Toen Antonie pas een week oud was kreeg ik een mailtje of ik de cursus babygebaren wilde volgen. Ik had geen idee van het bestaan van babygebaren, we wisten pas net dat Antonie Downsyndroom had en volgens mij lag hij zelfs nog in het ziekenhuis (wisten zij allemaal niet, hoor :-)). Mijn reactie was daarom een beetje afhoudend. Zo van: nu niet, en kan dat überhaupt wel met een kindje met Downsyndroom?

Bron: Shutterstock (“baby signs”). Ik heb helaas nog geen foto van Antonie die een gebaar maakt. Maar zodra hij het kan ga ik die als trotse mama meteen maken en delen natuurlijk!
Jahoor, allemaal prima zeiden ze. Met babygebaren begin je (het liefst) wanneer je baby zes maanden is. Het is goed voor alle baby’s, en helemaal voor baby’s met een (mogelijke) ontwikkelingsachterstand.
10x blij met cursus babygebaren
1. Tegen frustratie
Er komt een tijd dat je baby of dreumes jou begrijpt, maar zichzelf nog niet kan uiten. Dat kan veel frustratie opleveren bij het kind en jouzelf als ouder. Woordjes en zinnen spreken is best lastig. Gebaren zijn net iets makkelijker om te maken, en kinderen beginnen daar al sneller mee. Zo kunnen ze eerder aangeven wat ze willen, en dat voorkomt frustratie. Kinderen met Downsyndroom doen er langer over om te gaan praten. Meer frustratie, en daarom zijn babygebaren dan helemaal een goed idee.
2. Ontwikkeling: eerder woordjes
Ouders zijn soms bang dat kinderen later zullen gaan praten als ze babygebaren leren. Dat blijkt juist niet zo te zijn. Baby’s die ook gebaren leren zeggen gemiddeld hun eerste woordje eerder.
3. Ontwikkeling: grotere woordenschat
Die vroege ontwikkeling van woorden en gebaren gaat nog een tijdje door. Dreumesen die ook gebaren hebben in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet gebaren een grotere woordenschat.
4. Ontwikkeling: ouders herkennen woorden eerder
Vooral in het begin is het lastig om bij je baby te herkennen welk woordje hij/zij nou probeert te zeggen. Als het kind ook het gebaar kent, dient dat als een soort ondertiteling. Zo stimuleert het leren van gebaren en woordjes elkaar. Ook kunnen kinderen gebaren en woordjes samen gebruiken, en zo eerder een soort zinnen maken.
5. Kind kan eerder zelf een gesprek beginnen
Omdat kinderen zich op deze manier eerder kunnen uiten, kunnen ze ook eerder een gesprek beginnen. Ze hoeven niet te wachten voordat jij over dat hondje aan de overkant begint, ze maken het gebaar voor hond. En dat is natuurlijk hartstikke leuk.
6. Educatieve filmpjes van Lotte en Max
Er is een programma waarmee kinderen spelenderwijs gebaren leren, Lotte en Max. Er zijn DVD’s van te bestellen, dat hebben we gedaan, en ze zijn superleuk. Jim wilde eerst niet meedoen met de gebaren, maar nu hij die leuke filmpjes erbij heeft vindt hij het geweldig. En ik merk dat ik het ook wel handig vind om te oefenen.
7. Aandacht/slow down: neemt rust om te gebaren
Wij ouders zijn een partij gehaast tegenwoordig. In de meeste gezinnen werken papa en mama (deels) allebei, waardoor we gewoon erg weinig tijd over hebben voor de gewone dingen. Snel snel uit bed, snel snel aankleden, snel snel eten… Als je bezig bent met het leren van babygebaren moet je wel even rust nemen om het gebaar te bedenken en te doen. Zo onthaast je, neem je meer aandacht voor je kind en dat is bijvoorbeeld goed om een hecthe band met je kind op te bouwen.
8. Handig: over afstand communiceren (zonder schreeuwen)
Superpraktisch eigenlijk die gebaren. Als je in een ruimte bent met veel lawaai, of als er een afstand is tussen jou en je kind, kun je gebaren tóch gebruiken om te communiceren.
9. Leuk: persoonlijke ontwikkeling en tijd met je kind
Ik had geen idee van tevoren hoe leuk het is om gebaren te maken. Antonie gebaart nog niet terug, maar het is toch al leuk. Volgens mij herkent hij ze al wel een beetje. Melk en vlinder weet hij volgens mij. Melk is logisch natuurlijk, en vlinder (deze) is zijn favoriete speeltje.
10. Cool: communiceren met slechthorenden
Ik ken geen slechthorenden die gebaren gebruiken, maar stel nou dat ik die tegenkom: dan kan ik een beetje met ze gebaren. De babygebaren zijn namelijk hetzelfde als de gewone Nederlandse gebarentaal.
Waarom een cursus?
Je kunt als je wil de gebaren gewoon zelf leren, maar ik vond de cursus toch wel erg handig. Je komt samen met andere stellen die het tegelijk met jou ook gaan proberen. Proberen, want het is best lastig. Niet dat die gebaren nou heel moeilijk zijn, of moeilijk te onthouden, maar je vergeet in het begin steeds dat je ze moet maken. En om succesvol te zijn moet je consequent zijn. En je moet een manier vinden om de aandacht van je kind te krijgen. (Is lastiger dan je denkt, blijkt.) En hoe kun je in ’s hemelsnaam tegelijk een kind vasthouden op je schoot, en een boek voorlezen, én ook nog eens de gebaren maken die erbij horen?! Al die dingen leer je bij de cursus babygebaren.
Kosten, waar en wanneer?
De cursus babygebaren kost €80,- en is te volgen op verschillende plekken in Nederland. Je komt in totaal drie keer, met zijn tweeën. Kijk voor meer informatie over waar en wanneer op de website babygebaren.nl.
7 reacties
Helemaal mee eens Elisabeth! Leuk artikel ook!!
Fijn om te lezen dat we dezelfde mening delen, naar mijn mening blijven baby gebaren ondergewaardeerd.
Groetjes,
Anne
Bij mijn broertje (ook Downsyndroom ) gebruikten we vroeger (al meer dan 20 j geleden) ook veel gebaren. En soms nog. Hij heeft ook dyspraxie (klanken niet altijd om kunnen zetten). En bleef dan volhouden ook mbv gebaren tot dat wij hem begrepen.
Ook in mijn werk als onderwijsassistente in het speciaal onderwijs veel gebruikt. Vond het altijd leuk. Zoals je hier zegt; het 1 op 1 moment en aandacht. Veel succes met de cursus!
Als ze dan eenmaal gaan terug
Simone onlangs geplaatst…39 weken zwanger | Huilen en inleiden? VLOG
Wat leuk om te lezen!
Wij hebben (zonder cursus, ik had een boek gekocht) babygebaren gedaan. Wij zijn niet altijd voor de officiële gebaren gegaan, soms maakten we ergens ook ons gebaar van.
In de praktijk viel het me tegen hoe lang het duurde voordat hij écht gebaren inzette. Maar vooral voor de praktische dingen (klaar, drinken, eten, slapen) hebben we er wel echt profijt van gehad. Ik denk dat het veel frustratie heeft gescheeld.
En toeval of niet, nadat hij ineens vlot begon te gebaren, kwam ook het praten op gang.
Veel plezier ermee!
Wat superleuk! Ik wist niet dat er cursussen waren, bedankt voor de tip. Mijn dochter is 7 maanden en ik denk dat ik zo’n cursus ga doen. Ik had begrepen dat bij kinderen met syndroom van Down gemiddeld meer tijd zit tussen begrijpen en zelf kunnen praten, wat gebarentaal extra waardevol maakt natuurlijk (misschien heb ik het helemaal mis, hoor). Bij ons op de kinderopvang hebben een aantal mensen gebarentaal geleerd om beter met een baby met syndroom van Down te communiceren (misschien toeval).
Nee klopt! Juist om die extra periode dat t langer duurt met downsyndroom te overbruggen!!