20 maart 2017

De kans op een miskraam in het eerste trimester

De kans op een miskraam in het eerste trimester – Net als waarschijnlijk elke zwangere vond ik het in het eerste trimester erg spannend. Zou ik een miskraam krijgen? Ze zeggen dat wel 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, en veruit de meeste vinden voor de 14de week plaats. Mijn manier om daar mee om te gaan was google-en, google-en, google-en. Om de één of andere reden leek het me te helpen als ik de precieze kans op een miskraam zou weten.

Dagelijkse kans op een miskraam

Tijdens het google-en kwam ik op een Engelse site waar de dagelijkse kans op een miskraam te vinden is (link: Spacefem). De website is gemaakt door een dame die, net als ik, statistieken gebruikt om zich aan vast te houden. Ze heeft twee studies gebruikt, die een groep zwangere vrouwen volgden tijdens het eerste trimester, en het aantal en de dagen van hun miskraam registreerden.

kans miskraam eerste trimester

Op de website kun je de dag van je laatste menstruatie invullen, en dan rollen de kansen dat je deze zwangerschap een miskraam zal krijgen eruit. De kansen zijn op zwangerschapsduur gebaseerd, dus hoe vroeger in de zwangerschap hoe hoger de kans. De vrouwen die deelnamen aan de studies kregen hele vroege zwangerschapstests, daarom was met 3 weken zwangerschap (1 week na de bevruchting) al duidelijk dat ze zwanger waren.

Schrik niet te erg

Vooral als je nog net zwanger bent zijn de kansen vrij schokkend, vind ik zelf. Met drie weken staat er bijvoorbeeld 33%, en met 4 weken, wanneer je op zijn vroegst een gewone positieve test in je handen kunt hebben is de kans nog 28%. Deze percentages zijn waarschijnlijk een overschatting, omdat veel van die hele vroege zwangerschappen niet met een gewone drogisterij zwangerschapstest gedetecteerd zouden kunnen zijn. In elk geval niet voordat ze al een miskraam geworden waren. Waarschijnlijk leverden die gewoon een paar dagen/weken over tijd op, zonder positieve test.

Kans na een goede echo

Na het zien van een hartslag met behulp van echoscopie gaat de kans op een miskraam ineens drastisch omlaag. De kansen die in de tabel staan zijn een gemiddelde van vrouwen die wel en geen echo hebben gehad. Al naar gelang je er dus wel of geen hebt gehad zal je kans iets hoger of lager zijn. Als je graag zekerheid wil kun je bij de meeste echocentra vanaf week 6 of 7 zelf een echo inplannen. Deze wordt echter niet vergoed als je geen indicatie hebt gekregen van de verloskundige/gynaecoloog. De kosten zijn geloof ik rond de €40,-.

Gemiddelde kansen

Verder nog een kleine kanttekening, het gaat om gemiddelde kansen. Als je wat ouder bent zullen de ‘echte’ kansen daarom wat hoger zijn, net als wanneer je al eerder miskramen hebt gehad. Maar ben je nog jong dan hoef je je waarschijnlijk juist wat minder zorgen te maken.

Een beetje houvast

Nou ja, een hoop kanttekeningen bij deze dagelijkse kansen op een miskraam, maar ik heb er toch een hoop aan gehad. Eens in de zoveel dagen checkte ik de site, en dan dacht ik: “Oh, dat is toch weer een paar procent minder!” ?

 

Vond jij het ook zo spannend, het eerste trimester van je zwangerschap?

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

  • Reageren Vera 26 juli 2018

    Dankjewellllll…. Zo stom, maar dit helpt me door de dagen heen tot het eerste bezoek aan de verloskundige. Vandaag 7 weken en 3 dagen en maandag krijgen we hopelijk het hartje te horen. Ik vind het enorm spannend en check regelmatig de cijfers en ‘vier dan een feestje’ omdat het percentage weer lager Is.
    Een top artikel…voor mij dan!

  • Reageren Linda 21 maart 2017

    Cijfertjes zeggen mij niet zo veel. Hier is het tot nu 75% geweest. 4 zwangerschappen, 3 miskramen. Laatste zwangerschap kon ik niet eens blij zijn dat ik zwanger was, bang dat het mis zou gaan en de klap te groot zou zijn. Nu zwanger worden even op laag pitje gezet.

  • Reageren Kim 20 maart 2017

    Ja, maar voor werkte het juist om los te laten. Mijn eerste zwangerschap werd een miskraam en ik weet nu hoe dat voelt, dat maakt ook verschil. Voor ons was het loslaten bij de tweede zwangerschap zelfs een reden om geen zwangerschapstest te doen.

    • Reageren Elisabeth 20 maart 2017

      Dat laatste begrijp ik heel goed. Dat was ook één van de redenen dan wij wachtten tot week 6/7

    Laat een reactie achter

    CommentLuv badge