toe gegaan, en na een paar minuten hield hij er mee op. Hij is pas net in slaap gevallen, ruim een uur nadat we hem in bed gelegd hadden. Dan ben ik toch blij dat we hem hebben laten liggen.

Hoe zorg jij dat je kindje lekker en lang slaapt?

 

Interessant? Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

 

Vorige post Volgende post

29 reacties

 • Reageren Patricia 21 februari 2018

  Onze Roben van 1,5 slaapt ook al door vanaf 5 weken. Hij gaat er om 7h in en doordeweeks om 7h uit en in t weekend meld hij zich altijd tussen 8 en 9 uur s’ochtends. Tussen de middag gaat hij om 11.30/12.00h naar bed en ongeacht of hij al wakker is, we halen hem er niet voor 14.30h uit. Dit is hij zo gewend en dit gaat prima. Hij begint nu wel soms Te dromen, maar we nemen hem nooit in bed snachts. Als hij huilt en blijft huilen lopen we naar zijn kamer, geven een knuffel en troosten hem en leggen hem dan terug. Dit gaat 9,5 vam de 10 keer goed. We praten dan niet tegen hem, want als we dat doen gaat hij niet meer slapen. Roben is kind nummer 3 en bij zijn zussen van 11 en 12 hebben we het net zo gedaan. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en ritme em continuïteit is zo belangrijk

  • Reageren Fay Van Namen 20 april 2018

   Hier bijna exact hetzelfde. ?
   Genieten van de luxe, want het is niet overal zo. Ons zoontje heeft tot 2jaar geen tv gezien en nu ook zeker niet iedere dag. En hij krijgt ook niets van snoepgoed.

 • Reageren Inge 16 februari 2018

  Ik ben echt oprecht blij dat je een goeie slaper hebt! Een goeie nachtrust doet zo veel goeds voor een mens. Des te meer omdat je beseft dat het niet iedereen gegund is. Ik ben iemand van de andere kant en zou toch graag enkele kanttekeningen maken.

  Het is voor ouders met weinig nachtrust niet zo leuk om -goedbedoelde en hier in dit geval verscholen- tips mee te geven. Het is nl. voor ons een heel herkenbare valkuil van mensen die echt niet weten hoe zwaar en slopend het kan zijn.

  Daarom graag enkele vragen van mijnentwege.
  -Wil je er aub niet van uitgaan dat wij bij de minste kreun naast het bedje van ons kindje staan? Zo heeft onze dochter een levendige fantasie met dromen en nachtmerries tot gevolg. Ze heeft het nodig dat we haar ’s nachts troosten en ja, soms ook knuffelen. Wij verwennen haar niet, maar spelen gewoon in op haar individuele noden, haar karakter en persoontje. Ze is iemand die nogal veel ‘huidhonger’ heeft.

  – Het motto: ‘hoe meer uitgeput hoe beter de slaap’ is een algemeen aanvaardbare norm. Voor onze dochter had ik dit zeer aannemelijk gevonden,echt. Hoewel, mensen met kinderen weten dat er normen zijn en daarnaast het verschil tussen ieder kind onderling. Bij onze dochter geldt jouw norm dus niet. Een vermoeiende dag vol activiteiten is geen garantie op 10u slaap aan 1 stuk. Soms is het te veel of blijft er iets in haar hoofdje vastzitten waardoor ze wakker wordt of niet terug in slaap geraakt.

  – Wat als je alles al geprobeerd hebt? Ook routine, consequent reageren, regels opleggen…en het werkt niet? Dan vind ik het moeilijk om met jouw blogpost om te gaan. Het geeft me geen goed gevoel. Ik vermoed niet dat je het zo bedoeld hebt, maar toch komt het hard binnen.

  Ik kan relativeren en je verhaal in context plaatsen, ik begrijp dat je denkt dat je er veel zelf aan gedaan hebt om zoonlief een goeie slaper te laten worden en deels heeft het daar zekee ook mee te maken. Maar ik hoop dat je beseft dat dat deeltje zeer miniem is.

  • Reageren Hanne 9 april 2018

   +1 voor deze reactie. Ons zoontje krijgt super veel ritme en structuur mee, en we hebben zowat alles geprobeerd (incl. ‘uitputten’ maar ook net ‘weinig prikkels’), maar niets werkt om hem beter te laten slapen.

 • Reageren Marloes 4 februari 2018

  Huh, dus als je kindje je roept negeer je hem? En jij vindt dat dat werkt omdat hij na een tijdje stopt met roepen…? Uhm ja heb je hem zojuist niet geleerd dat mama gewoon niet reageert wanneer hij je roept en dat het dus daarom maar gewoon opgeeft want mama komt toch niet…?

 • Reageren Heleen 10 juni 2017

  Wat fijn dat jullie slaapmethode zo goed werkt! Onze jongste was tot ze 3,5 was elke nacht meerdere keren wakker en stond ’s ochtends gewoon weer om zes uur naast haar bed… Gelukkig is dat nu voorbij! 🙂

 • Reageren moeder 2 lieve kids 19 april 2017

  ben geloof ik de enige die het zielig vind dat als je kindje he roept je hem gewoon negeert. maar fijn dat JIJ rust hebt

  • Reageren Marloes 4 februari 2018

   Dat dus!

 • Reageren Tanja 12 april 2017

  Je hebt gewoon mazzel. Heeft toch echt niks te maken hoe jullie het aanpakken maar Jim is gewoon een goede slaper.

 • Reageren Wien 17 januari 2017

  Bij ons de eerste super slaper!!!! Echt heel erg fijn…. tweede sliep het eerste jaar ook echt super goed…. daarna helaas iedere nacht wakker smidddags wil ze ook echt niet meer slapen en echt we ondernemen heel veel met haar maar niks mag baten dus ik denk idd ook dat het echt in het kindje zelf zit en hoeveel slaap ze nodig hebben

 • Reageren Zoë 3 januari 2017

  Grappig om te lezen. Zoals sommigen al reageren denk ik ook dat de dingen die je doet zeker helpen bij het slapen, maar dat het voor een groot deel ook mazzel is. Ik ken zoveel verhalen van mensen met een makkelijke slaper die denken dat ze het aan zichzelf te danken hebben, en dan komt nr 2 en blijkt dat toch even niet het geval te zijn… Mijn dochter wordt over een paar weken 2 en slaapt gemiddeld het ’s nachts zo’n 11 uur en overdag 5 kwartier tot 1,5 uur. Wij ondernemen ook vanalles, maar dat heeft echt geen invloed op hoe lang ze slaapt. Ze heeft er gewoon echt genoeg aan en is nooit een grote slaper geweest.

  Dat we nog bij haar blijven tot ze in slaap valt en dat ze het ’s nachts 1x wakker wordt en naar ons bed verhuist hebben we wel aan onszelf te danken, maar dat is zo gegroeid omdat ze ontzettende huidhonger had als baby en we er echt op tegen waren haar in paniek in haar bedje te laten huilen. Het’ s nachts vinden we het zelf fijn samen te slapen. Bij het wakker worden in de ochtend blijven we ook gerust nog een tijd in bed kletsen of spelen voor we eruit gaan, als ik het nog te vroeg vind. Gelukkig is ze momenteel niet zo’n hele vroege vogel, maar als je een peuter hebt die altijd om 6u echt klaarwakker is laat je die denk ik niet zo makkelijk tot 8u liggen hoor, dat zou ik best sneu vinden…

 • Reageren Roos 23 december 2016

  Volgens mij heb je gewoon pure mazzel. Hoe vaak ik niet heb gehoord dat vaders/moeders volgens zichzelf door hun tactiek een makkelijke slaper hebben ‘gecreëerd’, vervolgens bij de tweede/derde/vierde hetzelfde doen met een totaal ander resultaat…
  Geniet van je kindje!

 • Reageren Moeder van 2 8 december 2016

  Het is echt een kwestie van geluk hebben hoor. Mijn oudste sliep ook zo veel en ik dacht dat dit bij de tweede ook wel zou lukken. Na veel doorzetten en wekenlang van alles proberen sliep ze pas na 1,5 jaar door en voordat ze 2 was was haar middagslaapje voorbij, zelfs nadat ik haar nog 3 maanden op vaste tijden in bed bleef leggen en er ook niet uithaalde tot mijn oudste weer opgehaald moest worden van school. Het maakte allemaal niks uit. En haar dagen zijn ook intensiever met nog een kind in huis, het maakt allemaal niks uit. Natuurlijk helpen dingen die je doet mee, maar het zijn allemaal geen wondermiddelen.

  • Reageren Sofie 3 januari 2017

   Hier exact hetzelfde verhaal.
   Nummer 1 een wonderbaby op slaap- en eetgebied. Ze is nu bijna 3 en slaapt nog steeds heel goed. Bij voorkeur 12u per nacht. Onafhankelijk welk uur ze in bed gaat…
   Nummer 2 een heel ander verhaal. Nochtans een veel actiever kereltje dan mijn dochter. We hebben echt alles geprobeerd maar hij wil niet doorslapen.
   Volgens mij is het dus ook een kwestie van geluk én kan je er heel weinig zelf aan veranderen. Enkel wachten tot ze het wat ontgroeid zijn vermoedelijk.
   Hopelijk is jouw nummer 2 iets ‘makkelijker’ 🙂

 • Reageren Lilian 15 november 2016

  Ik vind dat je je als ouders zijnde aan moet passen aan het kind, binnen het redelijke. Als mijn kind rond 7 uur wakker is, ga ik haar echt niet laten liggen en zelf terug naar bed. En als mijn dochter om mij roept, ga ik dat ook niet negeren. Ze zijn zo kort klein en hebben meer dan later wellicht de behoefte aan hun ouders. Ze zullen het later nog vaak genoeg zonder ons moeten doen. Ik heb daarbij mijn dochter geleerd om zelf in te slapen, om haar daar voor eerst kapot te maken vind ik echt heel raar.

  • Reageren Mandy 11 december 2016

   Nou dit was dus ook precies mijn reactie. Als mijn zoon mij ’s ochtends om 7 uur roept, ga ik naar hem toe. Wakker is wakker lijkt mij.

 • Reageren Anouk 14 november 2016

  Ik vind het ook een goede regel dat je als ouder bepaalt wanneer je kind uit bed mag, maar vind half 9 persoonlijk wel vrij laat voor kinderen. Zelf hanteren wij 7 uur als minimale tijdstip. Soms slapen ze langer door en dat is prima, maar het hoeft van mij niet.
  Als ik om half 9 nog 2 kinderen zou moeten aankleden en laten ontbijten is m’n ochtend al voorbij voor ik daar klaar mee ben. Jammer van de dag.

  • Reageren corina 15 november 2016

   ons zoon ligt er tot 8 uur in….
   meestal als ik binnen kom ligt hij lekker rond te kijken en te spelen niks mis mee dus
   als er wel iets is hoor ik het snel genoeg aan de manier van huilen.
   we doen er niks bijzonders voor.
   Hij krijgt alles wat ie moet hebben op een dag en tussen 7 en half 8 s avonds de laatste fles.
   we merken goed dat als hij niet alles heeft gehad hij eerder wakker is en aandacht wilt

 • Reageren Lisanne 14 november 2016

  Ik herken onwijs veel in je verhaal! Hier ook een goede slaper. Hij is vrij lang nog voor een nachtvoeding gekomen en dat vond ik oké, maar met zijn 16 maanden slaapt onze kleine echt heel erg goed. We zijn van rust, reinheid en regelmaat en dat werkt gewoon. Hij heeft een periode gehad dat hij echt probeerde, maar we zijn altijd in zijn slaapkamertje gebleven. We plukken hier nu enorm de vruchten van. Slaapt van 19u tot ongeveer 8u en ’s middags van half 1 tot half 4. Heerlijk!
  Lisanne onlangs geplaatst…Mijn eigen ontworpen iPad hoesMy Profile

 • Reageren Sylvia 14 november 2016

  We maken hem kapot? Het leest weg alsof je constant bezig bent met je kind entertainen en moe maken.
  Mijn kleine kan zich gelukkig prima alleen vermaken en slaapt precies dezelfde tijden. Als hij wakker is heb ik ook rustig tijd voor alles. Ik ben er niet voor zijn vermaak.

 • Reageren Maud - Maudgeniet.nl 14 november 2016

  Ik vind dit zó leuk en herkenbaar om te lezen. Onze Madame is nu ook 1,5 jaar oud en slaapt ook nog zo veel. Zij slaapt ’s nachts alleen al meer dan 14 uur en overdag nog zo’n 3 a 3,5 uur.

  Ook wij bepalen wanneer zij uit bed gaat.. ’s Morgens laten we haar vaak nog een half uurtje liggen en is ze gezellig aan het kletsen maar haar knuffeltje.

  Overdag gaat ze minimaal 1 keer naar bed, maar vaak ook nog een 2e keer.. Niet dat ze dan per se slaapt, maar dan ligt ze wel even te ‘chillen’ in bed.

  Wij hebben dus ook z’n slaapkop-kind, heerlijk!
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Wonen en werken op een cruiseschip..My Profile

 • Reageren Marieke 14 november 2016

  Denk dat je toch ook wel geluk hebt. Hier zijn ze altijd tussen half zes en half zeven wakker. Maar goed ze moeten dan ook drie dagen om zes uur uit bed, dus is het logisch dat ze de andere dagen ook vroeg wakker zijn. Gelukkig slapen ze hier wel allebei (bijna 4 en 2) nog wel tussen de middag. Al is dat voor de oudste vanaf december ook over.

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 13 november 2016

  Onze peuter van 3,5 doet ook nog een middagdutje van 2 uur. Heerlijk! Ik weet niet of het toeval of een truc is maar ik houd gewoon standaard het ritme aan. Om 12 uur leg ik d’r in bed. Ik wijk er niet vanaf.

 • Reageren Liselotte 13 november 2016

  Aan de ene kant is het vast een beetje mazzel hebben, maar wat jij beschrijft werkt bij ons idd ook heel goed. M’n eerste twee dochters waren slechte slapers, maar toen stond ik ook bij elke kik naast hun bed. De tweeling heb ik echter regelmatig laten liggen, ze babbelden rustig wat met elkaar en ik vond ’t allang prima. De tweeling zijn ook echte slaapkoppies nu. Had ik dit bij m’n eerste maar geweten 🙂
  Liselotte onlangs geplaatst…Shoplog Primark novemberMy Profile

 • Reageren Carlijn 13 november 2016

  Vanaf welke leeftijd kon je hem uitleggen dat hij zijn bed nog niet uit mag? Mijn tweeling van 17 maanden snapt dat echt nog niet. Wij staan dagelijks om 06.00 uur op met ze, dan zijn ze gewoon wakker. Zou het ook wel zelf willen bepalen maar dat gaat echt (nog) niet hoor…
  Carlijn onlangs geplaatst…4x beautyoplossingen uit eigen keukenMy Profile

  • Reageren Elisabeth 13 november 2016

   Ja goeie vraag. Denk wel dat t ongeveer zal lukken binnenkort hoor! Maar zij zijn met zn tweetjes hè, dat maakt t ook lastiger denk ik zo…

 • Reageren Judith 13 november 2016

  Dezelfde techniek al vanaf de geboorte toegepast. Maar meneer wordt nu al 3 weken om 6 uur wakker. Ligt dan echt wel even te brabbelen maar na 30 min is die koek wel op. Nu heeft hij geen speelgoed of extra knuffels in bed. Maar ik lig wakker zogauw hij gaat kletsen. Dus heb ik daar niks aan. Ga nu zijn dutjes inkorten in de hoop dat hij snachts meer gaat slapen.

 • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 13 november 2016

  Herkenbaar! We kregen de tip van vrienden van ons met 3 kleine kids. Vanaf een bepaalde leeftijd, ongeveer vanaf 10 maanden, kun je best kindjes aanleren om tot een bepaald tijdstip in bed te blijven. Het zal niet altijd lukken en zeker niet altijd makkelijk zijn, maar bij Roan lukt t aardig. Als hij ’s nachts of heel vroeg ’s ochtends wakker wordt, doen we t precies zoals jullie. Uitleggen dat het nog te vroeg is en dat hij weer moet gaan slapen. Protesteren doet ie zo af en toe, maar meestal valt ie na 10 min weer in slaap.
  Maar moet wel zeggen dat we gezegend zijn met zo’n goede slaper, dus we hebben wel makkelijk praten 😉

 • Reageren Kim 13 november 2016

  Dat in bed laten liggen is herkenbaar, dat deed mijn vriend ook en ik was het er eerst ook niet mee eens.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge