7 maart 2016

Die derde R: Regelmaat

Rust, reinheid, regelmaat, dat was het devies van mijn kraamverzorgster. Die eerste twee R-en snapte ik, rust en reinheid. Hou ik ook van, maar regelmaat vond ik wat lastiger te begrijpen. Tijdens de kraamweek was die regelmaat nog te overzien: Jim kreeg iedere drie uur borstvoeding. Veel meer regelmaat was er niet. Het begon pas lastig te worden na de kraamweek, toen Jim wat wakkerder werd en moeilijker ging slapen.

regelmaat

Ik heb echt moeite gehad om een bepaalde regelmaat aan te brengen in Jim’s dag. Ik zelf leefde eigenlijk (op mijn werktijden na dan) niet volgens een vast schema. Mijn vriend Rogier heeft als kok altijd onregelmatige werktijden gehad, en daarom aten en sliepen we wanneer dat toevallig zo uitkwam. Ik was daarom geneigd om Jim zijn eigen schema te laten bepalen. Het blauwe boekje van het consultatiebureau raadde aan voeden, spelen, slapen, voeden, spelen, slapen… Zonder vaste tijden. En bovendien gaf ik borstvoeding op verzoek. Toch werd ik een beetje bezorgd als er drie uur voorbij waren en Jim nog niet had gevraagd om een voeding. Als hij wakker was legde ik hem dan toch aan, omdat ik bang was dat hij in slaap zou vallen en dan onbedoeld een voeding zou missen. Niet erg consequent dus. Bovendien vond ik het superleuk en gezellig dat ik eindelijk zo’n prachtige baby had, dus wilde ik hem overdag niet in zijn eigen bedje leggen. Ik legde hem naast mij op de bank in het voedingskussen of in de wipper. Zoveel sliep Jim niet, overdag, dus ik had niet het gevoel dat het nodig was om hem in zijn bedje te leggen.

De eerste zes weken ging dit wel goed, maar daarna werd hij vaak een hele knorrige baby. ’s Ochtends viel het wel mee, maar aan het eind van de middag en ’s avonds kon hij soms alleen maar zachtjes huilen. Hij leek moe, maar hij ging niet slapen. Niet dat ik hem in zijn bedje legde hoor… Nu weet ik dat ik het gewoon helemaal fout deed. Er zijn waarschijnlijk genoeg baby’s die je heel goed op verzoek kunt voeden en bij je in de kamer kunt laten slapen. Jim was gewoon niet zo’n baby. Nog steeds niet. Pas toen ik hem consequent ging voeden, even spelen tot hij de eerste tekenen van moeheid vertoonde en in zijn eigen bedje legde om hem te laten slapen werd hij een blijere baby.

Ons dagritme

Nu zijn we een heel stuk verder, maar nog steeds hebben we een redelijk vast dagritme. En het is heel makkelijk (vind ik dan).

6:00 borstvoeding

verder slapen (ja echt!)

8:30 ontbijt met brood

spelen

10:30 fruit

spelen

12:00 lunch

12:30 slapen

15:00 snack

spelen

17:00 eten

spelen

18:00 borstvoeding

18:30 slapen

 

Soms verschuift het wel iets, maar niet zoveel. Het werkt gewoon het beste om Jim op tijd (en genoeg) eten te geven, en op tijd naar bed te brengen. Doe je dat niet krijg je een humeurige zeurende dreumes. Helaas is er niet altijd iets aan te doen. Soms moet je afwijken van het schema.

Op zondag bijvoorbeeld, dan eten we vaak bij mijn ouders, of Rogier’s ouders. Het is vrijwel onmogelijk om daar met zijn allen te eten om 17:00 én om om 18:30 thuis te zijn om Jim naar zijn bedje te brengen. Hij kan wel wat van die verschuivingen hebben hoor, maar hij blijkt toch wel erg gehecht te zijn aan zijn bedtijd. Zo aten we en paar weken terug bij beide opa en oma. Het was heel gezellig, en het lukte gewoon niet om op tijd te eten en dus op tijd klaar te zijn. En Jim viel gewoon om van de slaap op een gegeven moment. We geven hem dan zijn Panda-knuffel en speen. Dan is hij wel tevreden, maar je ziet hem gewoon vechten tegen de slaap. Hij wil niet in de kinderwagen liggen slapen, dat kan hij gewoon niet, maar hij legt wel constant zijn Panda op de grond en gaat er dan met zijn hoofd op liggen. Om dan na een halve minuut op te schrikken, omdat hij niet zo wil slapen. Heel schattig, maar dat is dus omvallen van de slaap…

 

Ach, we doen ons best. Hebben jullie een (redelijk) vast dagelijks schema voor je kindjes?

 

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Mama van Dijk 11 maart 2016

  Ik ben in de eerste maanden echt in haar flow mee gegaan! Nu merk ik dat ik zelf ook veeeel meer rust heb en zelf het schema een beetje probeer te bepalen. Maar ach, doe wat goed voelt. Dat werkt in mijn ogen altijd het beste!

 • Reageren Brechje 8 maart 2016

  Herkenbaar. Een chagrijnige baby bij 6 weken. Het zelfde advies werkte bij ons ook. En ik heb na een tijdje het ritme van het kinderdagverblijf met eetmomenten overgenomen. Wist ik veel hoe het allemaal werkte toen de bijvoeding begon…

 • Reageren Yvonne 8 maart 2016

  Rite of regelmaat heerlijk. Kinderen weten precies waar ze aan toe zijn. Maar dan is het extra lekker om in de vakanties die regelmaat even helemaal los te laten…

 • Reageren Vlijtig Liesje 8 maart 2016

  Een vast ritme vond ik altijd wel ideaal. Je hoeft dan niet steeds het wiel uit te vinden, en voor je kind is het leven duidelijk en veilig.

 • Reageren Malou 8 maart 2016

  Hier hebben we ook een redelijk vast schema, behalve het middagslaapje. Dat kan behoorlijk verschillen, doordat Nomi de ene keer om half 11 al moe is, en de andere keer pas om 14.00 uur.
  Malou onlangs geplaatst…ShoplogMy Profile

 • Reageren demallemolenmoeder 8 maart 2016

  Ja. Ik merk ook dat Julia daar behoefte aangeeft. Al worden we iets soepeler en wijken wij er zó nu en dan ook bewust van af. Dat moet ze nu ook leren (klinkt een beetje gek maar ik bedoel het juist goed) dat het leven soms anders verloopt. Zelf hou ik ook van regelmaat dus daar genieten we ook van..

 • Reageren Mathiske's mama blog 7 maart 2016

  Wij hebben hier nu een vaster schema. Ik ben benieuwd hoe het gaat als ik een baan heb. In het weekend als we wat andere dingen gaan doen kan ik gelijk merken dat ze wat onrustiger is. Maar omdat de dagen daarna weer rustig is kan ze dat prima hebben.

 • Reageren Chantal 7 maart 2016

  Tja, regelmaat”..en net als je dnkt dat je een ritme of regelmaat te pakken hebt, heeft uk een oei ik groei momentje waardoor het toch net even anders is. Ik zal het ook opnieuw moeten ervaren en bekijken wat werkt. Wat bij de een werkt, hoeft bij de ander niet zo te zijn. Hoewel er natuurlijk wel een kern van structuur moet zijn, kun je ook flexibel zijn…binnen de lijntjes en soms een beetje daarbuiten.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge