18 december 2015

Aanrader: ‘Maak je niet dik’ van William Cortvriendt

'Maak je niet dik' William Cortvriendt

‘Maak je niet dik’ is het nieuwe boek van William Cortvriendt, auteur van onder andere ‘Hoe word je 100?’. Persoonlijk vond ik die vraag niet zo interessant. Ik ben meer benieuwd naar ‘Hoe blijf je 30?’. Eigenlijk gaat dit boek daar over. Cortvriendt beschrijft hoe je langer gezond kan blijven, en daardoor gelukkiger en langer leeft.

Het is een boek dat in 43 korte hoofdstukken uiteenzet waarom je niet dik en ongezond zou moeten willen zijn, wat dat nou precies is en hoe je dat bereikt. Ieder hoofdstuk is een soort column, daar hou ik wel van. Cortvriendt’s enthousiasme spat er vanaf en hij onderbouwt zijn mening met wetenschappelijke bronnen. Dat  vind ik nog fijner, dan kan ik dingen immers nakijken als ik het er niet helemaal mee eens bent.

Op de voorkant van het boek wordt al aangegeven dat dit tegen de heersende officiële adviezen ingaat. Ik ben het met Cortvriendt eens dat die niet op alle punten perfect zijn. Maar aan de andere kant zijn veel van de populaire ideeën over gezonde voeding die je op internet kan vinden helemaal verkeerd.

Mijn visie over gezonde voeding

Mijn persoonlijke (wetenschappelijk onderbouwde) mening over gezonde voeding is ongeveer dit. Na het lezen van het boek zal ik beschrijven hoe William Cortvriendt er over denkt en of ik van mening veranderd  ben.

  1. Vet is niet slecht, verzadigd vet wel
  2. In plaats van alle suiker in je voeding te vervangen door zoetstoffen kan je dingen beter minder zoet maken
  3. Hetzelfde geldt voor zout, je kan beter minder gebruiken dan natrium door bijvoorbeeld kalium te vervangen
  4. Je hebt koolhydraten nodig voor energie. Als je veel beweegt en niet te dik bent is het dus niet erg om acht boterhammen te eten, veel pasta of een blikje cola. En-én-én is misschien wat overdreven.
  5. Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor de gezondheid van je maag-darmstelsel, en tegen verstopping, veel eten dus.
  6. Meer bewegen en, mits dat kan en je het leuk vindt, sporten is áltijd beter dan minder eten.

Ik ben benieuwd hoe Cortvriendt hierover denkt.

‘Maak je niet dik’

Meteen in het eerste hoofdstuk staat een zin die me meteen raakt:

Bijna niemand zou er over piekeren de auto met de verkeerde brandstof te vullen, toch is dit exact hoe de meerderheid van de mensen omgaat met het eigen lichaam.

Ha, hele mooie vergelijking. 🙂

 

Het boek is erg leuk geschreven. Terwijl ik het lees proef ik Cortvriendt’s enthousiasme. En dat herken ik! Dat heb ik ook, als het gaat over voeding, beweging en gezondheid. En de echte conclusies uit wetenschappeljjk onderzoek dan, niet de hypes die de media en producenten er van maken.

Gelukkig zijn hij en ik het over de meeste dingen eens. Voor mij was het niet allemaal nieuw, maar wel een prachtig overzicht en het heeft een hoop kennis opgehaald en ververst. Voor mij is Cortvriendt misschien iets te extreem met zijn handhaving. Ik denk dat er wel een middenweg is tussen ongezond hedonisme en jezuïtisch afzien, namelijk gezond genieten.

Bovendien haalt hij een aantal onderzoeken aan waaruit blijkt dat verzadigd vet niet zo ongezond is als altijd wordt beweerd. Dit zijn een aantal meta-analyses, de meeste vrij recent. Hier kwam de bronvermelding achter in het boek goed van pas, want die artikelen wilde ik meteen nazoeken natuurlijk. Ik heb de studies bekeken, maar persoonlijk ben ik nog niet overtuigd. Ik kan me niet voorstellen dat dertig jaar  onderzoek verkeerd is geweest en dat er nu ineens een andere conclusie kan worden getrokken. Misschien zal in de komende jaren inderdaad blijken dat we altijd fout zaten over verzadigd vet, wie weet. Misschien ga ik over vijf jaar ook wel aan de kokosolie, maar op dit moment ben ik nog niet overtuigd.

Zijn Cortvriendt en ik het eens?

Over punt 1 (verzadigd vet) zijn we het dus niet eens, de andere punten komen redelijk overeen. Over punt 2 (minder zoet) zijn we het zelfs roerend eens met elkaar. Zoetstoffen zijn niet per se beter dan suiker. Vaak is het nog beter om je voedsel en drinken gewoon minder zoet te maken. Ik ben alleen ietsje losser in mijn uitvoering (punt 4: suiker en koolhydraten). Natuurlijk kun je beter suiker minderen als je overgewicht of (pre)-diabetes hebt, maar als je dat niet hebt mag het af en toe wel. Persoonlijk let ik niet zo op mijn suikerinname. Nu ik er over nadenk eet ik er eigenlijk heel veel van… Veel koekjes en snoeperigheid, de laatste tijd, december hè. Nou ja, af en toe genieten is ook belangrijk, maar misschien is het wel een goed voornemen voor me: in 2016 ga ik minder suiker (en zoetstoffen) eten!

Conclusie

Het boek is echt heel leuk geschreven, en er staan naar mijn mening veel goede adviezen in. Ik raad het je zeker aan om het te lezen, maar blijf wel je gezond verstand gebruiken. Als er iets in staat dat je na wil zoeken kan dat, en ik raad je ook zeker aan dit te doen.

 

Bestel ‘Maak je niet dik’ van William Cortvriendt bijvoorbeeld op Bol.com

P.S. Ik heb dit boek gratis toegestuurd gekregen van Uitgeverij Lucht en de link van bol.com is een affiliate link.

 

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Vlijtig Liesje 18 december 2015

    Ik ga dit boek zeker eens opzoeken in de bieb!

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge