2 augustus 2016

20 maanden borstvoeding. En dat is genoeg.

Jim is inmiddels ruim 20 maanden oud. Al die tijd heb ik hem borstvoeding gegeven. De eerste vier maanden volledig, daarna, tot hij zeven maanden was  bijna volledig. En vanaf toen is het aantal voedingen heel langzaam afgenomen. Jim gaf het zelf aan. Ik voedde op verzoek, en dat betekende lange tijd twee keer per dag. ’s Ochtends bij het wakker worden en ’s middags voor het avondeten. Soms vroeg hij weleens een paar slokjes tussendoor, maar dat kon je echt geen hele voeding noemen. Bovendien ben ik vier dagen per week aan het werk, dus er was gewoon geen ruimte in onze dagindeling om dat een vaste gewoonte te maken.

Jim kusje 20 maandenEen aflopende zaak?

De paar weken voor onze vakantie kreeg ik het gevoel dat het echt een aflopende zaak was. De voedingen gingen van twee naar één keer per dag, en die was echt niet te plannen. Sommige dagen sloeg Jim zelfs gewoon over. Blijkbaar had hij er geen behoefte meer aan. Stiekem begon ik er ook wel genoeg van te krijgen. De manier waarop hij borstvoeding wilde was nou eenmaal niet zo gemakkelijk. Voor mij dan. Wat hij deed om aan te geven dat hij trek had was aan de halsopening van mijn shirt hangen, me achterover duwen als ik ging zitten, en “Me’k! Me’k!” te eisen. Hij wilde alleen drinken als ik twee borsten ontbloot liet. Hij dronk dan ongeveer een halve minuut uit de één, een dan wisselde hij naar de ander. Dat vond ik écht niet de fijnste manier.

Oh, toch niet dus…

Zoals ik al zei, gelukkig vroeg hij steeds minder vaak om een voeding, en sloeg hij zelfs wel een dagje over. Ik hoopte daarom dat het in de zomermaanden helemaal af zou lopen. De eerste tien dagen van mijn vakantie bleek dat echter absoluut niet zo te zijn. In tegendeel. Het leek wel alsof Jim bij moest tanken. Vier of vijf keer per dag wilde hij drinken. En dat kon dus gewoon, want ik was vrij en dus bij hem. Mijn productie werd weer helemaal opgekrikt en ik realiseerde me dat ik een beslissing moest maken. Óf stoppen, of er vrede mee hebben dat het waarschijnlijk nog wel even door ging die borstvoeding.

Nog even doorvoeden dan maar!

Ik koos voor het laatste. Het was toch wel gezellig, en het voelt altijd een beetje als een compliment als je kindje je zó fysiek nodig heeft. We gaan nog lekker een tijdje door dus, dacht ik. En toen, vanuit het niks, weigerde Jim de borst! Precies tijdens die twee/drie warme dagen. Net nadat hij mijn melkproductie weer opgekrikt had. Ik weet niet of je ervaring hebt met borstvoeding tijdens warm weer, maar dan is je productie dus hoger. Ik zat na de eerste dag al met stuwing. Harde borsten, spierpijn in mijn nek armen en rug. Een beetje een koortsig gevoel, en dat met die hitte! Ik kon Jim er niet door tillen, zo’n spierpijn had ik en bovendien stootte hij dan tegen mijn Dolly Parton partij aan.

Stuwing.

Ik bleef maar proberen of Jim borstvoeding wilde, maar hij wilde het echt niet. Hij duwde me weg en ging zelfs huilen als ik aandrong. Ik wilde ook niet kolven, omdat dat óók weer zou zorgen voor een hogere melkproductie. Ik heb het daarom maar gewoon ‘geleden’. Drie dagen duurde het en toen werd de pijn minder. De spierpijn trok weg, ik hield nog wel een paar dagen harde borsten, maar als ze geen pijn doen is dat best uit te houden.

En nou is het genoeg!

Alleen… toen begon Jim weer met vragen om een voeding! Ik kan je vertellen, dat vond ik niet leuk. Ik werd er best een beetje geïrriteerd en zelfs boos op hem van. En dat ben ik niet snel. Juist op het moment dat mijn stuwing minder begon te worden, en het einde van borstvoeding in zicht was begon hij weer. En toen heb ik nee gezegd. Ik had het er gewoon helemaal mee gehad. Hij wilde niet toen ik het nodig had? Dan doen we het gewoon niet meer. Punt.

Het valt wel mee allemaal

Gelukkig viel het mee hoe erg Jim het allemaal vond. De eerste dag snapte hij het niet zo goed, dat we steeds nee zeiden wanneer hij aan mijn shirt begon te trekken. De dagen erna zag je al aan hem dat hij verwachtte dat het antwoord nee was. En hij vond het eigenlijk helemaal niet erg als ik nee zei, heel opvallend. Ik was bang dat hij ontroostbaar zou huilen of boos zou worden ofzo, maar dat was helemaal niet zo.

“Me’k?”

Nu komt hij heel soms nog weleens bij me, en trekt aan mijn shirt en zegt “Me’k?”. Maar eigenlijk betekent dat gewoon dat hij dorst heeft, of honger, of zuigbehoefte. Dus dan geven we hem iets te drinken, of iets te eten, of zijn speen. Want de mamamelk is echt helemaal op!

 

Zo, dat was de manier waarop wij gestopt zijn met borstvoeding. Een beetje onverwacht, en misschien een beetje vreemd, maar het is gedaan. Hoe ging dat bij jou, het stoppen met borstvoeding?

 

 

Vorige post Volgende post

15 reacties

 • Reageren De Maertelaere Kelly 3 augustus 2017

  Mooi hoor 20 maanden!
  Mijn zoontje heeft zelf beslist om op 15 maanden er de brui aan te geven. ik gaf al 3 maanden enkel nog de borst voor het slapengaan en plots aan 15 maanden wou hij hetgewoon niet meer. Hij schuddewerkelijk nee met zijn hoofd ?
  Ik denk dathet kwam doordat er bijna niets meer uit kwam. Ik heb er eens goed om gehuild, want het is toch een hoofdstuk dat je afsluit, maar tegelijk wel blijdat het op deze manier verlopen is ik heb er dan ene op gedronken ?

 • Reageren Tessa 6 augustus 2016

  Wat super dat je het wel 20 maanden hebt kunnen doen! Ik snap je frustratie over het eerst niet en dan weer wel willen drinken heel goed. Prima dat het nu klaar is toch. Zelf heb ik 11 weken borstvoeding (gecombineerd met flesvoeding) gegeven. Eigenlijk was ik liefst langer doorgegaan maar zowel fysiek als mentaal werd het erg zwaar en ben ik gaan afbouwen. Zoon vond gelukkig alles prima 🙂

 • Reageren Mama Naturelli 4 augustus 2016

  Proficiat met je 20 maanden! Erg knap! Ik ben benieuwd hoe lang ons meisje aan de borst wil drinken. We zijn nu 10 maanden bezig en ze drinkt nog erg vaak, stoppen kan ik me momenteel nog niet inbeelden, al ga ik volgende maand wel moeten afbouwen als ik geen kolfrecht meer heb… Spannend hoe dat gaat verlopen!
  Mama Naturelli onlangs geplaatst…Borstvoeding, doe effe normaalMy Profile

 • Reageren Jess 3 augustus 2016

  Mooi, ik hoop ook dat het hier vanzelf over gaat. Ik zou het ook niet grappig vinden als ze zou weigeren op dagen dat het stuwing is en als het bijna weer weg is, terug de borst willen. Hier is ze nu op de leeftijd dat ze begint te ‘eisen’. Superknap van je!

 • Reageren Lisette 3 augustus 2016

  Ahh die stuwing, als ik erover lees voel ik het weer!! Bij de eerste nam de productie na 9 maanden af, toen ik veel werkte. De tweede stopte zelf na 13 maanden, waarschijnlijk omdat ik toen zwanger was een de melk anders smaakte. Ook dat vind ik wel prima.
  Met de jongste heb ik afgesproken dat we zouden stoppen als ze 3 werd omdat ze dat ‘groot’ was. Dat vond ze heel stoer. Ze heeft nog wel een paar keer om ‘slokkie mama’ gevraagd en zelfs nog een paar keer gehad toen ze daarna waterpokken kreeg. Nu is ze 4 en kunnen we het ons niet meer voorstellen. Al weet ze het nog goed (en is ze heel verbaasd als een klein baby’tje een fles krijgt)

 • Reageren Cindy - levenalsmama.nl 2 augustus 2016

  Ik vind het knap dat je het 20 maanden hebt kunnen volmaken! Goed hoor! Ik moest helaas na ruim 2 weken al stoppen omdat er nauwelijks productie op gang kwam.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Milas 3 maanden oud!My Profile

 • Reageren Simone 2 augustus 2016

  Wat lastig dat hij zo’n wisselende berichten afgaf over of hij nu nog wel of niet wil, maar ik snap heel goed je besluit! Ik heb 7 maanden gevoed en ben toen uit gezondheidsoverwegingen bij mezelf gaan afbouwen. Dat ging heel geleidelijk en mijn dochtertje heeft het ook nooit erg gevonden.

 • Reageren Ramona (Kijk, mama!) 2 augustus 2016

  Nou, prima toch? Hartstikke goed voor Nederlandse begrippen! Fijn dat je het zelf ook goed vindt zo. Ik ben nog even bezig, we zitten in de 13e maand.

 • Reageren Mieke 2 augustus 2016

  Wow 20 maanden borstvoeding…wat goed! Ik zit nu op 12 maanden, met die warme dagen wilde Melle ook ineens niet meer drinken, alleen sochtends goed en savonds een paar slokje! Ik dacht ook dat het een aflopende zaak was maar de ochtend blijft hij nog steeds enthousiast drinken, soms laat in de middag of voor t slapen ook nog maar verder eigenlijk nauwelijks…ik wacht het rustig af…

 • Reageren Margot 2 augustus 2016

  20 maanden, prachtig! Maar oef, die laatste tijd is pittig geweest zeg. Kan me voorstellen dat je hebt gezegd: klaar. Heel fijn dat Jim het ook goed vindt zo.

  Kan en wil zelf nog geen afscheid nemen, dus wij gaan nog even door. 😉

 • Reageren Lisa 2 augustus 2016

  Je hebt vorige week mijn borstvoedingsverhaal geplaatst (http://alweereennieuwemoederblog.nl/lisa-vertelt-hoe-borstvoeding-gaf-terwijl-10-maanden-azie-trok/). Mijn zoontje is inmiddels bijna 3 (jarig over twee weken!) en krijgt nog steeds borstvoeding. Geen hele bewuste keuze, het loopt nu eenmaal zo. Hij drinkt alleen nog ’s ochtends en ’s avonds bij mij. Prima vol te houden zo, maar m.n. manlief vindt dat het wel eens tijd wordt dat we gaan stoppen. We zullen zien… Mijn zoontje wilde laatst een keer ineens niet drinken en dat voelde als zo’n enorme afwijzing. Natuurlijk mijn issues, want zo bedoelt zo’n hummel dat helemaal niet. Ik kan me wel voorstellen dat je er met dat onregelmatige drinken helemaal klaar mee was. Wat heftig dat je na zo lang voeden nog zoveel stuwing had, dat had ik echt niet verwacht! Gelukkig heb je geen borstontsteking gekregen. Fijn dat jullie er allebei vrede mee hebben. 20 maanden is echt lang, daar mag je hartstikke trots op zijn!

 • Reageren Es. 2 augustus 2016

  Hier gestopt met 18 maanden ivm een 2e zwangerschap. Ik wilde nog niet persee stoppen maar omdat alles weer gevoelig werd deed het pijn als hij bij mij dronk.
  Ik heb besloten om in de vakantie te stoppen. En dus in de week voor de vakantie een paar keer te zeggen dat Hij een grote jongen was en volgende week geen melk meer van mama zou krijgen.
  Zondagavond hem bij me genomen en gezegd dat hij nu een grote jongen was, dit was de laatste keer dat hij bij mij zou drinken en morgen geen melk meer van mama.
  Hij heeft gedronken en ging relaxed naar bed daarna.
  Die maandag vroeg hij om mijn borst en hem dus herhaald wat ik die avond daarvoor had gezegd. En vanaf dat moment was het klaar… Niet meer om gevraagd en bij mij leek alles ook opeens gestopt te zijn! Al met al een perfecte afsluiting voor mij zo… En blijkbaar ook voor hem ?

  • Reageren Jess 3 augustus 2016

   Wat knap van je, ik zou het bewust laatste keer drinken zo emotioneel vinden. 🙂

 • Reageren Linda 2 augustus 2016

  Super dat je het zolang gegeven hebt! Snap wel dat het met die manier van drinken niet leuk meer is.
  Elaizais nu 19 maanden en ik denk dat ze voorlopig nog niet stopt. Drinkt nog zo’n 4x p/d en dan tussendoor. Maar ik ben dan ook heel de dag bij haar als ik er niet ben, vind ze ander ook drinken prima. Hoop wel dat het makkelijk gaat als ik wil stoppen. Wil met 2 jaar ver afbouwen iig.

 • Reageren mathiske's mama blog 2 augustus 2016

  Ik vond het best heftig om toch te stoppen. Ik vond de middag voeding soms best lastig en kolven ging voor heen meter, dus ben 9 maanden de middag voeding gaan vervangen voor nutrilon. Alleen een maand daarna weigerde ze te drinken aan de borst. Ik heb nog wel geprobeerd de productie opgang te houden met kolven, maar helaas na 10 maanden was het voor mij klaar.

  Super goed dat jullie het zo lang hebben vol gehouden! Je kan zeker trots zijn!
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…TAGGING TUESDAY: My Summer Bucket list 2016My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge