19 december 2016

Is je baby erg verkouden? Check voor RS virus!

Vorige week kreeg ik een verontrustend wappje van Nanouk (Samen de Wereld ontdekken). Ze was in het ziekenhuis met haar pasgeboren baby’tje. Die was opgenomen omdat ze vermoedden dat ze het RS virus had.

Nanouk vertelt:

Onze kleine Evi was precies 4 weken oud toen ze in het ziekenhuis belandde met het RS virus. Ze was al een tijdje erg verkouden, had last van vastzittend slijm en moest veel hoesten. Hiermee waren we naar de huisarts gegaan, maar die stuurde ons naar huis met een baby neusspray. De dagen daarna kreeg onze baby een piepende ademhaling en had ze het duidelijk benauwd. Omdat ze van het hoesten moest kokhalzen, spuugde ze vaak ook al haar melk uit. We besloten opnieuw de huisarts te bellen.

Lees ook: Onze baby is perfect. En hij heeft Downsyndroom.

We hoopten dat de huisarts ons weer met een geruststellend woordje en een neusspray naar huis zou sturen. Maar helaas, we werden direct doorgestuurd naar de kinderarts en in het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat we moesten blijven. Onze baby had het RS virus; een gemeen verkoudheidsvirus waar baby’s heel ziek van worden.

Ze had overigens ook het Rhino virus. Dit zijn allebei verkoudheidsvirussen, maar het RS virus komt veel vaker voor en daarom zal ik daar meer over vertellen.

Evi op de derde dag in het ziekenhuis. Het ergste gehad, maar ze is nog lang niet opgeknapt.

RS virus bij baby’s: besmetting, symptomen en behandeling

Het RS virus is een verkoudheidsvirus. Het is super besmettelijk en wordt overgedragen door hoesten, niezen en speeksel. De deeltjes blijven een paar minuten in leven waardoor besmetting gemakkelijk kan plaatsvinden via bijvoorbeeld deurklinken en een hand geven.

Opvallend veel baby’s met een oudere broer of zus worden besmet. De oudere broer of zus gaat naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal en neemt het virus mee naar huis. Een besmetting heeft dan zo plaatsgevonden.

Baby wordt erg verkouden

Voor volwassenen en oudere kinderen is het een gemene verkoudheid; een paar dagen algehele lamlendigheid met misschien wat koorts. Maar na een weekje hoesten en snotteren is het over en kan iedereen weer vrolijk naar school, werk of het kinderdagverblijf.

Voor kleine baby’s van 0 tot 3 maanden is het RS virus veel heftiger. Baby’s ademen alleen nog door hun neus. Als een baby dus heel erg verkouden is en een verstopte neus heeft, kost het enorm veel energie om voldoende lucht binnen te krijgen. Overigens kunnen ook oudere baby’s heel ziek worden door dit virus waarbij een ziekenhuisopname nodig is, maar dit komt iets minder vaak voor.

Baby heeft piepende ademhaling

Het RS virus slaat bij kleine baby’s al snel over op de longen. Dit wordt bronchilitis genoemd. Hierdoor wordt ademen nog moeilijker en pijnlijker. Bij het hoesten lijkt het alsof de kindjes er soms in blijven hangen. Ook stoppen ze soms even met ademen. Dit ziet er heel eng uit! Verder is duidelijk te zien dat het hoesten pijn doet.

Omdat je baby het zo benauwd heeft, kan hij bij het inademen zijn neusvleugels sperren (neusvleugelen). Bij het uitademen zie je dat de huid tussen de ribben naar binnen trekt. Overigens hebben baby’s met RS vaak een verhoging in temperatuur, maar niet per se koorts.

Ga naar de huisarts!

Voor ik verder ga wil ik een heel duidelijk advies geven aan alle ouders met jonge baby’s: is je kleintje erg verkouden, GA NAAR DE HUISARTS! Ook al vertoont je baby niet alle symptomen van het RS virus, ga toch. Evi had bijvoorbeeld geen last van neusvleugelen. Voel je dus niet bezwaard, gewoon gaan, voor de zekerheid. En wordt de verkoudheid erger, ga nóg een keer naar de huisarts. Echt!

RS virus heerst van oktober t/m maart

Het RS virus keert ieder jaar terug maar slaat het ene jaar heftiger toe dan het andere. Vorig jaar waren er nauwelijks RS zieken en dit jaar ligt de hele kinderafdeling vol met zieke RS baby’s.

Het RS virus heerst van oktober tot en met maart en heeft een piek in het hele najaar, maar ook in maart. We zijn de komende maanden dus nog niet af van dit rotvirus.

Behandeling van het RS virus bij baby’s

Helaas is er geen medicijn voor dit virus. Het enige dat de verpleging kan doen is het de baby’s zo comfortabel mogelijk maken zodat ze de kracht hebben om het virus zelf te bestrijden. Zo krijgen de baby’s extra zuurstof toegediend. Is het niet zo ernstig dan gebruiken ze alleen een nevel, maar veel baby’s die langer moeten blijven krijgen continu extra zuurstof via een slangetje.

Verder krijgen veel baby’s voeding via een sonde. Vooral als kindjes zoveel hoesten dat ze niks binnen houden. Maar het scheelt ook energie. Doordat ze niet zelf hoeven te drinken blijft er energie over om het virus te lijf te gaan.

Zoutoplossing en xylometazoline

Gelukkig zijn er wel wat middeltjes die helpen tegen die enorme berg snot en slijm die in de neus en keel van die kleintjes zit. Zo krijgen ze meerdere keren per dag een neusspoeling met zoutoplossing. Dit is te vergelijken met een neusspray, maar dan met een klein spuitje.

Ook wordt met een zuiger de snot uit het neusje gezogen en krijgen ze eventueel nog xylometazoline druppels. Die druppels mogen ze echter maar 5 dagen achter elkaar en 3 keer per etmaal krijgen. Tot slot krijgen ze max 3 keer per etmaal een paracetamol tegen de pijn bij het hoesten en eventueel de koorts.

Verloop van de ziekte en het herstel

Meestal is een baby met RS ruim een week ziek. Gemiddeld bereiken baby’s op de 4e of 5e dag het dieptepunt, oftewel, dan zijn ze het ziekst. Daarna kan het herstel beginnen. Tegen de tijd dat je met je kindje in het ziekenhuis beland, heb je thuis al een paar dagen een enorm verkouden baby gehad. Grote kans dat je of net dat dieptepunt hebt gehad of dat je die op de eerste of tweede nacht in het ziekenhuis hebt.

Papa en grote broer Roan komen bij ons op bezoek. Net als thuis, samen Buurman en Buurman kijken.

Heel langzaam opknappen

Als je die ergste dag hebt gehad, zal je baby langzaam opknappen. Maar let wel, dit gaat heel erg langzaam. Steeds stapje voor stapje vooruit en af en toe een stapje achteruit.

Bij het herstel is de saturatie belangrijk. Simpel gezegd is dit het percentage zuurstof in het bloed. Dit moet meer dan 95% zijn (voor een specifieke uitleg, kijk hier maar even). De extra zuurstof die je baby met een slangetje krijgt, wordt steeds een beetje omlaag geschroefd. Gaat dit goed, dan wordt het opnieuw bijgesteld.

Weer zelf drinken

Dit geldt ook voor het voeden. Als je baby goed groeit en langzaam meer energie krijgt om te drinken, kun je de fles of borst proberen. Spuugt je kleintje alles weer uit of heeft hij toch niet de energie om voldoende te drinken, dan is het weer terug naar sondevoeding.

Naar huis met RS

Dit herstel kan nog een flink aantal dagen duren. Pas als je baby een tijd (bijvoorbeeld een hele nacht) van het zuurstof af is, hierbij voldoende saturatie heeft en zelf weer drinkt, mag je naar huis.

Eenmaal thuis ben je er echter nog niet. Je kleintje zal nog lange tijd hoesten. Ook zit er nog steeds slijm vast. Je moet daarom blijven spoelen met een zoutoplossing.

RS virus blijft lang besmettelijk

Let er ook op dat je baby (en familieleden die waarschijnlijk ook besmet zijn) anderen kunnen besmetten met het RS virus zolang ze ziek zijn. Aangezien een baby nog lang klachten houdt, ook na een ziekenhuisopname, kun je beter die reünie van je zwangerschapscursus waarbij 10 pasgeboren baby’s aanwezig zijn afzeggen.

Baby’s die het RS virus hebben gehad, blijven gevoelig(er) voor verkoudheidsvirussen. Als zich na een paar weken een nieuw verkoudheidsvirus aandient, wordt je baby weer verkouden. Ook kunnen ze van het RS virus opnieuw ziek worden. Houd het dus goed in de gaten.

Vaccinatie tegen RS virus

Voor specifieke risicogroepen zoals premature baby’s en baby’s met een longaandoening bestaat een vaccinatie tegen het RS virus. Deze baby’s krijgen van oktober tot en met maart iedere maand een prik. Deze prik voorkomt niet dat ze ziek worden, maar wel dat ze zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten.

RS virus bij een baby: onze ervaring in het ziekenhuis

Aangekomen in het ziekenhuis kreeg Evi direct 2 slangetjes in d’r neusje. Eén voor extra zuurstof en één voor sondevoeding. Niet alle kindjes krijgen die voor sondevoeding, maar Evi had al een paar dagen te weinig gegeten omdat ze zoveel spuugde. Met de sonde ging dit een stuk beter en ze kwam 300 gram aan in 3 dagen tijd.

Eerste nacht in het ziekenhuis

De eerste nacht was het zwaarst. Sowieso was ik verbaasd over de opname. Ik had gewoon niet verwacht dat we moesten blijven. En dan die slangetjes in Evi’s neusje! Evi moest zoveel huilen die eerste nacht. Ze sliep nauwelijks, was steeds erg overstuur als de verpleging haar neus ging spoelen en ik, ik huilde keihard met Evi mee. Niet heel handig maar ik kon het niet helpen. En zoals ik begreep van de verpleging hadden vrijwel alle moeders dit de eerste nacht.

Het is vrij heftig om je kleintje zo te zien. Met de slangetjes, de piepende monitor, de verpleging met een mondkapje en schort voor. Evi ademde zwaar en werd steeds heel boos als haar neus werd gespoeld. Zo boos dat ze zelfs stopte met ademen. Je baby’tje zo zien is verschrikkelijk.

Kamer delen

Op onze tweede dag kwam de uitslag van de test waaruit bleek dat Evi het RS en Rhino virus had. We werden verhuisd naar een kamer met een andere baby die ook beide virussen had. Je denkt misschien dat het niet prettig is om een kamer te delen met een andere baby en moeder, maar ik vond het juist heel fijn.

Nu trof ik het ook wel, want de moeder was enorm aardig. Zo had ik dus een gezellig praatje gedurende de dag. Ook was zij er al een paar dagen langer en kreeg ik daardoor een beter idee van wat ik kon verwachten in het ziekenhuis.

Ritme gevonden

Het klinkt misschien stom, maar vanaf de derde dag hadden we een soort ritme gevonden. We leefden van voeding naar voeding. Tussendoor las ik heel veel in een spannend boek, typte ik de blaren op m’n vingers op m’n mobiel (blogjes en whatsapp hehe) en sliep ik vanaf vroeg in de avond al mee met Evi.

Na een paar dagen kon ik Evi weer zelf de fles geven. Ook de moeder die bij ons op de kamer zat kon na een paar dagen haar zoontje van 5 weken weer borstvoeden. Die eerste dagen had ze volledig gekolfd en kreeg haar baby de gekolfde melk met de sonde.

Valse hoop

Tot drie keer toe kregen we valse hoop over het naar huis gaan. Het ging naar omstandigheden zo goed met Evi dat haar zuurstofsonde er wel uit mocht. Binnen tien minuten zakte haar saturatie echter ver beneden de grens en moest het slangetje weer terug. Ook de volgende dag en de dag daarna probeerden we het zonder zuurstof, maar al die keren bleef haar saturatie te laag.

De laatste dagen in het ziekenhuis zijn ook erg frustrerend. Het gaat ogenschijnlijk steeds beter met je baby en je vraagt je eigenlijk af waarom je nog in het ziekenhuis bent. Ik kreeg dan ook een haat-liefde verhouding met de monitor die de saturatie van Evi aangaf.

Naar huis!

Maar vier keer is scheepsrecht, toch? We waren precies een week in het ziekenhuis toen voor de vierde keer het slangetje uit Evi’s neusje werd gehaald. En tadaa! Haar saturatie bleef boven de 96%, zelfs als ze diep in slaap was. De verpleegster kwam na een uur al langslopen met haar duimen in de lucht. Een goed teken 🙂

’s Middags kwam het verlossende woord van de kinderarts: we mochten naar huis!

Baby met RS virus in het ziekenhuis: 5 tips

In het ziekenhuis belanden is sowieso niet tof, maar met je baby van een paar weken oud is helemaal geen pretje. Daarom 5 tips om je verblijf toch een beetje fijner te maken.

Evi op de zesde dag in het ziekenhuis. Ze heeft een saturatie van 91%, dus de extra zuurstof werd weer opgeschroefd. Maar ook goed nieuws, want de voedingssonde is er inmiddels uit.

Tip 1: let goed op wat de verpleging doet

Hoe zeer de verpleging ook hun best doen, het blijft mensenwerk. Het zijn allemaal schatten en ze werken keihard, maar ze hebben het druk, heel erg druk. Noteer dus zelf wanneer je baby paracetamol, xylometazoline druppels en voeding krijgt. De lijstjes van de verpleging kloppen namelijk niet altijd en zo weet jij zeker dat je baby niet te veel of te weinig van iets krijgt.

Tip 2: neem wat taken van de verpleging over

Kleine handelingen kun je na een paar dagen zelf doen, zoals temperatuur meten en verschonen. De eerste twee dagen zit je waarschijnlijk zo in een bubbel (ik wel tenminste) dat je alles aan de verpleging overdraagt. Sowieso is verschonen met 6 snoeren aan dat babylijfje een behoorlijke uitdaging. Maar als je eenmaal je draai hebt gevonden in het ziekenhuis voelt het heel erg goed om je baby weer een beetje zelf te kunnen verzorgen. En het scheelt de kei drukke verpleging ook weer wat werk.

Tip 3: zorg goed voor jezelf

Ook al ben je 24/7 in het ziekenhuis, zorg wel goed voor je zelf. Ga douchen, eet fruit en drink genoeg water. Geloof me, ondanks dat je tijd zat hebt schiet dit er heel snel bij in. Ook handig: zorg voor voldoende leesmateriaal en iets van een iPad of laptop voor de nodige afleiding.

Tip 4: slaap regelmatig met je kindje mee

Thuis wacht het huishouden, de zorg voor oudere kids en misschien wel werk als je verlof er al op zit. En sliep je kindje thuis al bijna door, of kwam hij nog maar voor één nachtvoeding? Super fijn, maar een ziek kindje slaapt in het ziekenhuis ineens veel slechter, zeker de eerste dagen. Lekker meedutten dus.

Tip 5: laat je baby ’s nachts niet alleen

Hoewel in het ziekenhuis slapen voor jou als ouder niet verplicht is, raad ik het je wel aan. Wellicht vind je dit een overbodige tip omdat je het een absurd idee vindt om je baby alleen achter te laten, maar mocht je twijfelen, blijf toch slapen of regel dat je partner of een ander familielid blijft slapen. Je zadelt de super drukke verpleging namelijk met taken op die jij hoort te doen, zoals je baby troosten als hij ’s nachts wakker wordt. En misschien slaapt hij thuis goed door, maar je kleintje ligt in een vreemde omgeving en is ziek, dus reken maar op gehuil ’s nachts. En ook, als je de kamer deelt met een andere baby en moeder, zadel je die (wildvreemde) moeder op met een (wildvreemde) baby. Officieel hoeft die moeder niet voor je baby te zorgen, maar geloof me, als je baby ligt te huilen dan gaat zij hem troosten. De verpleging heeft het namelijk druk en niemand laat een baby huilen.

 

Mijn bronnen voor de informatie uit dit artikel zijn de website van het RIVM en de verplegers en kinderartsen in het Amphia Langendijk ziekenhuis in Breda.

 

 

Heb je nog vragen over het RS virus (of Rhino virus) bij een baby, of over onze ziekenhuisopname? Ik beantwoord ze graag!

 

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageren Jessica 14 februari 2018

  Niet om mensen onnodig ‘bang’ te maken maar het rs-virus kan helaas nog een stuk ernstiger bij je kleintje verlopen dan in dit artikel vermeld wordt…
  Zuurstof toedienen is dan niet meer voldoende en het kleine lijfje raakt uitgeput. Ons ventje stopte zo lang met ademen dat z’n hartslag ook heftig begon te dippen en hij steeds moeilijker te ‘prikkelen’ was om zelf weer te ademen….de artsen hebben hem uiteindelijk in een kunstmatige coma gebracht en aan de beademing gelegd.
  Hij heeft moeten vechten voor z’n leventje en er zijn hele spannende momenten geweest maar gelukkig is hij er door heen gekomen.

  Dit is gelukkig geen standaard verloop van het rs-virus maar ook niet uitzonderlijk….op de kinder-ic waar hij toen lag waren op dat moment meerdere kindjes aan de beademing ivm het rs-virus…en niet alleen maar hele kleintjes. Niet een leuke maar wel een realistische aanvulling op jouw artikel.

  Dus ga bij twijfel altijd naar een (huis)arts en luister naar je moedergevoel!

 • Reageren Randy 5 oktober 2017

  Mijn zoontje Djay is in juni met 32 weken en 1 dag geboren. Na 5,5 week op de neonatologie afdeling, mochten we eindelijk naar huis.

  Hij kreeg op 12 augustus 2017 verkoudheidsklachten. 13 augustus ging hij hoesten en zag je aan hem dat hij niet lekker was. Dat was op een zondag. Maandag belde ik naar het ziekenhuis naar de kinderpoli, zij gaven aan dat ik contact moest opnemen met de huisarts. Maandag ben ik gelijk met hem naar de huisarts gegaan. We werden naar huis gestuurd met zoutoplossing. Het werd alleen maar erger. Dinsdag dronk Djay niet goed meer (normaal gesproken drinkt hij super goed!) en was hij zichtbaar benauwd. Hij werd ook blauw rondom zijn neus, mond en ogen. Ik weer naar de huisarts met hem, ik maakte me intussen ernstige zorgen. We werden weer naar huis gestuurd met zoutoplossing. De klachten namen alleen maar toe. Die avond heb ik met hem op mijn borst op de bank geslapen, bang dat hij zou stoppen met ademen. Ook woensdag weer naar de huisarts. Weer werd ik weggestuurd. Die avond reageerde Djay niet meer goed. Hij werd niet meer goed wakker en zelfs op de commode, waar hij het normaal gesproken uitschreeuwt, reageerde hij niet. Ik heb de huisartsenpost gebeld en zij stuurden een ambulance. In het ziekenhuis kwam Djay weer een beetje bij. Er is geen kinderarts naar hem komen kijken. We werden weer naar huis gestuurd, want zijn buikademhalingen en zijn saturatie waren goed op dat moment. Ik ben toch weer in paniek naar de huisarts gegaan die donderdag. Hij werd steeds blauwer en reageerde niet goed. Inmiddels dronk hij nog maar iets van 35 ml per keer. Weer werd ik naar huis gestuurd. Ik had gelukkig een afspraak bij mijn kinderarts die vrijdag. Zij luisterde en hoorde gelijk (in tegenstelling tot de huisarts) dat het niet goed was. Hij werd gelijk opgenomen en kreeg zuurstof en warme lucht door zijn neus. We hebben nog 5 dagen in het ziekenhuis doorgebracht.

  Ik laat me nooit meer afschepen. Rs kan ook al eerder voorkomen (augustus bij Djay). Je moedergevoel klopt. Het had bij ons zomaar fout kunnen gaan. En dat met een prematuur geboren kindje.

  Djay krijgt nu synagis, de injectie tegen rs. Als je rs gehad hebt, ben je namelijk niet immuun voor die ziekte. Je hebt type A en B en beide types nemen verschillende vormen aan is ons verteld.

 • Reageren Judith 22 januari 2017

  Heel herkenbaar wat je allemaal schrijft. Toen Evan 8 dagen oud was is hij opgenomen in het ziekenhuis met het rs virus. Zijn klachten waren niet alarmerend in mijn ogen. Verstopt neusje en af en toe hoesten. Totdat hij ineens s nachts niet wakker werd voor zijn voeding en ook niet wakker te krijgen was. 3 uur geprobeerd en toen ging hij toch drinken. Maar nog niet wat ik van hem gewend was. Ook was zijn ademhaling snel en dan een paar sec stopte hij. Maar huisarts gebeld. Die zou me wel terugbellen loop van de dag.. Vond ik belachelijk! Verloskundige gebeld, Die zei dat we zeker langs de huisarts moesten want dat dit niet goed was. Huisarts terug gebeld en toen mochten we die kant op komen. Longen en hart klonken goed. Hij wist niet goed wat hij ermee moest. Hij ging overleggen met de kinderarts omdat hij tijdens het onderzoeken ook geen kik gaf terwijl hij eigenlijk alweer zijn volgende voeding moest krijgen. De rest komt overeen met jou verhaal. Evan heeft 6dagen in het ziekenhuis gelegen. Mijn man had gelukkig kerstvakantie en kon voor onze andere 2 kids zorgen. Zodat ik 24/7 in het ziekenhuis kon blijven.

 • Reageren Janske 3 januari 2017

  Heftig zeg! Hier is onze jongste dochter de afgelopen anderhalve maand ook ontzettend verkouden…ook een vernevelaar en antibioticakuur gekregen want het duurde al ruim een maand (zie is pas 4,5 maanden)…ik was ook bang voor het RS virus omdat het nu zo heerst…wat ben ik blij dat het niet zo ver is gekomen als ik je verhaal zo lees!

 • Reageren Huismama 2 januari 2017

  Wat heftig! Maar wat een mooi artikel heb je er van gemaakt! Ik gun dit niemand…
  Huismama onlangs geplaatst…Weekoverzicht #1 van 2017My Profile

 • Reageren Celine 31 december 2016

  Deze dag al weer een jaar geleden dat wij derde kerstdag in het ziekenhuis belande met onze toen nog 8 maanden oude meid Lillian.

  De dagen ervoor waren al een ramp want je wilt familie leden niet laten zitten met al het eten wat er is geregeld.
  Toen was het gelukkig lang nog niet zo erg maar was het gewoon beetje verkoudheid met veel snotteren en hoesten.
  Al eerder verkouden geweest en door dat we een oudere dochter hebben die een pompje had om meer lucht te krijgen hebben we dit gegeven. Dit hielp tot die dag van 27 december.
  Ze werd na een hele onrustige nacht wakker met een borstje die volledig inklapte om maar iets van lucht te krijgen.dit was foute boel.
  Het was een weekend dag dus ging ik naar de spoedpost met het idee ze vernevelen een keer en dan mag ze met een paar medicijnen weer naar huis. En in het ergste geval zou ze wel moeten blijven maar dan zijn we dicht bij genoeg om spullen te halen ivm dat we vijf mins van het ziekenhuis vandaan wonen.

  Nadat ik super snel aan de beurt was. En in het kamertje was was het snel Door naar een schock kamer op de eerste hulp.
  Wat brak me moeder hart.
  Gelukkig bleef ik sterk en hielp ik mee waar ik mee kon helpen. En heeft ze drie keer achter elkaar een vernevelling gehad. De saturatie was zo slecht dat er dokter na dokter bleef komen om te kijken en er allemaal moeilijke termen werden uitgesproken.
  Inmiddels kwam me oudste met me partner en was er het nieuws dat ze moest blijven.
  Maar kwam er ook nog meer nieuws je moet met spoed naar het Emma kinderziekenhuis.
  Gelukkig kon me oudste met me zus mee naar opa en oma om toch derde kerstdag te vieren.
  En mocht daar ook blijven.
  Me partner ook maar achter gelaten want er moest een hoop geregeld worden.
  Daar ging in met sirenes naar een ander ziekenhuis.
  Daar werd ze goed verzorgd en kreeg ze verschillende behandelingen.
  Helaas wilde ze de behandeling die ze daar hadden niet accepteren maar reageerde ze goed op de behandeling die ze in meer ziekenhuizen hebben.
  Zodoende na een onrustige nacht besloten om weer naar Almere terug te gaan.

  Daar Tot 1 januari en continu aan het zuurstof gelegen.
  Wat een heftige periode was dit zeg.
  Helaas 9 mei weer een nachtje en een dagje opgenomen geweest.

  Maar deze periode met heel intensief verzorgen kunnen we zeggen dat ze gelukkig niet zo ver is als die andere keren.

  Helaas sluiten we het niet uit dat ze nogmaals in het ziekenhuis zou komen te liggen maar we weten goed wat te doen.

 • Reageren Rebecca 30 december 2016

  Heel informatief, maar een belangrijke opmerking.
  RS kan zo optreden. Mijn zoon werd opgenomen toen hij 7 weken oud was.
  Vier uur voordat hij met spoed opgenomen werd, dacht ik: oh hij is wat verkouden aan het worden. Na vier uren werd hij met een ademstop opgenomen. Zo snel kan het gaan.

  • Reageren Nanouk | Samen de wereld ontdekken 31 december 2016

   Hoi Rebecca,
   Bedankt voor deze toevoeging! Dit wist ik niet en is inderdaad een belangrijke opmerking. Dat het zo snel kan gaan, dat is echt schrikken! Hopelijk gaat het inmiddels weer goed met je kleintje.

 • Reageren (Lori) Mama's Jungle 21 december 2016

  Och die Evi 🙁 wel informatief en goed artikel verder. Sterkte nog met de nasleep.. veel liefs!
  (Lori) Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Het leven zonder werk en zonder kinderen – yayy of neeh?My Profile

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Hoi Lori, dankjewel! Het was een heftige week maar gelukkig is ze weer helemaal beter. Hopelijk heb je door mijn artikel een beeld bij de symptomen zodat je ze op tijd herkent bij jouw baby! Liefs

 • Reageren Merel 21 december 2016

  Ik zat met een brok in mijn keel te lezen, kon het zo voor me zien. Wat verschrikkelijk, snap helemaal dat je die eerste nacht hebt meegehuild. Denk dat je tips echt heel handig zijn voor moeders in dezelfde situatie, je hebt geen idee wat je overkomt natuurlijk.
  Merel onlangs geplaatst…Hygiëne en kinderen: problemen en oplossingenMy Profile

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Hoi Merel, dankjewel! Ik heb zoveel gehuild… Kon het niet helpen 🙁 Zal iedere moeder hebben denk ik. Bedankt voor je lieve bericht en ik hoop inderdaad dat m’n tips anderen helpen!

 • Reageren Bregje 19 december 2016

  Pff wat een achtbaan is het geweest! Gelukkig nu weer lekker thuis en verder aansterken. Hoop dat veel verse ouders iets hebben aan je verhaal!

  Ik kon toen mijn zoontje in het ziekenhuis lag de eerste vijf dagen niet bij hem slapen, dat was echt niet tof, maar het was nou eenmaal zo. De tips die je geeft zouden ook de mijne zijn, vooral de regelmaat en aan jezelf denken, zodat je op de been blijft.
  Bregje onlangs geplaatst…Verwenpakket voor de kerst van Erica KruiderijMy Profile

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Oh lijkt me zo vreselijk om niet bij je baby te kunnen slapen 🙁 Wat heftig! Regelmaat is absoluut belangrijk, anders word je gillend gek in zo’n ziekenhuis… Bedankt voor je reactie Breg!

 • Reageren Roxanne 19 december 2016

  Wij lagen met 3 weken een paar dagen in het ziekenhuis met een buikgriep virus. Een ander soort virus maar mijn dysmatuur geboren ventje had wat extra hulp nodig. Ik deed ook zoveel mogelijk zelf, zoals de temperatuur opmeten, de kleine verschonen en in bad doen. Dat is toch fijn om zelf te doen.

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Absoluut, die kleine dingen zelf doen is fijn. Dat geeft weer een beetje een gevoel van controle. Wat heftig dat je kleintje zo ziek werd van de buikgriep! Hopelijk is hij inmiddels groot en gezond!

 • Reageren Neelke 19 december 2016

  Oh wat lijkt me het verschrikkelijk om met zo’n klein kindje in het ziekenhuis te belanden. Dan zijn ze nog zo klein en kwetsbaar. Joep heeft op dit moment ook het rs-virus, maar gelukkig hoefde hij niet opgenomen te worden, we mochten met medicijnen voor zijn benauwdheid weer naar huis. Maar ons buurjongetje is maar liefst vier dagen opgenomen geweest. Het heerst echt op het moment.

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Het heerst enorm! Het ziekenhuis lag vol met zieke baby’s! Fijn dat jullie thuis mochten blijven, dat scheelt echt enorm! Hoe lief de verpleegsters ook zijn, ik was heel blij dat we na een volle week naar huis mochten. Heel veel beterschap voor Joep!

 • Reageren Sandra 19 december 2016

  Heel interessant blogje vind ik dit! We zitten sinds dit weekend ook met een snipverkouden ventje thuis. Hij is nu bijna 6 maanden en voor het eerst verkouden nadat hij vorige week een dagje ging wennen in de opvang. Aangezien hij prematuur geboren is maak ik me toch nog wat zorgen ondanks dat hij bijna 6 maanden is. Gelukkig hebben we deze namiddag al een afspraak gepland staan bij de kinderarts. Ik lees dat er voor prematuren in Nederland een vaccinatie is tegen RS, dat ga ik deze namiddag toch maar eens navragen want ik had er hier in België nog niet van gehoord!
  Het lijkt me zo erg om met je kindje naar het ziekenhuis te moeten :(. Het is natuurlijk voor het beste maar het lijkt me best schrikken!

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Hoi Sandra, goed in de gaten houden hoor. Ook al is het risico groter bij newborns, ook wat oudere baby’s kunnen heel ziek worden! Bij twijfel gewoon opnieuw naar de arts gaan. Klopt, premature baby’s behoren tot de doelgroep voor die vaccinatie vertelde de kinderarts ons. Zeker even checken of jouw kindje in aanmerking komt! Sterkte!

 • Reageren Malou 19 december 2016

  Zo naar, dat RS virus 🙁 Echt zielig voor de kindjes.
  Nomi kreeg het toen ze 4 maand was en gelukkig is het dan vaak een stuk minder heftig dan wanneer ze jonger zijn en hoefde ze niet naar het ziekenhuis.
  Malou onlangs geplaatst…Onze ervaring met baby- en peuterzwemmenMy Profile

  • Reageren Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 22 december 2016

   Oh het arme prutske! Een paar weken ouder maakt inderdaad enorm verschil. Een ziekenhuisopname is misschien niet nodig maar het blijft ook dan een naar virus.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge