7 augustus 2016

De truttigheid van het loedermoederschap

Wat zullen de buren wel niet denken 5

Afgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een column van Aleid Truijens over de term loedermoeder. Van dit soort columns word ik doorgaans erg blij. Ze zijn grappig, geven een scherpe visie en zetten je aan tot nadenken. Zo ook deze. Niet alleen mij, ook andere bloggers. Al voordat ik goed en wel wakker was had één van ‘ons’ (bloggers die ook moeder zijn dus) een link naar het artikel in onze Facebookgroep gezet. Tientallen reacties, voor en tegen, van moeders die zich aangevallen voelden of het juist helemaal begrepen en hun lof van de daken schreeuwden.

De column van Aleid Truijens: Wat een tergende truttigheid, die loedermoeders

Truijens schetst in het eerste deel van haar column precies wat mij stoort aan veel van de dames die zich loedermoeder noemen. Het gedrag dat zij als loedermoeder gedrag beschrijven noem ik gewoon normaal doen. Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd, je kinderen voor de tv of Ipad zetten om zelf rust te hebben, het huishouden niet helemaal op orde hebben, dat zijn voor mij geen loedermoeder momenten. Wanneer ik een blog lees waarin een moeder zich daarvoor loedermoeder noemt erger ik me ook kapot. Als je jezelf voor zulke wissewasjes al loedermoeder noemt, en het niet hebt over enige verantwoordelijkheid van je partner, bevestig je eigenlijk de verschillende standaarden die helaas nog steeds gelden voor vaders en moeder.

 

Tot dusver sta ik helemaal achter Truijens. Tot ze haar teleurstelling uit dat dit alles is wat de term inhoudt.

“Ik had gehoopt op wat solidariteit met al die ouders die het toch maar flikken: hun geld verdienen en hun talenten ontwikkelen tussen de broodtrommeltjes, de hoofdluizen, de zwemles en de puberruzies door, en daarbij ook hun relatie nog een beetje leuk houden.”

Dat is namelijk precies wat ik probeer te doen. Ik probeer op mijn blog mijn eigen ervaringen te delen, die verre van perfect zijn, in de hoop dat andere moeders (en vaders) het lezen en zien dat niet iedereen een picture perfect gezinsleven heeft. Daarna geeft Truijens af op mamabloggers, omdat deze geen van allen werken en dus eigenlijk gekooide huisvrouwen zijn. En nog erger, ze proberen geld te verdienen door verkapte reclame. Dat is toch geen ‘echte’ journalistiek?

 

Tot nu toe heb ik eigenlijk steeds het idee dat Truijens mijn artikelen over loedermoeder gemist heeft. Dat ze alleen de bovenste paar links in Google aangeklikt heeft. Ik voel me dus niet aangevallen. Tot deze zin:

“Een ander weet zeker dat ‘wij’ vinden dat ‘manlief’ (zo heet-ie altijd) niet goed voor de kinderen zorgt, maar dat het in een volgende generatie ‘vanzelf goed komt’.”

 

Dat klinkt een beetje als wat ik schreef, in mijn definitie van loedermoeder. Zou ze het over mij hebben?

“De loedermoeder beseft dat vader het kinderen verzorgen waarschijnlijk nooit zal leren. In elk geval niet zo goed als zij dat kan, maar beseft dat dit grotendeels komt door zijn eigen opvoeding. Ze weet dat het waarschijnlijk niet meer zal lukken zijn soms passieve houding in het vaderschap te veranderen in een proactieve. Mede door haar eigen instinct om de touwtjes zo strak in handen te houden. Maar voor zo goed als dat gaat, laat de loedermoeder de teugels vieren. Niet omdat ze vindt dat het de plicht is van haar partner om een deel van de zorg van zijn kinderen op zich te nemen, maar om hem de ruimte te geven er te zijn voor zijn kinderen. Iets waar hij eigenlijk gewoon recht op heeft als vader.

En ze vertrouwt erop dat er bij de volgende generatie, haar kinderen, een gelijkere werklast tussen man en vrouw binnen het gezin zal zijn. En er bovendien niet met argusogen naar moeders wordt gekeken die af en toe gewoon een beetje tijd voor zichzelf nemen, en soms gewoon een beetje loedermoeder zijn. Dat het moederschap niet meer gezien wordt als vereenzelviging met zelfopoffering.”

Ik dacht dat ik het iets genuanceerder bracht dan hoe Truijens het stelt. En ik noem mijn partner geen ‘manlief’… Misschien heeft ze het toch over een ander mamablog. Maar dat weten we niet, want ‘echte’ journalisten hoeven blijkbaar geen bronnen te vermelden.

 

Kortom, ik voel me een beetje aangevallen. Beledigd zelfs. Ik ben namelijk een echte mommyblogger. Er komt zelden iets op mijn blog voorbij dat niet (indirect) met het moederschap te maken heeft. Volgens mij ben ik echter niet die gekooide huisvrouw waar Truijens het over heeft. Ik werk 32 uur. Dat is niet fulltime, maar ik ben wél kostwinner. Ik heb het regelmatig over mijn partner, maar als ik hem ‘manlief’ noem doe ik dat volgens mij alleen sarcastisch. En ja, ik ‘verkoop’ mijn blogartikelen inderdaad weleens. Steeds vaker zelfs. Als het zo door gaat kan ik aan het eind van het jaar een dagje minder werken.

 

Lijkt me heerlijk. Kind gewoon naar de crèche, en ik, lui loedermoederend, als zzp-er aan de slag. Glaasje wijn erbij. Misschien wel de hele fles. Nou ja, wodka vind ik eigenlijk veel lekkerder, doe dat maar. Af en toe een lijntje coke om wakker te blijven. ‘Manlief’ moet gewoon naar zijn werk natuurlijk. Kan die minnaar van me rustig langskomen en kunnen we ongestoord van bil.

 

Maar nu heb ik daar de tijd nog niet voor. Eind van het jaar. Heb er nu al zin in!

 

 

Lees ook:

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageren Henrike Laning 4 oktober 2016

  En de moeders die geen betaalde baan hebben? Ik vind het hartstikke leuk om mamablogger te zijn en ik krijg er geen cent voor. Maar waardering is ook veel waard. Ik geniet van het bloggen, heb geen man, dus ook geen manlief en een pittige dochter waar ik elke dag weer avonturen mee beleef. En er zijn mensen die ze lezen. Daarbij ben ik zelfs ook af en toe zo’n soort loedermoeder, die op vrijdag pizza haalt en mijn kind tv laat kijken als ik met iets anders bezig ben. Volgens mij hebben alle moeders het weleens dat ze niet alles perfect weten te managen. Ik vind dat jij het ook heel mooi kan verwoorden en relativeren. En het laatste stukje is gewoon hilarisch! haha!

 • Reageren Roos 9 augustus 2016

  Dank je! Ik wilde ook op haar column reageren, maar dan zou ik haar verwijten wat ik zelf dan zou doen. Anderen naar beneden praten om jezelf wat beter te voelen.

  • Reageren Elisabeth 9 augustus 2016

   Ja doen joh! En dan lekker op Facebook onder het bericht op de Volkrantpagina linken 🙂

 • Reageren Judith 9 augustus 2016

  Briljante afsluiter! Ik voel me totaal niet aangesproken door haar. Heb ook niet het gevoel dat ik mij moet verdedigen. Laat haar maar denken over de mamabloggers, ze is waarschijnlijk jaloers dat zij niet gesponsorde posts kan schrijven ipv te leuren met een post die niemand eigenlijk wilde.

 • Reageren Goofball 8 augustus 2016

  Een loedermoeder? Nog nooit die term gehoord. ‘k ben nog maar recent op je blog beland en deze term is nog niet naar Vlaanderen overgewaaid. Wat een hokjesdenken toch, we hoeven toch niet alles te analyseren en classifieren? Willen we allemaal persé bij een clubje horen of een clubje afwijzen?

  Ik blog gewoon omdat ik daar zin in heb, op een manier zoals ik daar zin in heb over onderwerpen die op dat moment door mijn hoofd gaan. En ik lees blogs die ik fijn vind om te lezen wat betreft stijl en inhoud. (Daar zijn wel een hoop mommyblogs bij die niet enkel het perfecte plaatje voorschotelen, maar zonder opgepoetste fakeness authentieke posts schrijven over het leven zoals het is. En liefst ook zonder teveel commercialiteit. ) En daar houdt het bij op.

 • Reageren -N | Mommies Life 8 augustus 2016

  Hahaha heel leuk geschreven! Vooral mooie afsluiter!

 • Reageren Malou 8 augustus 2016

  Hahaha heerlijk geschreven 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #168; Pokemon, nieuwe serie en kinderboerderijMy Profile

 • Reageren MetMirjam 7 augustus 2016

  Ik vroeg me ook al af of ik doordat ik partime werk nog wel een mamablogger kon zijn… 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Uit eten met je kindje? Doen, met deze tips!My Profile

 • Reageren Marijke 7 augustus 2016

  ????
  Ik begrijp je helemaal!

 • Reageren Minous Willemsen 7 augustus 2016

  Heeft die minnaar wel het geduld om tot het einde van het jaar te wachten 😉
  Ach joh, ze kan het waarschijnlijk niet hebben dat mammabloggers populair zijn….

 • Reageren Kim 7 augustus 2016

  Ik begrijp de vergelijking die Truijens maakt tussen werkende en niet-werkende moeders niet goed. Ze lijkt te suggeren dat 1. Er een hele groep (werkende) moeders die alles prima (?) weet te combineren. En met die groep wordt dan solariditeit verwacht? Dat snap ik niet! 2. Dat moeder zijn makkelijker is als je niet werkt. Dat vind ik ook een vreemde conclusie, zeker als je een paar zinnen daarvoor nog suggereert dat werken gelijk staat aan het ontwikkelen van je talent.

  De citaten waar Truijens zo over valt passen in de huidige maatschappelijke werkelijkheid–die waarin van jonge ouders voortdurend het onmogelijke wordt verwacht onder het mom van “je wilt toch het beste voor je–inderdaad–kindje” of “je moet er toch niet aan denken dat…”. En in de maatschappelijke werkelijkheid van kinderkledingwinkels waar nooit een vader te bekennen is en Mamma-cafes, maar nooit Pappa-cafes en babyshowers waar mannen (als vanzelfsprekend) niet welkom zijn. Die werkelijkheden afdoen als “tergende truttigheid” van een groepje bloggende moeders lijkt mij niet de oplossing.

  Ik vind het daarom juist supergoed dat onder de term loedermoeders aandacht voor wordt gevraagd voor dit soort issues. En ik vind al helemaal dat jij dat op een heel goede manier doet. Ook i.r.t. het thema borstvoeding, bijvoorbeeld. Daar zou de Volkskrant wat van kunnen leren!

 • Reageren Sandra 7 augustus 2016

  Heerlijk stukje!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge