19 mei 2016

10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon

Alweer een jaar geleden schreef ik dit artikel over de dingen die me mee en tegen gevallen waren aan borstvoeding. Ik gaf inmiddels ‘al’ ruim een half jaar borstvoeding, en ik dacht dat ik alles al wist en meegemaakt had. Nu weet ik dat dat niet zo was. En, ik realiseer me dat ik zelfs nu, na anderhalf jaar borstvoeding, nog steeds niet alles weet. Het leek me daarom leuk om mijn stellingen van toen, te updaten met hoe ik er nu over denk.

Word lid van onze ‘Relaxed borstvoeding geven’ groep op Facebook!

De cartoon is trouwens van Betje, gespot op www.borstvoeding.com. Zij maakt zulke grappige cartoons en kaartjes, die wilde ik met jullie delen. Ze heeft er nog veel meer, voor allerlei gelegenheden. Dus check vooral even haar website! Haar kaarten kun je onder andere hier bestellen.

 

borstvoeding-4-hamerteen

Betje.com verwoordt hier heel mooi, dat alles wat er met je mankeert tijdens de borstvoedingsperiode, daaraan geweten wordt. (Klik voor haar website.)

 

Voor mijn bevalling had ik van alles gelezen over borstvoeding, ik had me echt heel goed voorbereid. Toch waren er een aantal dingen die ik van te voren niet bedacht had. Dit zijn er een aantal, ik ben echt heel benieuwd of jullie ze herkenbaar vinden!

 

1.   Tot je stopt met borstvoeding geven zul je, wanneer je langer dan 6 uur op stap gaat, áltijd, één van deze twee dingen bij je hebben: baby of kolf.

(Inmiddels weet ik dat dit meevalt. Vanaf een maand of 9, 10, of wanneer je kindje iets minder vaak en veel gaat drinken kun je wat langer zonder.)

 

2.   Je kan geen jurken dragen zonder knoopjes aan de voorkant of een wijde hals. Tenzij je graag in je onderbroek zit natuurlijk, ga dan gerust je gang, no judgement.

(Haha, ja nog steeds waar. Al kies ik er tegenwoordig vaak voor om dan maar in mijn onderbroek te zitten, maar dan doe ik dat wel privé natuurlijk.)

 

3.   Gemorste moedermelk maakt hele rare vlekken. Als je kleding wast gaat het er zo uit, maar als je morst op het donkere aanrecht of de donkere tegelvloer krijg je hele rare parelmoerachtige strepen. Die je er dus niet altijd even makkelijk afkrijgt. Volgens mij komt het door de vetzuren die in de melk zitten, die lijken op degenen die in vette vis zitten. Als je moedermelk morst en er vlug even met een doekje overheen gaat, lijkt het dus alsof je met een makreel over het aanrecht gewreven hebt.

(Ehm, yup!!)
4.   Zure moedermelk ruikt niet als zure koemelk. Heeft vast wéér iets met vetzuursamenstelling te maken. Die lijkt meer op die van vette vis dan melkvet dus. Meer zal ik er niet over zeggen.

(Nee, laat ik er maar verder niks over zeggen. Iedere dag wassen dames, die voedingsbeha en wasbare zoogcompressen!)

 

honger als een paard

 

5.   Je krijgt honger als een paard! Je verliest je zwangerschapskilo’s vlot, ‘and then some!’ Dat gold voor mij in elk geval. Als je nog borstvoeding geeft als je baby 4 tot 6 maanden oud is, geef je tot een liter melk per dag. Die bevat ongeveer 700 kcal. Daarmee komt je energiebehoefte dichter in de buurt bij die van een puberjongen dan die van een volwassen vrouw van jouw leeftijd.

(Voor mij geldt dit nog steeds… zelfs met slechts één à twee voedingen per dag kan ik eten wat ik wil. Weer wat extra motivatie om door te blijven gaan! Al heb ik begrepen dat het niet voor alle dames geldt, helaas.)

 

6.   Er zullen mensen zijn die het echt heel raar vinden dat je ‘zo lang’ doorgaat met borstvoeding. Dat kan toch niet goed zijn? En ze dragen allerlei rare redenen aan waarom dan. Zie de cartoon, wederom van Betje. Ze blijven leuk.

(Inmiddels weet iedereen wel dat ik zo’n ‘knotsgekke’ langvoedster ben, geloof ik.)

 

Maar ook:

7.   Je wil constant dit soort foto’s maken en met anderen delen, omdat je kindje zo zoet is als het aan de borst ligt.

(Serieus nog steeds! En snapchat tegenwoordig ook…)

 

8.   Ondanks het feit dat dat hele borstvoeding geven nogal wennen is, en in het begin soms zelfs ronduit vervelend, wordt het steeds leuker! Je kindje kan steeds beter zijn emoties tonen, en het wordt er echt héél blij van als je je borst ontbloot. Aanvalluh!

(En een tantrum als je even zegt: “Nu niet, mopje…”)

 

9.   Het advies is: “Geef je baby minstens zes maanden borstvoeding.” Het kan zomaar zo zijn, dat dat punt komt en voorbij gaat en je nog niet wil stoppen. Het is makkelijk, je baby wordt er blij van en jij wordt er blij van. Waarom zou je? Stoppen hoeft niet.

(Nou ja, op een gegeven moment ga je soms toch wel aan stoppen denken. En dat is helemaal niet erg!)

 

10.   Borstvoeding wordt écht de normaalste zaak van de wereld. Als je zwanger bent (van de eerste) is het spannend, zal het wel lukken om borstvoeding te geven? Dan is het begin misschien moeilijk en volhouden, daarna wordt het speciaal en bijzonder, maar als het goed gaat en je het lang genoeg volhoudt wordt het heel gewoon en normaal.

 

 

Dit geldt natuurlijk alleen als het lukt om borstvoeding te geven en je het fijn vindt om te doen. Ik besef me heel goed dat mijn persoonlijke ervaring met borstvoeding positief is, dat betekent niet dat dat bij iedereen zo is. Helaas lukt het niet bij iedereen, en natuurlijk heeft niet iedereen er behoefte aan om borstvoeding te geven. Helemaal niet erg, doe waar jij je goed bij voelt. En voel je vooral niet schuldig, dat is zo’n nutteloze emotie!

 

 

Leuk? Lees ook deze blogposts over borstvoeding:

Vorige post Volgende post

36 reacties

 • Reageren borduursaramsades 2 april 2018

  Wist dat niet van de kledij, eigenlijk ook nog niet bij stilgestaan. Merci voor de tip 😉

 • Reageren Rosali 17 oktober 2016

  Haai,

  Toevallig kwam ik hier terecht, wat leuk omschreven!
  Zelf geef ik nu 8 maanden BV, mijn zoontje wil ook absoluut geen flesvoeding :p

  Nog een tip voor ‘leuke strakke jurkjes’… dat gaat best, gewoon in je luiertas een stretchrokje meenemen ( je weet wel, die je voor een paar euro koopt bij H&M of Sting.. en daar gewoon instappen en omhoog sjorren als je je jurk omhoog doet (a) werkt perfect! Haha

  Groetjes!

 • Reageren Nathalie 20 mei 2016

  Leuk geschreven en herkenbaar!

 • Reageren maai 20 mei 2016

  Leuk dat je hem hebt geüpdatet naar hoe je er nu over denkt. Ik zou hem kunnen overnemen maar dan hoe het allemaal veranderd als je de derde voedt. Dan denk je ook weer zo anders 😉
  maai onlangs geplaatst…Wat zeiden ze nu weer #11My Profile

  • Reageren Elisabeth 20 mei 2016

   Ja dat zal inderdaad wel!

 • Reageren Vlijtig Liesje 20 mei 2016

  Ik herinner me inderdaad ook dat ik mijn kleding altijd moest aanpassen aan het feit dat ik borstvoeding gaf : )

 • Reageren Malou 20 mei 2016

  Leuk stukje, en erg herkenbaar 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Nesteldrang en klussenMy Profile

 • Reageren Rosie - Lifebyrosie.nl 20 mei 2016

  Hahahaha nummer 2 moest ik heel hard om lachen, dat heb ik een keer gehad ;p! SHIITTTTTT dacht ik toen!!
  Helaas heb ik mijn kleintje maar 8 weken kunnen voeden doordat ik niet genoeg melk produceerde. Vind ik soms nog jammer maar goed, bij de volgende weer een kans ;-)!

 • Reageren Jits 9 februari 2016

  Ik heb nog geen kinderen maar ben er wel helemaal klaar voor. Wij moeten nog wat verbouwen het komende jaar en zouden dat graag nog zonder kinderen doen. Alhoewel het langs alle kanten kriebelt om te starten moet ik mijn grote wens nog even aan de kant schuiven. Heerlijk om dit te lezen, een zalig momentje tussen jullie twee.

 • Reageren Elisa 30 januari 2016

  Ik kan nog wel even door gaan met eigen die je niet van te voren had verwacht toen ik eraan begon…. Elke ochtend wakker worden met een nat shirt en bed ondanks de pads, ontdooide moedermelk er vies uitziet en vies ruikt, je altijd de lul bent dag en nacht….. Maar al met al beide zoons langer dan een jaar gevoed. Ze gaven goed hun grens Aan en wilde niet meer aan de borst. Geen stuwing gehad en alles verliep natuurlijk.
  Trots op de moeders die het proberen en nog beter als ze het volhouden. Als krijg ik nog 5 kinderen zou ik vechten dat de borstvoeding zou gaan lukken!

 • Reageren Jess 21 januari 2016

  So true! 🙂 ik was een preuts meisje en leg nu zonder problemen mijn borst bloot :-). Wie het niet wil zien, kijkt maar de andere kant uit.
  Jess onlangs geplaatst…Moederschapsrust, bevallingsverlof en ouderschapsverlof in het onderwijs.My Profile

 • Reageren Opvolgmelk of koemelk vanaf 1 jaar? De verschillen op een rij - Alweer een nieuwe moeder blog 10 december 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon […]

 • Reageren Een mama 13 oktober 2015

  Hallo.. Leuke blog! … alleen 1 aanvulling … je geeft aan dat 6 maanden het advies is … dat is niet helemaal correct.. Het advies van het WHO is:
  6 maanden uitsluitend borstvoeding (wat CB overgenomen heeft en in Nederland helaas als ‘voldoende’ beschouwd wordt), maar tot 2 jaar borstvoeding erbij blijven geven is toch het aller beste en daarom wereldwijd het advies! Mijn dochter is bijna 1 en ik ga mooi door tot 2 jaar zolang wij het beide leuk vinden 🙂

 • Reageren louise 6 oktober 2015

  Mijn zoon wilde clusteren! Dus geregeld wat drinken. Ik zat s avonds gewoon met hem bij me op schoot en moest hem geregeld aanleggen. Dit was heel vermoeiend en slopend maar volgens de lactatiekundige normaal. Al met al 5 maand borstvoeding gegeven en toen was ik op… hij is goed gegroeid 😉

 • Reageren Gastblog: kolfdagboek van een pilote - Alweer een nieuwe moeder blog 21 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet van te voren had bedacht […]

 • Reageren Het borstvoedings-ABC - Alweer een nieuwe moeder blog 20 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet van te voren had bedacht […]

 • Reageren Bij Milkproof vind je écht leuke borstvoedingskleding - Alweer een nieuwe moeder blog 20 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet van te voren had bedacht […]

 • Reageren Borstvoeding: ook 's nachts 'op verzoek'? - Alweer een nieuwe moeder blog 20 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet van te voren had bedacht […]

 • Reageren Dat kruis op de Nutrilon verpakking, helpt het echt? | Alweer een nieuwe moeder blog 18 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik ermee begon […]

 • Reageren Winactie: HEMA cadeaukaart | Alweer een nieuwe moeder blog 14 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon (10.397 keer) […]

 • Reageren Wat denkt papa nou over die borstvoeding? (de papaborstvoeding-tag) | Alweer een nieuwe moeder blog 11 september 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon […]

 • Reageren “I support fed babies” | Alweer een nieuwe moeder blog 30 augustus 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon […]

 • Reageren Help, mijn Medela Freestyle werkt niet meer! | Alweer een nieuwe moeder blog 5 augustus 2015

  […] 10 dingen die ik niet bedacht had over borstvoeding voor ik er aan begon […]

 • Reageren Zullen we even relaxed doen over borstvoeding? | Alweer een nieuwe moeder blog 28 juni 2015

  […] 10 dingen over borstvoeding die ik niet had bedacht voor ik er mee begon […]

 • Reageren marieke 18 juni 2015

  Ik heb ook borstvoeding gegeven maar ik viel daar echt niet van af, dat kwam pas toen ik met de BV stopte. Maar bij de meesten is het (gelukkig) niet zo. Ik had inderdaad honger als een paard, nog meer dan toen ik zwanger was! Maar om eerlijk te zijn at ik toen ook echt alles wat los en vast zat… Al met al ben ik blij dat ik BV heb kunnen geven!

 • Reageren Melissa 9 juni 2015

  Ik geef al 6,5 maanden borstvoeding aan ons eerste zoontje. Het is voor mij de beste keuze ever geweest om bv te geven, ik geniet er elke dag van. Ook al is het een hoop gedoe soms met kolven. Heel herkenbaar je artikel behalve die vlekken en de geur…. nooit opgelet denk ik.

 • Reageren Kunstvoeding en moedermelk | Alweer een nieuwe moeder blog 8 juni 2015

  […] schrijf deze post vanwege de vele reacties die ik heb gehad op een eerder blog: ’10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begon’. Dit was een erg populaire post, hij is veel gelezen en vaak gedeeld op […]

 • Reageren Paula 5 juni 2015

  Elisabeth, zou je aan Katrien willen doorgeven dat in Beverwijk bij RKZ een lactatiedeskundige werkt. Ze heet Hester Hillegers (Hilligers). Ze heeft bij ons in de straat gewoond in Uitgeest, en zij heeft haar (3) zoons jaren aan de borst gehad! Volgens mij zeker tot hun derde en misschien wel tot hun vierde jaar. Voor haar de gewoonste zaak van de wereld! Zij heeft zelf dus veel ervaring. Succes hoor. Doei!

 • Reageren Elisabeth 5 juni 2015

  Jaaaa t plakt zo erg! Vervelend van dat truitje, dat heb ik nog niet meegemaakt.

 • Reageren Linda 4 juni 2015

  Nou die vlekken. Ik heb een truitje waar ze er ook niet uitgaan in de was, zonde. Ik vind het ook zo plakken als het opdroogt. Hebben jullie dat ook?

 • Reageren Saskia 2 juni 2015

  Heel leuk in zo te lezen en erg herkenbaar ook aangezien ik momenteel hier ook weer volop mee aan de gang ben.
  Saskia onlangs geplaatst…Gossip Girl OutfitsMy Profile

 • Reageren Katrien 2 juni 2015

  Ik ben dankbaar dat ik ook een vlot borstvoedingsavontuur heb met mijn dochter. Zoals je schrijft: het is de normaalste zaak van de wereld (en dit bij uitstek eigenlijk he). Ons dochter is nu 1,5 en zit wat in een ‘nee!’-fase en dat geldt dan ook voor de mamamelk, heeft iemand daar ervaring mee? Over echt langdurig borstvoeden is dan net niet voldoende betrouwbare informatie te vinden en dat vind ik wel jammer. Heeft iemand tips waar je die wel kan vinden?
  En iets dat ik in het begin leerde: alle vroedvrouwadvies (ook al is die goed bedoeld) moet je op tijd relativeren en ‘loslaten’! Uiteindelijk weet jouw spruitje als geen ander hoe dat moet daar aan die zachte warme borsten!

 • Reageren Tessa 2 juni 2015

  ‘… alsof je met een makreel over het aanrecht gewreven hebt’, hahahaha! Leuk gevonden! Ik heb mijn zoon ‘slechts’ 3 maanden borstvoeding gegeven, door allerlei omstandigheden was ik er toen gewoon klaar mee en we zijn toen geleidelijk aan overgegaan op flesvoeding. Bij een volgende wil ik zeker langer borstvoeding geven omdat het, ook in mijn optiek, beter is en omdat ik achteraf gezien die momenten samen toch wel heel erg ben gaan missen. Ze worden al zo snel groot!

 • Reageren Eline 2 juni 2015

  Interessant om te lezen en fijn dat borstvoeding geven zo goed loopt bij je!

 • Reageren Sanne Marlijn 2 juni 2015

  Mooi dat je nog steeds borstvoeding geeft. Het bleek niks voor mij te zijn. Heb het een maand volgehouden (alles afgekolfd). Ik lekte ook de hele dag melk en het gaf inderdaad vervelende vlekken. Leuk artikel!

  • Reageren S 15 september 2015

   Jammrr dat het er niet bij staat maar is Ook erg tijd rovend vooral in het begin.. ow sorry moet ff voeden bent vervolgens meer als een uur weg pfff

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge