13 maart 2017

6 maanden zonder werk – geen kinderopvangtoeslag meer

Op 1 april heb ik 6 maanden geen werk. Heel vervelend, ik had gedacht dat ik nu wel weer wat gevonden zou hebben. En dat betekent ook dat we vanaf dat moment geen recht meer op kinderopvangtoeslag hebben.

Jim is de tweede van links. Als je hem deze foto laat zien noemt hij zo alle namen van de kindertjes die erop staan op. Schattig toch?

Peuterspeelzaal

Jim gaat maar twee daagjes per week naar het kinderdagverblijf, maar zonder toeslag is dat bijna niet te betalen. Zeker niet als we met één salaris rond moeten komen. Omdat het om slechts twee dagen gaat lijkt de oplossing simpel: de peuterspeelzaal in plaats van het kinderdagverblijf. Dat scheelt enorm in de kosten, en Jim kan toch twee ochtenden per week met andere kindertjes samen spelen.

Ik vind het verschrikkelijk

Mijn hoofd zegt dat het echt de beste oplossing is om het kinderdagverblijf op te zeggen en Jim op te geven voor de peuterspeelzaal, maar het voelt echt zó rot! Hij vindt het geweldig op zijn kinderdagverblijf groep. Hij heeft, zo jong als hij is, al vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. En bovendien is het gewoon een heel goed kinderdagverblijf. De leidsters zijn superlief, maar leren hem toch wat regeltjes. En hij krijgt er superlekker warm eten tussen de middag, met heel veel groente. En ’s middags krijgt hij als snack snoepgroenten. Volgens mij is dat eén van de redenen dat hij zo goed zijn groenten eet.

Jankend aan de telefoon met het kinderdagverblijf

Ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld, maar vandaag moest het echt gebeuren. Ik heb het kinderdagverblijf gebeld en uitgelegd hoe het zat. Jankend. Dat had ik niet verwacht hoor, maar ik begon gewoon te huilen. Ik vind het gewoon echt heel vervelend voor Jim. Al zegt mijn verstand dat hij het op de peuterspeelzaal ook heel leuk zal hebben, het voelt toch alsof ik gefaald heb.

Het is mijn schuld

Het is mijn schuld dat Jim van het kinderdagverblijf moet. Ík heb niet serieus genoeg naar een nieuwe baan gezocht. Ik dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Half december dacht ik al dat ik een nieuwe baan gevonden had, al had ik nog niet officieel een contract aangeboden gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daarna niet zo serieus meer naar een andere baan gezocht heb. Afgelopen week bleek dat ze me nog steeds graag wilden hebben bij dat bedrijf, maar dat er tóch geen geld bleek te zijn om me aan te nemen.

En nu?

Achteraf gezien had ik natuurlijk gewoon door moeten solliciteren, maar ja, ik voelde me niet zo lekker door mijn zwangerschap, en ik had toch al iets gevonden? En nu ben ik zichtbaar zwanger en wordt solliciteren dus erg lastig. Het recruitment bureau via wie mijn vorige sollicitatie liep weet dat, en daarom proberen ze me nu te helpen door tijdelijk werk te vinden. Ik hoop echt dat het lukt. Ik ben écht toe aan weer serieus iets met mijn hoofd doen, en bovendien zou dat betekenen dat Jim lekker terug naar het kinderdagverblijf kan.

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageren L 23 maart 2017

  Wat Eef zegt is waar! Het loont echt dat uit te zoeken en uit te rekenen

 • Reageren Eef 22 maart 2017

  Als je je volledige recht niet hebt opgemaakt in dat half jaar (in geval van jaarovergang moet je in jan opnieuw beginnen met tellen) dan mag die dit nog verdelen over de het volgende half jaar. Ik raad je aan even te bellen met de Belastingtelefoon

  • Reageren Yvette 1 april 2017

   Dit heb ik ook gehoord bij de belastingdienst.. Zelf ben ik nu ook werkloos geworden en heb dit ook uitgezocht. Zelf werkte ik 32 uur. Als je niet tot het maximale gebruikt van wat je zou kunnen krijgen, dan mag je tot het maximale na het half jaar nog kunnen gebruiken. In mijn geval dus nog een half jaar 16 uur (als ik het goed begrepen heb). Genoeg reden om het even uit te zoeken. Succes!

 • Reageren sanne 14 maart 2017

  Wat vervelend! Doet je kdv niet ook aan peuterspeelzaal ochtenden? Ik had hetzelfde,zes maanden geen baan en zwanger van tweede, maar zoontje kon toen peuterspeelzaalochtenden op zijn kdv groep doen. Nog steeds beetje zielig,want moest hij naar huis terwijl de rest lekker ging eten,maar dat wende snel.

  Overigens moesten we een half jaar later toch over, omdat toen de hele locatie ging sluiten en ook dát kwam goed naar kleine wenperiode!

  Hoop dat dat bij jullie ook kan en anders dat ie naar een heel leuke peuterspeelzaal kan!

 • Reageren Kim 14 maart 2017

  Succes! Ik ken trouwens meerdere mensen die wel (zichtbaar) zwanger zijn aangenomen, gebeurt jou hopelijk ook.

 • Reageren Romy 14 maart 2017

  Wat vervelend voor jullie allebei. Ik herken het; ook ik heb ooit huilend aan het kinderdagverblijf verteld dat we dochter eraf moesten halen. Stom dat je je zo schuldig voelt he? Maar kinderen zijn flexibel en maken echt snel nieuwe vriendjes.

  Succes met alles!

 • Reageren Mathiske -gelukineenrompertje- 14 maart 2017

  Wat balen inderdaad. De opvang kost echt een rib uit je lijf als je het zelf moet betalen. Ik hoop dat ze via de recruiters wat kunnendoen voor je. Succes!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Kleine meisjes worden groot. Naar de volgende groep op het kinderdagverblijf. My Profile

 • Reageren Josan 14 maart 2017

  Ik ben met 5 maanden zwangerschap nog ergens aangenomen. Dus ik zou het altijd gewoon blijven proberen.
  Josan onlangs geplaatst…Over speelafspraakjes: Nee, liefje met dat kindje mag je niet spelenMy Profile

 • Reageren Kholoud 13 maart 2017

  Hoeveel kost het dan eigenlijk? Ik woon in België en ben wel benieuwd naar de prijzen in Nederland. Kinderen zijn heel flexibel, het zal voor jou moeilijker zijn dan voor Jim.

  • Reageren Elisabeth 13 maart 2017

   Ja dat denk ik ook hoor. We betalen 685 euro per maand, voor twee dagen in de week. Het tarief van de peuterspeelzaal hangt af van het inkomen, maar is maximaal 140 euro per maand, voor twee ochtenden in de week.

   • Reageren Kholoud 15 maart 2017

    OMG dat is een serieus bedrag. Ik betaal hier in België voor mijn dochter maximaal 200 euro per maand voor 4 volledige dagen. En het is ook nog eens fiscaal aftrekbaar waardoor we nog een derde terug kunnen trekken.

    • Reageren Elisabeth 15 maart 2017

     Oh dat is inderdaad een enorm verschil!!!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge