14 december 2015

7 dingen over baby’s die ik niet bedacht had voor ik er aan begon

Voor ik aan een baby begon dacht ik dat ik wel wist waar ik aan begon. Ik had er veel over gelezen, was over het algeheel toch goed voorbereid, maar wat blijkt? Er zijn een aantal dingen die je niet uit een boekje kan leren. Dit is een lijstje van de dingen waar ik niet over nagedacht had.

Baby Jim is jarig

Jim is één: officieel baby af.

 

1. Baby’s poepen

Ok, ik wist dat baby’s poepen. Ik had ook gehoord en gelezen dat je als nieuwe ouder ineens ontzettend geïnteresseerd raakt in hun poep. Dat gebeurde inderdaad. Ik wist dat het eerste dagen groen-zwart zou zijn en daarna okergeel. Het viel me mee dat ik het niet vies vond, kortom, ik dacht: “Het valt allemaal wel mee!”.

Waar ik niet op verbereid was, was het enorme volume en de hoge frequentie waarmee er gepoept zou worden. Ik begrijp dat ik een baby heb die veel eet, en wat er in gaat moet er ook weer uit natuurlijk, maar vier keer per dag net binnen de lijntjes (of niet) had ik gewoon niet op gerekend.

2. Baby’s slapen (soms)

Ik wist niet dat baby’s zoveel slaap nodig hadden. Goed, dat staat wel in de boekjes, maar ik begreep niet dat sommige baby’s (zoals de mijne) niet zomaar gaan slapen als ze moe zijn. Het duurde echt een tijd voor ik door had dat ik Jim een beetje moest ‘dwingen’ om te slapen. Het duurde maanden voor ik snapte dat je een baby ook overdag een slaapritme kan geven. En toen Jim eenmaal drie tukkies overdag deed en vaker wakker werd ’s nachts, duurde het ook weer even voor ik doorhad dat dat alleen maar vaker zou gebeuren als ik hem dan iedere keer uit bed haalde en borstvoeding gaf. Gelukkig is het goed gekomen, sinds hij zes maanden is gaat het slapen gelukkig supergoed, overdag én ’s nachts.

krokodillentranen

3. Baby’s huilen

Dat brengt ons bij het volgende punt: huilen. Ik dacht echt dat het niet goed was om een baby te laten huilen, maar sommige kindjes moeten zich gewoon in slaap huilen. Jim was zo’n baby. Het was voor hem in slaap huilen in zijn bedje, of wakker blijven en huilen omdat hij moe was. Allebei niet leuk, maar ik wist gewoon niet dat sommige baby’s zo zijn. Ik zat tijdens mijn zwangerschapsverlof dus vaak met een moeie huilerige baby. Ik wilde stiekem wel weer aan het werk. Toen ik eenmaal aan het werk was en Jim dus wel móest slapen overdag, werd hij een veel leukere baby. En toen wilde ik niet meer werken natuurlijk… 🙁
4. Baby’s zijn blij

Misschien doen niet alle baby’s dit hoor, maar mijne lacht (bijna) de hele dag. Naar mij, naar medepassagiers in de bus, naar de meneer die voor ons in de rij bij de kassa staat, de dakloze meneer die in onze buurt rondloopt, de hangjongeren die lawaai maken op het pleintje voor ons huis…. echt naar iedereen. En weet je, iedereen lacht terug! En echt niet alleen maar omdat hij een baby is, hoor. Ik heb een hele nieuwe instelling in het leven gekregen, ik lach ook naar iedereen. En de meeste mensen lachen en groeten terug, en doen veel aardiger. Ook als ik geen baby bij me heb.

Wat ik ook niet van te voren had kunnen bedenken is hoe blij Jim wordt als hij mij weer ziet na een dagje zonder me. Zodra hij me ziet of hoort gaat hij schaterlachen en stuiteren. Hij lijkt wel een soort Spongebob. Echt heel vleiend. 🙂

com.bitcare.spring.api.model.Photo-2-photo

5. Baby’s hebben humor

Baby’s hebben humor. Ze vinden het supergrappig als je ze voor de gek houdt, kiekeboe met ze speelt of iets onverwachts doet. Maar ze halen ook zelf grapjes uit. Echt waar! Als je me dit verteld zou hebben voor ik moeder werd had ik beleefd geknikt en je in mijn hoofd uitgelachen, maar het is echt waar. Baby’s maken ook grapjes. Jim biedt bijvoorbeeld regelmatig een stukje van zijn brood aan mij aan. Ik doe dan mijn mond open zodat hij het er in kan stoppen, maar als ik het dan bijna in mijn mond heb trekt hij snel zijn handje terug en stopt het stukje brood in zijn eigen mond. En lachen!

6. Baby’s houden van muziek

Baby’s houden van muziek. Zodra ze een (kinder)melodietje horen gaan ze meeswingen. Helaas werkt het niet altijd met de muziek die ik mooi vindt, het zijn echt de voor kinderen geschreven liedjes die het goed doen. K3 natuurlijk, Sesamstraat, maar soms ook een totale verrassing, zoals de house die ze in de Jack & Jones draaien… en het allerverbazendste vind ik nog wel dat Jim het zó mooi vindt als ik een liedje voor hem zing. Ik kan je verklappen, dat is het dus echt niet.

 

wandel krijs

7. Baby’s gaan in de kinderwagen (en soms niet)

We hebben tijdens mijn zwangerschap goed onderzocht wat de beste kinderwagen voor ons zou zijn. We hebben geen auto en dus maken we veel gebruik van openbaar vervoer. We hebben daarom een hele degelijke kinderwagen met een laag zwaartepunt genomen, de Bugaboo Cameleon 3. Dat is gelukkig een hele goede keus gebleken, daar zijn we nog steeds heel tevreden over. Wat ik alleen niet bedacht had, was dat je de kinderwagen niet kan laten staan op het kinderdagverblijf. Op zich niet zo heel erg, maar dan loop je dus twee keer per dag met een lege kinderwagen heen en weer. Hoe vaak mijn vriend en ik wel niet “Hé ben je niet iets vergeten?” gehoord hebben van mensen op straat weet ik niet.

Bovendien had ik er niet op gerekend dat een baby zó sterk is dat hij bijna niet in de kinderwagen te krijgen is als hij daar geen zin in heeft. Tegenwoordig neem ik een flesje of een snack mee om hem af te leiden, maar als die op zijn of ik ze vergeten ben komt het weleens voor dat een vreemde me moet helpen om een krijsende ‘bridgende’ baby in de wagen te krijgen…

 

Conclusie

Mijn conclusie: baby’s zijn (net) mensen. Jim heeft mijn leven in elk geval een hoop interessanter gemaakt. Enne, ik zou echt niet meer zonder hem willen! 🙂

 

Leuk? Misschien vind je deze artikelen ook interessant om te lezen:

 

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageren Talitha 28 april 2016

  Een lekkere late reactie maar ik lees deze blog nu pas! Mijn kindje in nu 3maand maar punt 3 is zooo herkenbaar! Ik dacht ook : baby’s slapen lekker veel, nou deze hier niet. En overdag is het altijd huilen voor het slapen gaan. Ergens vind ik het vreselijk, maar ik moet ook leren dat hij het misschien nodig heeft om in slaap te komen aangezien hij zo actief is. (En na 5 minuten laten brullen is het meestal stil) maar soms heb ik het idee dat ik het enigste kind heb die zo gaat slapen. 😉

 • Reageren Neelke 15 december 2015

  Wat een mooi stukje om te lezen! Ik kan nog even oefenen op mijn zangskills, want die zijn ook niet over om naar huis te schrijven. 😉

 • Reageren Vera 15 december 2015

  ik had niet gedacht zoveel van iemand te kunnen houden die me (soms) een enorm slaaptekort bezorgt… En dat baby’s zelf uitlokken tot spel. Dat vind ik zo leuk!

 • Reageren Resaarcle 14 december 2015

  Ik had nooit gedacht dat zo’n klein mensje me elke dag, echt elke dag luidop zou doen lachen. Heerlijk.

 • Reageren Nicole 14 december 2015

  haha heel herkenbaar inderdaad! Vooral dat slapen vond ik zo gek, ik dacht hij gaat wel slapen als hij moe is. Nou niet dus! Ik moet hem echt weg leggen, en dan gaat hij tien minuten eerst heel hard huilen! En dan pas slapen! Ik had ook niet verwacht dat ik zo’n hysterisch blij kind zou krijgen, maar inderdaad, de hele dag pret! Leuk is dat!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge