16 augustus 2016

Hoe herken je het verschil tussen clusteren en krampjes?

Borstvoeding, krampjes en clusteren – Één van de lastigste dingen aan het geven van borstvoeding vond ik het verschil herkennen tussen krampjes en clusteren. Eigenlijk weet ik nog steeds niet precies hoe je het verschil kunt zien. Volgens mij had Jim hetzelfde als veel jonge baby’s hebben ’s avonds: hij huilde alsof hij ontevreden was, of zelfs pijn had. Als ongeruste en iets onzekere nieuwe moeder probeerde ik natuurlijk te achterhalen wat de oorzaak was. Ik zocht op Google, ik las boeken en foldertjes, maar die gaven eigenlijk geen eenduidig antwoord. In tegendeel. Het leek juist alsof veel van de informatie die ik kon vinden elkaar tegensprak.

clusteren krampjes verschil herkennen

Ik zat de hele avond met Jim aan de borst. Gezellig hoor, maar niet heel handig.

 

‘Baby ’s avonds huilen borstvoeding’

Als je Googlet op ‘baby ’s avonds huilen borstvoeding’ kom je al vrij snel uit bij de belangrijkste dingen die er aan de hand kunnen zijn: krampjes of clusteren. Krampjes kunnen jonge baby’s altijd hebben natuurlijk, maar ze kunnen ook honger hebben. Veel borstgevoede baby’s willen ’s avonds vaker drinken, zodat ze wat reserve-energie hebben voor de nacht. Clusteren heet dat. In theorie kunnen ze dan beter doorslapen! Dat klinkt goed toch? Gewoon je baby wat vaker aanleggen, dan gaat het huilen over en slaapt je baby beter. Maar… je leest ook dat baby’s juist krampjes krijgen als je ze te vaak laat drinken. Omdat ze dan overvol zitten, of omdat ze daardoor korter drinken en te waterige melk binnenkrijgen.

Tegenstrijdige informatie

Ik vond deze tegenstrijdige informatie persoonlijk heel verwarrend. Bovendien maakte het me best onzeker. Je wil gewoon het beste voor je baby, en als die steeds gaat huilen heb je het gevoel dat je het niet goed doet. Wanneer Jim gewogen werd bij het consultatiebureau bleek iedere keer dat hij goed gegroeid was. Het leek me daarom onwaarschijnlijk dat hij honger had ’s avonds. En heel eerlijk gezegd, had ik ook gewoon niet zoveel zin om hem de hele tijd aan te leggen. Niet omdat ik het borstvoeding geven vervelend vond, maar omdat het winter was, en koud, en een (deels) ontbloot bovenlijf is gewoon niet comfortabel.

Onzekerheid

Maar aan de andere kant, hij hield wel op met huilen als hij de borst kreeg. Op zijn speentje sabbelen wilde hij niet, rondjes lopen met hem op de schouder hielp wel, maar om dat nou de hele tijd te blijven doen… De meeste avonden was ik bovendien alleen, omdat Rogier (als kok) ’s avonds moest werken. En als hij er wel was raakten we allebei overstuur, en gingen we een beetje kibbelen over wat we nou het beste konden doen.

Constant aan de borst

Op een gegeven moment heb ik het maar ‘opgegeven’. Ik heb maar besloten dat het clusteren was, en heb me er als het ware aan overgegeven. Ging ‘ie huilen? Aan de borst. Ook al was dat tien keer op de avond. Dan de verwarming maar een paar graden hoger. Dan maar een voorraad vesten en poncho’s aanschaffen, zodat ik niet constant het gevoel had dat ik half naakt op de bank zat. En dan maar de hele avond op de bank zitten en series kijken. Eigenlijk ook geen straf natuurlijk! 😉

Knuffelen en een speentje

Op deze manier kwamen we de avonden door. Ik liet Jim lekker boven op me slapen en legde hem aan als hij een beetje begon te huilen. Om toch een beetje te voorkomen dat hij me als speen gebruikte probeerde ik hem te laten wennen aan een speentje. (Deze van Natursutten). Dat wilde hij eigenlijk niet, maar ik heb het gewoon een beetje geforceerd. Ik hoorde van andere ouders dat veel baby’s het speentje niet meteen pakken, maar dat je gewoon moet volhouden. Net zo lang het speentje in zijn mondje duwen tot hij het pakt, en als hij het laat vallen meteen weer terug stoppen. Na een paar weken lukte het en ging het ’s avonds beter. Jim wilde nog wel een paar keer aan de borst op een avond, maar niet continue. Hij leek veel tevredener en daardoor verdween mijn onzekerheid over borstvoeding ook geleidelijk.

 

Mijn advies

Als je pasgeboren baby huilt ’s avonds, en je twijfelt of hij krampjes heeft of wil clusteren, adviseer ik je om je gewoon over te geven aan je baby*. Leg hem steeds aan als hij er om vraagt, maar zorg dat jij er zelf ook comfortabel bij zit. Televisie aan, verwarming wat hoger, dekentje of poncho om je heen. En ik zou toch proberen om je baby aan een speentje te laten wennen. Wij hebben hele goede ervaringen met de Natursutten speen, die is nog steeds Jims favoriet. Pasgeborenen hebben gewoon een hele hoge zuigbehoefte, en dat is helemaal niet erg. Ze worden er rustig van, het helpt tegen krampjes en jij krijgt er ook een beetje rust van.

 

 

Zo gingen wij om met het huilen van Jim ’s avonds. Huilde jouw pasgeborene ook meer ’s avonds, en hoe ging jij daar mee om?

 

 

*Mits je baby goed groeit natuurlijk. Als dat niet zo is zou ik toch advies vragen aan een lactatiekundige of de huisarts.

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren -N | Mommies Life 18 augustus 2016

  Wat leuk om te lezen. Ieder kind is anders en dat begint al bij de baby dus haha.

 • Reageren Debby Mendelsohn 17 augustus 2016

  Wat een leuk artikel. Heel herkaanbaar dat clusteren. Een speetje heb ik nooit gebruikt. Clusteren liet ik mijn kinderen bij mij doen, niet bij een speentje!

  Groetjes Debby

 • Reageren mariska 16 augustus 2016

  ja, hele avonden! watook hielp was de draagdoek! dan kon mijn vriend het ook overnemen, ging zoontje lekker bij hem in de draagdoek.

 • Reageren Nienke 16 augustus 2016

  Onze vierde zoon is 10 weken en ligt ook hele avonden aan de borst te lurken 😉
  Hij heeft naar mijn idee weinig last van krampjes maar is wel heel onrustig ’s avonds en net als bij zijn broers helpt bij mama drinken dan alleen maar. Ik geef er maar aan toe, inmiddels wetende dat deze fase echt maar heel kort duurt…. <3

  • Reageren Goofball 18 augustus 2016

   Ik denk dat ik het meestal wel kon onderscheiden wanneer het clusteren was en wanneer krampjes…maar zeker ben ik natuurlijk niet want ze kunnen het me niet bevestigen.

   Bij krampen was het gehuil met intervallen die soms stilvielen en ging het gepaard met hevig met de beentjes stampen en hoorde je ook het buikje rammelen en kwamen er boertjes en scheetjes. Mijn man kon onze kindjes toen het beste op zijn arm dragen terwijl ze op hun buik erop hingen. Dat kalmeerde hen het beste.

   Als het gehuild meer continu was en indien ze smakten naar ons lichaam wanneer we hen oppakten, dan liet ik ze drinken en clusteren. In het begin vloek je inderdaad, maar uiteindelijk vond ik dat wel fijn en bezorgde me dat een goed excuus voor een rustig avondje op de bank voor tv. Baby’s hebben behoefte aan veel voedingen maar ook aan troost en geborgenheid en een zuigbehoefte en die zetten ze ook om in continu aan de borst hangen. Bij het 2e kindje wist ik inmiddels ook hoe snel ze die fase ontgroeien en hoe snel je zelfs een beetje weemoedig terugkijkt naar dat kleine ukje op je schoot, dus bij een 2e liet ik met nog meer gemak het clusteren toe. Alleen is het , zeker op avonden wanneer je er alleen voor staat, verdomd lastig om een baby te laten clusteren als er nog een actieve peuter rondloopt. Boekjes voorlezen, puzzelen met 1 hand, samen tv kijken of op de ipad laten spelen zijn dan de oplossing voor de oudste.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge