22 juni 2016

Doctor’s Orders snelle verantwoorde repen

Doctor’s Orders: een verantwoorde reep? – Doctor’s Orders repen, een nieuw product op de ‘verantwoorde’ voedingsmiddelenmarkt. Via Influentials kreeg ik een pakketje opgestuurd, met daarin de drie smaken repen van Doctor’s Orders (link). Ik probeerde ze alle drie uit. Zijn ze lekker? En minder, maar niet onbelangrijk: Zijn ze inderdaad verantwoord?

doctor's orders

Doelgroep

De primaire doelgroep voor deze repen zijn hoogopgeleide vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Ha, ik dus. Doctor’s Orders speelt met de repen in op het relatief gezondheidsbewuste van deze doelgroep, plus het tekort aan tijd dat ze altijd schijnen te hebben. Baan, gezin, vrienden, enzovoorts. (Herkenbaar!)

Productkenmerken

Op de website staan een groot aantal productkenmerken, ik heb degenen die ik het belangrijkste vind uitgelicht.

 • Bevat zaden, noten, vruchten en volkoren granen
 • Zo min mogelijk bewerkte ingrediënten
 • Gezoet met honing en/of fruitsap. En met maximaal 2,5 g per 100 g.
 • Relatief laag gehalte van nature aanwezige suikers
 • Rijk aan voedingsvezels
 • Rijk aan onverzadigde vetzuren
 • Geen E-nummers

Smaak

Zoals ik al zei heb ik alle drie de repen geprobeerd. Ze zijn verrassend verschillend. Ik vond ze allemaal lekker, maar sommige vond ik lekkerder.

Cranberry & Orange

Dit was de reep die ik het eerste probeerde. Ik had op dat moment echt trek in iets zoets en fruitigs. Toen ik de reep probeerde viel hij me alleen wat tegen. Ik denk dat het gewoon niet mijn smaak is, ik vond hem te zoet. En door de combinatie cranberry en sinaasappel kreeg de reep ook een soort bitterzoete smaak. Ik weet dat er mensen zijn die dat ontzettend lekker vinden, maar ik niet. Hou je juist wel van een dergelijke smaak moet je deze reep echt eens proberen.

Nuts & Vanilla

Na het proeven van de eerste reep, dacht ik dat deze ook zo zoet zou zijn. Maar deze reep verbaasde me. Ik zou hem subtiel zoet noemen, echt heel lekker.

Cacao & Nuts

Deze reep vond ik ook lekker, maar door de pure cacao in het product werd de smaak weer iets bitter. Dat is gewoon niet aan mij besteed, dus als ik zou mogen kiezen koos ik liever de Nuts & Vanilla. Hou je echter van een echte bittere chocolade (en noten)smaak, dan is deze reep echt iets voor jou.

Prijs

Via de webshop kun je 4 pakken van 3 repen bestellen voor €15,-. Het pakje kan gewoon door de brievenbus, dus de verzendkosten zijn slechts €1,50. In totaal ben je dus €16,50 kwijt voor 12 repen. Dat is €1,375 per reep. Dat vind ik persoonlijk best te doen.

Verzadigingswaarde

Normaal bespreek ik dit niet in mijn foodreviews, maar ik ondervond dat de repen opvallend veel verzadiging geven. Als je even ontzettende trek hebt, en echt iets nodig hebt zijn deze repen een erg goed idee. Ik vond het heel fijn dat ik na het eten van een reep even niet meer hoefde te eten. Ik zou het echter niet aanraden om een reep vlak voor het eten te nemen, want dan eet je waarschijnlijk niet goed van je maaltijd. En dan heb je na een paar uur weer dezelfde (hongers)nood, en wil je weer gaan snaaien. Dat is niet zo handig natuurlijk.

Voedingswaarde

Ik heb de voedingswaarde van de drie repen, zoals die op de website van Doctor’s Orders staat, naast elkaar gezet.

Voedingswaarde per 100 gram Cranberry & Orange Nuts & Vanilla Cacao & Nuts
Energie (kJ) 1521 1753 1795
   (kcal) 364 419 429
Vet (g) 10,3 21,4 22,1
   wv verzadigd (g) 3,2 4,4 8,9
Koolhydraten (g) 51,1 36,8 37,3
   wv suiker (g) 26,6 17,0 15,5
Voedingsvezel (g) 17,4 18,9 18,0
Eiwit (g) 7,7 11,6 11,2
Zout (g) 0,48 0,65 0,48

Zoals je ziet zit er nog aardig wat suiker in de repen. Er zit echter ook een ontzettende hoeveelheid voedingsvezel in, en in verhouding zit er erg weinig verzadigd vet in de repen. Zeker als je deze voedingswaarde zou vergelijken met een onverantwoorde candybar (Mars, Snickers, Bounty, etc) is dit echt veel beter.

De repen zijn ongeveer 35 g per stuk, dus ongeveer een derde van de hoeveelheid in de tabel. Dat betekent dat de energie die in de repen zit vergelijkbaar is met één belegde boterham. Alleen zit er veel meer voedingsvezel in.

Ik vind het lastig om de ‘beste’ of meest gezonde reep aan te wijzen. Het hangt een beetje af van waar jij naar op zoek bent. Wil je liever een reep met wat minder energie moet je voor de Cranberry & Orange gaan, wil je zo min mogelijk suiker kan je beter de Cacao & Nuts nemen. Vind je de vetzuursamenstelling het belangrijkste is de Nuts & Vanilla de beste keus. Ik persoonlijk vind dat het belangrijkste, dus ga voor de Nuts & Vanilla. En hey, die vind ik nog het lekkerste ook! 😉

Eindoordeel – Zijn de Doctor’s Orders repen echt zo verantwoord?

Ik denk het wel eigenlijk, ik ben best enthousiast. Ik denk wél dat het beter is om gewoon te ontbijten of lunchen, maar als dat gewoon niet lukt is zo’n reep best een goede vervanging. Lekker, niet zoveel suiker, niet al te zoet, veel voedingsvezels en een gezonde vetzuursamenstelling. Zeker als je anders (zoals ik) een zak chips of een pak koekjes had leeggegeten denk ik dat je beter één zo’n reep kan nemen.

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageren Malou 24 juni 2016

  Ik kende het nog niet, maar ik ben nu wel benieuwd.
  Malou onlangs geplaatst…Over de laatste loodjes, rustig aandoen en ctg’sMy Profile

 • Reageren saskia 23 juni 2016

  Het spreekt mij ook wel aan, nu pak ik vaak snel een naked reep of een eat natural. Dit lijkt mij ook wel iets om te proberen, ik behoor in ieder geval tot de doelgroep haha 🙂
  saskia onlangs geplaatst…Random Shoplog met véél korting!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge