Nachtvoedingen en borstvoeding – Bij borstvoeding is het advies om op verzoek te voeden. De eerste weken is dat misschien iedere twee uur, later wordt de tijd tussen voedingen langer en gaat je baby misschien zelfs wel een voeding overslaan ’s nachts, doorslapen dus. Wanneer dit is verschilt per baby, al schijnt het enigszins verband te houden met hun gewicht.
Het doorslapen van je baby wanneer je borstvoeding geeft is een veelbesproken punt. Er zijn mensen die vinden dat je alleen borstvoeding kan geven als je nachtvoedingen blijft geven. Er zijn ook mensen die van mening zijn dat dat echt niet hoeft, en je je baby best door kan ‘laten’ slapen. Wie er gelijk heeft weet ik niet. Ik vermoed dat beide groepen (een beetje) gelijk hebben. Wij werden er in elk geval moedeloos van, toen Jim met vier à vijf maanden tig keer per nacht wakker werd van een voeding.
Lees ook: 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon
We hadden toen over kunnen stappen op kunstvoeding. Daar zit immers een maximum hoeveelheid aan, waardoor je alles overdag kunt geven en niks ’s nachts meer. Wij kozen voor een andere oplossing. We hebben Jim de nachtvoedingen afgewend. Dat was onze persoonlijke keus, we zeggen niet dat iedereen dat moet doen. Het viel allemaal best mee. Het was denk ik vervelender voor ons dan voor Jim. Maar gelukkig duurde het maar een weekje, en toen sliep Jim door!
Contents
Heeft je baby nachtvoedingen nodig?
In het begin kan je baby nog maar kleine beetjes eten en heeft daarom nachtvoedingen nodig om te groeien. Bovendien kan je baby zijn bloedsuikerspiegel niet goed genoeg stabiel houden, om langer dan een paar uur zonder voeding te gaan. Als het gewicht hoog genoeg is kan je kindje dat wel en heeft het dus geen voeding meer nodig ’s nachts. Maar misschien wíl het dat wel natuurlijk.
Jim sliep al snel door
Mijn zoontje Jim sliep al snel door ’s nachts, na 2 1/2 week 6 uur en 5 weken 8 uur. Zijn geboortegewicht was ook al redelijk hoog, 3780 gram, en met 4 weken was hij al 4970 gram, dus dit is niet zo gek. Helaas ging het toen hij zo’n vijf maanden was geleidelijk steeds minder goed met doorslapen. Hij werd steeds vaker wakker ’s nachts en soms wilde hij zelfs niet meer gaan slapen zonder voeding. Al wist ik dat hij waarschijnlijk niet echt honger had, gaf ik dan maar gewoon borstvoeding, omdat ik dan weer het snelste sliep natuurlijk. Je raadt het vast al, het werd steeds erger en op een gegeven moment waren we zo ver dat ik maar gewoon iedere nacht weer een voeding gaf. Ik ben lid van een aantal facebook-groepen over borstvoeding, en ik zie dit soort verhalen vaker voorbij komen. Baby’s die één tot drie keer per nacht voeding vragen en krijgen, terwijl ze al oud genoeg zouden moeten zijn om door te kunnen slapen.
Lees ook: 5 hulpmiddelen bij borstvoeding waar ik echt niet zonder kon
Kun je nachtvoedingen afwennen bij borstvoedingen?
Nou roept dat natuurlijk de vraag op: Is dat nou nodig? En ook, misschien nog wel belangrijker, voor mij tenminste: Hoe kom je er vanaf? Toen we met zes maanden bij het consultatiebureau waren hebben we het aan de arts gevraagd.
Het antwoord van de arts was dat het, in ons geval, waarschijnlijk niet nodig was. Jim had namelijk al doorgeslapen en at genoeg overdag. Het leek haar daarom onwaarschijnlijk dat hij ’s nachts honger had en in ons geval konden we de nachtvoeding overslaan. Maar hij had waarschijnlijk wél trek. Dus als hij mama ’s nachts zag dacht hij: “Hey, lekker!”. En dan kreeg hij zijn zin natuurlijk. Even voor de duidelijkheid, ze had het hier natuurlijk niet over de kraamtijd, en de eerste weken en maanden van het leven van een baby. Dan hebben baby’s die nachtvoeding(en) gewoon nodig.
Hoe wen je nachtvoedingen af als je borstvoeding geeft?
Hier had ze een voor mij verrassend antwoord op: “Laat papa er uitgaan als de baby wakker wordt. Voor mama is het écht heel lastig om een baby die trek heeft, zonder te voeden, weer te laten slapen.” Hier had ik dus echt nooit over nagedacht. Ik ging er 9 van de 10 keer uit als Jim wakker werd, gewoon omdat ik sneller wakker ben en toch niet kan slapen terwijl de baby huilt. En papa slaapt er lekker doorheen. We hebben deze tip geprobeerd en hij werkt dus echt heel goed. Papa gaat er nu standaard uit en Jim gaat telkens weer slapen zonder voeding. En niet alleen dat, hij wordt steeds minder wakker ’s nachts. Blijkbaar heeft hij geleerd dat het toch geen zin heeft.
Conclusie
Mits je kindje overdag genoeg voeding binnen krijgt hoef je ’s nachts dus niet op verzoek te voeden. Als je het geen probleem of zelfs fijn vindt kan je het natuurlijk wel gewoon doen, maar het hoeft niet. Als je twijfelt of je kindje genoeg binnenkrijgt overdag kan je altijd even overleggen bij het consultatiebureau.
Ik ben erg benieuwd, wat zijn jullie ervaringen met nachtvoedingen?
Mijn eerdere blogs over doorslapen kun je hier en hier lezen.
Geïnteresseerd in borstvoeding? Lees ook deze blogposts:
- 10 dingen over borstvoeding die ik niet van te voren had bedacht
- Wat denkt papa nou over die borstvoeding?
- Waar vind je écht leuke borstvoedingskleding?
- Het borstvoedings-ABC
- Prachtige foto van Melkpunt, maar verwijderd van Instagram
- Ik ga naar Lowlands en neem mee… een kolf
- Help, mijn Medele Freestyle werkt niet meer!
- Persoonlijk: Stoppen met borstvoeding?
13 reacties
O jee, mijn dochter is 13 mnd en komt nog zeker 2x p n
Doe ik het niet goed???
Het is zo moeilijk om deze cirkel te doorbreken vind ik. Ellie is 8 maanden en vraagt ook ng 3 keer om de borst. Vraagt ook ineens veel van de papa. 🙂
Dat is een super oplossing. Helaas is dat bij ons wat lastig omdat papa doordeweeks niet thuis is. En aangezien we geen extra kamer hebben moet onze derde voorlopig bij ons slapen tot ze s nachts doorslaapt. Sommige nachten slaapt ze al door en ik probeer de andere nachten geen voeding te geven.
Ons manneke is 6 maanden en vraagt ’s nachts ook nog om lekker eten. Ik spring er meestal snel uit (want bang dat hij onze kleuter wakker zal huilen en ik vind het moeilijk te liggen luisteren terwijl zijn papa hem probeert te sussen). Binnenkort moet ik wel weer aan het werk, dus misschien moet ik wat sterker worden…
Bij ons leek het e helpen. Maar ik heb van wel meer baby’s gehoord die met een maand of 6 gingen doorslapen. Dus misschien hoeft t niet 😉 Op het moment heeft Jim last van nachtmerries en tandjes. Maar als hij wakker wordt en gaat huilen wordt het alleen maar erger als we hem proberen te sussen :/ We moeten hem wel laten dus…
[…] Borstvoeding: ook ’s nachts op verzoek? […]
[…] Borstvoeding: ook ’s nachts op verzoek? (hoeft niet per sé) […]
Hier ook nog bv snachts, Sebas is 8 maanden. Hij heeft nog maar 1 nacht in zijn leventje doorgeslapen, hij komt voor 1 voeding snachts. Ik vind het niet zo’n ramp, hij kijkt het nog nodig te hebben… Daarbij lig ik zelf zo weer in bed en slaap ik zo weer door.
Als papa naar hem toegaat raakt hij meestal helemaal overstuur, na 20 a 30 minuten krijsen ga ik er toch heen en met de tiet slaapt ie zo weer verder.. We zien wel hoe lang hij het nodig heeft…
[…] Thuis hebben we nu wel een aardig bedritueel ingevoerd, dat meestal werkt. Ook hebben we een manier gevonden om te zorgen dat Jim minder wakker wordt ‘s nachts en weer snel (in zijn eigen […]
Onze dochter sliep (met bv op verzoek) met 5 weken hele nachten door en bleef dat doen. Zoonlief daarentegen kwam 3x per nacht, met 12 weken heeft hij 3 weken zo’n beetje doorgeslapen en toen ging hij weer terug naar 2 of 3x per nacht. Tot hij met 10 maanden volledig aan de fles was (kv). Nu slaapt hij al 2 maanden de nachten door, heerlijk!
[…] borstvoeding: ook ‘s nachts op verzoek? […]
Zo jammer van de reactie van die dokter.. ik denk dat hij niet goed geinformeerd was.. Bv is oa ook dorstlessen en troostend, twee functies waarmee hij duidelijk geen rekening gehouden heeft :-/
Heb je trouwens geen schrik voor sids? Zo’n jong baby apart laten slapen zou ik niet durven..
Sids, nee hoor, hij is al zes maanden. En nu slaapt hij prima door, en papa en mama ook;) Geen zorgen, hij heeft geen gebrek aan troost hoor!