25 september 2015

Jim’s dagmenu met 10 maanden – de overgang naar vaste voeding

dagmenu 10 maanden post

Jim is sinds afgelopen weekend 10 maanden, en dat betekent dat hij weer in een nieuwe categorie voor babyvoeding valt! Bij het Voedingscentrum tenminste, daar hebben ze een aantal voorbeeld dagmenu’s voor baby’s. Het leek me leuk om Jim’s dagmenu te vergelijken met die op hun website, hier kun je die vinden.

Voedingsschema

Ik heb het voedingsschema hier onder gezet, links het voorbeeld van het Voedingscentrum, rechts Jim’s dagmenu.

Voorbeeld voor je kind van 10 maanden  Jim’s dagmenu
Ochtend  ½-1 sneetje bruinbrood met plantaardige margarine uit een kuipje en plakjes banaan

Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Borstvoeding

1 snee maïsbrood met halvarine (60% vet)

Tussendoor 1 volkoren beschuit (in stukjes gesneden) besmeerd met plantaardige margarine uit een kuipje

Een bekertje thee zonder suiker

Fruithap, stukjes zacht fruit of moes van hard fruit

Als ik er niet bij ben: water

Als ik er wel bij ben: borstvoeding

Tussen de middag 1 sneetje bruinbrood besmeerd met plantaardige margarine uit een kuipje en kruimige kaas

Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

2 sneetjes maïsrood met halvarine (60% vet), wv.1 met kaas (minder zout) en 1 met fruitspread

Borstvoeding of vruchtensap verdund met water

Tussendoor Een schaaltje magere yoghurt

Een bekertje (vruchten)thee zonder suiker of een bekertje water

Hele dunne limo, slappe thee of vruchtensap verdund met water

Snack (soepstengels, eierkoek, ontbijtkoek, cracotte…)

Warme maaltijd Voorbeeld:

1 eetlepel kleingesneden kipfilet (goed gaar), 3 eetlepels gare broccoli, gemengd met 2 eetlepels gare couscous of bulgur

Een perzik in reepjes gesneden

Een bekertje water

 Voorbeeld:

½ ei, 1 aardappel, ½ winterpeen, ½ appel, ½ zoete aardappel

 

Paar lepeltjes volle yoghurt, eventueel met stukjes fruit

Geen drinken

Avond  Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk Borstvoeding

Vergelijking

Ze lijken me redelijk vergelijkbaar, al zijn er wel wat verschillen. Jim eet ietsje meer en waarschijnlijk geven wij snacks die aan de ongezonde kant zijn. Ik zou echter niet willen zeggen dat ze superslecht zijn! We proberen altijd om het zo goed mogelijk te doen, kiezen tussen twee kwaden, zeg maar. Wel limonade, anders drinkt hij niet genoeg, maar met heel weinig siroop. Hetzelfde met vruchtensap, 1/3 tot 1/2 vruchtensap en de rest water. Ook geven we die eierkoek of ontbijtkoek alleen als het écht niet anders kan, omdat we gewoon geen tijd hebben om na ons werk een gezonde snack te maken. We moeten toch op tijd op de opvang te zijn en Jim heeft dan gewoon honger!

Bij de avondmaaltijd geven we trouwens expres geen drinken. Als we dat wel doen drinkt Jim namelijk bijna geen borstvoeding meer en dan wordt hij óf wakker van de dorst/honger, óf hij heeft ’s ochtends een bijna droge luier. Dat kan allebei niet de bedoeling zijn, denk ik zo.

Van melk naar vaste voeding

Toen Jim zes maanden was vroeg ik me echt af hoe we bij dit dagmenu zouden komen. Die overgang van voornamelijk melk naar voornamelijk vaste voeding kon ik me niet goed voorstellen, maar het is eigenlijk allemaal vanzelf gegaan.

Toen Jim vier maanden oud was zijn we al meteen begonnen met groentehapjes, vanaf zes maanden hebben we gewoon standaard ’s ochtends fruit en ’s avonds groente gegeven. De groente ’s avonds hebben we steeds iets uitgebreid, en hij ging er steeds meer van eten. Vanaf zeven maanden zijn we tussen de middag stukjes brood met halvarine gaan geven, en dat vond hij zo lekker dat we al snel op 2 boterhammen zaten! Met acht maanden zijn we in plaats van prakjes stukjes fruit en groente gaan geven, bleek dat hij dat nóg lekkerder vond!

Sinds een paar weken doen we naast de halvarine ook beleg op zijn boterhammen. We zijn erg te spreken over de fruitspreads van Yespers, en we hebben plakjes kaas met minder zout voor hem, van Milner.

Het minderen van melk is eigenlijk ook vanzelf gegaan. Ik lees weleens dat borstvoedingsbaby’s meer melk drinken, en ’s nachts niet doorslapen omdat ze dan ook nog melk vragen, maar Jim doet dat gewoon niet. (Gelukkig!) Ik denk dat dit komt doordat hij vier dagen in de week overdag niet bij mij is, ik moet dan werken namelijk. En als ik er niet ben kan hij ook niet om borstvoeding vragen. Zo is hij het een beetje ontwend, denk ik.

Conclusie

Het blijkt maar weer dat ik me, wederom, teveel zorgen maakte over de ontwikkeling van Jim, en ons, als ouders. Hoeft niet dus, je kindje groeit vanzelf, en als ouders groei je gewoon mee. Zo ook het dagmenu van Jim, de overgang van melk naar vaste voeding ging gewoon natuurlijk.

 

 

Hoe ging dat bij jullie, hielden jullie wel een schema aan of ging het ook een beetje uit de losse pols?

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Vera 25 september 2015

  Wij hebben ook een slechte waterdrinker maar sinds kort een nieuwe beker die ze helemaal fantastisch vindt. Daarvoor deden we bevroren fruit in haar water voor een lekker zoet smaakje. Misschien een tip voor jullie ipv de limo?!

  • Reageren Elisabeth 25 september 2015

   Oja dat is wel een goed idee, thanks! Welke beker hebben jullie dan? Jim kan namelijk nog niet met een tuitbeker. Al drie geprobeerd…

   • Reageren Vera 27 september 2015

    Nuby Flip it. Ze moet echt op het rietje zuigen en dat gaat super goed. Ik geloof dat ie voor 12+ maanden is maar ik dacht valt te proberen. Met die andere bekers wordt het zo’n knoeiboel! Je kan ze bij etos kopen en ze zijn (alleen vandaag nog) in de aanbieding bij de prenatal. Ik ben benieuwd of het fruit bij Jim werkt en de beker natuurlijk! Succes

    • Reageren Elisabeth 27 september 2015

     Oja nou wij hebben er één van de HEMA en die lijkt er heel erg op. Hij moet er gewoon aan wennen denk ik, flesjes vindt ie gewoon makkelijker 🙂

 • Reageren Nanouk 25 september 2015

  Die conclusie die je op t eind trekt kan ingelijst worden! 🙂 wij hebben ook zo af en toe een richtlijn van ceebee of Voedingscentrum erbij gepakt en verder gewoon go with roans flow 😉 overigens is Roan z’n eet dagboek vergelijkbaar met die van Jim!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge