12 april 2016

Afscheid nemen van de ochtendvoeding

Mijn favoriete borstvoedingsmomentje is ’s ochtends. Als Jim en ik allebei pas half wakker zijn, liggend in bed, lekker lui en warm. Ik vrees alleen dat we dit momentje vaarwel zeggen binnenkort. Niet omdat ik de borstvoeding aan het afbouwen ben, maar omdat Jim dat aan het doen is.

wakker worden

Jim is nu bijna 17 maandn oud.

We doen het ’s ochtends altijd zo. Wanneer Jim wakker wordt, meestal rond een uur of zes, word ik ook wakker en dan krijgt hij meteen borstvoeding. Daarna leg ik hem weer in bed en slapen we lekker nog een uurtje of twee, en soms zelfs drie verder. Wanneer ik moet werken sta ik echter eerder op dan zes uur, en dan maak ik hem altijd wakker voor een voeding. Droomvoeden doet hij helaas niet aan, maar gelukkig voor papa gaat hij meestal wel weer slapen na zijn ontbijtje. De laatste weken wil Jim alleen niet meer wakker worden. Hij wordt wel wakker, maar is dan heel chagrijnig en drinkt bovendien maar een klein beetje. En als ik hem weer terug in zijn bedje leg wil hij niet meer gaan slapen. Op mijn vrije dagen wordt hij eigenlijk niet meer wakker rond zes uur, maar slaapt gewoon door tot een uur of acht.

Ons mooie relaxte momentje is weg dus. Het hele moment is weg en als ik het forceer is het niet relaxed meer. Niet voor Jim, niet voor mij en ook niet voor papa. Het hoeft gewoon niet zo nodig meer van hem, die mamamelk ’s ochtends. Wel een slokje, voor de gezelligheid, maar niet relaxed liggend. Relaxed komt op het moment niet in zijn vocabulaire voor. Eigenlijk heeft hij liever een drinkbeker water of koemelk tegen de dorst. Die kan hij zonder nadenken en moeite achterover gooien.

Natuurlijk hoort het zo, dat kleintjes hun afhankelijkheid van borstvoeding afbouwen, maar ik vind het eigenlijk wel een beetje jammer. Ik had gehoopt dat dit de voeding zou zijn die we het langste volhielden. Helaas heeft Jim anders besloten. Zijn favoriete voeding is aan het eind van de middag. Tussen vier en vijf begint hij standaard te jammeren en aan me te trekken. Dan gaan we samen op de bank zitten, duwt hij me achterover (ja echt!) en trekt mijn shirt omhoog of omlaag. Twee borsten moeten bloot, anders gaat hij krijsen, en hij wisselt ongeveer iedere 30 seconden van borst. Niet het allerhandigste, maar wel verklaarbaar. Mijn voeding loopt terug, en wisselen van borst helpt om de stroom op gang te houden. Ik vind het niet erg, maar als er bezoek ik voel ik me toch altijd een beetje opgelaten. Ik weet dat je borstvoeding geven niet moet seksualiseren, maar dat is heel lastig in de westerse samenleving.

Ik ben benieuwd hoe lang Jim deze voeding nog blijft vragen. En ik weet niet zo goed wat ik nou hoop. Dat dat nog lang is, of dat het juist snel over is…

 

 

Hoe ging dat bij jullie, het afbouwen van de borstvoeding?  Deed je kindje het of deed je het zelf?

 

 

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageren Malou 14 april 2016

  Jammer zeg, ik vind dit juist de fijnste voeding en ik denk dat het bij ons straks als enige voeding overblijft. Overdag heeft Nomi het zelf afgebouwd, ze wilde rond haar eerste verjaardag alleen nog maar ’s avonds en ’s ochtends drinken.
  Malou onlangs geplaatst…27 weken zwangerMy Profile

 • Reageren Niki Vandeplas 14 april 2016

  Ik herken het wisselen van borst en beide borsten die helemaal bloot moeten helemaal. Zo grappig al die fases die ze doormaken als je lang voed. Ik bouwde zelf de BV af rond 18m, enkele maanden later stopte ze zelf opeens om na een 3 tal maanden weer te beginnen. Uiteindelijk werd ik zwanger en stopte ze opnieuw om dan halverwege de zwangerschap opeens opnieuw aan de borst te gaan. Deze zomer tegen al mijn verwachtingen in waarschijnlijk tandemmen dus. Wie weet bedenkt jou zoontje zich nog?

  • Reageren Elisabeth 14 april 2016

   Oh wat mooi om te lezen dit! Ja wie weet bedenkt hij zich. Ik hou hoop. 🙂

 • Reageren Josan 13 april 2016

  Voorlopig zit ik nog niet in deze fase dus ik ben benieuwd.
  Josan onlangs geplaatst…Van carrièrevrouw naar huisvrouwMy Profile

 • Reageren demallemolenmoeder 13 april 2016

  Helaas kon ik geen borstvoeding geven en moest ik noodgedwongen stoppen. Dus ik vind het al heel bijzonder dat jij zo ver bent gekomen.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Een week in foto’s; wijMy Profile

 • Reageren José 12 april 2016

  Haha, shirt omlaag trekken e.d heel herkenbaar. En het elke 30 seconden wisselen ook. Vooral ’s avonds wanneer ik dochterlief in slaap voed is 30 seconden nog relatief lang. 😉 Hier overigens nog lang niet aan het afbouwen. Dochter niet en ik ook niet. Ze drinkt nog best vaak op een dag (en nacht), behalve wanneer ik er niet ben. Ik heb haar dus maar aangeleerd om mijn borst aan te wijzen wanneer ze wil drinken ipv. de kleren van mijn lijf te trekken (om gekke gezichten van omgeving toch een beetje te beperken) en dat pakt ze wonder boven wonder goed op :). Voor jou jammer natuurlijk dat je fijnste voedingsmoment wegvalt, maar inderdaad wel heel natuurlijk 🙂

 • Reageren judith 12 april 2016

  Het ging vanzelf…door problemen nooit helemaal volledig op kunnen bouwen. Toen het voeden een uur duurde en er binnen het uur daarna om meer gevraagd bleef worden ben ik gestopt. Dat was de laatste bv die ik gaf. :’-(

 • Reageren Mathiske's mama blog 12 april 2016

  Ik heb nu 2 weken de middag voeding vervangen en merk nu dat het terug loopt, s avonds word het soms lastiger en Smorgens ook. Wel jammer dat het ZO snel gaat. Ik hoop dat het voor jou nog even duurt.

 • Reageren Eline 12 april 2016

  Bij mij ging het vanzelf. Zo’n dubbel gevoel! Ik wilde graag verder want het is toch wel een beetje magisch, maar eigenlijk was ik toch ook wel blij dat ik het wat meer kon ‘uitbesteden’ aan papa…

 • Reageren Sas 12 april 2016

  Ik worstel ook met afbouwen.. Bij mij krijgt meneer alleen nog in de avond voor slapen (wat hij anders dus niet gaat doen) en in de nacht komt hij nog regelmatig.. Lastig lastig.. En laten huilen/cold turkey stoppen vind ik heel naar, dus voor andere tips lees ik even mee!

 • Reageren MamaLifestyleBlog 12 april 2016

  Bij beide kinderen ben ik zelf gaan afbouwen. Bij mijn dochter na 8 maanden en bij mijn zoontje na 5 maanden. Ik vond het geven van borstvoeding bij mijn zoontje lastiger vol te houden dan bij mijn dochter, omdat ik haar natuurlijk ook nog hand rondlopen. Ik vond het toch wel emotioneel om te stoppen, je sluit toch iets af. En helemaal bij mijn zoontje, omdat ik wist dat ik nooit meer borstvoeding zou gaan geven.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge