16 maart 2017

8 weken zwanger – de eerste afspraak met de verloskundige

Omdat ik vrij laat was met de zwangerschapstest en er behoorlijk wat feestdagen tussendoor kwamen was ik eigenlijk al 9 weken zwanger bij de intake met de verloskundige. Ergens tussen kerst en oudennieuw was er genoeg tijd in hun agenda voor een afspraak van drie kwartier. In mijn herinnering was de intake die ik bij Jims zwangerschap had een uur, maar ik kan me vergissen natuurlijk.

Bron: Shutterstock: “medisch accurate voorstelling van 8 weken foetus”

Veel te bespreken

De standaarddingen worden besproken. Hoe gaat het met Jim? Hij is mee, dus de verloskundige kan zelf zien dat het allemaal supergoed gaat. Jims hypospadie, de correctie en de perfect gelukt piemel komen ter sprake. 🙂 Uiteraard de data van laatste menstruatie en ovulatietest. De bevalling van vorige keer wordt kort besproken, hoe ik daar nu over denk en of ik het weer zo wil. En dan het lastigste, mijn medische geschiedenis sinds Jims geboorte. Dat is nogal wat, en het is niet helemaal duidelijk of dit invloed zal hebben op mijn zwangerschap.

Recap van mijn leveraandoening

In het kort: zes weken na Jims geboorte kreeg ik ’s nachts erge pijn in mijn rechter bovenbuik. Erge pijn, als in tegen de pijn van weeën aan. Ik weet welke organen daar in de buurt zitten en wat vaak de oorzaak is van een dergelijke pijn: galstenen. De pijn was na een nacht over, ik maakte me daarom niet direct zorgen, maar maakte wel een afspraak met de huisarts. Er zat namelijk nog wel een harde plek in mijn rechter bovenbuik. De huisarts schrok, had geen idee wat het kon zijn. Galstenen kon, maar die harde plek was daar niet gebruikelijk voor. Op 31 december kreeg ik daarom nog snel een verwijzing voor een echo van mijn bovenbuik, ik mocht meteen door naar het ziekenhuis.

Polycysteuze leverziekte

Het leek allemaal mee te vallen. In mijn familie komen levercystes voor. Die harde plek in mijn buik was een cyste. Waarschijnlijk zat die er altijd al, maar had ik dat niet door. De cystes in mijn lever deden niks met mijn stofwisseling, dus waren verder helemaal onschadelijk. Helaas bleek een paar maanden later dat die harde plek steeds groter werd. Ik werd doorverwezen naar de speciale poli in het Radboud, en heb zelfs een drainage van een cyste gehad omdat ik moeite kreeg met ademhalen. Dat gaf verlichting, maar helaas blijven de cystes in mijn lever groeien. Ik heb nu een harde bult in mijn buik die loopt van mijn linker bovenbuik tot mijn hele rechterflank. Voor en achter. Mijn navel wordt naar buiten geduwd en als ik zit prikt mijn lever naar beneden in mijn rechter lies. Op zich is dit alles goed te verdragen hoor, maar wat zal er gebeuren als er van onderen een zwangere buik komt opzetten?

Verloskundige of gynaecoloog?

Mag ik gewoon (thuis) bij de verloskundige bevallen of moet ik naar de gynaecoloog? Dit was voor mij de grote vraag die ik had voor dit gesprek. Ik had gehoopt dat ik meteen antwoord zou krijgen. Ik heb alles zo goed mogelijk uitgelegd over mijn aandoening, maar de verloskundige wist het nog niet. Aan de ene kant gaf mijn vorige zwangerschap en bevalling aan dat ik echt het beste bij de verloskundige kon blijven. En aangezien mijn leverziekte niks met mijn stofwisseling doet, is er geen direct gevaar voor de baby. Maar ze moest het echt overleggen met de gynaecoloog. En misschien ook met mijn leverarts in het Radboud.

Even afwachten dus…

Ik moet nog even wachten voor ik uitsluitsel krijg over het wel of niet bij de gynaecoloog bevallen dus. De volgende afspraak hoor ik het pas, over vier weken. Maar eerst: de termijnecho!

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageren Channah 18 maart 2017

    Wat heftig allemaal zeg! Hier was er ook onduidelijkheid of ik bij de verloskundige mocht blijven of toch naar de gynaecoloog (pre-eclampsie vorige zwangerschap), maar uiteindelijk werd besloten dat zolang alles goed zou gaan, ik gewoon lekker bij mijn vertrouwde verloskundige mocht blijven. Vond ik zelf veel fijner aangezien je in het ziekenhuis vaak steeds een ander voor je neus hebt. Hopelijk heb jij ook snel duidelijkheid!

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Populaire berichten

    Follow