22 december 2017

Mijn droomauto is binnen bereik <3

Ik wist dat het moment zou komen. Dat ik, hoe anti-auto ik ook was, een auto zou vinden waar ik mijn principes voor aan de kant zou zetten. En dat moment is daar.

Bron: Shutterstock

Mijn principes

Ik ben niet een groot voorstander van de auto. Nog steeds. Ik heb principes. Maar ik denk dat ik me nu echt over een paar dingetjes heen moet zetten. Twee kinderen, een baan waarvoor ik minstens twee uur per dag moet reizen. Het is allemaal wel te doen met het openbaar vervoer, maar het is niet makkelijk.

Waarom liever geen auto?

CO2 uitstoot

Auto’s rijden op benzine (of diesel) en stoten gewoon heel veel CO2 uit. Eén auto op zich valt misschien nog mee, maar al die auto’s bij elkaar zorgen voor heel veel uitstoot. Ik wil daar gewoon niet aan bijdragen. Eerlijk gezegd kan ik gewoon niet over dit principe heen stappen. De auto die ik wil moet daarom volledig elektrisch zijn. Ben je benieuwd hoe groen jouw auto is? Bekijk dan het kentekenrapport.

Een auto neemt relatief veel ruimte in

Als je loopt, fietst, of de bus neemt, neem je maximaal een vierkante meter in. Een kleine auto is al snel 3,5 m bij 1,6 m; dat is 5,6 m2. Een station wagon is al gauw 4,6 m bij 1,8 m; dus 8,3 m2. Als je dan in je eentje in de auto gaat rijden, neem je ontzettend veel plek in. Bovendien kost een auto veel ruimte met parkeren, wanneer je hem niet gebruikt. Helaas is hier niet veel aan te doen. Ik zal me er echt overheen moeten zetten.

Je beweegt minder

Als ik met de bus, trein en benenwagen naar mijn werk ga, en lopend de kinderen ophaal, doe ik 8000 stappen per dag. Dat is niet die 10.000 die je officieel hoort te halen, maar aardig in de richting. Mijn collega’s die alles met de auto doen komen nog niet eens op 1000! Dat wordt sporten dus…

Wat is die droomauto dan?

Ik ben helemaal verliefd op Tesla. Volledig elektrisch, en toch een aardige actieradius (350 km+). En ik vind hem gewoon héél mooi. En een beetje duur. Heel duur. Een nieuw model S of X in basisuitvoering is €90.000+! Dat kan ik me nog net niet veroorloven. Ik heb daarom drie opties:

Zakelijk leasen

Bij mijn nieuwe baan heb ik een budget van €580 per maand voor vervoer. Ik mag er mee met de trein, maar ik mag er ook een leaseauto van nemen. Voor dat bedrag gaat het niet lukken om een model S of X te leasen, maar ik kan natuurlijk zelf wat bijleggen. En als het model 3 op de markt is hoeft dat niet heel veel te zijn.

Model 3 zelf kopen

Als je een auto leaset, is het hartstikke makkelijk qua onderhoud. Dat wordt allemaal verzorgd door de leasemaatschappij en valt onder het maandbedrag. De auto wordt echter niet jouw eigendom, en na en paar jaar krijg je zelfs een andere. Volgens mij kan een Tesla wel wat langer mee dan vier jaar en 160.000 km. Dan een nieuwe nemen vind ik daarom nogal verkwistend. Dan koop ik er liever zelf een, en doe ik er een jaar of tien/vijftien mee.

Occasion

Een andere optie is leasen. Als je ervan uitgaat dat een Tesla toch wel lang mee gaat, kun je net zo goed een tweedehandsje nemen. Ze zijn er al vanaf €40.000, van slechts drie jaar oud, met nog geen 300.000 km op de teller. De verwachting is dat een Tesla 1,6 miljoen km mee zal gaan, en misschien nog wel meer. Als ik 30.000 per jaar ga rijden, kan die auto dus nog makkelijk tien jaar mee. Als je het uitrekent is dat €4000 per jaar, zonder benzinekosten en je hoeft ook geen wegenbelasting te betalen. Vind ik echt geen slecht bedrag, voor zo’n auto.

Dat wordt proefritjes maken!

Zeker als je een occasion neemt wil je natuurlijk goed onderzoeken of de auto voldoet aan je wensen. Het wordt mijn eerste auto, best lastig om te bedenken waar ik op moet letten. Om een paar open deuren in te trappen: test of alles het doet, loop een rondje om de auto en beoordeel of hij lekker rijdt. Maar zet ook de radio niet aan tijdens het rijden. Want dan hoor je mogelijke gekke geluiden niet.

En een verzekering

Een autoverzekering is nog wel een dingetje. Het wordt mijn eerste, dus ik heb geen schadevrije jaren. Met zo’n luxeauto kan dat best een bedragje worden ben ik bang. Gelukkig zijn er websites waar je verschillende verzekeringen goed kunt vergelijken. Hier bij Centraal Beheer bijvoorbeeld.

 

Lekker dromen en lekker puzzelen dus. Maar ik weet het zeker, hij gaat er komen die Tesla. Wat voor auto heb jij?

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageren Lies 3 december 2018

  Leuk artikel! Als je zonder auto kan, moet je dat inderdaad doen. Een beetje rekening houden met het milieu is belangrijk maar in jouw situatie snap ik dat je liever niet zonder auto wilt. Twee uur per dag met het OV is ook geen pretje. En ja, een Tesla zou ik ook wel willen, misschien toch leasen in jouw geval. Ik weet niet hoeveel je bij zou moeten leggen maar je kan weer besparen op tankkosten.

 • Reageren Nienke 1 januari 2018

  Tof! En handig een auto. Overigens neem ik met mijn bakfiets minimaal 3 m2 in. 3 meter lang en al met al minimaal 1 meter breedt. Heb ik de loopruimte om de fiets (o.a. bij parkeren) niet eens meegenomen.
  Promovendum is een goedkope auto verzekering. Kwam bij ons qua kosten/voorwaarden goed uit én ik heb nog een kortingsbon mocht je willen besparen.
  Veel plezier met de zoektocht 🙂

 • Reageren Marit 30 december 2017

  Wij hebben trouwens model S, de X vind ik niet zelf niet mooi..weleens nagedacht over de letteraanduiding van de modellen
  S3X en volgens de kenners komt er in 2019 een model Y..dus S3XY…model E mocht niet omdat een andere fabrikant die al heeft..ik vond het een grappig weetje

 • Reageren Marit 29 december 2017

  Mijn man heeft 2 weken geleden zijn tesla opgehaald! (Hij lijkt net een klein kind zo blij) hij heeft een eigen bedrijf dus heeft hem zakelijk gekocht, bijtelling is een lachertje in vergelijking met andere dure auto’s of onze vorige bmw 3 serie..wij hebben voor thuis een laadpaal aangeschaft (daar moet je dus nog wel rekening mee houden in de aanschaf want kost nog eens 1500euro) en gaan nu waarschijnlijk zonnepanelen nemen voor het opladen..het is echt een super mooie auto en de afwerking is nu wel degelijk top, alleen over de lak lees je nogal wat negatieve reacties maar wij hebben nu topcoating aangebracht (maar kost dus ook weer 1400 euro)

  • Reageren Elisabeth 29 december 2017

   Oeh, jaloers!!

 • Reageren Blubb 28 december 2017

  Elektrische auto’s worden altijd als ecologisch neergezet. Maar hoe wordt die stroom opgewekt? Bruinkoolcentrales, kernenergie, gascentrales, afvalverbranding, … Zo ecologisch ook allemaal niet hier bij ons. Als je nu in Zwitserland woont waar er 100% van de stroom uit waterkracht wordt gehaald dan klopt de redenering. Helaas voor België (van Nederland weet ik het niet) komt er maar bitter weinig van groene stroom.

  Tot zover de kritische noot. Want ik ben ook wel Tesla fan 🙂

 • Reageren Lieke van Veen 28 december 2017

  Een Tesla is een super mooie auto.
  Ik heb zelf geen auto, maar mijn vriend heeft een Opel Corsa Type D Eco Flex, dit is wel enigzins een milieu vriendelijke auto.

 • Reageren Marietje 25 december 2017

  Als jij of je vriend elke week nog 1x extra een vleesje of bijv tofuof soja laten staan… kan je een heel jaar je licht aan laten, lekker veel douchen en de wereld rond rijden met die auto en nog is voetdruk qua vervuiling kleiner. Echt.
  Ik zou voor net ietjes minder vlees gaan. Uit principe. ?

  • Reageren Elisabeth 25 december 2017

   Nou dat deden we al ?

 • Reageren Suuz 23 december 2017

  Vanaf waar ik woon is OV geen optie. Ik ben ook niet zo bezig met de CO2, ik moet gewoon naar mn werk en een tesla behoort niet tot de mogelijkheden.

  Ik hou wel heel erg van autorijden en leuke auto’s, dus dat maakt mijn keuze ook niet zo moeilijk 🙂

 • Reageren G.T. 22 december 2017

  Ik vond een paar jaar geleden de Tesla model X van dichtbij erg tegenvallen qua afwerking.
  En ook met ruim 1,5u per werkdag in de auto haal ik de 10.000 stappen ruim, dus het hoeft niet funest te zijn voor beweging.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge