20 november 2017

Antonie ‘wint’ alle onderzoeken

Antonie ‘wint’ alle onderzoeken. Natuurlijk is dat niet het goede woord, maar zo voelt het wel. Alleen het eerste testje, de trisomie-21 test net na zijn geboorte was niet echt winnen. Ook niet verliezen hoor, het was meer een bevestiging van wat we zelf al zagen. Maar sindsdien heeft hij op eigenlijk elke test negatief gehad.

Antonie heeft nooit zulke lage bloedwaardes gehad dat hij een transfusie nodig had. Hij was niet zo geel dat hij onder de lamp moest. Hij heeft geen hartafwijking. Hij heeft niet het gen (of wat dan ook) waardoor hij verhoogde kans op leukemie heeft. Er is niks mis met zijn schildklier. Zijn oogjes hebben geen staar. Hij is niet scheel. Hij hoort voldoende om te leren praten. Zijn heupjes zijn goed aangelegd.

Bovendien slaagt hij voor alle fysieke ontwikkelingstestjes die het consultatiebureau doet, en de kinderfysio ook. Op tijd. Volgens de Down arts doet ie zelfs dingen die hij nog niet hoeft te doen.

Win-win-win-win-win-win-win-win-win-win.

En toch was ik gruwelijk nerveus vrijdagochtend, omdat we ’s middags naar de Down arts gingen. Zolang je geen medisch gedoe hebt kun je namelijk heel makkelijk vergeten dat er iets aan de hand is. Er is ook eigenlijk helemaal niks aan de hand. Hij is gezond, hij doet alles, en is geweldig lief en leuk. Maar als je dan wel weer iets medisch ‘moet’, gewoon voor de zekerheid, ben ik elke keer weer bang dat ze iets vinden.

En paar weken geleden kreeg Antonie een echo van zijn heupjes, omdat hij zolang in stuit had gelegen. Had eigenlijk niks te maken met Downsyndroom dus eigenlijk. Zijn rechter heup werd goedgekeurd, de linker echter niet. Een lijntje liep krom dat recht zou moeten lopen. Hij kreeg meteen een röntgenfoto erachteraan. Rogier en ik zaten al helemaal van, “zou hij nou eindelijk iets hebben?”, en hadden er eigenlijk al vrede mee gesloten, toen op de foto bleek dat het toch allemaal goed zat.

Weer een win.

En vrijdagmiddag bij de Downarts hetzelfde hoor. Hij was echt verbaasd. Beetje flabbergasted. (Mijn woorden hoor. ? )

Win win win win win.

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageren Jerry kerremans 14 februari 2018

  Heel herkenbaar allemaal! Sue heeft ook down… Ook een echte genietbaby.

 • Reageren Maai 30 november 2017

  Oh wat heerlijk, lekker ventje 🙂

 • Reageren angela 26 november 2017

  Wat mooi 🙂

 • Reageren Rebecca 23 november 2017

  Super fijn!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge