2 oktober 2016

Ben je al zwanger?

Ben je al zwanger? – Dat is een nadeel van het open zijn over zwanger worden. Dan krijg je regelmatig de vraag of je al zwanger bent. Mensen bedoelen dat goed natuurlijk, ze zijn gewoon geïnteresseerd. Ik vind het ook niet erg, maar ik denk dat mensen zich misschien niet realiseren dat het niet altijd een makkelijke vraag is. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het een gevoelige vraag is. Voor mij valt de emotionele kant best mee, maar het is gewoon niet altijd een feitelijk makkelijke vraag. Hoe vaak kun je die vraag nou expliciet met ja of nee beantwoorden?

zwangere buik zwangerschapsupdate

Ben ik al zwanger?

Op dit precieze moment is het antwoord makkelijk, nee. Ik ben namelijk nu nét ongesteld geworden. De komende twee weken ongeveer is het antwoord dus gewoon nee. Maar daarna vind ik het antwoord lastig. We zijn namelijk heel actief aan het proberen. Ik doe ovulatietesten, dan plannen we op het juiste moment een datenight en dan is het afwachten. In theorie tot de dag dat je weer ongesteld moet worden. Maar bij mij is het dus niet zo makkelijk.

Mijn lichaam houdt me voor de gek.

Nou ja, niet mijn hele lichaam, maar mijn baarmoeder. Mijn lichaam weet namelijk best dat ik niet zwanger ben. Ik heb dan helemaal núl verschijnselen. Maar mijn baarmoeder doet lekker wat ‘ie zelf wil.

Ik vertelde je al dat ik vorige maand ineens een dag of drie vier eerder ongesteld werd. Alleen was het niet echt ongesteld, maar een paar keer een paar druppeltjes, verdeeld over een paar dagen. En langzaam werd het erger tot ik toch echt niet meer kon ontkennen dat ik ongesteld was. In totaal had ik tien dagen een bloeding, in plaats van de normale vijf à zes.

Ik heb je ook al verteld dat ik hierdoor niet wist wat de eerste dag van mijn cyclus was, en daarom héél veel ovulatietesten heb gedaan. Goedkope van de Action én bij twijfel een dure van Clearblue. We hadden uiteindelijk weer een positieve ovulatietest en een geslaagde datenight. Weer afwachten dus.

Tot wanneer dan?

Deze maand werd ik niet ongesteld op de dag dat ik in theorie ongesteld moest worden. Ik had vier dagen na het begin van mijn bloeding aangehouden, maar dit was slechts twaalf dagen na de positieve ovulatietest. In theorie kon het dus nog veel te vroeg zijn om te testen, dus ik heb besloten nog vier dagen te wachten. Ik had helemaal geen zwangerschapsverschijnselen verder, dus ik had niet het gevoel dat ik zwanger was. Eigenlijk wilde ik daarom geen test doen, maar ik wilde alcohol drinken die avond. Voor de zekerheid dus maar een zwangerschapstest: negatief.

Nou prima, volgende maand beter, denk ik dan. Alleen werd ik niet ongesteld. Nog steeds geen zwangerschapsverschijnselen, maar ook niet ongesteld. Volgens de bijsluiter van de tests moet je dan na drie dagen weer een test doen. Dat doe je dan toch maar, ook al voel je je niet zwanger, weer negatief.

Je weet niet waar je aan toe bent

Uiteindelijk ben ik meer dan drie weken na de positieve ovulatietest ongesteld geworden. Dat is dus een week onzekerheid. Waarin je eigenlijk wel weet dat je niet zwanger bent, maar je toch stiekem hoopt dat het wel zo is.

Het was ‘maar’ een week

Ik moet niet al te hard klagen, een week is eigenlijk niet zo lang. Het voelt alleen wel lang, kan ik je vertellen. En je begint je dan gewoon  af te vragen of er iets mis is. Dat zal wel niet, want het is met Jim ook gelukt, maar toch…

Het antwoord is niet altijd makkelijk dus

Ik beantwoord de vraag ‘Ben je al zwanger’ daarom dus het merendeel van de tijd met “Ik weet het niet”, of “Niet dat ik weet”. En ik meen het dan, ik zeg dat niet omdat ik zwanger ben en het eigenlijk nog niet wil vertellen. Zodra ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen heb weet iedereen het.

Hoe gaat het met zwanger worden?

Moet je dan stoppen met vragen? Nee, dat hoeft niet. Maar stel hem anders, als je echt geïnteresseerd bent. “Hoe gaat het met zwanger worden” bijvoorbeeld. Een mooie open vraag, waar ik waarschijnlijk een enorm lang antwoord op geef.  En als je daar geen zin in hebt, stel hem dan lekker niet. Ook goed.

 

Herken je dit aan het proberen zwanger te worden? Of was het bij jou altijd duidelijk of je zwanger was of niet?

 

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageren Sarah 5 maart 2017

  Ik kan me zo goed in jou verplaatsen! Je verhaal komt me bijna tot in de details bekend voor! Ik blijf je volgen en ga voor je duimen!
  X

 • Reageren Esmée 4 november 2016

  Haha, dat had ik met de vraag “en? heb je al een baan?”. Ik werd eerlijk gezegd gek van die vraag, want het drukte me elke keer met mijn neus op de feiten dat het weer niet gelukt was. Je wilt ook niet steeds met de teleurstelling geconfronteerd worden. Niet helemaal hetzelfde als zwanger worden, maar toch… 😉

  • Reageren Elisabeth 4 november 2016

   Haha, nou die vraag zou ik op het moment ook niet leuk vinden! 😉

 • Reageren Angela - Mama met passie 20 oktober 2016

  Dat jij open bent over het zwanger worden, geeft mensen niet het recht om het dan ook zo op de man af aan je te vragen. Ik vind het bijzonder dat je hier zo open over bent en ik hoop snel een bericht te zien dat je een positieve test in handen hebt!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Dit is zó fijn nu ik geen borstvoeding meer geefMy Profile

 • Reageren Jodi - liefthuis 3 oktober 2016

  Wat een lastige vraag. Zo herkenbaar want je wil niet liegen maar je wil soms ook nog niet bevestigen. Als er al iets te bevestigen valt.
  De vraag of je weer bezig bent vind ik ook heel dubbel. Super lief bedoelt uit nieuwsgierigheid maar moeilijk om te beantwoorden.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…8 Random favorieten; mascara, uitjes, drinken en …My Profile

 • Reageren Merel 3 oktober 2016

  Wat een nare vraag vind ik dat. Inderdaad stel hem dan open of gewoon niet. Stel dat je heel verdrietig bent omdat je nog niet zwanger bent, dan kan dat best rauw op je dak komen. Maar goed, los hiervan wens ik jullie veel geluk in de volgende ronde! Liefs
  Merel onlangs geplaatst…Nationale Borstvoeding Week: 3 t/m 9 oktober 2016My Profile

 • Reageren maai 3 oktober 2016

  Ja dat lijkt me ook lastig inderdaad maar aan de andere kant, ik vond het ook altijd heel lastig dat ik de teleurstelling niet kon delen…
  maai onlangs geplaatst…Wat zeiden ze nu weer #14My Profile

 • Reageren Nanouk 2 oktober 2016

  Hoe langer het duurt, hoe gevoeliger die vraag wordt 🙁 Kan me goed voorstellen dat dit een nadeel is van zo open zijn. Hopelijk houden mensen om je heen er nu wat meer rekening mee 🙂
  Ik had trouwens bij beide zwangerschappen behoorlijk wat bloedverlies die eerste weken. Die weken zijn zo onzeker! Zelfs als test na test positief is, maar je toch bloed verliest… En ik kon het tweede keer niet zo lang voor me houden, omdat ik én 24/7 lag te kotsen en met 8 weken al een enorme buik had.
  Ik ga keihard voor jullie duimen dat het snel raak is en dan zal ik er vervolgens met een open vraag naar vragen!!

 • Reageren Iris 2 oktober 2016

  Klein clubje bij mij weten het dat we het proberen. En vrienden vragen het af en toe maar idd meer de vraag van hoe gaat het met zwanger worden?
  Ik moest afgelopen maandag ongesteld worden niet gebeurt. Vandaag zwangerschapstest gedaan:” niet zwanger”… Maar had best veel thee gedronken voordat ik de test ging doen… Morgenochtend nog maar is proberen met de test…

  • Reageren Elisabeth 2 oktober 2016

   Oh spannend!!

 • Reageren Nathalie | inside and out 2 oktober 2016

  Ik zal heel eerlijk zijn; ik vind het een onbehoorlijke vraag, hoe goed sommige mensen hem ook bedoelen. Wanneer het deze maand niet zo is, wordt je zelf weer herinnerd aan een teleurstelling. Hoe kort of lang je het ook probeert; je doet het niet voor niets, en hoe sneller je uit eventuele onzekerheden bent, hoe beter! En als het dan wel raak is, vind ik niet dat mensen er op moeten rekenen dat je jouw positieve antwoord al met hen wil delen. Met bijvoorbeeld 5 weken zou ik er niet om staan te springen om mijn buurvrouw of sportmaatje te vertellen dat ik zwanger ben. Misschien geldt dat zelfs ook voor naaste familie; ik vind het wel fijn om even met mijn vriend het geheimpje tussen ons te houden! In de praktijk moest ik het echter met week 6 en 7 aan mijn naasten vertellen; ik was toen al gauw te misselijk om nog normaal te functioneren.

  Juist omdat dit zo’n grote paradox is, hebben we besloten het zo min mogelijk mensen te vertellen toen we zwanger probeerden te worden. De mensen die het wel wisten of een vermoeden hadden staan dicht bij me, en hadden gelukkig de empathie om in te schatten dat het niet zo fijn was om maandelijks bij iemand te checken of ze al zwanger is.

  Ik weet dat dit een vrij sterke mening is, en niet iedereen denkt er denk ik zo over. Maar mocht je nou denken van goh, die vragen hangen me echt de keel uit, zou ik dat gewoon eerlijk aangeven. Ik zou in elk geval een stuk relaxeder over straat en op bezoek gaan als ik wist dat ik niet zulke vragen hoefde te verwachten!

 • Reageren Bregje 2 oktober 2016

  He dat lijkt me wel een lastige kant van het open zijn. Ik heb het destijds maar weinig mensen verteld,dus kreeg ook niet veel vragen 😉
  Het komt vast goed,ik duim voor jullie! Xx
  Bregje onlangs geplaatst…Ben ik een slechte moeder?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge