23 augustus 2016

5 hulpmiddelen bij borstvoeding waar ik écht niet zonder kon

Handige hulpmiddelen bij borstvoeding – Toen ik me tijdens mijn zwangerschap voorbereidde op de komst van Jim en het geven van borstvoeding had ik werkelijk waar géén idee wat ik nodig zou hebben. Er zijn zoveel spullen op de markt om te helpen bij borstvoeding dat je je gewoon arm kunt kopen. Je weet dat je waarschijnlijk lang niet alles nodig zal hebben, maar welke items zijn nou écht handig, en welke kun je net zo goed niet kopen? Ik heb er voor gekozen om niks aan te schaffen van te voren. Alleen de twee voedingsbeha’s die op de uitzetlijst van de kraamzorg stonden. Ik had geen idee of het wel zou lukken om borstvoeding te geven, dus ik zou het allemaal wel zien. Gaandeweg begon ik toch wel wat handige hulpmiddelen te missen. Dit zijn volgens mij de vijf must haves bij borstvoeding. Je kan best borstvoeding geven zonder, maar het wordt allemaal wat gemakkelijker als je ze wél hebt.

Handige Hulpmiddelen bij borstvoeding

hulpmiddelen bij borstvoeding handige hulpmiddelen spullen must haves

Stevig voedingskussen van Doomoo

Mijn kraamverzorgster had me uitgelegd hoe ik een paar hoofdkussens of kussens van de bank kon gebruiken om Jim op te leggen tijdens het voeden. Dat was goed te doen, maar een stevig voedingskussen was toch handiger. Het voedingskussen van Doomoo doe je om je middel en je kunt je baby er zo op leggen. Perfect voor de madonna- en de rugbyhouding. Ik heb het voedingskussen gebruikt tot Jim niet meer aan de borst wilde liggen. Ik denk dat dat met een maand of tien was.

Via deze link kun je een Doomoo voedingskussen bestellen bij Babypark

hulpmiddelen bij voedingsbeha borstvoeding handig must have

Voedingsbeha Carriwell Gelwire

De twee voedingsbeha’s die ik had aangeschaft waren de goedkoopste die ik kon vinden, van de H&M. Ik had de grootste maat gekocht, maar ze waren alsnog te klein. Bovendien hadden de randjes een soort kanten werkje dat mijn huid ontzettend irriteerde. Het heeft even gedurd voor ik de ideale borstvoedingsbeha vond, maar en paar miskopen later vond ik de Carriwell Gelwire. Dat is en blijft mijn favoriete voedingsbeha. Ik heb hem de volledige 20 maanden die ik borstvoeding gaf gedragen. (Al heb ik wel één keer een nieuwe gekocht.)

Lees mijn review van de Carriwell Gelwire

hulpmiddelen bij borstvoeding handig must have Wasbare zoogcompressen

Wasbare zoogcompressen van Little Lamb

Ik kwam er al snel achter dat zoogcompressen onmisbaar zijn als je borstvoeding geeft. Ik bleef last houden van lekkage, dus ik had ze echt nodig. Ik vond het een beetje zonde om iedere keer weer wegwerp zoogcompressen te kopen, dus heb ik gezocht naar goed absorberende wasbare. Ik heb de katoenen van de Philips Avent geprobeerd, en die van bamboe van Little Lamb. De laatste bevielen mij het allerbeste. Ik heb één setje aangeschaft, en ook deze heb ik 20 maanden lang gebruikt. Iedere dag gewassen, maar ze kunnen nog makkelijk een paar jaar mee. Echt een aanrader dus.

Lees mijn review van de wasbare zoogcompressen van Little Lamb

hulpmiddelen bij borstvoeding handig natursutten organic plaatje

Natursutten speen voor Jim

Het klinkt misschien raar dat ik een speentje als hulpmiddel voor borstvoeding aanraadt, maar bij ons heeft het echt geholpen. Toen Jim een paar maanden oud was wilde ’s avonds constant aan de borst liggen. Dat is prima natuurlijk. Clusteren helpt bij het doorslapen, maar een hele avond vond ik teveel van het goede. Hij gebruikte me eigenlijk gewoon als speen. De Natursutten speen is zijn favoriet en pakte hij het makkelijkst toen hij zo klein was. Al floepte deze er ook geregeld uit en moesten we hem wel vaak terugstoppen hoor! 😉

Lees mijn review van de Natursutten speen

hulpmiddelen bij borstvoeding handig must have medela_freestyle

Medela Freestyle kolf

Helaas moeten de meeste werkende moeders die borstvoeding geven kolven. Ook ik. Het kost veel tijd, is niet altijd even makkelijk en ook niet altijd even comfortabel. Bij mij scheelde een goede kolf enorm. Ook merkte ik dat ergonomisch gevormde borstschilden mijn ervaring veel prettiger maakten.

Lees deze handige tip voor de Medela Freestyle

 

 

Dit waren mijn ‘must-haves’ bij het geven van borstvoeding. Zonder had ook gekund, maar ze hebben het me gewoon een beetje makkelijker gemaakt.

Wat vond jij handige spullen bij het geven van borstvoeding?

 

 

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageren Josine 28 januari 2018

  Ik gebruik de Lilypadz als zoogcompres. Zit je niet meer met natte zoogcompressen. Wassen en droogfohnen en je kunt ze weer gebruiken. Ook handig voor ‘ nachts als je zonder hemd wil slapen.

 • Reageren Denise - Follow my footprints 26 augustus 2016

  Ik heb resp. 18 maanden en 22 maanden bv gegeven en het allerhandigst vind ik (naast kussens, voedingstopjes en spuugdoekjes!) een armbandje waarop ik steeds kon bijhouden bij welke borst ik was gebleven en hoe laat ik voor het laatst had gevoed.
  Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Venetië anders: 40x doen en zienMy Profile

 • Reageren mariska 23 augustus 2016

  Mijn top 5:
  – geduld 😉 Zeker in het begin duren die voedingen eindeloos, lijkt wel.
  – Horigen Chicture 3d kolf. De beste kolf ever! Gesloten systeem, superkrachtig, 3d kolven door flexibele silicone schilden en ik kolf er zo 50 cc meer mee dan met een andere kolf. Is dus echt een efficiente kolf (en niet super duur!)
  – voldoende flesjes. Ik werd helemaal gestoord van elke dag flesjes uitkoken en schoonmaken. Dus toen had ik er opeens 16 😉 (4 waar zoontje echt uit dronk, de andere om mee te kolven)
  – een lactatiekundige bij de hand. Uiteindelijk is bij zoontje rond 6 maanden zijn tongriempje gekliefd. Had ik het maar eerder laten doen… Had zoveel pijn gescheeld!
  – een community waar je met je vragen/onzekerheden terecht kan. Dus bijvoorbeeld hier, maar ook op verschillende facebookgroepen over borstvoeding. Of vriendinnen natuurlijk die in hetzelfde schuitje zitten 🙂

 • Reageren Resaarcle 23 augustus 2016

  Een dvd-reeks van Green Wing om naar te kijken want ons meisje deed er uuuuuuuren over (achteraf bleek het gewoon wat getutter, de snoeper!) ?

  • Reageren Elisabeth 23 augustus 2016

   Oja tv. Of telefoon ofzo. Anders hou je het niet vol 🙂

 • Reageren Wendy 23 augustus 2016

  De simpele spuugdoekjes, die gebruik ik tijdens het voeden om te zorgen dat mijn kleding niet nat wordt.

 • Reageren Rianne 23 augustus 2016

  De Medela Freestyle had ik al van mijn eerste baby, topding. De zoogcompressen van Little Lamb heb ik gekocht op jouw ‘advies’, kan niet meer zonder!

  • Reageren Elisabeth 23 augustus 2016

   Leuk om te horen!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge