8 maart 2016

Onderling b*tchende borstvoedingsmoeders

Voor degenen die me nog niet zo goed kennen, ik zal er maar meteen voor uitkomen: ik geef borstvoeding. En lang ook. Tenminste, dat vind ik.  Al ruim een jaar. Maar ik ben er heel relaxed over hoor! Nou ja, dat vind ik dan. Ik vind dat iedere moeder zelf mag weten of ze borstvoeding gaat geven, hoe ze dat doet, en hoe lang ze daar mee doorgaat. Ik voed toevallig met veel plezier, dat hoeft niet te betekenen dat dat voor iedereen zo is.

borstvoeding

Helaas is niet iedereen zo relaxed over borstvoeding. Vaak lijkt het alsof er een pro- en anti-beweging is. Soms lijkt het daardoor alsof je niet zomaar over borstvoeding mag praten, dan ben je maffia! Vind ik heel jammer, want ik heb het er graag over. Niet omdat ik vind dat ik het zo goed doe, maar gewoon, omdat ik er zo van geniet. Ik zit daarom in een aantal Facebook-groepen voor borstvoeding. Dat zijn veilige plekken waar je als borstvoedende moeders onder elkaar kan keuvelen over je borstvoedingsbelevenissen, je foto’s kunt delen en je als je dat nodig hebt advies kan vragen.

Ik vind het leuk om de berichtjes op deze pagina’s te lezen en mijn ervaringen te delen. Ik reageer ook regelmatig op vragen van andere dames. Soms heb ik echt het idee dat ik door mijn ervaring een andere moeder kan helpen. Dat is toch geweldig? Toch vind ik weleens dat de dames in die groepen erg hardcore zijn, en hun adviezen ook. Dat mogen ze van mij hoor, ieder zijn ding, maar het lijkt soms zelfs binnen die groepen hard tegen hard te gaan.

Zo was er dit weekend een moeder die advies vroeg. Ze gaf al ruim een jaar borstvoeding, maar was er eigenlijk wel klaar mee. Ze wilde stoppen. Haar kindje alleen niet. Dat weigerde enig ander drinken. Begon al te huilen bij het zien van de fles. Dus die moeder wilde, heel begrijpelijk, wat tips om de overgang wat soepeler te laten verlopen.

Er kwamen genoeg tips, bekertje water proberen in plaats van de fles, of een rietje, eerst afgekolfde melk, etc. Goede adviezen, maar er kwamen ook een aantal negatieve reacties van hardcore borstvoedende moeders. Dare I say it: maffiosas. Die begonnen te gooien met de WHO-norm van MINSTENS twee jaar. En wie was zij om te zeggen dat het genoeg was, als haar kindje aangaf er nog behoefte aan te hebben. Zou zij haar instelling niet eens veranderen?!

Ik vind dat dus heel erg. Ik denk dat dit soort moeders borstvoeding een slechte naam geven. Geloof me alsjeblieft, het is de minderheid. Het zijn er maar een paar. Het overgrote deel van de groepsleden zit daar uit liefde. Liefde voor dat mooie moment met je kind. Deze moeders willen met hun positiviteit andere moeders helpen door hun fijne verhalen en tips te delen.

Deze moeders snappen dat stoppen bij borstvoeding hoort. Die wensen het geen enkele moeder toe om door te gaan terwijl ze er geen zin meer in heeft. Ik zou zo graag willen dat borstvoeding dat negatieve imago van ‘moeten’ kwijt raakte. Borstvoeding is prachtig, als het lukt en als het gewild is. En anders hoeft het niet. En dat is helemaal niet erg.

 

 

Inmiddels hebben we een Facebook-groep aangemaakt voor dames die zich wel in dit artikel kunnen vinden: ‘Relaxed borstvoeding geven‘.  Jullie zijn welkom om lid te worden!!

 

Meer lezen over borstvoeding? Bekijk dan deze artikelen eens:

 

 

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageren Tessa 11 maart 2016

  “Ik denk dat dit soort moeders borstvoeding een slechte naam geven.”

  Dat denk ik zeker! Sterker nog, ik ben pro borstvoeding en heb (helaas kort) bv gegeven maar je krijgt zoveel gepush, gedrein, gebetweter en veroordeling naar je hoofd dat ik er inmiddels bijna negatief tegenover ga staan. Ik ben de zogenaamde positieve propaganda, zoals de borstvoedende bn’ers, ook zat. Laat ieder het lekker op zijn eigen manier doen.

 • Reageren mariska 11 maart 2016

  Haha! Nou ik word lid! Vond sommigen met die post ook nogal ver gaan .. Maar ik heb wel veel aan de adviezen, door een verhaal van een moeder, waar ik veel in herkende, heb ik een lactatiekundige laten komen. Blijkt zoontje een te kort lipriempje en tongriempjr te hebben…. En ik kan de rare adviezen van CB ook in een beter perspectief zien door alle verhalen, comments etc.

 • Reageren Ilse van Kreanimo 9 maart 2016

  Ja bah zeg. Ik ben ook pro bv maar anti maffia 😉

 • Reageren Inge 9 maart 2016

  Fijn stuk! Heb zelf 20 maanden bv gegeven en toen was dochter er zelf wel klaar mee. Maar wat een bagger kan je dan over je heen krijgen in “mamma-land” zeg!
  Word graag lid van je groepje voor als er ooit nog 1 bij komt hier 🙂

 • Reageren Simone 9 maart 2016

  Wauw, goed stuk! Ik ben het zó met je eens. Ik ben net gestopt met borstvoeding geven maar ik wordt graag lid van deze leuke groep. Ik schrijf zelf ook graag over mijn borstvoeding ervaringen. Maar ik vind het ook altijd spannend hoe erop gereageerd zal worden. Gewoon vanwege de nare verwensingen die er omtrent borstvoeding rondgaan. Nou precies wat jij schrijft eigenlijk!

 • Reageren Malou 9 maart 2016

  Ik ben het helemaal met je eens, soms voel ik me in die groepen echt niet thuis..
  Malou onlangs geplaatst…Keizersnee of natuurlijke bevalling?My Profile

 • Reageren Mathiske's mama blog 9 maart 2016

  Helemaal waar. Ik geef nu acht maanden en ben nu soms zelfs bang om het hardop te zeggen, zou eigenlijk niet moeten toch? Ik ga ns .kijken bij jullie bv groep ?

 • Reageren demallemolenmoeder 9 maart 2016

  Zo waar! Het is zo iets moois maar waarom wordt het haast een moeten? Als het niet lukt dan vind een moeder dat zelf vaak al heel erg vervelend en hoe verdrietig is het dan als je ook nog eens commentaar krijgt. Iedereen maakt denk ik de keuze weloverwogen; borstvoeding of flesvoeding en tot wanneer.. Iedere moeder (meestal) zelf wat het beste is voor haar kind en ze moet zeker niet zichzelf vergeten.

 • Reageren Yneke 8 maart 2016

  Precies dit. Leven en laten leven :-).

 • Reageren Jess 8 maart 2016

  Zo herkenbaar! Helemaal in het begin wilde ik Ellie een speen geven.Ze had zo’n grote zuigbehoefte. Ik ging vol goede moed op zoek naar raad, naar de ‘beste’ speen in combinatie met bv. Ik vermelde er dan ook nog netjes bij dat ik wist dat het werd afgeraden. Ik kreeg zoveel haat over mij heen. Dat ik niet moest komen ‘huilen’ als de bv zou stoppen, …. Verschrikkelijk. Ik hoop dat die moeder toch hulp heeft gevonden.

 • Reageren Lori (Mama's Jungle) 8 maart 2016

  Jaa, ik denk dat ik die voorbij heb zien komen…
  Inderdaad hardcore, maar toch bedoelen ze het ook weer op een bepaalde manier goed, denk ik dan. Ach, we moeten het gewoon allemaal een beetje met een korreltje borstvoeding nemen. Of melkpoeder, whatever 😉

 • Reageren Kim 8 maart 2016

  Helemaal mee eens! Ik heb zelf anderhalf jaar borstvoeding gegeven en ben toen gaan afbouwen. Ik heb echt van helemaal niemand negatieve reacties gehad omdat ik lang zou voeden, maar wel reacties van mensen die vinden dat ik langer door had moeten gaan. Juist omdat ik de borstvoeding zo fijn vond/vind en het gevoel heb dat het heel goed is verlopen (na alle gedoe in het begin) ervaar ik dat als kwetsend.

 • Reageren Ellen 8 maart 2016

  Helemaal mee eens! Ik geef met veel liefde bv en ik hoop dat iedereen dit mag meemaken. Ook hoop ik dat iedereen die problemen heeft de juiste begeleiding krijgt, want vaak is deze er nog niet altijd. Maar als iemand het niet (meer) ziet zitten, dan moet dat ook een acceptabele keuze zijn.

 • Reageren José 8 maart 2016

  Ik ben het met je eens. Ik zit ook in een aantal facebookgroepen en het gaat er soms inderdaad echt wel hard aan toe. Als moeder ben je nog altijd baas over je eigen lijf en als je het zelf niet (meer) ziet zitten dan moet je stoppen. Punt. Denk dat die mensen zelf ook wel weten dat er een WHO norm is en genoeg redenen hebben om te stoppen.

  Ik ben zelf ontzettend pro-borstvoeding hoor, maar die mening heb ik vooral voor MEZELF en MIJN kinderen. Wat andere moeders doen moeten ze lekker zelf weten. Ik ga ervan uit dat er gekozen wordt voor datgene waarvan zij denken dat het beste is voor hun kind EN voor hun zelf.

 • Reageren Mandy 8 maart 2016

  Ik gaf 6 maanden borstvoeding om me heen vonden ze het ook belachelijk ik had te weinig dus ging elk 3 uur me bed uit om te kolfen en iedereen zei je moet stoppen nou echt niet het is het beste wat je kan geven ook al deed ik 3 dagen voor 1 flesje was toch weer 1 flesje geen kunst voeding. Moet wel zeggen als ik mensen borstvoeding zie geven dat ik toch echt wel jaloers bent dat het bij mij niet gaat.

  • Reageren Elisabeth 8 maart 2016

   Oh wat vervelend dat je je zo voelt! Het klinkt echt alsof je je uiterste best hebt gedaan en daar mag je hartstikke trots op zijn!!!

   • Reageren Mandy 8 maart 2016

    En ik ga er echt weer voor bij me 3de kindje en anders ga ik gewoon weer kolfen het is altijd beter dan kunstvoeding

 • Reageren MetMirjam 8 maart 2016

  Kijk, dit is nou precies hoe het is! Hartstikke mooi om te doen, maar wie niet wil of kan, hoeft ook gewoon echt niet 🙂
  MetMirjam onlangs geplaatst…Boodschappen bestellen op AH.nlMy Profile

 • Reageren Jacqueline 8 maart 2016

  Mooi artikel, helemaal mee eens! Ik geef zelf inmiddels 5 maanden borstvoeding en geniet er ontzettend van. Wat ik ook erg jammer vind, is dat er inderdaad zo’n tweedeling is. Laat ieder haar eigen pad kiezen. Iedere moeder wil toch het beste voor haar kind.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge