Groene en praktische besparingstips – Nu ik geen werk heb krijg ik vaak de vraag of we het financieel nog wel redden zo. Dat begrijp ik best, maar we hebben eigenlijk helemaal geen problemen. We leven gewoon erg zuinig en kunnen goed budgetteren.
Contents
Ons ‘ideale’ inkomen
Rogier en ik hebben afgesproken dat we er naar streven om allebei evenveel te verdienen, en idealiter ook ongeveer even veel te werken en bij Jim te zijn. We hebben daar een specifiek bedrag op gezet, en de bedoeling is dat we dat dus allebei, elke maand inbrengen. Ik moet zeggen dat Rogier dit de laatste jaren meestal niet redde, omdat hij een opleiding deed en daardoor minder kon werken. Toen ik werkte zat ik echter boven dat bedrag, dus dat was geen probleem.
Ons ‘echte’ inkomen
Nu ik geen baan heb is mijn inkomen uiteraard naar beneden gegaan. Ik ontvang echter wel ww, en al is die minder dan het bedrag dat we maandelijks nastreven, de meeste maanden kan ik het aanvullen met de inkomsten die ik van mijn blog ontvang. Tegelijkertijd is Rogiers opleiding bijna afgelopen, kan hij dus meer werken en begint zijn freelance werk een beetje te lopen. In totaal zijn we er daardoor maar een klein beetje op achteruitgegaan, maandelijks. Het ‘gaatje’ in ons budget vangen op door slim om te gaan met ons geld.
Goedkoop, maar wel groen
Je kan natuurlijk van alles het goedkoopste nemen, maar we vinden het eigenlijk óók wel belangrijk om te denken aan het milieu. We proberen daarom wat slimme groene keuzes te maken. Lees je mee met onze groene budget bespaartips?
Groene budget bespaartips
Energie en gas
Er zijn volgens mij twee manieren om energie en gas te besparen: een goedkoop contract afsluiten en gewoon minder verbruiken.
-
Gunstige tarieven
Gebruik een energievergelijker om te bekijken welke maatschappij je het gunstigste tarief biedt. Een goed voorbeeld is Energie vergelijken. Als je onze postcode invult en 100% groene stroom komt daar Greenchoice uit, en dat is dan ook de leverancier die wij genomen hebben.
-
Verminder je verbruik
Verbruik zo min mogelijk energie en gas. Dat betekent LED-lampjes of ander spaarlampen, en ’s winters de verwarming een (half) graadje lager. Kijk voor meer van dit soort bespaartips bij de klimaatgids.
(Dagelijkse) boodschappen en inkopen
Voor de inkopen geldt eigenlijk hetzelfde. Je kunt besparen door goedkopere producten aan te schaffen, maar ook door gewoon minder in te kopen.
-
Vermijd A-merken
Voor verreweg de meeste producten zijn behalve A-merken ook gewoon goede producten van een goedkoop merk te krijgen. En bij sommige producten is er gewoon geen verschil. Denk bijvoorbeeld aan melk en boter. Heb je deze uitzending van de Keurinsdienst van Waarde bijvoorbeeld gezien?
-
Kies aanbiedingen (maar blijf vergelijken met eigen merken)
Of je nou van tevoren met de (online) folder ernaast plant wat je gaat inkopen, of dat je in de winkel kijkt wat de aanbiedingen zijn, het is gunstiger om een afgeprijsd artikel te kopen dan de gewone prijs te bepalen. Kijk wel uit, soms lijken A-merken een koopje omdat ze in de aanbieding zijn. Vaak zijn de eigen merken van hetzelfde product alsnog voordeliger.
-
Kies de voordeligste supermarkt
Vooral als je in de randstad woont zijn er meestal wel een aantal supermarkten in de buurt. Bekijk bij welke supermarkt je het voordeligste kunt shoppen, en bekijk dit ook per product. Wij doen soms bij de ene, dan bij de andere keten boodschappen. En er zijn producten die we specifiek bij één keten kopen omdat ze goedkoper zijn.
-
Eet minder vlees, en minder vaak
Wij zijn geen vegetariër, maar we willen wel graag biologisch vlees eten. Dat is (vooral in de supermarkt) best duur, en we kiezen er daarom voor gewoon minder veel en minder vaak vlees te ten. Het is voor je gezondheid echt niet nodig om elke dag 250 g vlees te eten. Sterker nog, het is zelfs gezonder om dat niet te doen. Wij bestellen ons vlees trouwens bij koop een kip (of een koe of een varken).
-
Zorg dat je de juiste portiegrootte inkoopt
Het is zonde om goed voedsel wege te gooien. Koop daarom niet teveel, en maak niet teveel tegelijk. Zo voorkom je dat je weg moet gooien.
-
Koop die rommel gewoon niet
We kunnen zoveel krijgen in onze winkels, maar is het echt nodig? Ik heb het over al die snoep, chips en koek, maar vooral ook over al die goedkope troep die zo snel stuk gaat en weggegooid moet worden. En vaak heb je er al zoveel van dat je het niet eens gebruikt en dus niet nodig had… Het is best mogelijk om naar de Action te gaan en niet thuis te komen met een tas vol plastic. Slechts een paar dingetjes is ook leuk. Op deze manier geef je minder geld uit én zorg je dat die spullen in elk geval voor jouw gezin niet geproduceerd hoeven te worden.
Vervoer
Benzine, en überhaupt een auto is duur. En bovendien niet zo milieuvriendelijk.
-
Doe je auto weg
Wij hebben geen auto, en dat scheelt écht enorm in de kosten. Ik moet zeggen dat we midden in de randstad wonen, vlakbij drie bushaltes en een groot treinstation, dus dat is makkelijk praten. Als je op het platteland woont is dit waarschijnlijk een lastig verhaal.
-
Neem zo veel mogelijk het OV of de fiets
Als het niet mogelijk is om de auto weg te doen kun je hem ook wat vaker laten staan. De fiets is kosteloos en nog goed voor je conditie ook. Het openbaar vervoer is vaak (niet altijd) voordeliger. Maar zodra je met een heel gezin op reis gaat is het juist voordeliger om de auto te pakken natuurlijk.
Baby’s
Dit zijn misschien een beetje hardcore tips, maar ik heb ze beide gedaan, met het oog op het milieu en de portemonnee…
-
Borstvoeding
Mits de borstvoeding allemaal goed gaat natuurlijk, geef dan zo lang mogelijk borstvoeding. Flesvoeding van A-merken als Nutrilon of NannyCare zijn erg duur, maar zelfs de kunstvoeding van eigen merken kost meer dan gratis borstvoeding. Bovendien gooi je vaak wat overgebleven flesvoeding weg. In mijn omgeving zie ik dat vaak ongeveer een kwart tot een derde van de melk in de fles achterblijft en weggegooid wordt. Een pak Nutrilon kost daardoor geen €13,49; maar meer dan €16,85…
-
Wasbare luiers
Als je wasbare luiers tweedehands koopt en aan de lijn droogt zijn ze zeker goedkoper dan wegwerp luiers. Doe je ze in de droger en koop je ze nieuw, dan denk ik dat het tegenvalt hoe veel je bespaart. Bij Jim heb ik in het begin wasbare luiers gebruikt. Ik het 20 katoenen luiers van marktplaats gehaald, voor 25 euro. Ik moest alleen wel een paar overbroekjes nieuw kopen. Ik heb ze helaas slechts een paar maanden kunnen gebruiken, omdat Jim last kreeg van eczeem. Wegwerpluiers zijn gewoon beter absorberend en zorgden er daardoor voor dat hij minder last had van zijn eczeem.
Overige niet groene tips
-
Zo min mogelijk kinderopvang
Zeg de kinderopvang die je eigenlijk niet nodig hebt op. Eventueel kan je peuter naar de peuterspeelzaal in plaats van het kinderdagverblijf. Zo kan hij/zij toch spelen met andere kids en vast wat te leren voor het naar de basisschool gaat. Jim ging twee dagen naar het kinderdagverblijf, maar we hebben nu besloten hem er vanaf te halen en zo wat kosten te besparen. Het viel me trouwens wel zwaar, dat kon je een paar dagen geleden al lezen.
-
Gratis uitjes
Doe voornamelijk gratis uitjes, in plaats van de dure uitjes als dierentuinen. Voor baby’s, dreumesen en peuters is het vaak helemaal niet nodig om iets duurs te doen, ze zijn overal blij mee. Hier somde ik al een lijst op met gratis uitjes voor kinderen tot 4 jaar.
Dat waren ze, onze bespaartips. Wat zijn jouw tips om geld te besparen?
4 reacties
Nieuwe wasbare luiers zijn misschien een klap uit je budget, maar wij hadden ze er in 9 maanden uit. En voor nummer 2 zijn ze gratis. Leg een moestuintje aan (in de stad kun je bv kruiden en aardbeien voor het raam verbouwen). Douche samen met de familie, dat scheelt weer water. Kook voor 2 dagen.
Goede tips. Wij proberen ook alles zo veel mogelijk met het OV te doen. Scheelt veel benzine en uitstoot van gassen. Beter voor de portemonnee en voor het milieu.
Mijn geld gids onlangs geplaatst…Bedrijfsfilmpje
Tweedehands kleding! Ik koop dan wel merkkleding, omdat dit gewoon langer mooi blijft. Trouwens ik heb ook de babyuitzet en speelgoed tweedehands gekocht. Er is genoeg moois in omloop!
Goede tips! Wij hebben op dit moment ook maar 1 inkomen, maar wij doen het meeste niet en zijn ook niet zo goed in budgetteren. Wij wonen wel heel goedkoop, dat scheelt ook. Verder hebben we geen auto en kopen we weinig rommel (vanwege het milieu, maar ook omdat we klein wonen).